Scorul acestui articol
[Total: 33 voturi. Media: 4.9]

Imediat după izbucnirea scandalului despre spionarea Laurei Codruța Kovesi , reprezentanții firmei Black Cube au dat un comunicat cotidianului Times of Israel în care precizau:

„žRecent, compania a contractat în România un proiect de colectare a probelor privind fapte serioase de corupție în interiorul Guvernului È™i în agențiile sale. În timpul acestei activități, doi dintre angajații companiei au fost arestați după ce au descoperit informații importante. Reamintim că toți angajații companiei respectă legile locale, iar acuzațiile la adresa lor sunt nefondate È™i neadevărate„.

Acest text, fiind conceput la modul extrem de succint de o firmă supergalonată de intelligence, trebuie citit È™i înțeles pornind de la cuvintele / sintagmele sale cheie: „žcompania A CONTRACTAT în România”, „žfapte SERIOASE de corupție”, „žau descoperit informații IMPORTANTE”, „žacuzațiile sunt NEFONDATE È™i NEADEVÄ‚RATE”.

Trebuie È™tiut că în „žstilistica” profesionistă a comunicării oficiale de acest tip verbele sunt alese cu mare grijă, pentru a descrie exact intenția comunicatorului È™i a nu lăsa loc de confuzii; iar menirea adjectivelor este cu totul alta decât în stilistica literară ori jurnalistică. Adjectivele îÈ™i abandonează rolul ornamental, ele încărcându-se de sensuri subliminale adresate  unor destinatari anume, presupus a fi înzestrați cu decodoarele necesare înțelegerii corecte È™i complete a mesajului.

Când exprimării seci „žfapte de corupție” alegi să îi adaugi o tuÈ™ă groasă, „žSERIOASE”, scopul nu este să nuanțezi, să evidențiezi posibile ierarhii de gravitate ci să indici că ai avut din capul locului o țintă bine identificată È™i evaluată, adică o direcție de investigare precisă, scutită de dubiul bâjbâielii. Detectivii respectivi au È™tiut foarte bine, de la început, ce caută (fapte de corupție SERIOASE), miza lor fiind să descopere probe concludente È™i nu dacă acele fapte de corupție s-au produs sau nu.

Formularea următoare, „ž au descoperit informații IMPORTANTE”, subliniază că, în ciuda intervenției autorităților române prin arestarea celor doi angajați Black Cube, scopul investigației a fost atins. Informațiile sustrase din calculatoarele celor urmăriți sunt IMPORTANTE adică grave, convingătoare, opozabile în justiție. Magnitudinea efectelor publicării lor se anunță a fi una IMPORTANTÄ‚, adică DE TEMUT.

Tonul este unul de siguranță, de control solid asupra cazului. Când spui despre acuzațiile DIICOT că sunt NEFONDATE È™i NEADEVÄ‚RATE, sau cazi în păcatul ofensei explicite aduse autorităților, agravând iresponsabil situația angajaților tăi arestați, sau eÈ™ti blindat de argumente È™i probe pentru a demonstra fără fisuri cele afirmate. Oricum, adoptarea acestei poziții neconcesive, în care formulările agresive sunt preferate celor diplomatice, este o dovadă în plus că  „žspionii evrei” au găsit nereguli grave, pe care le consideră atuuri redutabile în lupta cu acuzatorii lor din România.

Atunci de ce nu le folosesc? De ce tac de atât de mult timp È™i nu întreprind nimic pentru a-È™i salva onoarea È™i colegii arestați preventiv la BucureÈ™ti?

Răspunsul la aceste întrebări ne este dat tot de comunicatul prezentat mai sus.

Investigațiile Black Cube au fost efectuate în baza unui CONTRACT comercial. Există, aÈ™adar, în această poveste o relație comercială contractor „“ beneficiar din domeniul prestărilor de servicii. În genul acesta de contracte există clauze clare în sensul că proprietatea materială și intelectuală asupra produselor rezultate din contract aparține în totalitate și exclusiv Beneficiarului. Acesta este singurul care le poate folosi, după cum consideră util intereselor sale. Obligațiile Prestatorului, în schimbul onorariului primit, au fost să desfășoare activitățile prevăzute la Obiectul Contractului și, la sfârșit, să pună la dispoziția Beneficiarului rezultatele obținute. Mai departe, fără o aprobare expresă din partea Beneficiarului, Contractorul nu are dreptul să folosească în niciun fel acele rezultate. Ele nu îi aparțin.

