Scorul acestui articol
[Total: 33 voturi. Media: 4.9]

Imediat după izbucnirea scandalului despre spionarea Laurei Codruța Kovesi , reprezentanții firmei Black Cube au dat un comunicat cotidianului Times of Israel în care precizau:

Recent, compania a contractat în România un proiect de colectare a probelor privind fapte serioase de corupție în interiorul Guvernului și în agențiile sale. În timpul acestei activități, doi dintre angajații companiei au fost arestați după ce au descoperit informații importante. Reamintim că toți angajații companiei respectă legile locale, iar acuzațiile la adresa lor sunt nefondate și neadevărate”.

Acest text, fiind conceput la modul extrem de succint de o firmă supergalonată de intelligence, trebuie citit și înțeles pornind de la cuvintele / sintagmele sale cheie: „compania A CONTRACTAT în România”, „fapte SERIOASE de corupție”, „au descoperit informații IMPORTANTE”, „acuzațiile sunt NEFONDATE și NEADEVĂRATE”.

Trebuie știut că în „stilistica” profesionistă a comunicării oficiale de acest tip verbele sunt alese cu mare grijă, pentru a descrie exact intenția comunicatorului și a nu lăsa loc de confuzii; iar menirea adjectivelor este cu totul alta decât în stilistica literară ori jurnalistică. Adjectivele își abandonează rolul ornamental, ele încărcându-se de sensuri subliminale adresate  unor destinatari anume, presupus a fi înzestrați cu decodoarele necesare înțelegerii corecte și complete a mesajului.

Când exprimării seci „fapte de corupție” alegi să îi adaugi o tușă groasă, „SERIOASE”, scopul nu este să nuanțezi, să evidențiezi posibile ierarhii de gravitate ci să indici că ai avut din capul locului o țintă bine identificată și evaluată, adică o direcție de investigare precisă, scutită de dubiul bâjbâielii. Detectivii respectivi au știut foarte bine, de la început, ce caută (fapte de corupţie SERIOASE), miza lor fiind să descopere probe concludente și nu dacă acele fapte de corupție s-au produs sau nu.

Formularea următoare, „ au descoperit informații IMPORTANTE”, subliniază că, în ciuda intervenției autorităților române prin arestarea celor doi angajați Black Cube, scopul investigației a fost atins. Informațiile sustrase din calculatoarele celor urmăriți sunt IMPORTANTE adică grave, convingătoare, opozabile în justiție. Magnitudinea efectelor publicării lor se anunță a fi una IMPORTANTĂ, adică DE TEMUT.

Tonul este unul de siguranță, de control solid asupra cazului. Când spui despre acuzațiile DIICOT că sunt NEFONDATE și NEADEVĂRATE, sau cazi în păcatul ofensei explicite aduse autorităților, agravând iresponsabil situația angajaților tăi arestați, sau ești blindat de argumente și probe pentru a demonstra fără fisuri cele afirmate. Oricum, adoptarea acestei poziții neconcesive, în care formulările agresive sunt preferate celor diplomatice, este o dovadă în plus că  „spionii evrei” au găsit nereguli grave, pe care le consideră atuuri redutabile în lupta cu acuzatorii lor din România.

Atunci de ce nu le folosesc? De ce tac de atât de mult timp și nu întreprind nimic pentru a-și salva onoarea și colegii arestați preventiv la București?

Răspunsul la aceste întrebări ne este dat tot de comunicatul prezentat mai sus.

Investigațiile Black Cube au fost efectuate în baza unui CONTRACT comercial. Există, așadar, în această poveste o relație comercială contractor – beneficiar din domeniul prestărilor de servicii. În genul acesta de contracte există clauze clare în sensul că proprietatea materială şi intelectuală asupra produselor rezultate din contract aparţine în totalitate şi exclusiv Beneficiarului. Acesta este singurul care le poate folosi, după cum consideră util intereselor sale. Obligaţiile Prestatorului, în schimbul onorariului primit, au fost să desfăşoare activităţile prevăzute la Obiectul Contractului şi, la sfârşit, să pună la dispoziţia Beneficiarului rezultatele obţinute. Mai departe, fără o aprobare expresă din partea Beneficiarului, Contractorul nu are dreptul să folosească în niciun fel acele rezultate. Ele nu îi aparţin.

