Scorul acestui articol
[Total: 20 voturi. Media: 5]

 … Pentru că, înainte de a mă afecta cel de-al treilea război mondial, a cărui declanșare tocmai ne-a fost anunțată de Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon (http://www.cotidianul.ro/ministru-israelian-lumea-se-afla-intr-un-al-treilea-razboi-mondial-278426/), ceea ce-mi influențează existența imediată este lupta dementă (dar È™i palpitantă) pe care o duc, aici în țară, facțiuni instituționale avide de putere È™i politicieni săriți de pe fix. Serviciile de informații se răfuiesc între ele, monolitul justiției s-a spart iar Traian Băsescu a devenit solidar cu cămaÈ™a sa mai mult decât cu orice principii sau valori de pavoaz, etalate ipocrit pe durata mandatelor sale de preÈ™edinte.

Nu voi scrie, aÈ™adar, nici despre atacurile teroriste de la Bruxelles, nici despre tratatul Europei cu Erdogan È™i nici despre alegerile prezidențiale din SUA. Nu mă pricep, nu le pot influența È™i nici nu cred că, pentru românii care trăiesc între hotarele naționale, sunt mai importante decât ravagiile binomului mafie „“ DNA pe care l-a denunțat È™i  l-a înfierat, aseară, Traian Băsescu.

Este fascinantă, la acest om, lipsa de precauții și higienă cu care a ajuns să folosească vopseaua lavabilă pentru machiajele de zi cu zi. Nici nu mai încearcă să-È™i spele fața de vechile baițuri, să pregătească cât de cât obrazul pentru rolul ce urmează. Vine, din scurt, cu trafaletul nesimțirii, È™i îÈ™i trage strat peste strat de noi atitudini contradictorii, după cum îi dictează interesul.

Iar în ultima vreme, interesul i-a dictat tot mai mult să plagieze Antena 3. A vorbit ani de zile A3 despre o justiție comandată, despre poliție politică, despre abuzuri strigătoare la cer ale instituțiilor de forță (vezi bătrâna de la BotoÈ™ani, vezi cazul Rarinca)? Exact acelaÈ™i mesaj este preluat acum de TB de pe poziții haiduceÈ™ti („žîntru binele neajutoraților”). Au tras asurzitoare semnale de alarmă, în zeci de emisiuni demascatoare, alde Mihai Gâdea È™i Radu Tudor despre cedarea de suveranitate la care vectorii binomului sunt părtași în favorizarea unor puteri străine? Sare ca ars È™i TB, cu masca purpurie a indignării patriotice pe figură, pentru a ne spune, ieri, că „žDNA a intrat într-un joc care nu e al României”.

Am putea premia, în toate aceste transfigurări, o notabilă performanță actoricească a fostului preÈ™edinte, dacă partitura sa ar fi un crâmpei de teatru È™i nu de viață autentică. Din păcate, însă, aici nu avem de-a face cu o ticăloÈ™ie virtuală din care, la sfârÈ™itul reprezentației, să rămână doar pilda. Ticălosul este cât se poate de real iar dezastrele comportamentului său au consistență nu doar în trecut ci È™i în viitor.

Vorbea ieri, TB, despre cum interpretează domnia sa parteneriatul DNA – mafie È™i, mai țintit la actualitatea imediată, ce se urmărește prin denunțurile lui Ghiumbelghian. Mărturisea  certitudinea sa că asistăm la o tentativă a Laurei Codruța Kovesi de a-l elimina pe Daniel Morar de la CCR. O poliță pentru decizia Curții privind neconstituționalitatea interceptărilor SRI pe cazuri de corupție. Atât. Niciun moment fostul preÈ™edinte nu a exprimat temerea că el însuÈ™i ar putea fi ținta DNA. Că el ar fi peștele cel mare pentru care binomul a aruncat năvodul. Să fie vorba de siguranță? De precauție? De superstiții? Sau de un mesaj subliminal din categoria „žvă atingeți de mine, dracu”™ vă ia!”?

Al doilea subiect fierbinte al realității politice interne, după declarațiile cu virulență tot mai mare ale lui TB la adresa DNA È™i SUA, a fost audierea Cameliei Bogdan în cadrul CSM. Acceptarea televiziunilor la această È™edință a permis descoperirea în direct, de către contemplativul popor român, a Americii tutoriale împărțind dreptate, după formule experimentale, prin suburbiile lumii. Blonda doamnă judecător, invitată pe la sindrofiile Ambasadei SUA la București ca un fel de de supra-personaj, de om „“ orchestră, de  întruchipare bărăgano-carpatică a ceea ce la ei înseamnă grupuri de cetățeni dedicate înfăptuirii justiției (curți cu juri ori plutoane de execuție), ne-a demonstrat ce înseamnă spate american și tupeu băsist.  Dacă doamna judecător Camelia Bogdan și-a putut permite atâta fițoasă aroganță în fața camerelor de luat vederi și a unui organism, cel puțin teoretic, superior ierarhic, ne putem lesne închipui cu câtă echilibrată fiere, cu cât măsurat parapon a pronunțat domnia sa sentințe grele în procese cu explozivă încărcătură politică.

