Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Îmi amintesc un film, inspirat dintr-un caz real, cu un submarin atomic, considerat  inexpugnabil, la bordul căruia se produce o explozie. Printr-o mobilizare supraomenească se izolează focarul, se cârpesc avariile și situația pare a intra sub control. Fatalitatea însă lucrează. O depresurizare violentă într-o altă zonă, obligă echipajul să se refugieze în unicul compartiment ce permite supraviețuirea. Pierderile sunt grele dar speranța salvării mijește din nou. Destinul este însă implacabil: exact purtătorul unor energii capabile a despica pământul în două cade pradă, culmea ironiei, unei  pene de energie care se dovedește fatală pentru toți.

Acest gen de inflexibilitate, de perseverență a sorții în a duce la îndeplinire un verdict superior de condamnare, în ciuda oricărei încercări de rezistență din partea osânditului, mi se pare a viza, în prezent, regimul Băsescu.

Au fost întâi mișcările de stradă, declanșate de cazul Arafat. Cine s-ar mai fi așteptat la ele, la această trezire populară din abulia resemnării, nu de foame sau de frig, ci de intoleranță la nesimțire?  După ce spaima a mineralizat, pentru săptămâni, limbile reprezentative ale puterii, acestea au început să prindă din nou viață: întâi lingând moale, cu precauție, apoi șuierând amenințător, a revanșă, până și-au regăsit aplombul disprețuitor al atotputerniciei de altădată.

Când se părea că totul a revenit la normal, că se pot relua mișcările tactice de persiflare a opoziției, de fraudare a alegerilor și de cumpărare a electorilor prin anunțuri populiste de reîntregire de salarii, i-a lovit, ca deprezurizarea din filmul cu submarinul, plecarea lui Sorin Frunzăverde. Panică, dezertări în lanț, scene de can-can, cu doamna Udrea învolburându-și până la gât foile gitane pentru a-l zburătăci pe Cristian Preda din partid. A fost numit însă Blaga șef de campanie, pe țară, și acest gest extrem, împreună cu  trimiterea în rezervă a lui Boc, a mai temperat degringolada portocalie.

Ca acum, după atâta zbucium și speranțe recuperate din moarte clinică, să se anunțe „pana de energie” numită „moțiunea de cenzură a USL”. Inițial, mărturisesc, nu am dat acestui demers o prea mare atenție. Au venit însă declarațiile panicate de ieri ale lui MRU și Kelemen Hunor care m-au determinat să ridic „riscul de țară” al acestei moțiuni.

Mi-am zis așa: dacă domnul MRU simte nevoia să ne indese pe gât două gogonate într-o singură declarație, cea cu „semianarhia instituțională” și cea cu „guvernul abia instalat care merge foarte bine”, înseamnă că e groasă; înseamnă că posibilul a devenit probabil și că acest guvern de erzațuri chiar se află în mare pericol de a fi debarcat.

Și m-am mai întrebat: oare fără motive temeinice Kelemen Hunor declară că are „o oarecare emoție cu această moțiune”? Oare întâmplător încheie, în stil de Pythia Transilvană, proorocind că dacă moțiunea va trece atunci „coaliția a luat sfârșit”?

Într-un fel, situația UDMR-ului este una tragi – comică în împrejurările create de această moțiune a opoziției:

-          pe de o parte, alde Hunor și Borbely abia așteaptă un pretext onorabil pentru a mai prinde una dintre ultimele bărci de salvare de la scufundarea actualei coaliții de guvernare, pentru a-și mai oferi o șansă, cât de mică, la negocieri fructuoase cu USL-ul;

-          pe de altă parte, UDMR-ul nu poate profita de această ultimă moțiune de cenzură a opoziției, dat fiind subiectul acesteia, constituirea facultății în limba maghiară la UMF Tg. Mureș. După ce au șantajat cu atâta suculentă masculinitate triumviratul patrioților români constituit din Traian Băsescu – Mihai Ungureanu – PDL, cum s-o dea acum la-ntors fără a se umple de ridicol?

Avem într-adevăr de a face cu o moțiune de cenzură cât o revoluție. Dacă trece, vom asista la o dezagregare spectaculoasă a răului cel mare și la alegeri cât de cât corecte.

Dacă nu va trece, probabil că providența va inventa altceva. Pentru că verdictul instanței supreme, eu cred, s-a dat!

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Borbely,Cazul Arafat,Cristian Preda,Elena Udrea,fraudarea alegerilor,Kelemen Hunor,MRU,o motiune cat o revolutie,Sorin Frunzaverde,UMF Tg. Mures,USLÎmi amintesc un film, inspirat dintr-un caz real, cu un submarin atomic, considerat  inexpugnabil, la bordul căruia se produce o explozie. Printr-o mobilizare supraomenească se izolează focarul, se cârpesc avariile și situația pare a intra sub control. Fatalitatea însă lucrează. O depresurizare violentă într-o altă zonă, obligă echipajul să...Blog politic si polemic