În acest context este de înțeles că, deși detectivii Black Cube au descoperit (cum singuri recunosc) informații IMPORTANTE privind fapte SERIOASE de corupție în interiorul Guvernului È™i în agențiile sale, ei și șefii lor de la Londra și Tel Aviv nu au putut și nu pot folosi în apărarea lor aceste informații deoarece beneficiul exclusiv al utilizării acestora aparține Beneficiarului.

În situația creată după intervenția DIICOT de la București apar, în partea adversă autorităților române „žspionate”, două interese posibil divergente legate de modul de folosire a informațiilor compromițătoare:

  • interesul Beneficiarului contractual al acestor informații, parte care urmărește să-și rezolve o problemă personală (închiderea unui dosar DNA sau dezincriminarea ei în respectivul dosar sau stoparea unor acțiuni DNA care îi prejudiciază interesele etc.), nu este neapărat acela de a-i face rău Laurei Codruța Kovesi prin publicarea informațiilor respective ci de a-și negocia cât mai eficient cauza, în schimbul păstrării tăcerii. Cu alte cuvinte acesta preferă, deocamdată, să acționeze prin șantaj. Doar așa are o șansă să obțină ce-și dorește. Dacă această șansă dispare, abia atunci, probabil, va încerca să se răzbune;
  • interesul Black Cube, prin turnura pe care au luat-o evenimentele, este să-și elibereze, cât mai rapid și fără consecințe negative ulterioare, colaboratorii ținuți în arest la București. Pentru aceasta ar trebui însă să folosească informații confidențiale din contract (identitatea Beneficiarului, detalii despre modul de operare, precizări asupra descoperirilor făcute etc.) sau aprobările de operare primite din partea unor autorități din România care, și acestea, sunt protejate de clauze de confidențialitate. Ori, o firmă care se respectă, nu poate face astfel de compromisuri fără a-și periclita drastic imaginea și viitorul comercial.

Deocamdată, deci, ne aflăm în faza în care Beneficiarul informațiilor IMPORTANTE despre faptele SERIOASE de corupție ale DNA și ale LCK încearcă să le valorifice negociind pe baza lor. Acesta, Beneficiarul, este cel care nu a decis, încă, să le facă publice.

Desigur, nici Black Cube nu stă cu mâinile în sân. Această agenție deține și ea toate informațiile grele pe care le-a furnizat Beneficiarului  și, cel mai probabil, încă altele în plus pe care le păstrează pentru uz propriu, la nevoie. Deocamdată, sacrificiul așteptării pentru a nu afecta interesele Beneficiarului este încă asumabil. Există însă și aici limite care nu se pot prelungi la infinit. Dar chiar și constrânsă contractual la discreție, sunt convins că avocații și tacticienii ei (ai Black Cube) pregătesc din greu o replică usturătoare pentru autoritățile române care și-au permis, la nervi și derută, să jignească nepermis și pe israelieni (prin arestarea celor doi tineri conaționali ai lor) și pe unul dintre simbolurile luptei acestora cu răul, Mossadul.

Articolele din Cațavencii, de săptămâna trecută, arată că scandalul are puls. E important să nu se poată acredita ideea morții lui. Cu sau fără vreo înțelegere între Beneficiarul informațiilor și LCK, scurgerile de „žgaze incendiare” gen Cațavencii vor continua. Iar acumularea lor în timp va face inoperantă orice fereastră deschisă cu scopul de a facilita o detentă fără daune.

Contele de Saint GermainEditorialeBlack Cube,CatavenciiLaura Kovesi,contract comercial,DIICOT,intelligence,Londra,Mossad,spioni din Israel,Tel Aviv,Times of IsraelImediat după izbucnirea scandalului despre spionarea Laurei Codruța Kovesi , reprezentanții firmei Black Cube au dat un comunicat cotidianului Times of Israel în care precizau: 'žRecent, compania a contractat în România un proiect de colectare a probelor privind fapte serioase de corupție în interiorul Guvernului È™i în agențiile sale. În...Blog politic si polemic