Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Plecând de la ridiculizarea publică a trioului Macovei „“ Voinescu „“ Preda  în ședința Colegiului PDL, deschisă presei,  mulți s-au grăbit să interpreteze această lapidare ca o înfrângere de parcurs a lui Traian Băsescu. Vezi Doamne că, adică, oamenii propuși de președinte, simbolizând curățenia, dorința de reformă etică, intransigența  față de corupție și corupți, au fost trimiși la plimbare spre exasperarea  înaltului lor susținător.

Eu cred că respectiva ședință a decurs și s-a încheiat exact conform intențiilor reale ale lui Traian Băsescu.

Domnul președinte uzează des de acest truc de comunicare: una declară și alta urmărește.

Vă rog să vă amintiți cum, în urmă cu doar vreo trei luni, TB declara că, dacă ar fi după el, nici Sever Voinescu și nici Cristian Preda nu ar avea ce căuta în PDL. Că președintele s-ar fi sucit într-un trimestru, asta nu ar mai mira pe nimeni. N-ar fi pentru prima oară că procedeaza astfel. Dar își amintește cineva să fi expus vreun  motiv pentru această suceală, să fi invocat vreo reevaluare, ca în cazul lui Oprea de la armată? Nici vorbă de așa ceva. Pur și simplu i-a ambalat pe cei doi la pachet cu Monica Macovei  și i-a trimis, spre vămuire, cu tezele de contrabandă la vedere, direct  în Colegiul PDL. Adică pradă leilor intărâtați.

O să mă întrebați așa: bine, cu cei doi am înțeles, dar ce a avut cu Macovei de a expus-o acestei ambuscade?

Monica Macovei, ca orice persoană cu oarecare rigiditate în principii, îi stă în gât președintelui ca un os de pește. Doar că dânsa și-a creat o imagine de adversar intransigent al corupției, atât în rândul multor idealiști din țară cât și pe plan international, unde declarațiile țin loc de fapte. În consecință  a devenit, cu îndreptățire sau nu,  un fel de brand de justițiar la care Traian Băsescu a apelat ori de câte ori a dorit să pozeze în  salvatorul singuratic al națiunii.

După ce a repurtat atâtea succese de inducere în eroare a credulilor, defilând braț la braț cu brandul Macovei, domnului președinte i-ar fi fost  greu acum, dacă nu imposibil, să se descotorosească  de această doamnă trimițând-o pur și simplu  la plimbare,  în stil marinăresc. Și atunci a imaginat capcana cu echipa de reformiști  pe care aparent ar susține-o , dar pe care a aruncat-o  în luptă  complet nepregătită,  într-un demers pe cât de generos  pe atât de sinucigaș.

Dublul profit al lui Traian Băsescu din această stratagemă cu „înfrângerea reformiștilor” este că, pe de o parte, lasă impresia unor bune intenții, dejucate, vai,  de talibanii PDL-iști,  iar pe de altă parte le închide gura  celor trei „dizidenți” care nu se vor mai putea plânge de-acum încolo că domnia sa nu ar fi încercat să le sprijine proiectul.

Cea mai bună dovadă a jocului dublu făcut încă o data de președinte în cazul „moțiunii reformiste”  este poziția, la această ședință a Colegiului PDL, a unor oameni  fideli lui necondiționat, cum ar fi Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase. Niciuna dintre aceste persoane nu s-a alăturat, măcar declarativ dacă nu și prin vot, propunerilor de integritate avansate de cei trei.

Pentru Traian Băsescu nu există decât propagandistic tema luptei reale anticorupție. În realitate, sub paravanul acestui nobil deziderat,  el instrumentează lupta cu propriii adversari.  Raidurile prin vămi, exacerbarea ascultării telefoanelor și urmăririi informative pe motive de „securitate națională”, scurgerile în presă de stenograme și pagini secretizate din dosare penale, nu sunt altceva decât  forme preferential direcționate de intimidare, de anihilare, de compromitere a celor ce se pun în calea proiectului său de a domni peste o Românie mută și inertă.

Și totuși, un astfel de proiect, are o extrem de riscantă vulnerabilitate: implică un număr imens de complici. În momentul în care, dintre aceștia, se va constitui a o masă critică de „defectori”, efectul de domino va rade totul.

Impresia mea este că temperamentul  de improvizator coleric al lui Traian Băsescu  deja accelerează  procesul de atingere a acestei mase critice.

Contele de Saint GermainEditorialeanticoruptie,Colegiul PDL,criterii de integritate,Macovei,Preda,reforma,talibani,Traian Basescu,VoinescuPlecând de la ridiculizarea publică a trioului Macovei '“ Voinescu '“ Preda  în ședința Colegiului PDL, deschisă presei,  mulți s-au grăbit să interpreteze această lapidare ca o înfrângere de parcurs a lui Traian Băsescu. Vezi Doamne că, adică, oamenii propuși de președinte, simbolizând curățenia, dorința de reformă etică, intransigența...Blog politic si polemic