Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Dintre comentariile postate de cititori la articolele mele, selectez pentru astăzi unul generat de observația pe care am făcut-o doamnei Alina Mungiu Pippidi că nu dă dovadă a stăpâni logica matematică atunci când construiește demonstrații. Luarea mea de poziție, care poate fi citită pe acest blog, se intitula „Doamna Pippidi corigentă la logica matematică”.

Iată ce mi-a scris @BAF exportatoru, apoi răspunsul meu și reacția lui la acest răspuns.

BAF exportatoru

Draga conte
Logica simbolica(folosita in matematica) este o parte a logicii generale care a fost ridicata la rang de stiinta inca de pe vremea lui Aristotel.
„Sa presupunem ca” se foloseste in matematica destul de rar si anume atunci cand se aplica „metoda reducerii la absurd”.Asta spune ca presupunand ceva ,mergand pe un fir logic corect poti ajunge la un fals sau la un adevar.Daca ajungi la un fals atunci presupunerea initiala e sigur un fals.Daca ajungi la un adevar atunci presupunerea initiala poate fi ori adevar ori fals.
Imi cer scuze pt. divagatiile astea pt. ca de fapt vroiam sa-ti adresez o rugaminte.E adevarat ca ai idei interesante si o scriitura seducatoare dar mie mi-ar placea ceva mai multa conciziune.Deci rugamintea era sa incerci sa spui in mai putine cuvinte ceea ce vrei sa spui.

Contele de Saint Germain

Draga BAF,
Metoda reducerii la absurd e doar o mica zona de utilizare a lui „Sa presupunem ca…”. E drept, adesea, aceasta formula lunga este inlocuita cu una mult mai succinta, „fie..”. Ex. Fie A, B, C, trei puncte necoliniare… In fine, imi ceri conciziune. Aici e simplu, pun punct si gata. In comentariile pe care le fac la articole e insa mai greu. Conciziunea e o arta. Arta cere dedicatie, slefuire, timp. Eu sunt constrans de timpul avut la dispozitie sa scriu ce scriu pe forumuri in cel mult 2 ore pe zi. In fiecare zi. Poti sa-ti inchipui ce greu e? Comentariile mele nu au timp de gestatie, de rafinare, de decantare. Iti dau dreptate. Uneori si pe mine ma enervez cu aceasta incapacitate de a spune ce vreau in mai putine cuvinte. Dupa ce public textele, la recitire, imi vin tot felul de idei de optimizare, inclusiv prin conciziune. Din pacat e tardiv.
Oricum, iti multumesc ca mi-ai dat prilejul sa ma eliberez de povara acestui repros cu care imi inchei aproape fiecare zi.

BAF exportatoru

Ciudat. Sau poate nu. Raspunsul tau , prin cuvinte dar mai ales prin „dincolo de cuvinte” a reusit sa ma duca intr-o zona de meditatie si intr-o anumita stare…Daca o sa am ocazia poate o sa ma explic alta data.
Pentru moment : toate cele bune.

Nu știu dacă BAF exportatoru va reveni. Vom vedea. Dacca o va face și din asta va ieși ceva interesant, vă voi tine la current.

Contele de Saint GermainMusafiri pe blogDintre comentariile postate de cititori la articolele mele, selectez pentru astăzi unul generat de observația pe care am făcut-o doamnei Alina Mungiu Pippidi că nu dă dovadă a stăpâni logica matematică atunci când construiește demonstrații. Luarea mea de poziție, care poate fi citită pe acest blog, se intitula 'Doamna...Blog politic si polemic