Sa înceapa stagiunea de toamna!
Plictiseală mare. Moleșeală estivală. Trândăvia căldurii lui Cuptor. Tot ce e musai să se facă, se face cu economie, la ralanti. Iar ce nu e musai, se amână pentru „mai pe răcoare”.
Aș comenta niscaiva evenimente politice dar n-am ce. De aceea am reluat zilele acestea lucrul la un mai vechi proiect al meu, literar.
Contează și lipsa audienței pentru teme politice importante. Mesajele se lansează într-un mediu rarefiat și, în plus, când totuși ajung la urechi interesate, le găsesc și pe acelea distrase de bruiajele vacanței.
Titlurile acestei veri au fost, obsedant, despre pensii și salarii. Tipice pentru o majoritate pauperă care nu și-a prea permis să-și lase bătătura și grijile de zi cu zi pentru alte distracții decât cele oferite de știrile TV.
Dar soarele este împins încet – încet pe traiectorii mai îndepărtate, de toamna – iarna, iar căldura sa va fi înlocuită, pe măsură ce țara se întoarce la lucru, de fierbințelile noastre politice fără egal.
Un prim semn l-a dat, recent, Ministrul Justiției. A propus, spre dezbatere, niște principii de modificare a legilor de sub autoritatea sa. S-a creat ceva agitație, dar nu ca-n bunele vremuri de iarnă când zeci de mii de români se îngrămădeau unii în alții prin Piața Victoriei, ca să se mai încălzească puțin.
E clar că nici motoarele SRI de mobiizare prin Internet a tefeliștilor nu au mai fost puse în funcțiune, dar nici elanul justițiarist al celor de bună credință care cred în Facebook mai mult decât în ce-ar putea să perceapă nemijlocit cu ochii și urechile lor (dacă le-ar folosi, elementar, să se informeze), nu s-a mai ridicat la înălțimea sperată de manipulatorii lor. În zadar a vituperat Tudor Chirilă mai ceva ca în cover-ul după Hotel California (dar de data asta nu antiamericănește ci pe-o voce cu ambasadorul Klemm), în zadar vechea gardă a justițiarilor cu sânge securisto – comunist (Monica Macovei, Augustin Lazăr, Laura Kovesi, parte din membrii CSM) au sunat mobilizarea generală cu tot vibrato-ul fricii lor că vor plăti curând pentru abuzurile pe care și-au construit cariera, în piețele țării nu s-au strâns mai mult de 2000 de protestatari.
Din acest punct de vedere Tudorel Toader a mai punctat o dată, așa, în stilul său molcom, didacticist, băgând vârful degetului în ciorbă să vadă cât de fierbinte mai e.
Nu am speranță, însă, că modificările propuse de domnul ministru (la cele grele mă refer) vor fi trecute prin Parlament și adoptate integral. Procurorii vor fi numiți tot de Președintele României, Inspecția Judiciară va rămâne tot sub aceeași autoritate ca și în prezent. Singurul pas înainte la care aș putea nădăjdui este ca, printr-un troc, la schimb cu aceste măsuri la care se va renunța, să fie acceptate și votate altele, absolut necesare, cum ar fi Legea Răspunderii Magistraților și crearea acelui parchet special în cadrul Ministerului Public destinat exclusiv judecării magistratilor.
Deocamdată, în pre-stagiune, acțiunea e mai mult în culise decât pe scena publică. În aceste zile Inspecția Judiciară pregătește raportul privind auditul efectual la DNA. În replică, CSM pregătește decapitarea Inspecției Judiciare înainte ca acel raport să fie validat de conducerea acestei instituții.
Urmează săptămâni importante. Nu imediat, mai avem de așteptat începutul școlii, al anului universitar, al sesiunii parlamentare. Dar, după aceea, vă invit la spectacol.
