Scorul acestui articol
[Total: 6 voturi. Media: 4.7]

Vă sună manelistic? Înseamnă că aveṭi ureche muzicală.
Dacă, după 25 de ani, mai există în politica românească un damf de rinoceri comuniṣti mari consumatori de spirt pe pâine ṣi de destine omeneṣti fripte pe grătar de zeghe, acesta vine de la două personaje caricaturale, la fel de frumoase pe dinăuntru ca ṣi pe dinafară: Traian Băsescu ṣi Monica Macovei.
„Cine se aseamănă se adună” capătă o confirmare spectaculoasă nu doar prin alăturarea celor doi în construirea unui mutant juridic cu două capete antropofage, binomul SRI – DNA, dar ṣi prin oamenii pe care ei i-au propus sau îi propun pentru a le propăṣi creaṭia.
Nu Monicăi Macovei trebuie să îi fim recunoscători pentru Daniel Morar ṣi Laura Kovesi?
Ei bine, ieri doamna Macovei a încercat să lovească din nou. Numele de cod al calamităṭii pregătite: Cristina Guseth. O ṭară întreagă era să-ṣi scrântească gâtul de uluială, în stop – cadrul la care a fost forṭată de prestaṭia doamnei Guseth în faṭa Comisiei Juridice a Parlamentului. Nu se poate să nu fi văzut la viaṭa voastră o găină iṭindu-ṣi tărtăcuṭa ṣi încremenind în ascultare ca la descântecul de gâlci. Cam aṣa a rămas ṭara noastră telespectatoare la circul oferit ieri sub cupola ṣi în manejul Casei Poporului: blocată în contorsionism, năucită până la crampe de „cap de lup” de ce vedea ṣi nu putea să creadă.
Aṣa, deci, arată idealul cerut de piaṭă: Cristina Guseth. Tânără, tehnocrată, liberă de odioasele partipriuri politice ce au otrăvit până azi societatea noastră, o autentică speranṭă.
Această bâlbă de la justiṭie, departe de a trăda incompetenṭă, este un indiciu asupra luptei gigantice care se dă pentru acest minister de către forṭe de influenṭă în faṭa cărora Dacian Cioloṣ nu se poate impune.
Deocamdată îl creditez pe domnul Cioloṣ cu bune intenṭii. Motivul? Acolo unde a fost lăsat să facă el însuṣi propuneri, s-a descurcat acceptabil. A primit însă ṣi unele mutări în plic. Pe care a trebuit să le accepte, în preṭul nominalizării sale. Doamna Guseth se numără printre acestea.
Cine, aṣadar, se bate pe Ministerul Justiṭiei peste capul lui Dacian Cioloṣ? În opinia mea, sunt 4 mari jucători: 2 externi ṣi doi interni. SUA ṣi UE pe de o parte, binomul SRI – DNA ṣi Klaus Johannis pe de altă parte.
În ciuda declaraṭiilor publice de viziune comună ṣi solidaritate, între SUA ṣi UE s-au înmulṭit în ultima vreme disonanṭele. Criza refugiaṭilor arabi ṣi atentatele de la Paris reprezintă doar două, cele mai recente ṣi vizibile, dintre loviturile primite de Europa în faṭa unei Americi neatinsă de acestea ṣi simptomatic de placidă la efectele lor. Dacă mai adăugăm ṣi scandalul VW, declanṣat în SUA, care costă Germania mult mai mult decât lasă aceasta să transpară, ṣi coroborăm totul cu declaraṭia lui Jean – Claude Juncker „Nu trebuie să lăsăm Washingtonul să dicteze relația noastră cu Rusia”, nu este greu să înṭelegem existenṭa unor ṭinte diferite în abordarea geo-strategică a celor două mari blocuri de putere, ṭinte faṭă de care România este, cumva, la mijloc.
Aṣadar, trebuie să acceptăm că, neexistând o armonie deplină între abordările de politică externă ale SUA ṣi UE referitor la România, decidenṭii români sunt în multe cazuri obligaṭi să aleagă între cerinṭe divergente venite de la Washington ṣi Bruxelles. Cum aleg ei?
