Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Tema relaţiei simbiotice a intelectualului roman de azi cu puterea este una dominantă pentru comentariile şi dezbaterile de pe acest blog. Noi am abordat-o însă mai mult punctual, exemplicativ, prin studii de caz, rămânând la stadiul de inducţie incompletă atâta timp cât, pornind de la mulţimi discrete, nu am făcut  pasul necesar de rotunjire şi fixare în concluzii categoriale.

Vă propun pentru acest weekend un remarcabil articol vizând aceeaşi temă, construit însă din perspectiva nevoii de sistematizare.

Articolul,  intitulat “Avem oare nevoie de stînga în România? (I) Intelectualii şi Puterea” este semnat de Vasile Ernu, scriitor şi publicist născut în URSS (n. 1971), a cărui viaţă de până acum este traversată prin chiar mijlocul ei de firul roşu – portocaliu al evenimentelor din decembrie 1989 din România.

 

Articolul a fost preluat din publicaţia în format electronic CriticAtac (criticatac.ro@gmail.com), unde poate fi citit integral. Pentru prezenta postare am selectat  fragmentele cele mai aplicabile dezbaterilor de până acum de pe acest blog.

 

Avem oare nevoie de stînga în România? (I) Intelectualii şi Puterea

Vasile Ernu – CriticAtac – 6 octombrie 2010

Fragmente

 

Cum este percepută stînga?

[…]

Acum cîţiva ani am fost invitat la o dezbatere pe tema „stîngii în România” la NEC (Colegiul Noua Europa), instituţie care a devenit un fel de think tank al dreptei româneşti. Nu mai reţin cum suna titlul exact al dezbaterii, însă cuvinte precum „Marx” şi „stînga” erau prezente tot la cîteva fraze. Două opinii (care de fapt sînt trei) legate de „problema lui Marx şi a marxismului” (şi a stîngii în general) reveneau permanent în discuţie.

  1. Prima, deseori întîlnită în mediul intelectual de pe la noi, a fost formulată cu această ocazie de domnul Andrei Pleşu. În stilul dumnealui şarmant, cu o fină ironie, cu mult umor, cu aerul său blînd al unui înţelept din Levant ne-a explicat celor 3-4 „stîngişti de serviciu” pe care trebuie să-i aibă neamul, ceea ce marea parte a gînditorilor de dreapta de faţă ştiau deja, şi anume că „marxismul şi stînga” sînt o problemă de vîrstă. Argumentul forte: prietenii din Germania ai domului Pleşu, ţara de obîrşie a marxismului, mari stîngişti în anii `60, sînt acum nişte respectabili burghezi. Deci, „stînga trece cu vîrsta”. Stînga ar fi un soi de acnee juvenilă.
  2. A doua opinie îi aparţine unui alt popular intelectual român, Gabriel Liiceanu. În stilul dumnelui tragic, cu un aer puţin apocaliptic, ne-a explicat că „Marx este un autor care omoară” şi că „marxismul vrea să-i ia dumnealui micul apartament, proprietate privată”, iar proprietatea, după cum se ştie de la Adam şi Eva, „e sfîntă”. Citatul poate nu este exact, însă acesta este sensul. După acea întîlnire, am rămas puţin descumpănit: dacă la NEC, care nu e şcoală de partid sau de produs miniştri, cum spun gurile rele, ci o respectabilă instituţie academică de studii avansate e tratat astfel subiectul cu pricina, atunci ce pretenţii mai putem avea de la ceilalţi.
  3. Şi o a treia opinie care circulă în folclorul intelectual românesc spune că „pe Karl Marx îl citesc numai frustraţii, resentimentarii şi proştii“ (Mircea Mihăieş în Evenimentul zilei). Cam acestea sînt relaţiile establishment-ului cultural românesc cu stînga.

Eu cred ca ar trebui să depăşim acest „specific naţional” de abordare a stîngii şi a marxismului. […] Marxismul şi gîndirea de stînga nu reprezintă deci un domeniu al viruşilor: nu se ia, nu se molipseşte, nu se moare din cauza lui, ci e un simplu domeniu al reflecţiei. […]  Carţile lui Marx nu ar trebui să fie obiect al urii sau iubirii noastre.

