Scorul acestui articol
[Total: 26 voturi. Media: 4.8]

Joi 17.03.2016, EVZ publica o știre intitulată „TRAIAN BÄ‚SESCU: VOCILE SECURITÄ‚ÈšII. Fostul PreÈ™edinte anunță începerea luptei pentru respectarea drepturilor omului” (aici). În ciuda semnificației sale, pe care eu o găsesc de-a dreptul premonitorie, această luare de poziție a fostului președinte a trecut neobservată. Ba, mai mult decât atât, două ore după prima lectură, când am vrut să recites È™tirea ca să mă asigur că nu mi-a scăpat ceva important, ea dispăruse din ediția electronică a EVZ.
Întâi de toate m-a surprins supra-titlul: TRAIAN BÄ‚SESCU: VOCILE SECURITÄ‚ÈšII. Cine o fi cutezat să vorbească de funie în casa spânzuratului? M-am lămurit însă ușor, ducându-mă la sursă (pagina de facebook a autorului): chiar „spânzuratul” amintise despre infama instituție. Încă o probă de tupeu superlativ. Pe care am luat-o ca pe o confirmare a faptului că muștele sunt constante în felul lor de a murdări geamuri. Depun pe ele niÈ™te pistrui. Prin acest comentariu se mai completa, cu un punct negru ca un pistrui, caricatura pointilistă a personajului.
În corpul mesajului băsescian, cuvântul „securitate” lipsește. Fusese folosit doar în titlu. Pentru efect. În schimb se vorbește despre un „cor de trâmbițași”. Iată, dar, „vocile”! „Vocile securității”. Ele sunt cele din cor. Ale „trâmbițașilor din presă”. Pe care, adică, TB îi consideră oamenii securității sau, actualizat, ai serviciilor secrete. Ai SRI, ca s-o spunem pe È™leau, ce mai atâtea precauții! Infiltrați, acoperiți, adormiți pe timp de pace dar care fac degrabă ochi când misiuni anticonstituționale îi cheamă.
AceÈ™tia, È™i oficinele lor, au nume proprii: Tapalagă, Pora, EVZ, B1TV, Revista 22… Dragii „foști” ai lui TB, cei care i-au cam întors acum spatele, stâlpii lui mediatici de până mai ieri. Că doar nu s-o referi fostul preÈ™edinte la A3 atunci când reproșează trâmbițașilor ca nu recunosc și nu sustin „respectarea drepturilor fundamentale înscrise în Constituție”.
Să lăsăm însă forma; ne presează fondul. Care ne rezervă o surpriză, cum spuneam, cu sonorități premonitorii. TB anunță, după un preambul nervos („cor de trâmbițași”, „prostie entuziastă”), încetarea războiului rece cu binomul și presa aservită acestuia și deschiderea focului, cu proiectile fierbinți, întru apărarea „drepturilor fundamentale garantate de Constituție”. „O voi face de-acum înainte„ nu mai sună a dulce șantaj, a negociere de gangster cu „dacă” și „s-ar putea”, ci a vuiet de stindard dac cu cap de lup și foale de balaur, înfoiat de vântoaica evenimentelor.
Piratul cu șlapi și spirt pe pâine la micul dejun amarează la pontonul Curții Constituționale și trece la atac terestru de demolat idolii de lut chiar de el creați pe când se credea demiurg.
Ce să-i fi declanșat o astfel de atitudine care crește riscurile și limitează ieșirile?
Cel mai probabil, o defecțiune în sistemul de protecție. O informație din interiorul binomului care l-a îngrijorat peste măsură. Ceva de genul lațului care se strange în jurul lui, È™i se strange, È™i se tot strange.
Lovitura data frăției SRI „“ DNA prin intermediu CCR cu o săptămână în urmă, s-a dorit un semnal de forță, un ultim avertisment. Ea a fost inteligent pusă la cale de TB pentru că a combinat forța fidelilor săi infiltrați acolo (Zegrean, Morar), cu justețea cauzei. Astfel, s-au raliat inițiativei de a bloca tăvălugul securistic al binomului È™i alți judecători ai CCR, de bună credință, care au votat hotărârea pe considerente strict constituționale.
Urmarea imediată a acestei lovituri năucitoare data binomului a fost scoaterea la lumină, ca o ieÈ™ire din camuflajul tranÈ™eelor, a două tabere. Conduse de doi proeminenți procurori băsiÈ™ti: Kovesi È™i Morar.
Am asistat apoi la ceva total neobiÈ™nuit până acum: interviuri zilnice ale doamnei Kovesi. Care, desi trădau pe alocuri È™i slăbiciune È™i iritare, aveau evident, prin chiar cadența È™i virulența lor, scopul de a amenința. De a intimida. Iar referirea la dosarele ANRP pe care predecesorul ei, Daniel Morar, le-a ținut ani buni la sertar, în nelucrare, a fost o formă de denunț-autodenunț, un misil DNA-DNA.
Abia după această scoatere a pistoalelor la vedere de către Laura Codruța Kovesi împotriva lui Daniel Morar, Traian Băsescu È™i-a declarat È™i el, fără echivoc, beligeranța. Va lupta pentru apărarea drepturilor fundamentale garantate de Constituție. „O voi face de-acum înainte„.
Ce este premonitoriu aici? Faptul că trebuie să ne aÈ™teptăm la ceva nou din partea lui TB. La ceva ce nu a făcut până acum dar va face de-acum înainte.
Va lovi cu o nouă apariție a lui Darren White, de data asta împănată È™i cu ceva dezvăluiri documentate (pe care acesta a propus, fără succes, să le comenteze public cu Laura Kovesi, cu Petre Tobă È™i cu Codruț Olaru)? Sau vor apărea, pe surse, lucruri scandaloase despre È™efa DNA, care să clatine certitudinea viitoarei ei re-numiri pe post?
Desigur, am aÈ™teptări È™i invers: ca „justiția independentă” practicată de binom să încerce a lovi ea prima: explodarea vreunui dosar „“ bombă cu TB în rol principal ori denunțuri proaspete È™i demolatoare incriminând acelaÈ™i protagonist.
DeclanÈ™area pe față a războiului fratricid între procurorii lui Băsescu mi se pare plină de promisiuni.
Oamenii ăÈ™tia se au la mână, din greu, unul pe celălalt. Întrebarea este dacă vreunul din ei va cuteza să descleÈ™teze primul pumnii sau vor cădea inca o data la pace, cu zgârieturi minore, copleÈ™iți de „rațiuni superioare”?

Contele de Saint GermainEditorialeAugustin Zegrean,B1TV,CCR,Codrut Olaru,Daniel Morar,Darren White,DNA,dosarul ANRP,EVZ,Laura Kovesi,Petre Toba,Pora,premonitie,revista 22,securitate,SRI,TapalagăJoi 17.03.2016, EVZ publica o știre intitulată 'TRAIAN BÄ‚SESCU: VOCILE SECURITÄ‚ÈšII. Fostul PreÈ™edinte anunță începerea luptei pentru respectarea drepturilor omului' (aici). În ciuda semnificației sale, pe care eu o găsesc de-a dreptul premonitorie, această luare de poziție a fostului președinte a trecut neobservată. Ba, mai mult decât atât, două...Blog politic si polemic