Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Îmi amintesc un film, inspirat dintr-un caz real, cu un submarin atomic, considerat  inexpugnabil, la bordul căruia se produce o explozie. Printr-o mobilizare supraomenească se izolează focarul, se cârpesc avariile şi situaţia pare a intra sub control. Fatalitatea însă lucrează. O depresurizare violentă într-o altă zonă, obligă echipajul să se refugieze în unicul compartiment ce permite supravieţuirea. Pierderile sunt grele dar speranţa salvării mijeşte din nou. Destinul este însă implacabil: exact purtătorul unor energii capabile a despica pământul în două cade pradă, culmea ironiei, unei  pene de energie care se dovedeşte fatală pentru toţi.

Acest gen de inflexibilitate, de perseverenţă a sorţii în a duce la îndeplinire un verdict superior de condamnare, în ciuda oricărei încercări de rezistenţă din partea osânditului, mi se pare a viza, în prezent, regimul Băsescu.

Au fost întâi mişcările de stradă, declanşate de cazul Arafat. Cine s-ar mai fi aşteptat la ele, la această trezire populară din abulia resemnării, nu de foame sau de frig, ci de intoleranţă la nesimţire?  După ce spaima a mineralizat, pentru săptămâni, limbile reprezentative ale puterii, acestea au început să prindă din nou viaţă: întâi lingând moale, cu precauţie, apoi şuierând ameninţător, a revanşă, până şi-au regăsit aplombul dispreţuitor al atotputerniciei de altădată.

Când se părea că totul a revenit la normal, că se pot relua mişcările tactice de persiflare a opoziţiei, de fraudare a alegerilor şi de cumpărare a electorilor prin anunţuri populiste de reîntregire de salarii, i-a lovit, ca deprezurizarea din filmul cu submarinul, plecarea lui Sorin Frunzăverde. Panică, dezertări în lanţ, scene de can-can, cu doamna Udrea învolburându-şi până la gât foile gitane pentru a-l zburătăci pe Cristian Preda din partid. A fost numit însă Blaga şef de campanie, pe ţară, şi acest gest extrem, împreună cu  trimiterea în rezervă a lui Boc, a mai temperat degringolada portocalie.

Ca acum, după atâta zbucium şi speranţe recuperate din moarte clinică, să se anunţe “pana de energie” numită “moţiunea de cenzură a USL”. Iniţial, mărturisesc, nu am dat acestui demers o prea mare atenţie. Au venit însă declaraţiile panicate de ieri ale lui MRU şi Kelemen Hunor care m-au determinat să ridic “riscul de ţară” al acestei moţiuni.

Mi-am zis aşa: dacă domnul MRU simte nevoia să ne indese pe gât două gogonate într-o singură declaraţie, cea cu “semianarhia instituţională” şi cea cu “guvernul abia instalat care merge foarte bine”, înseamnă că e groasă; înseamnă că posibilul a devenit probabil şi că acest guvern de erzaţuri chiar se află în mare pericol de a fi debarcat.

Şi m-am mai întrebat: oare fără motive temeinice Kelemen Hunor declară că are “o oarecare emoţie cu această moţiune”? Oare întâmplător încheie, în stil de Pythia Transilvană, proorocind că dacă moţiunea va trece atunci “coaliţia a luat sfârşit”?

Într-un fel, situaţia UDMR-ului este una tragi – comică în împrejurările create de această moţiune a opoziţiei:

–          pe de o parte, alde Hunor şi Borbely abia aşteaptă un pretext onorabil pentru a mai prinde una dintre ultimele bărci de salvare de la scufundarea actualei coaliţii de guvernare, pentru a-şi mai oferi o şansă, cât de mică, la negocieri fructuoase cu USL-ul;

–          pe de altă parte, UDMR-ul nu poate profita de această ultimă moţiune de cenzură a opoziţiei, dat fiind subiectul acesteia, constituirea facultăţii în limba maghiară la UMF Tg. Mureş. După ce au şantajat cu atâta suculentă masculinitate triumviratul patrioţilor români constituit din Traian Băsescu – Mihai Ungureanu – PDL, cum s-o dea acum la-ntors fără a se umple de ridicol?

Avem într-adevăr de a face cu o moţiune de cenzură cât o revoluţie. Dacă trece, vom asista la o dezagregare spectaculoasă a răului cel mare şi la alegeri cât de cât corecte.

Dacă nu va trece, probabil că providenţa va inventa altceva. Pentru că verdictul instanţei supreme, eu cred, s-a dat!

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Borbely,Cazul Arafat,Cristian Preda,Elena Udrea,fraudarea alegerilor,Kelemen Hunor,MRU,o motiune cat o revolutie,Sorin Frunzaverde,UMF Tg. Mures,USLÎmi amintesc un film, inspirat dintr-un caz real, cu un submarin atomic, considerat  inexpugnabil, la bordul căruia se produce o explozie. Printr-o mobilizare supraomenească se izolează focarul, se cârpesc avariile şi situaţia pare a intra sub control. Fatalitatea însă lucrează. O depresurizare violentă într-o altă zonă, obligă echipajul să...Blog politic si polemic