CSM nu i-a dat satisfacție doamnei Camelia Bogdan în solicitarea de apărare a reputației profesionale. În schimb i-a dat o lecție de mecanică a puterii: când ești excesiv împins de la spate, există nu doar cauze ci și efecte. Nu doar avantaje ci și riscuri. Cum ar fi, de pildă, riscul să prinzi viteză prea mare și să nu te mai poți opri la timp atunci când îți apare în față,  neașteptat, un zid.

Acest nou CSM este la al doilea gest atipic în raport cu ce însemna el pe vremea doamnelor Hăineală și Ghica. În urmă cu doar o săptămână, a reclamat-o pe Monica Macovei la Parlamentul European pentru că a adus „o gravă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”.  În ritmul acesta, chiar și avizarea favorabilă a propunerii ministrului justiției, Raluca Prună, ca Laura Kovesi să primească un nou mandat la conducerea DNA, nu mai pare atât de sigură precum se credea.

În fine, denunțurile lui Ghiumbelghian. Al treilea punct fierbinte al actualității interne.  Atitudinea dominantă în societate este de bagatelizare, atât a personajului cât și a celor semnalate de el. Eu cred, dimpotrivă, că lucrurile sunt mult mai serioase decât par. Și mai cred, în pofida unor aparente stângăcii ale denunțătorului, că ne vor rezerva continuări spectaculoase.

Acest personaj, Ghiumbelghian, nu a apărut din neant ci din intimitatea tenebroasă a lui Traian Băsescu. Ceea ce-l recomandă ca purtătorul unui imens potențial distructiv. Când afirmi că ești prieten (ești, nu ai fost) și te-ai întâlnit de sute de ori, la un anume restaurant (verificabil, deci), cu Daniel Moldoveanu, șeful Comunității Naționale de Informații, consilier al lui Traian Băsescu, când dai de înțeles foarte limpede că acesta îți susține denunțurile, începe să se contureze o realitate mult mai complicată decât sugerează aparențele. Domnul Moldoveanu nu a ieșit până acum cu vreo dezmințire la declarațiile incendiare ale domnului Ghiumbelghian, ceea ce mie îmi descifrează lucrurile în următoarea cheie: toată această poveste a fost construită pentru Moldoveanu. El este, de fapt,  actorul principal, și nu Ghiumbelghian.

Moldoveanu, prin natura îndeletnicirilor sale anterioare, este infinit mai fidel serviciilor  secrete decât lui Traian Băsescu. Serviciile secrete, în lupta pe care Băsescu a declanșat-o împotriva lor și a binomului, scot la bătaie artileria grea. Din care Moldoveanu acceptă să facă parte. Moldoveanu nu poate să îl denunțe direct pe Traian Băsescu pentru nereguli comise de acesta la Cotroceni, pentru că se află sub interdiciția unui jurământ de confidențialitate. Și atunci denunțurile sunt oferite de un intermediar, Ghiumbelghian, care-l indică pe Moldoveanu drept martor. Ca martor, Moldoveanu nu doar că poate dar este și obligat să spună ce știe. În felul acesta obstacolele formale sunt îndepărtate iar incriminarea fostului președinte poate fi împinsă la gravitatea dorită.

Este palpitantă politica noastră internă. Iar inserțiile de import, în general made in USA (Ambasada, Darren White) îi dau o notă hollywoodiană care ar trebui să ne facă optimiști.

BINELE, PÂNÄ‚ LA URMÄ‚, ÎNVINGE!

Ia să vedem!

Contele de Saint GermainEditorialeal treilea razboi mondial,Antena 3,binomul mafie - DNA,Camelia Bogdan,cazul Rarinca,CCR,CSM,Daniel Moldoveanu,Daniel Morar,Darren White,Erdogan,Ghica,Ghiumbelghian,Haineala,HollywoodMinistrul israelian al Apărării,Laura Kovesi,Mihai Gadea,Moshe Yaalon,Radu Tudor,Raluca Pruna,SRI ... Pentru că, înainte de a mă afecta cel de-al treilea război mondial, a cărui declanșare tocmai ne-a fost anunțată de Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon (http://www.cotidianul.ro/ministru-israelian-lumea-se-afla-intr-un-al-treilea-razboi-mondial-278426/), ceea ce-mi influențează existența imediată este lupta dementă (dar È™i palpitantă) pe care o duc, aici în țară, facțiuni instituționale avide...Blog politic si polemic