 

Clasa intelectuală, între imposibilitate critică şi putere

[…]

Unul din principiile tari ale establishment-ului intelectual românesc (voi da mai jos exemple concrete), de factura corporatistă, se regăseşte în modul în care el reuşeşte să se grupeze şi să ia atitudine (sau sa tacă) cînd în joc sînt „oamenii noştri“. Indiferent de situaţie, cînd „oamenii noştri“ din politică sau din lumea culturală sînt în pericol, facem mobilizarea generală pentru cauza trustului Intelectualitatea română. Iar greşelile, deseori flagrante, ale „oamenilor noştri“ fie le trecem cu vederea, fie le găsim o scuză, căci supoziţia „de beton“ a corporaţiei intelectuale este: indiferent ce fac, ei sînt de „partea cea bună“. Iar partea cea bună sîntem, fireşte, „noi“.

Şi mai există acel „anticomunism postfactum” feroce care a devenit arma preferată a establishment-ului cultural românesc. Opinia mea faţă de acest gen de abordare e destul de clară şi am spus-o de nenumărate ori. Chiar dacă discursul anticomunist actual deţine multe adevăruri, trebuie să ţinem cont că declararea publică a acestor adevăruri este bazată pe impostură, fiindcă sînt rostite şi asumate într-o vreme în care nu mai poate îndeplini o funcţie critică, ba mai mult, el deturnează scopul, rolul şi problematica discursului critic însuşi. Astăzi, în loc să interogăm, noi condamnăm şi denunţăm, în loc să cercetăm şi să analizăm efectele vechii ideologii asupra societăţii actuale, noi construim o contraideologie. Ideologiei comuniste dispărute i se opune o nouă ideologie: anticomunismul. E o ideologie ce nu presupune risc, ci doar profit. […] Marea tragedie a intelighenţiei române este faptul că prin astfel de gesturi ea se delegitimează, iar odată cu discuţiile în jurul comunismului, totul se reduce de fapt la o singură problemă esenţială: incapacitatea intelighenţiei de a lua poziţie critică faţă de puterea şi ideologia dominante ale momentului, oricare ar fi acel moment.

[…].

Discursul pormovat de establishment-ul cultural românesc, acest discurs al „anticomunismului postocomunist” care domină piaţa culturală românescă de 20 de ani, pe lîngă faptul că ne confirmă statutul de impostură ne arată mai ales inactualitatea sa. Părerea mea este că discursul antocomunist a încetat să mai fie un instrument eficient în construcţia unui discurs politic şi al unui proiect spre viitor. Spus şi mai tranşant: discursul anticomunsit s-a epuizat în anul 1996 odată cu venirea la putere a coaliţiei politice susţinute de acest grup de intelectuali. Din acel moment acest discurs, această „stare anticomunistă” a încetat să mai aibă o funcţie unificatoare şi de interes comun. […]

La ce mai foloseşte acest discurs? Dacă ne uităm la modul în care a fost înlăturat de la conducerea IICCR Marius Oprea de către echipa domnului Tismăneanu, lucrurile devin clare. Funcţia unui astfel de discurs şi a unei astfel de instituţii nu este aceea de a afla „adevărul”, de a produce o cercetare istorică care să vină să soluţioneze nişte probleme reale. Această instituţie şi acest discurs nu „află” adevărul, ci „produce” adevărul. Cu alte cuvinte, nu este vorba de un discurs şi o instituţie cu funcţie epistemologică, ci cu o funcţie ideologică. Ea vine să producă un anumit tip de ideologie, să legitimeze un anumit proiect politic şi o anumită clasă politică, iar istoria devine doar un intstrument politic. Iarăşi va trebui să fiu tranşant: aceasta spune că acest tip de grup intelectual s-a apropiat de putere (aceasta înseamnă bani, resurse şi funcţii) şi are funcţia de legitimare a puterii care-i oferă privilegii. Rolul său critic s-ar fi compromis definitiv, dacă nu ar fi murit demult.

