Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Plecând de la ridiculizarea publică a trioului Macovei – Voinescu – Preda  în şedinţa Colegiului PDL, deschisă presei,  mulţi s-au grăbit să interpreteze această lapidare ca o înfrângere de parcurs a lui Traian Băsescu. Vezi Doamne că, adică, oamenii propuşi de preşedinte, simbolizând curăţenia, dorinţa de reformă etică, intransigenţa  faţă de corupţie şi corupţi, au fost trimişi la plimbare spre exasperarea  înaltului lor susţinător.

Eu cred că respectiva şedinţă a decurs şi s-a încheiat exact conform intenţiilor reale ale lui Traian Băsescu.

Domnul preşedinte uzează des de acest truc de comunicare: una declară şi alta urmăreşte.

Vă rog să vă amintiţi cum, în urmă cu doar vreo trei luni, TB declara că, dacă ar fi după el, nici Sever Voinescu şi nici Cristian Preda nu ar avea ce căuta în PDL. Că preşedintele s-ar fi sucit într-un trimestru, asta nu ar mai mira pe nimeni. N-ar fi pentru prima oară că procedeaza astfel. Dar îşi aminteşte cineva să fi expus vreun  motiv pentru această suceală, să fi invocat vreo reevaluare, ca în cazul lui Oprea de la armată? Nici vorbă de aşa ceva. Pur şi simplu i-a ambalat pe cei doi la pachet cu Monica Macovei  şi i-a trimis, spre vămuire, cu tezele de contrabandă la vedere, direct  în Colegiul PDL. Adică pradă leilor intărâtaţi.

O să mă întrebaţi aşa: bine, cu cei doi am înţeles, dar ce a avut cu Macovei de a expus-o acestei ambuscade?

Monica Macovei, ca orice persoană cu oarecare rigiditate în principii, îi stă în gât preşedintelui ca un os de peşte. Doar că dânsa şi-a creat o imagine de adversar intransigent al corupţiei, atât în rândul multor idealişti din ţară cât şi pe plan international, unde declaraţiile ţin loc de fapte. În consecinţă  a devenit, cu îndreptăţire sau nu,  un fel de brand de justiţiar la care Traian Băsescu a apelat ori de câte ori a dorit să pozeze în  salvatorul singuratic al naţiunii.

După ce a repurtat atâtea succese de inducere în eroare a credulilor, defilând braţ la braţ cu brandul Macovei, domnului preşedinte i-ar fi fost  greu acum, dacă nu imposibil, să se descotorosească  de această doamnă trimiţând-o pur şi simplu  la plimbare,  în stil marinăresc. Şi atunci a imaginat capcana cu echipa de reformişti  pe care aparent ar susţine-o , dar pe care a aruncat-o  în luptă  complet nepregătită,  într-un demers pe cât de generos  pe atât de sinucigaş.

Dublul profit al lui Traian Băsescu din această stratagemă cu “înfrângerea reformiştilor” este că, pe de o parte, lasă impresia unor bune intenţii, dejucate, vai,  de talibanii PDL-işti,  iar pe de altă parte le închide gura  celor trei “dizidenţi” care nu se vor mai putea plânge de-acum încolo că domnia sa nu ar fi încercat să le sprijine proiectul.

Cea mai bună dovadă a jocului dublu făcut încă o data de preşedinte în cazul “moţiunii reformiste”  este poziţia, la această şedinţă a Colegiului PDL, a unor oameni  fideli lui necondiţionat, cum ar fi Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase. Niciuna dintre aceste persoane nu s-a alăturat, măcar declarativ dacă nu şi prin vot, propunerilor de integritate avansate de cei trei.

Pentru Traian Băsescu nu există decât propagandistic tema luptei reale anticorupţie. În realitate, sub paravanul acestui nobil deziderat,  el instrumentează lupta cu propriii adversari.  Raidurile prin vămi, exacerbarea ascultării telefoanelor şi urmăririi informative pe motive de “securitate naţională”, scurgerile în presă de stenograme şi pagini secretizate din dosare penale, nu sunt altceva decât  forme preferential direcţionate de intimidare, de anihilare, de compromitere a celor ce se pun în calea proiectului său de a domni peste o Românie mută şi inertă.

Şi totuşi, un astfel de proiect, are o extrem de riscantă vulnerabilitate: implică un număr imens de complici. În momentul în care, dintre aceştia, se va constitui a o masă critică de “defectori”, efectul de domino va rade totul.

Impresia mea este că temperamentul  de improvizator coleric al lui Traian Băsescu  deja accelerează  procesul de atingere a acestei mase critice.

Contele de Saint GermainEditorialeanticoruptie,Colegiul PDL,criterii de integritate,Macovei,Preda,reforma,talibani,Traian Basescu,VoinescuPlecând de la ridiculizarea publică a trioului Macovei – Voinescu – Preda  în şedinţa Colegiului PDL, deschisă presei,  mulţi s-au grăbit să interpreteze această lapidare ca o înfrângere de parcurs a lui Traian Băsescu. Vezi Doamne că, adică, oamenii propuşi de preşedinte, simbolizând curăţenia, dorinţa de reformă etică, intransigenţa...Blog politic si polemic