Intuiția îmi spune că vom avea parte de multă acțiune, de mult suspans și de un deznodământ plin de imprevizibil.
https://www.conteledesaintgermain.ro/sa-inceapa-stagiunea-de-toamna/30-08-2017EditorialeAugustin Lazar,CSM,Hotel California,Inspectia Judiciara,Laura Kovesi,ministrul justitiei Tudorel Toader,Monica Macovei,stagiunea de toamna,tefelisti,Tudor Chirila,vechea garda de justitiari Plictiseală mare. Moleșeală estivală. Trândăvia căldurii lui Cuptor. Tot ce e musai să se facă, se face cu economie, la ralanti. Iar ce nu e musai, se amână pentru „mai pe răcoare”. Aș comenta niscaiva evenimente politice dar n-am ce. De aceea am reluat zilele acestea lucrul la un mai...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Lucidule, nici nu stiu daca sa rad sau sa plang cand vad atata prostie tantosa. Sa rad de tupeul tau sau sa (de)plang bezna din capul unor vajnici luptatori pentru eliberarea justitiei …pai, mai amaratule, nu exista in lege notiunea de ” numire directa” decat in capsorul tau confuz, iar Augustin Lazar, actualul Procuror General este si Procurorul General al Parchetului de pe langa ICCJ din 28 aprilie 2016, cand a fost investit in functie de catre Presedintele Iohannis, la propunera Minstrului Justitiei din acea vreme-Raluca Pruna-,dupa ce in prealabil primise aviz favorabil din partea CSM. Esti penibil, amice.
Iti multumesc oricum pentru lectia pe care mi-ai servit-o. Este ultima data cand mai intru in dialog cu asemenea exemplare.
PS Afirmatia ca fostul ambasador al Olandei in Ungaria, Gajus Scheltema, a fost expulzat din Ungaria este o minciuna groasa.Punct.
Am spus direct, ok? Tu ai luat-o mot-mot, eu m-am referit la realitatea faptica.
In toate tarile democratice, presedintele sau regele sau principele semneaza numirea ca asa-i uzanta, Dar, cel nominalizat de ministrul justitiei pt. functia respectiva nu poate fi refuzat de prezidel, tot pt. ca asa-i uzanta si cutuma. Nu exista acolo asa ceva.
Exista o singura exceptie, Bulgaria, unde prezidelul poate refuza doar o(una) data propunerea facuta.
La noi nu exista nicio opreliste, se pot refuza X+1 propuneri fara absolut nicio consecinta! Pana iese cine trebuie.
Recte- in Romania presedintele decide de capul lui ce procuror general vrea, sau procuror sef DNA ori DIICOT.Ca legea tampita ii permite, mai bine zis nu-i stabileste niste limite intre care se poate misca.
Nici macar in Franta, republica cea mai asa-zisa prezidentiala din Europa(de fapt o mare greseala, intro republica sau uniune prezidentiala, presedintele e si seful guvernului, ca-n USA) Macron nu poate refuza o propunere a ministrului justitiei! Iar in USA procurorul general e ales de cetateni prin vot direct.
Clar, sau ce, ca la noi e ca la nimenea??
Iar in legatura cu holandezul-zburator, nu stii nici uzantele internationale care spun ca-n momentul cand expulzezi un ambasador de pe teritoriul tau, iti chemi ambasadorul din tara respectiva, intrerupand astfel relatiile diplomatice la acest nivel(ramanand doar cele consulare)??
Lucidule,
ai fi tu pe fuga, dar asta nu scuza dezinformarea.
Stii bancul cu Radio Erevan in care un ascultator intreaba daca este adevarat ca eroului muncii sovietice Ivan Ivanov ( sa zicem) i s-a daruit o Volga pentru indeplinirea planului ? Da, a venit raspunsul, cu precizarea ca nu era o Volga ci o bicicleta si nu i s-a daruit ci i s-a luat.
Asa si cu ambasadorul Olandei in Ungaria : nu numai ca nu a fost expulzat, ci omul a plecat la termen din Ungaria la terminarea misiunii, iar Ungaria si-a rechemat ( cu revolta apriga) propriul ambasador din Olanda. Adica ceva de genul “ia-l de pe mine ca-l omor”.