Intelectualii şi Puterea: câteva principii şi studii de caz

De când e lumea şi pămîntul, dacă ar fi să simplific, în relaţia lor cu Puterea, intelectualii s-au împărţit în două categorii: intelectuali de curte şi intelectuali ai exilului (faţă de Putere). Nu există o a treia cale. Intelectualul de curte, indiferent de culoarea pe care o are Puterea (orange-portocalie sau roşie) şi indiferent de actele pe care ea le produce, este unul docil acesteia. Intelectualul de exil este cel care se află mereu într-un raport critic faţă de Putere, şi aceasta, important de reţinut, dincolo de interesele lui personale.

Ce înseamnă a fi în raport critic faţă de Putere? Pentru mine, pastrând acelaşi stil minimalist, aceasta înseamnă că pe lângă construirea unui discurs care produce o interogare incomodă şi o platformă de cunoaştere a Puterii –, acest discurs trebuie să conţină un anumit risc pentru cel care-l produce. Un discurs critic nu este, deci, o marfă care-ţi aduce profit, ci o acţiune/un gest care te pune într-un raport de risc faţă de Putere. Daniel Barbu observa acum mulţi ani (în volumul Republica absentă) că intelectualul român a inventat o strategie de încălcare a acestui raport incomod cu Puterea pentru a-şi păstra respectul intelectual de sine, destul de şifonat în comunism, şi pentru a mima independenţa şi regulile democraţiei. Strategia postcomunistă a intelectualului român „critic” este următoarea: el critică Puterea doar atât cît îi permite ea să o critice. E un soi de pact de neagresiune: o bună parte din noi, intelectualii, mimăm critica pentru a ne păstra statutul de intelectuali critici şi independenţi, iar ea, Puterea, remunerează această docilitate sub diverse forme. La intelectualii de curte, remunerarea e un factor prestabilit. A propos, un alt truc folost la noi: sintem critici nemiloşi doar faţă de puterea trecută, dar foarte toleranţi şi permisivi cu puterea actuală. E şi aceasta o formă de minciună.

Cele mai grave abuzuri

De intelectualii de curte, nici nu are rost să vorbim. Din vremurile antice şi pînă azi, ei au fost puzderie. Intelectualii de exil sunt pe la noi atît de puţini, încât mi-ar fi tare greu să mă aventurez să dau cîteva exemple. Ei există cu siguranţă, însă printre ei nu sunt cele mai răsunătoare nume, aşa cum am vrea să credem. Ar trebui să le acordăm mai multă atenţie şi respect, dar mai întîi poate ar trebui să-i descoperim. Dar categoria cea mai alunecoasă, confuză şi mlăştinoasă e cea a intelectualilor care mimează critica şi construiesc un discurs confuz al acestui raport. Fără a avea pretenţia unei analize exaustive voi spicui cîteva exemple de abuzuri şi confuzii grave din ultimii ani în acest joc dintre Intelectual şi Putere.

Exemplul 1. Intelectualul public şi funcţionarul public

Perioada electoarală a fost un viu exemplu. Să luam un caz simplu. Vladimir Tismăneanu îl critica pe Dinu Zamfirescu (preşedintele Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc) pentru că acesta formulase o serie de reproşuri la adresa lui Traian Băsescu şi declarase că l-a votat pe Mircea Geoană. Domnul Tismaneanu afirmă: „N-a fost să fie. În Statele Unite funcţionarii publici se abţin de la asemenea luări de poziţie partizane.” Corect. Însă critica adusă de domnul Tismăneanu este neprincipială fiindcă acesta tace cînd e vorba de amicii dumnealui care fac acelaşi joc, dar de partea cealaltă. Respectabilii domni H.R.Patapievici şi Mircea Mihăeş, înalţi funcţionari publici, fac acelaşi joc de ani de zile. Aici intervine un alt principiu obscur: „ai noştri” au voie fiindcă sunt de „partea cea bună”. Principiul elementar care spune că fiind funcţionar public nu poţi face partizanat politic deoarece intri în zona conflictului de interese nu mai funcţionează pentru toţi la fel. Nu judec, doar mă întreb: cum e posibil?

