Scorul acestui articol
[Total: 42 voturi. Media: 4.8]

Domnule Președinte,

Votul popular este cea mai legitimă È™i personalizată delegare de putere într-o democrație. Funcția de PreÈ™edinte al României reprezintă poziția supremă în cadrul națiunii, încredințată de popor direct, cu mâinile sale. O confluență de energii, de speranțe, de drumuri începute de străbuni iluÈ™tri È™i întrerupte de istorie, care, la fiece nouă învestire, aÈ™teaptă să fie continuate.

„žPe TINE te vrem conducător, nu pe ALTCINEVA„ „“ scandează, la înmânarea mandatului, poporul catre alesul sau.  Imperativ. Nenegociabil. Fără dreptul delegării.

Iar dacă cel ales, în loc să conducă EL țara, spre binele țării, se va lăsa condus de ALÈšII, spre un bine egoist, de camarilă, cei care l-au votat vor avea toată îndreptățirea să se considere trădați. Asistăm, din păcate, la o astfel de tendință.

Domnule Președinte,

Aveți la îndemână o imensă putere de a face bine. Cu ea, însă, puteți face È™i mult rău. Depinde cu cine o împărtăÈ™iți È™i sub ce stindard o angajați în luptă.

La începutul mandatului dumneavoastră ați practicat forța calmă a prestigiului. Tocmai înscăunat la Cotroceni, ați convocat premierul È™i partidele pentru un prim obiectiv important: obținerea prin consens a unui buget de 2% din PIB pentru armată. Totul a decurs fără piedici, cu o ascultare totală din partea participanților. A fost o victorie personală simbolică, victoria conducătorului „“ popor, căruia nimeni nu îndrăzneÈ™te vreodată să i se opună.

Mulți au sperat atunci că personalitatea dumneavoastră îi va putea tine laolaltă pe toți, înmănuncheați în liderul lor. Că dumneavoastră ne-ați putea transforma din dezbinați în solidari, din țară derizorie într-o națiune care contează, din abuzați în cetățeni cu drepturi, din lenți, nehotărâți È™i haotici în rapizi, determinați È™i prodigioÈ™i.

Apoi, la scurt timp,  ne-ați arătat că puteți practica È™i forța intransigentă a autorității. La o È™edință a CSAT din ianuarie 2015 ați avut curajul È™i luciditatea de a declara: „žConsider important de subliniat faptul că Justiția este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justiția trebuie exercitată cu demnitate, respect È™i sobrietate, nu etalată sub aspect de exotism mediatic. În acelaÈ™i timp, Justiția se face cu respectarea tuturor drepturilor È™i libertăților civile, inclusiv a prezumției de nevinovăție È™i a dreptului la imagine. Aici nu e vorba de a apăra inculpații È™i faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decență a actului de justiție, de apărarea principiilor care stau la baza oricărei societăți democratice„.

După care, încetul cu încetul, ceva s-a alterat. Sub influența unor presiuni de culise, unui macaz dirijându-vă spre o linie secundară. Ca È™i când un dren vă secătuia programat de energie È™i autoritate, după modelul celor care fură țiței din conductele magistrale. Forța de decizie È™i de acțiune fiindu-vă, ca atare, sistematic deturnată spre instituții conduse de numiți È™i nu de aleÈ™i.

Astfel ați fost, cu premeditare, îndepărtat de la regulile democratice, golit de consistență. Devenind tot mai ornamental, tot mai decorativ, tot mai folosit de instituțiile de forță dar nefolositor poporului. Pentru ca să ajungeți, astăzi, un personaj aproape caricatural.

Sunt trist să vă împărtăÈ™esc aceste gânduri dar È™i obligat de realități.

Din cel mai puternic om în stat ați ajuns „žsoțul Primei Doamne”. Este limpede pentru toți că Doamna Carmen este centrul universului dumneavoastră. Ceea ce nu ar fi rău dacă această concentrare de masă afectivă, această dependență „žgrea” de bărbat „“ copil față de o femeie dominatoare pe care simte nevoia, mereu, să o impresioneze, nu ar eclipsa totul în jur È™i nu v-ar face apatic în raport cu problemele țării.

Ați devenit extrem de previzibil în tăceri, în inacțiune, în disprețul afiÈ™at față de aÈ™teptările societății de la dumneavoastră. Alegeți să lăudați neglijent È™i inoportun instituții abuzive dar, când acestea greÈ™esc, nu vă solidarizați niciodată cu anonimii care v-au instalat unde sunteți È™i care încă vă mai privesc ca o ultimă instanță acolo unde instanțele oficiale i-au dezamăgit.