Asa si cu “seful”(oricum s-ar numi el) Statului, numeste direct procurorul general!”. Fals, lucidule, de fapt legea 303/2004, art 54, prevede ca Presedintele Romaniei numeste Procurorul General, sefii DIICOT si DNA, precum si adjunctii lor, “la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”
Ai inteles, lucidule ? Ministrelul Justitiei propune, CSM avizeaza, Presedintele semneaza.Pai daca era asa cum spui tu, ” ca un singur om sa numeasca in fonctii, singur si fara vreo opreliste, pe cine vrea el” l-ati mai fi injurat voi cu atata drag pe bietul Ponta pentru blatul/trocul facut cu Basescu la desemnarea Codrutei sefa DNA la schimb cu Nitu- Procuror General ?
Vad ca nu te dezbari de apucaturile securistice, si emiti doar parturi cu pretentii de bine cunoscator al legii!
Ti-ai dat singur cu tesla’n oaie amintind de 303/2004, unde scrie clar ca respectivii propusi de ministrul de justitie si CSM sant doar: procurorul general al parchetului ICCJ, al DIICOT, si DNA! Clar, sau ce?
Eu vb. de procurorul general al Republicii numit direct de presedinte!
E greu cu dezinformarea asta pe scari, ca si in cazul ambasadorului caruia i s-a terminat mandatul tomnai cand a fost expulzat ca o masea stricata de vecinii nostri!
Dar ce sa zica si holanzii aia: de fapt …a…a…trebuia sa revina in tara ca….ah…a…trimitem pe altul in locul lui!!!
Ca sa faci din negru alb, iti trebui un IQ mai dezvoltat, mai Lucule!!!
Mai pune mana pe niste almanahe!
Pe scurt, ca sunt pe fuga.
Nici macar Ceausescu sau Iliescu nu numea in mod direct procurorul general al Republicii! Dar hastagii nu stiu si nu vor sa stie dealde astea!
M-am interesat cum e prin alte parti,principate-tari-republici-regate-uniuni-state federale,recunoscute ca fiind democratice, in nici un caz nu exista aceasta prevedere si anume ca:”seful”(oricum s-ar numi el) Statului, numeste direct procurorul general!
Iar inspectia judiciara se afla la dispozitia ministrului justitiei in 99% din cazuri!
Ca dobitocii fani macovei-aka, nepotii lui stalin- vor ca un singur om sa numeasca in fonctii, singur si fara vreo opreliste, pe cine vrea el, sefii organelor de opresiune, arata inca o data ca din ’90 si pana acum, nu ne-am prea vindecat de sindromul tatucului atoatestiitor!
Culmea e ca hastagii din ziua de azi, nascuti dupe ’89, ar fi trebuit sa reprezinte o noua viziune despre lume-democratie-viata, dar totusi NU, se vede ca feisbukareala si corporatismul dauneaza grav sanatatii mintale!
ps.n-am vazut proteste patriotice impotriva declaratiei dezgustatoare a lui musiu Klemm! In Ungaria pt. asa ceva ambasadorul Olandei(un jegos si ala) a fost expulzat!
Asta-i diferenta intre posesori si neposesori de …oaie!
Ba, de coaie, bre, zi-o p’a dreaptă!
Ne, ne, ne, comparatia dintre Romania si Ungaria sau Polonia nu tine. In Romania puterea e impartita, si presedintele (ales direct) are ceva parghii de putere. In Ungaria si Polonia opozitia e in corzi si nu are nici o parghie politica. Daca Ponta ar fi castigat prezidentialele in 2014 sunt sigur ca Romania, Ungaria si Polonia ar fi fost mari prietene astazi. Sau Nastase in 2004, sau Geoana in 2009. Asa insa, Dragnea nu poate sa faca chiar ce vrea el. Are mana libera in economie, acolo face ce-l taie capul. E cam aceeasi situatie cu cea din Turcia in urma cu 10-15 ani. Erdogan s-a intarit incet-incet si i-a mers pentru ca economia a functionat. Daca Dragnea va reusi sa creasca economia Romaniei cum a crescut cea a Turciei in timpul primului-ministru Erdogan atunci in 5-10 ani va fi sultan. Daca baga economia in criza il scot ai lui la pensie.