Verdictul? Citez din Dorin Tudoran, un intelectual faţă de care am un respect deosebit: „Ce ar trebui să ne irite pe toţi este inexistenţa unei legi de felul celor care, pe alte meleaguri, interzic înalţilor demnitari de stat (şi nu numai lor) implicarea în eforturi de propagandă electorală. Dl. Patapievici se află, de multă vreme, într-un jenant şi limpede conflict de interese. De aceea, textele sale de ziar, cele politice (totdeauna strălucit scrise, chiar dacă, uneori, discutabile din alte puncte de vedere), sunt subminate de o vulnerabilitate majoră: lipsa de credibilitate.”

E uman şi onest ca un intelectual să aibă şi să-şi manifeste anumite simpatii politice, însă e şi mai onest să fie critic şi faţă de cei pe care-i simpatizează, nu doar faţă de duşmanii acestora. Cu siguranţă însă, partizanatul politic este incompatibil cu postura de funcţionar public.

Exemplul 2. Intelectual versus moguli

Nu-mi plac nici mie oligarhii (mogulii), dar cred că trebuie să existe un raport coerent cu critica intelectualilor adusă acestora. Un bun amic care face consultanţă domnului S.O.Vîntu, unul dintre reprezentanţii de marcă ai acestei specii, îmi povestea că la fiecare sfîrşit de an, S.O.V. cere lista cu intelectualii care sunt pe statul lui de plată; îi bifează „ăştia-s la mine” şi se interesează de „cine mai e de bifat”. Se ştie pasiunea lui S.O.V. de a strînge „bibelouri intelectuale”. Alţii probabil sunt la alţi moguli. Principiul mogulilor noştri este acelaşi cu principiul vechii Securităţi: cine e pe statul meu de plată este dependent de voinţa şi dorinţa mea. Replica supărată a Alinei Mungiu-Pippidi este perfect îndreptăţită: „Acum, că avem atâţia luptători cu mogulii zilele astea, din care atâţia, mai ales finii intelectuali umanişti, chiar pe banii lor, am şi eu câteva recomandări. (…) Să admitem că, dacă mogulii sunt răi, nici banii lor nu pot fi buni şi să nu-i mai luăm începând de astăzi. Renunţaţi la ei şi făceţi-o public. Mult mai bine să aflăm de la voi decât atunci cînd va scoate unul sau altul lista. Dacă nu vă eliberaţi, degeaba aţi mai suferit şi alegerile astea.” Nu sînt neapărat împotriva muncii prestate pentru moguli, dar pledez pentru o coerenţă principială: nu poţi să critici mogulul şi să fii pe statul lui de plată. Pentru că aceea nu mai este critică.

Exemplul 3. Intelectuali/ziarişti independenţi versus cei dependenţi

Problema independenţei intelectualului şi mai ales a ziaristului se discută de multă vreme. Multă lume se interesează de subiect, pe unii chiar îi doare. Colegul Mihai Iovănel a sintetizat perfect această problemă spinoasă. El face referinţă la ziarişti, dar raţionamentul e valabil 100% şi pentru intelectuali. „Ziaristul corect este ziaristul independent de capitalul vehiculat de subiectele sale. Ziaristul corupt este cel care primeşte bani, direct sau indirect, din zona despre care scrie (nu zic “din altă zonă decât publicaţia lui“ pentru că mi s-ar aduce contraexemplul criticilor de film care merg la Cannes cu sponsorizarea Coca-Cola – ceea ce este perfect OK). Astfel, Traian Ungureanu, care lua bani de la PDL continuînd sa facă pe ziaristul la Cotidianul, ramîne un ziarist corupt indiferent de justificările lui cum că nu şi-a schimbat opiniile luând bani politici. Nu există un excepţionalism al regulilor: regulile sunt la fel pentru toată lumea. Regulile de interpretare sunt validabile formal, pentru ca altfel ar deveni adaptabile simpatiilor şi antipatiilor noastre: regulile sunt făcute pentru X şi pentru Y, nu pentru Traian Ungureanu vs.  Roşca Stănescu. Între Traian Ungureanu şi ziarişti corupţi mai notorii diferenţa este de portofel, nu de natură; şi nici de nesimţire. Sponsorizarea funcţionează nu numai în timp real, ca în cazul Ungureanu, ci şi prospectiv. De pildă, dacă unul dintre ziariştii implicaţi de acum – Cristian Pătrăşconiu, de pildă, … va primi, în cazul în care omul său câştigă, un mic post ici sau colo (la o ambasadă, la un institut cultural), se va autodeclara retrospectiv un ziarist corupt.”.

