Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Ion Cristoiu scrie mult. Este un gazetar important. El ar vrea să fie un scriitor important. Este însă doar unul mediocru. A publicat 12 cărți.  Își amintește cineva măcar un singur titlu? În schimb de găina lui care a născut pui vii a aflat toată lumea.

Lu Ion Cristoiu îi place mult istoria. Dar a ales să comenteze actualitatea. Prima deschide drumul spre adevăr. Cea de-a doua spre putere (dacă servești puterea). Pentru Ion Cristoiu prioritate este evidentă.  Adevărul  „¦  la facultative.

Ion Cristoiu iubește paradoxurile. Femeile nu i se par o investiție potrivită pentru un astfel de sentiment. Femeile părăsesc. Paradoxurile doar înșală. A înțeles că un bărbat înșelat de un paradox e ca un copil căruia îi cad dinții de lapte. Îi cresc alții, mai puternici, după. Un bărbat părăsit de o femeie este însă știrbit iremediabil. Ceva din el pleacă odată cu ea.  Devine mai mic.

Ion Cristoiu este mare. Dar în același timp este mic. Tocmai faptul că este mic l-a ajutat să ajungă mare.  Dar faptul c-a ajuns mare nu-l ajută să nu mai fie mic.

Ion Cristoiu colaborează cu regimul Traian Băsescu. Laudă acest regim, inventează pentru el eroisme și scuze, îi pune notorietatea sa la dispoziție. Gâfâie excitat, cu limba scoasă, pe lângă fesele rubiconde și proaspăt dușate ale lui Boc, tânjind să culeagă de-acolo stropi de recunoștință. Își scălâmbăie cuvintele, și așa peltice, pentru a o restaura pe Elena Udrea. Ironizează profanator victimele gerului. Și minte, minte, minte, cu o nerușinare dezinvoltă.

Imposibil să nu te gândești: dacă în România de azi a lui Băsescu, cu încă ușoare urme de democrație și libertate individuală, Ion Cristoiu alege să se prostitueze într-un mod atât de leșios și fără prezervativ cu puterea, pentru un derizoriu supliment de expunere la o televiziune de doi bani, atunci în penitenciara republică socialistă a lui Ceaușescu prin ce fel de atitudini și-o fi plătit el functia de șef la Scânteia Tineretului? Prin rezistență demnă la mrejele întinse de securitate? Prin dragoste de oameni? Prin dizidență?

Vi-l amintiți pe Ion Cristoiu, în urmă cu 4-5 ani, alături de Octavian Paler în emisiunile lui Mihai Gâdea? Cu câtă etică indignare îl demola el pe Băsescu dimpreună cu toată gașca portocalie a acestuia? Pe un Băsescu, nota bene, aflat abia la începutul rătăcirilor sale și nu ca azi, la apogeul lor?

Ce s-o fi întâmplat oare între timp cu Ion Cristoiu ca să provoace o atât de radicală schimbare de macaz? Vreun bilețel roz? Vreo pisicuță cu ghiare ascuțite ițită de prin tenebrele arhivelor nedesecretizate? Sau vreun irezistibil spirit de frondă în fața provocării „ia de la Băsescu”?

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Boc,Ceausescu,colaborator,Elena Udrea,Ion Cristoiu,Mihai Gadea,Octavian Paler,securitateIon Cristoiu scrie mult. Este un gazetar important. El ar vrea să fie un scriitor important. Este însă doar unul mediocru. A publicat 12 cărți.  Își amintește cineva măcar un singur titlu? În schimb de găina lui care a născut pui vii a aflat toată lumea. Lu Ion Cristoiu îi...Blog politic si polemic