În comparaṭie cu preṣedintele Traian Băsescu, care, plecând de la sexualitatea licuricilor, ṣi-a jucat tot mandatul pe mâna parteneriatului strategic cu SUA, preṣedintele Klaus Johannis pare a da unele semne, e drept, timide, de reorientare spre Europa. Trebuie însă să ṭină cont de o structură internă mai puternică decât el, binomul SRI – DNA, acest copil carpato-dunărean al CIA, care a demonstrat în ultimii ani că nu are rival în impunerea, pe cale democratică sau nu, a voinṭei sale induse de la Washington.
Cristina Guseth este, cum bine se ṣtie, o prietenă devotată a Monicăi Macovei, cea cu mare influenṭă la Bruxelles. Doamna Guseth conduce însă ṣi fundaṭia Freedom House România, stipendiată consistent, în decursul timpului, de SUA. Este, deci, ṣi o prietenă a SUA. Desemnarea ei, în primă instanṭă, pentru Ministerul Justiṭiei, încerca să împace, după părerea mea, ṣi capra de Massachusetts ṣi varza de Bruxelles. O prestaṭie de coṣmar a candidatei a zădărnicit însă acest compromis.
Ṣi astfel, prin aducerea în regim de avarie pe scaunul mult râvnit de la Justiṭie a Ralucăi Prună (alt cadru de nădejde scos din jobenul Monicăi Macovei – valoarea ei, valoarea ei), se pare că UE ṣi preṣedintele Johannis au obṭinut un oarece succes de parcurs în disputa cu cei care visau la o persoană mai ataṣată valorilor transatlantice.
Traseele cruciale sunt marcate de borne.
Debarcarea lui Victor Ponta a fost doar una dintre borne, pentru cei ce ṣi-au propus să conducă discreṭionar România prin justiṭie. Au atins-o! Acum, următoarea lor bornă este îndepărtarea luiTiberiu Niṭu, Procurorul General în funcṭie. Acest corp străin trebuie extirpat. Va fi una dintre primele sarcini ale noului ministru al justiṭiei.
În final, un cuvânt de preṭuire pentru politicienii români în general ṣi pentru pesediṣti în special. Votul lor favorabil de ieri din Comisia Juridică ṣi mai ales manifestarea liberă a conṣtiinṭei ṣi bunei lor credinṭe, îi recomandă drept niṣte derbedei fără pereche. Liviu Dragnea, acest Nae Girimea al briciului ṣi pămătufului folosite pe invers, care pune bărbi în loc să le taie, secondat de mezelarul Zgonea al cărui singur semn de trecere prin viaṭa asta ternă este izul de usturoi pe care-l lasă în urmă, au arătat de ce trebuie ca PSD-ul să dispară. De-asta! Să vă fie ruṣine, laṣilor ṣi vânduṭilor!
P.S. La fiecare ieṣire publică, Traian Băsescu îi critică pe corifeii binomului, preatemuṭii Coldea ṣi Kovesi, nu doar cu miṣtouri muṣcătoare dar ṣi cu un rictus de stăpân al inelelor în colṭul gurii. Mă întreb cu ce i-o avea la mână atât de devastator încât aceṣti lei ai junglei, care au băgat spaima în toṭi aleṣii neamului, devin, în faṭa lui, mieluṣei. Fără curaj, fără replică, fără demnitate. Oare vom afla vreodată?

Contele de Saint GermainEditorialea parlamentului,binomul SRI-DNA,CIA,Coldea,Comisia juridicaDacian Ciolos,Cristina Guseth,Daniel Morar,Freedom House Romania,Jean Claude Juncker,Klaus Johannis,Kovesi,Laura Kovesi,Liviu Dragnea,Monica Macovei,Nae Girimea,Procurorul General,PSD,Tiberiu Nitu,Valeriu Zgonea,varza de Bruxelles,Victor PontaVă sună manelistic? Înseamnă că aveṭi ureche muzicală. Dacă, după 25 de ani, mai există în politica românească un damf de rinoceri comuniṣti mari consumatori de spirt pe pâine ṣi de destine omeneṣti fripte pe grătar de zeghe, acesta vine de la două personaje caricaturale, la fel de frumoase pe...Blog politic si polemic