Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În interviul acordat recent ziarului Adevărul, domnul Neagu Djuvara surprinde până la stupoare prin vigoarea sa resentimentară. Ion Iliescu și Crin Antonescu sunt cei care-i alimentează pătimașa dihotomie privind guvernanții acestei țări.

Pe de o parte cei doi răi amintiți și găștile lor abominabile: Iliescu (dimpreună cu acoliții lui) care a inventat „teroriștii lui Ceaușescu” și  Antonescu (dimpreună cu Ponta) care spune enormități, e bun de gură dar și marionetă.

Pe de altă parte echipa de  încredere: domnul Băsescu, domnul Baconschi, bietul Emil Boc (în fața căruia domnul Juvara iși scoate chiar pălăria) și „simpaticul”, „inteligentul”,” foarte viul” MR Ungureanu care „e mult mai bun ca prim ministru” decât ca președinte.

Acestea sunt taberele. Să vedem și cu ce sentimente sunt ele privite.

Iliescu trebuie judecat. Aceasta ar fi, după părerea domnului Juvara, măsura obligatorie și enorm de folositoare în plan moral ca România să iasă din bârlogul lupilor comuniști care trag în continuare sforile. Sunt de acord, în principiu, cu această idee, dar nu o văd îndeajuns de reparatoare moral dacă ea nu include și eșalonul doi al emanaților comuniști, care ne irosesc acum șansele, avându-l ca „șef de promoție” pe neînfricatul de la Anvers Traian Băsescu, ministru al transporturilor, la mineriade, sub Iliescu.

Domnul Băsescu, în schimb, este un președinte „ambițios”. El vrea să transforme Constituția României într-una prezidențială, de tip francez. Domnul Djuvara privește cu îngăduință faptul că „domnul Băsescu cam merge dincolo de limitele Constituției”. I se pare un detaliu acesta, asupra căruia nu merită zăbovit prea mult. Cât despre lozinca unificatoare a tuturor piețelor protestatare din România, „Jos Băsescu” , domnul Djuvara o expediază într-un deplin respect al democrației: „Masele e proaste”.

Dezasmăgitoare resurecție a idiosincrasiilor, într-un moment in care românii au mai mare nevoie decât oricând de solidaritatea onestă a elitelor.

Am încercat, pentru o clipă, să explic atitudinea flagrant subiectivă a domnului Juvara prin vreo formă, necunoscută mie, de orgoliu aristocratic. Am fost însă rapid contrazis de un alt exemplu de personalitate românească, cu o genealogie aristocratică superioară celei a domnului Djuvara și cu evaluări mult diferite privind cele două tabere: Majestatea Sa Regele Mihai.

Chiar dacă asta îmi demonstrează că nu e vorba de orgoliu aristocratic, tare mi-e teamă că e vorba, totuși, de o altă formă de orgoliu, mult mai comună: în vreme ce Traian Băsescu l-a decorat pe Neagu Djuvara,  Crin Antonescu l-a desemnat drept reper moral pe Tudor Chirilă. Sigur, a fost o stângăcie a lui Crin Antonescu; dar de-aici până la a te face, în replică, agentul electoral al lui Băsescu e aproape un abis…

Contele de Saint GermainEditorialeBaconschi,Emil Boc,Mihai Razvan Ungureanu,regele Mihai,sescu,Tudor ChirilaÎn interviul acordat recent ziarului Adevărul, domnul Neagu Djuvara surprinde până la stupoare prin vigoarea sa resentimentară. Ion Iliescu și Crin Antonescu sunt cei care-i alimentează pătimașa dihotomie privind guvernanții acestei țări. Pe de o parte cei doi răi amintiți și găștile lor abominabile: Iliescu (dimpreună cu acoliții lui) care...Blog politic si polemic