Scrisoare deschisă adresată domnului Klaus Johannis, PreÈ™edintele României

Domnule PreÈ™edinte, Votul popular este cea mai legitimă È™i personalizată delegare de putere într-o democrație. Funcția de PreÈ™edinte al României reprezintă poziția supremă în cadrul națiunii, încredințată de popor direct, cu mâinile sale. O confluență de energii, de speranțe, de drumuri începute de străbuni iluÈ™tri È™i întrerupte de istorie, care, la fiece nouă învestire, aÈ™teaptă să fie continuate. "žPe TINE te vrem conducător, nu pe ALTCINEVA" "“ scandează, la înmânarea mandatului, poporul catre alesul sau.  Imperativ. Nenegociabil. Fără dreptul delegării. Iar dacă cel ales, în loc să conducă EL țara, spre binele țării, se va lăsa condus de ALÈšII, spre un bine egoist, de camarilă, cei care l-au votat vor avea toată îndreptățirea să se considere trădați. Asistăm, din păcate, la o astfel de tendință. (mai mult…)
continuare...

Cazul Hexi Pharma „“ un raționament făcut pe invers

Ne-am obiÈ™nuit, în tentativele de rezolvare a unei probleme abstracte sau a unei enigme de viață concrete, să pornim de la certitudini. Multe, puține, acestea reprezintă puncte fixe, vămi obligatorii prin care trebuie să treacă soluția corectă. Există însă È™i o abordare inversă, e drept, mai rar aplicată, aceea care se concentrează, înainte de toate, pe aspectele ciudate, greu de explicat, aproape absurde sau tinzând spre probabilitatea zero de producere, ale cazului. Cum pot fi speculate aceste aspecte pentru o investigație de succes? Prin punerea lor pe harta enigmei È™i apoi prin căutarea de trasee care să le integreze sau să le ocolească. A) Un prim astfel de aspect îl constituie modul È™i momentul de izbucnire ale acestui scandal. După incendiul de la Colectiv È™i moartea în spitalele româneÈ™ti, cauzată de infecții nosocomiale, a numeroÈ™i tineri răniți acolo, era creată în societate o sensibilitate excepțională față de subiect. Dacă, din…
continuare...

„Medicul” DNA sau DNA ca institutie de însănătoÈ™ire publică

Lupta împotriva corupției ar trebui gândită ca o formă de dezinfectare a societății, de vindecare a acesteia de inventivii, rezistenții È™i  erozivii microbi ai hoției. DNA  reprezintă o variantă terapeutică experimentală, creată în acest scop de laboratoare ale altor limbi È™i culturi, care preferă să-È™i testeze genul acesta de produse cu potențial de risc major pe cobai de altă naționalitate decât pe propriii infractori. (mai mult…)
continuare...

De ce întârzie dezvăluirile anchetei Black Cube?

Imediat după izbucnirea scandalului despre spionarea Laurei Codruța Kovesi , reprezentanții firmei Black Cube au dat un comunicat cotidianului Times of Israel în care precizau: "žRecent, compania a contractat în România un proiect de colectare a probelor privind fapte serioase de corupție în interiorul Guvernului È™i în agențiile sale. În timpul acestei activități, doi dintre angajații companiei au fost arestați după ce au descoperit informații importante. Reamintim că toți angajații companiei respectă legile locale, iar acuzațiile la adresa lor sunt nefondate È™i neadevărate". (mai mult…)
continuare...

Simptomatica aroganță americană

După traumatizanta experiență comunistă, românii au privit SUA ca pe o garanție și un ideal. De ireversibilitate și de model socio-politic. Cu cât, prin tectonica geopolitică, plăcile intereselor american și român se apropiau mai mult, permițând "intimități" militaro "“ economice altădată de neimaginat (aderarea României la NATO, parteneriatul strategic SUA "“ România) cu atât încrederea românilor în recuperarea marilor decalaje față de tările europene care au luat, în 1945, un start neobstrucționat de degetul lui Churchill și de pasivitatea lui Roosevelt, a crescut și s-a consolidat. (mai mult…)
continuare...

De ce lupta anticorupție, în forma în care se duce azi, este un act de trădare națională

  Nu cred că DNA va rezolva corupția din România. Nu arestând oameni vom reduce noi corupția în România. (Laura Codruța Kovesi, DIGI 24 "“ 24 septembrie 2015)   De câte ori cineva pune în discuție aspecte defectuoase ale modului în care DNA înțelege să-È™i desfăÈ™oare activitățile anticorupție, un întreg cor de voci indignate acoperă fundalul dialogului pentru a împiedica ajungerea la concluzii È™i la măsuri de corecție È™i îmbunătățire. Am simțit pe propria piele tăiÈ™ul acutelor celor care confundă semnalarea derapajelor È™i abuzurilor din sistemul de justiție din România cu o perversă È™i, evident, neadevărată solidarizare cu infractorii. (mai mult…)
continuare...

Urmând firul logic al interviurilor doamnei Kovesi

În aceste zile, doamna Kovesi pare a lupta singură împotriva unei amenințări care se tot apropie și care i-a cam paralizat (de frică, de îndoială, de sentimentul cauzei pierdute?) pe toți susținătorii ei. Altfel nu înțeleg de ce Ambasada SUA tace, SRI tace, DIICOT tace, CSM tace, DIGI 24, România Liberă și alte publicații suport ale DNA tac. În vreme ce în tabăra opusă forțele critice vorbesc tot mai mult aceeași limbă, se aliază, se sincronizează, se focalizează, își compun vectorii de atac în toate paralelogramele posibile pentru a produce rezultanta de eficiență maximă. (mai mult…)
continuare...

Cum ne mai mint președinții noștri

Scandalul dezinfectanților diluați, care reprezintă, până la urmă, și o metaforă despre mizeria umană, ne face o demonstratie pe viu asupra modului în care funcționează minciuna la marii demnitari români. Iată la lucru pe ultimii noștri doi președinți, fostul și actualul, mințind fiecare în stil propriu, fiecare pătruns de ideea că adevărul nu rezultă din realități ci din construcțiile lor interesate. (mai mult…)
continuare...
12