Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În mâzga suficienței noastre de zi cu zi, ce ne face paÈ™ii grei È™i urmele murdare, a apărut, strălucitoare ca o alee din dale de protocol, domniÈ™oara Halep. Meciurile ei se aÈ™tern în fața noastră ca un È™otron al copilăriei în care, în 90% din cazuri, păÈ™im cu succes, fără să calcăm liniile. Retrăim astfel, grație acestei seducătoare atipice, înălțări de românism de care aproape uitasem, È™i extaze adolescentine, cu sărituri È™i hăuleli.
Victoria de azi-noapte cu bielorusa Azarenka mi-a dat senzația unui meci de box la supergrea, unde diferența de gabarit nu mai contează È™i, prin urmare, te poți trezi în fața unui Goliat ce pare de neînvins. Trebuie să inventezi ceva sau să pierzi. DomniÈ™oara Halep a inventat ceva È™i a câÈ™tigat.
DeÈ™i m-am bucurat enorm pentru acest succes, deÈ™i au fost schimburi în care te sufocai tu, în fotoliu, urmărind sprinturile epuizante din tuÈ™ă în tuÈ™ă È™i icnetele de totul sau nimic însoțind fiecare lovire a mingii, nu despre calitățile dragei noastre compatrioate vreau să vorbesc aici ci despre ceea ce cred că o va ajuta, în curând, să devină numărul 1 mondial: despre slăbiciunile ei. Când spun slăbiciuni, la nivelul acesta de top ten, nu mă refer, evident, la note de 3-5 pe scara (de tip Richter) până la 10 a atingerii perfecțiunii ci la note undeva în jurul lui 8. De unde, fiecare zecimală câÈ™tigată înseamnă distanța de la bun la excelent.
Serviciul Simonei, deÈ™i îmbunătățit vizibil în ultimul an, rămâne una dintre vulnerabilitățile ei. Cred că, la statura È™i masa ei musculară, nu din creÈ™terea forței se poate realiza saltul necesar ci din cea a preciziei. Serviciile în lateral trebuie să dizloce adversara mai mult spre exterior, cele la T să găsească cu o frecvență mai bună colțul. Deasemenea, ar trebui introduse în repertoriu È™i serviciile la corp, care incomodează teribil jucătoarele mai puțin mobile sau cu brațe lungi. Cât despre serviciul doi, cauza unui număr nepermis de mare de duble greÈ™eli, el ar necesita o atenție specială la antrenamente. Fie mai mult kick, fie mai mult imprevizibil, fie plat È™i în forță la corp, fie altceva care să limiteze rata de retururi atacate.
A doua vulnerabilitate importantă a Simonei o constituie jocul la fileu. Foarte puține avansări din proprie inițiativă, pentru a scurta punctul È™i a pune presiune pe adversar. Voleul, drive voleul È™i smeciul reprezintă o resursă importantă pentru adjudecarea de zecimi decisive la notă È™i la diversitate tactică.
Stopul (scurta), tot mai prezent în jocul băieților, începe să fie folosit, chiar abuziv uneori, È™i de fete. Multe dintre adversarele Simonei au utilizat în ultima vreme acest procedeu, încercând să-i contracareze redutabilul joc devensiv. Stopul, atunci când e bine executat, adaugă câÈ™tigării punctului È™i două bonusuri deloc neglijabile: enervarea adversarului È™i obosirea lui. Simona nu apelează în prezent aproape deloc la această lovitură pretențioasă dar È™i cu multe avantaje. Preferă traseele lungi, soluțiile cu risc mai mic. În meciul de ieri a pus un singur stop (dacă îmi amintesc bine). Care a avut succes, deÈ™i a fost înalt È™i a căzut nu tocmai aproape de fileu. Deci se poate, dar ar trebui îmbunătățit È™i multiplicat. Căci în fața adversarelor masive È™i întrucâtva mai lente, ar putea deveni un mijloc surpriză de subminat încrederea È™i suflul.