În acest context este de înţeles că, deşi detectivii Black Cube au descoperit (cum singuri recunosc) informaţii IMPORTANTE privind fapte SERIOASE de corupție în interiorul Guvernului și în agențiile sale, ei şi şefii lor de la Londra şi Tel Aviv nu au putut şi nu pot folosi în apărarea lor aceste informaţii deoarece beneficiul exclusiv al utilizării acestora aparţine Beneficiarului.

În situaţia creată după intervenţia DIICOT de la Bucureşti apar, în partea adversă autorităţilor române „spionate”, două interese posibil divergente legate de modul de folosire a informaţiilor compromiţătoare:

  • interesul Beneficiarului contractual al acestor informaţii, parte care urmăreşte să-şi rezolve o problemă personală (închiderea unui dosar DNA sau dezincriminarea ei în respectivul dosar sau stoparea unor acţiuni DNA care îi prejudiciază interesele etc.), nu este neapărat acela de a-i face rău Laurei Codruţa Kovesi prin publicarea informaţiilor respective ci de a-şi negocia cât mai eficient cauza, în schimbul păstrării tăcerii. Cu alte cuvinte acesta preferă, deocamdată, să acţioneze prin şantaj. Doar aşa are o şansă să obţină ce-şi doreşte. Dacă această şansă dispare, abia atunci, probabil, va încerca să se răzbune;
  • interesul Black Cube, prin turnura pe care au luat-o evenimentele, este să-şi elibereze, cât mai rapid şi fără consecinţe negative ulterioare, colaboratorii ţinuţi în arest la Bucureşti. Pentru aceasta ar trebui însă să folosească informaţii confidenţiale din contract (identitatea Beneficiarului, detalii despre modul de operare, precizări asupra descoperirilor făcute etc.) sau aprobările de operare primite din partea unor autorităţi din România care, şi acestea, sunt protejate de clauze de confidenţialitate. Ori, o firmă care se respectă, nu poate face astfel de compromisuri fără a-şi periclita drastic imaginea şi viitorul comercial.

Deocamdată, deci, ne aflăm în faza în care Beneficiarul informaţiilor IMPORTANTE despre faptele SERIOASE de corupţie ale DNA şi ale LCK încearcă să le valorifice negociind pe baza lor. Acesta, Beneficiarul, este cel care nu a decis, încă, să le facă publice.

Desigur, nici Black Cube nu stă cu mâinile în sân. Această agenţie deţine şi ea toate informaţiile grele pe care le-a furnizat Beneficiarului  şi, cel mai probabil, încă altele în plus pe care le păstrează pentru uz propriu, la nevoie. Deocamdată, sacrificiul aşteptării pentru a nu afecta interesele Beneficiarului este încă asumabil. Există însă şi aici limite care nu se pot prelungi la infinit. Dar chiar şi constrânsă contractual la discreţie, sunt convins că avocaţii şi tacticienii ei (ai Black Cube) pregătesc din greu o replică usturătoare pentru autorităţile române care şi-au permis, la nervi şi derută, să jignească nepermis şi pe israelieni (prin arestarea celor doi tineri conaţionali ai lor) şi pe unul dintre simbolurile luptei acestora cu răul, Mossadul.

Articolele din Caţavencii, de săptămâna trecută, arată că scandalul are puls. E important să nu se poată acredita ideea morţii lui. Cu sau fără vreo înţelegere între Beneficiarul informaţiilor şi LCK, scurgerile de „gaze incendiare” gen Caţavencii vor continua. Iar acumularea lor în timp va face inoperantă orice fereastră deschisă cu scopul de a facilita o detentă fără daune.

Contele de Saint GermainEditorialeBlack Cube,CatavenciiLaura Kovesi,contract comercial,DIICOT,intelligence,Londra,Mossad,spioni din Israel,Tel Aviv,Times of IsraelImediat după izbucnirea scandalului despre spionarea Laurei Codruța Kovesi , reprezentanții firmei Black Cube au dat un comunicat cotidianului Times of Israel în care precizau: „Recent, compania a contractat în România un proiect de colectare a probelor privind fapte serioase de corupție în interiorul Guvernului și în agențiile sale. În...Blog politic si polemic