Se spune că sunteți captivul acelor instituții de forță care conduc azi, ilegitim, țara. De-asta le apărați fără noimă, afirmând că SRI îÈ™i face întotdeauna datoria iar DNA este imparțială È™i de necriticat. Eu însumi v-am suspectat de machiavelism în relația cu acestea, plecând de la supoziția că încă nu vă simțiți îndeajuns de puternic pentru a le înfrunta direct È™i, atunci, încercați să câÈ™tigați timp pozând în aliatul lor total. Trebuie să recunosc, însă, că a trebuit să fac, pentru asta, un mare efort de imaginație È™i contraargumentare cu alte impresii, tot ale mele, mult mai consolidate.

Dar toate aceste presupuneri nu explică lenea dumneavoastră de acțiune în alte cazuri, mărunte. În care, dacă ați fi intervenit de partea justă a lucrurilor, v-ati fi făcut si un bine, personal, în relația cu marele electorat È™i nici nu i-ati fi deranjat major pe cei care, zice-se, azi vă controlează.

De pildă, nu ați avut nicio reacție în cazul gravei afirmații a doamnei ministru Prună că „ždiscuția despre drepturile omului este un lux”. Ar fi fost un excelent prilej pentru dumneavoastră să interveniți de pe o baricadă nu doar corectă dar È™i dragă celor care v-au votat.

Cum, de asemenea, nu ați avut nicio reacție la amatorismul criminal al autorităților privind modul în care au tratat, la locul accidentului, dar È™i după aceea, moartea lui Dan Condrea. O problema de interes popular major. Zonă neînchisă, femei de serviciu care culeg resturile autoturismului distrus înainte ca echipa de criminaliÈ™ti să-È™i fi făcut treaba, paza asigurată, într-un târziu, de o firmă privată de bodyguarzi, după care lipsa unei minime comunicări oficiale care să evite prăbuÈ™irea încrederii populației în capacitatea instituțiilor statului de a gestiona corect o situație, totuÈ™i, de rutină.

Ați văzut, ați consemnat, ați tăcut. Când cererea demisiei Ministrului Justiției È™i Ministrului de Interne ar fi fost minime gesturi reparatorii.

O să ne spuneți că e rolul altor instituții să reacționeze în astfel de situații, nu al PreÈ™edintelui României (Primul Ministru È™i CSM în cazul doamnei Prună, Ministerul de Interne È™i Procuratura Generală în cazul Condrea). Dar, după ce a trecut un timp È™i aceste instituții nu au reacționat în niciun fel, nu era cazul să interveniți dumneavoastră? Ca suprem reprezentant al nostru? Al interesului È™i intereselor noastre? Al grijii ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple?

M-am rezumat la doar două exemple în care poporul aÈ™tepta de la PreÈ™edintele său un semn de prezență, de coparticipare, de empatie, de minim respect (până la urmă), È™i a primit, în schimb, o năucitoare afirmație de dezinteres È™i non combat („žcitesc informările È™i mă consider informat”) È™i niÈ™te imagini cu un adolescent întârziat, fotografiindu- È™i iubita cum aleargă prin parc.

Domnule Președinte,

Impresia pe care o lăsați în ultima vreme este că v-ați instalat în bula de confort suprem al funcției supreme, în care tot ce vă doriți este admirația doamnei Carmen È™i garanția de a nu fi deranjat de la savurarea deliciilor olimpiene. Frâiele țării v-au fost subtilizate dar, departe de a vă deranja acest fapt, le sunteți chiar recunoscător jefuitorilor.

Ei vă protejează farnientele iar domnia voastră voiajați, jucați tenis È™i ieÈ™iți cu iubita în parc.

Doar că, în vremea asta, simpatia populară se metamorfozează în ostilitate. Iar când nivelul  va atinge o cotă critică, protectorii instituționali de azi se vor retrage spre poziții viitoare, lăsându-vă, gol, în postura de „žtrecut”.

Poate că nu este încă prea târziu să vă treziți. Și să vă asumați, cu orice riscuri, rolul pe care vi-l dă Constituția României.

Forța reformatoare a marilor conducători a venit, întotdeauna de la suportul popular. Când poporul îți întoarce spatele, vremelnicii aliați conjuncturali se transformă în pluton de execuție.

Contele de Saint GermainEditorialeCarmen Johannis,Constitutia Romaniei,CSAT,CSM,Dan Condrea,DNA,Klaus Johannis,Ministerul de Interne,Ministerul Justitiei,ministru Pruna,prima doamna,Procuratura Generala,SRIDomnule PreÈ™edinte, Votul popular este cea mai legitimă È™i personalizată delegare de putere într-o democrație. Funcția de PreÈ™edinte al României reprezintă poziția supremă în cadrul națiunii, încredințată de popor direct, cu mâinile sale. O confluență de energii, de speranțe, de drumuri începute de străbuni iluÈ™tri È™i întrerupte de istorie, care,...Blog politic si polemic