Afirmaţiile şi exemplele sînt mai vechi. Între timp lucrurile s-au adeverit cum era mai rău. Dacă ne vom uita cum s-au distribuit posturile şi funcţiile după alegeri în raport cu cine şi cum au scris vom înţelege mecansimele: unde se află astăzi Vladimir Tismăneanu şi Mihai Nemţu, I.T. Morar şi Traian Ungureanu etc. şi mai ales de ce? Nici Dumnezeu nu mai ştie să dea un răspuns la această întrebare. Dar cineva sigur ştie.

Exemplul 4. Intelectualul salariat la Stat în lupta cu duşmanul-Stat

Despre acest subiect s-a mai scris. Amicul Costi Rogozanu o tot aminteşte pe VoxPublica: intelectualul angajat la Stat în luptă cu Statul. Văd că foarte mulţi intelectuali români au îmbrăţişat un libertarianism greu de acceptat care pledează pentu minimizarea rolului Statului pîna la dispariţia acestuia. Sincer să fiu, simpatizez cumva cu aceşti anarhişti politico-economici (chiar dacă nu sînt de acord cu această teorie) dar cu o singură condiţie: să fie coerenţi şi consecvenţi cu crezul şi principiile acestea. Cînd un om de afaceri pledează pentru acest gen de economie şi politică, unde piaţa liberă e totul, fără legi şi reglementări căci piaţa regleză totul, fără Stat, căci ce e privat e sfînt, înţeleg. Cînd Patriciu susţine că trebuie să privatizăm Justiţia şi Parlamentul (sau tot soiul de bazaconii din acestea), înţeleg. Însă mă depăşeşte poziţia unui intelectual precum Horia-Roman Patapievici care a luat toată viaţa bani de la Stat, are o funcţie de Stat respectabilă pe care chiar o face bine, şi pledează pentru un libertarianism de tip anarhic (piaţă liberă nereglementată şi tot ce e vandabil e moral, von Mises & com etc.). Aceasta chiar mă depăşeşte. O astfel de poziţie te pune într-o situaţie de impostură, chiar dacă nu o faci intenţionat.

Cazul lui Sever Voinescu este deja dincolo de impostură. Omul luptă împotriva Statului nu doar de pe poziţii de angajat al Statului, trăind din bani publici, ci de pe postura de deputat în Parlamentul României. Cu astfel de intelectuali şi sfătuitori în jur, nu mă mai miră că Preşedintele actual al Rămâniei, ce reprezintă o intituţie centrală a Statului, este în război cu alte instituţii ale Statului. Şeful Statului este duşmanul declarat al Statului: confuzia este totală. Cine ar putea respecta un astfel de Stat dacă de la Preşedenţie la Intelectual toţi luptă cu Statul fiind angajaţi ai acestuia?

[…]

Contele de Saint GermainLecturi impartasiteContele de Saint Germain,CriticAtac,Intelectualii si puterea,Vasile ErnuTema relaţiei simbiotice a intelectualului roman de azi cu puterea este una dominantă pentru comentariile şi dezbaterile de pe acest blog. Noi am abordat-o însă mai mult punctual, exemplicativ, prin studii de caz, rămânând la stadiul de inducţie incompletă atâta timp cât, pornind de la mulţimi discrete, nu am...Blog politic si polemic