Scorul acestui articol
[Total: 110 voturi. Media: 4.2]

 

Avem de-a face cu o ecuație complexă. Care, pe lângă necunoscutele în căutarea cărora pornește orice rezolvitor pasionat de problemă, prezintă particularitatea înglobării în ea a unui număr substanțial de parametri labirintici, care pot deschide și închide uși spre mai multe direcții de-odată.

În astfel de situații, apelarea la un graf poate fi semnul unei bune inspirații. Ceea ce într-un fel (e drept, nu în sensul matematic al cuvântului graf), chiar faceți, citind acest articol.

În graful (matematic, de data asta) pe care l-am construit pentru a încerca să descifrez, cât de cât, misterul tăcerii lui Sebastian Ghiță, m-am ghidat după modelul pâlniei (sau al bazinului hidrografic). Este vorba de a urma, în căutarea oceanului, acel traseu de confluare majoritară a torenților. Chiar dacă unii dintre ei nu intră în pâlnie!

Întrebarea fundamentală, care mi-a redus din start, la jumătate, domeniul de căutare a răspunsului, a fost următoarea: după ce, prin dezvăluirile sale, Sebastian Ghiță l-a doborât pe Florian Coldea printr-un simplu bobârnac (sub forma a două facturi și a unei fotografii de familie), de ce s-a oprit brusc din planul anunțat de a face același lucru și cu Laura Kovesi? Pentru că nu a mai putut sau pentru că nu a mai vrut?

Răspunsul meu, înjumătățitor, a fost: pentru că nu a mai vrut!

Altfel, ca să nu mai poată, ar fi însemnat să fie sau mort sau arestat, ceea ce ar fi produs în tabăra ostilă lui o jubilație pe care n-am observat-o.

A urmat, apoi, o nouă întrebare: de ce, brusc, după doborârea lui Coldea, Sebastian Ghiță nu a mai vrut să provoace și înlăturarea Laurei Kovesi? Căci, atunci când a pornit războiul împotriva binomului, doamna Kovesi păruse a fi fost principala lui țintă, nu domnul Coldea?!

Nu voi reda aici, în spațiul limitat al unei singure  pagini de concluzii, toate raționamentele pe care le-am confruntat până la stabilirea unui răspuns cu care să merg mai departe. Voi spune doar că am ținut cont de operațiunea Black Cube, de întreg serialul de dezvăluiri ale domnului Ghiță, de pilde din cazul Hexi Pharma, de modul în care Sebastian Ghiță a dispărut din țară, de atitudinea președintelui Iohannis legată de acest scandal, de reacțiile doamnei Kovesi și, nu în ultimul rând, de debarcarea cu cântec a lui MRU de la șefia SIE.

Răspunsul meu la această a doua întrebare este următorul: pentru că Sebastian Ghiță nu a acționat și nu acționează de capul lui.

Extragerea sa din România, exact la momentul potrivit și cu o măiestrie umilitoare pentru cei ce-l aveau în custodie, demonstrează forța remarcabilă a grupării din spatele său.

Grupare pentru care ținta imediată fusese Florian Coldea. Și pentru care, ținta prioritară după îndepărtarea lui Coldea a devenit președintele Iohannis și, nicidecum, Laura Kovesi.

Protectorii de azi ai lui Sebastian Ghiță dețin, mulțumită acestuia, mulțumită operațiunii Black Cube, mulțumită sacrificatului (deocamdată) MRU, informații și dovezi zdrobitoare pentru a o îndepărta pe Laura Kovesi în orice clipă și-ar dori și ar considera ei oportun să o facă. Deocamdată, însă, le e mai utilă ca șefă a DNA. De ce? Pentru simplul motiv că îl controlează pe Klaus Iohannis prin dosarele făcute primei doamne și că îl obligă astfel pe acesta să o susțină necondiționat, în ciuda ostilității tot mai mari și argumentate a societății.

Acesta este substratul profund al amânării atacului decisiv asupra Laurei Kovesi. Trebuie, mai intâi, ca președintele Iohannis, presat de aceasta doamnă disperată de vulnerabilitățile ei, să și-o lege bine de gleznă, apărând-o până în pânzele albe. În așa fel încât atunci când dânsa va fi sacrificată, el, președintele, să o urmeze în naufragiu fără vreo șansă de a mai ieși, vreodată, la suprafață.

Cu cât acest moment va fi mai aproape de alegerile prezidențiale, cu atât efectele urmărite de „gruparea” care îl protejează și folosește azi pe Sebastian Ghiță vor fi mai consistente. Și acesta mai răzbunat.

Iar, până atunci, „gruparea” obține beneficii colaterale. Cum ar fi înmulțirea impresionantă a mărturiilor publice anti „“ DNA și demascarea unor susținători grei, „sub acoperire”, ai Laurei Kovesi: Procurorul General al României, mai mult de jumătate din membrii CSM, ziariști și trusturi de presă, infiltrații din CCR etc. E bine să-ți cunoști inamicii înainte de a declanșa asaltul final.

Surprinzător mi se pare cum Klaus Iohannis se afundă, pe zi ce trece, în această capcană. Cum nu înțelege că verdictul Curții de Apel Pitești nu este nicidecum izvorât din sete  de justiție (deși, întâmplător, este unul just) ci din dorință de intimidare.

Și, tot surprinzător mi se mai pare,  cum de nu-i spune nimeni că Laura Codruța Kovesi a devenit, pentru viitorul său politic, un pericol mult mai profund decât, chiar, rigiditatea sa de gândire și comportament.

Cu tot respectul datorat președintelui României îi spun lui Klaus Iohannis că, cineva, strânge un laț în jurul său. Un laț care are la celălalt capăt un lest de 1.90m.

Decât cu Laura Kovesi, pe fundul mării, mâncat de rechini, orice alt final, de mână cu doamna Carmen Iohannis, ar fi infinit mai demn.

Contele de Saint GermainEditorialeBlack Cube,Curtea de Apel Pitesti,ecuatie complexa,Florian Coldea,Hexi Pharma,Laura Kovesi,parametri labirintici,Sebastian Ghita,vulnerabiitatile lui Klaus Iohannis  Avem de-a face cu o ecuație complexă. Care, pe lângă necunoscutele în căutarea cărora pornește orice rezolvitor pasionat de problemă, prezintă particularitatea înglobării în ea a unui număr substanțial de parametri labirintici, care pot deschide și închide uși spre mai multe direcții de-odată. În astfel de situații, apelarea la un...Blog politic si polemic