Un alt progres substanțial, la îndemâna Simonei, poate fi obținut prin îmbunătățirea atacării serviciului doi al adversarei. Nu pot să uit meciurile recente ale Simonei cu Sara Errani. Cât s-a chinuit să o învingă, deÈ™i serviciul doi al acesteia era ceva de cascadorii râsului.
În fine, atacarea mingilor telefonate care cad la mijlocul terenului, fără forță, fără spin, fără turbulențe de traiectorie, ar trebui lucrată mai mult, pentru a duce procentul de succes cât mai aproape de 100%.
În această perioadă, de È™lefuire a matriței viitorului număr 1 mondial la fete, rolul antrenorului devine esențial. Simona trebuie să înțeleagă (È™i cred că a făcut-o deja) că la nivelul de reglaj fin pe care îl presupune ascensiunea ei spre Olimpul tenisului, propriile abilități È™i cunoÈ™tințe tehnico „“ tactice nu-i mai sunt suficiente. Fenomenalul Federer, miraculosul Djokovici, cât sunt ei de mari, acceptă antrenori È™i îi ascultă. Pentru că un antrenor de mare campion are cel puțin o dimensiune în plus de înțelegere a fenomenului: aceea a privirii de sus, singura ce poate identifica soluțiile valabile de ieÈ™ire din labirintul mecurilor cheie.
Darren Cahill a pregătit tactic excepțional meciul de ieri. Alternarea retururilor tari cu mingi „žtuberculoase”, leÈ™inând parcă în Back court, acea zonă neutră dintre linia de fund È™i cea de serviciu, a fost una dintre cauzele principale ale numărului foarte mare de greÈ™eli neforțate comise de Azarenka. Apoi alegerea Simonei, de a se concentra pe lungimea mingilor (foarte multe căzând în banda bună a celor 20 de cm. de linia de fund) renunțând într-o doză rezonabilă la atu-ul forței, nu poate să nu aibă legătură cu sfaturile din vestiar.
Titlul acestui articol se referă la resurse, nu la lipsuri. Slăbiciunile amintite din jocul actual al Simonei reprezintă, de fapt, imense resurse de progres. Care, adăugate valorii excepționale deja atinse de această mare sportivă, pot produce mult doritul salt spre locul I.
În acest text am numit-o de două ori pe Simona „ždomniÈ™oara Halep”. Să mă explic.
Simona Halep nu este doar o mare campioană. Ea este, totodată, È™i o tânără femeie cu o frumusețe aparte. Cu acel gen de frumusețe care dă peste cap tipare È™i criterii de rutină È™i care propune alte elemente de magnetism uman decât cele din fizica revistelor colorate.
Cameramanii americani ne-au bucurat aseară cu numeroase prim planuri ale concentrării Simonei înainte de primirea serviciilor. Chipul ei transmitea o fascinație aproape sălbatică: verdele ochilor decolorat de efort, pistruii de pe obraz È™i gât scoÈ™i în prim-plan de fuga sângelui spre creier, muÈ™chii bicepÈ™ilor, luminați de transpirație, atât de armonios feminini în ciuda trotilului ascuns în fibra lor…
Pe scurt, o tânără domniÈ™oară superbă. În alt mod superbă decât era Nadia la Montreal dar cu nimic mai prejos decat aceasta.

Contele de Saint GermainEditorialeAzarenka,Darren Cahill,Goliat,Nadia Comăneci,Novac Djokovici,Olimpiada de la Montreal,Roger Federe,Romanism,Sara Errani,scara Richter,Simona Halep,sotronÎn mâzga suficienței noastre de zi cu zi, ce ne face paÈ™ii grei È™i urmele murdare, a apărut, strălucitoare ca o alee din dale de protocol, domniÈ™oara Halep. Meciurile ei se aÈ™tern în fața noastră ca un È™otron al copilăriei în care, în 90% din cazuri, păÈ™im cu succes,...Blog politic si polemic