Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Cu ce l-o avea Băsescu la mână?

Asta este întrebarea majoră care mă frământă în legătură cu Ion Cristoiu după dezertarea intempestivă din grupul lui Mihai Gâdea de la Antena 3 și pactizarea cu dușmanul.

Cristoiu a mai făcut și altădată mișcări surprinzătoare dar nu cu un damf de imoralitate (sau vulnerabilitate)  atât de repugnant.

El, care se mândrea că este de fiecare dată de partea celui mai slab, l-o fi considerat pe Băsescu strivit de presiunea opoziției și a mogulilor ? Greu de crezut, având în vedere că, atunci când a schimbat tabăra, președintele avea, încă, peste 50%.

Nu cred că vulnerabilitatea i-a venit prin CNSAS. Am fi aflat, măcar crâmpeie de adevăr, de la Mircea Dinescu. Probabil că SRI-ul i-a găsit vreun mort prin dulap și a dat fuguța să-l informeze pe cel mai informat om al țării. Care, cum îl știm, nu prea stă pe gânduri când e să arate pisica cuiva pe care vrea să-l treacă în barca lui.

Secretul succesului de ziarist al lui Ion Cristoiu este șocarea cititorului cu orice preț. Când a făcut din EVZ cel mai citit ziar din România, a aplicat o rețetă de publicație hibrid: tabloid + ziar de informație. Trebuie să recunoaștem că EVZ al lui Cristoiu a avut succesul pe care l-a avut pentru că a fost primul tabloid românesc de după revoluție. Dar părintele lui s-a ferit ca de dracu să-l recunoască și boteze ca atare. Tocmai în asta consta clenciul: într-o publicație consacrată ca serioasă, o știre de prima pagina despre o găină care a născut un pui viu vinde mult mai bine decât într-un ziar de scandal. Și a funcționat.

Dar și ca persoană Ion Cristoiu și-a creat mitul pe cultivarea imprevizibilului și a paradoxului. Era suficient ca, în legătură cu o problemă de interes public, să se cristalizeze un curent de opinie dominant. Imediat sărea Cristoiu să susțină, cu argumente uneori dintre cele mai rizibile, opusul. Adevărul este (și Cristoiu îl știe foarte bine) că, inclusiv la afirmații aparent inatacabile, precum 5+5=10, se pot construi demonstrații de invalidare. De pildă, dacă această adunare  se face în baza 6, atunci rezultatul corect este 5+5=4. Puteți crede?

Scandalul iscat de Ion Cristoiu în legătură cu Corneliu Zelea Codreanu face parte din aceeași schemă care i-a adus nenumărate succese până acum. Evident că, printr-o documentare secvențială (nu neapărat tendențioasă ca a lui Mircea Mihăieș) ar fi putut susține, la fel de convingător, și că CZC a fost un fascist odios. Pe Ion Cristoiu nu l-a interesat însă asta. Ar fi mers pe un drum bătătorit nu doar de istoricii comuniști dar și în creerele românilor formați înainte de 1989 și, deci, vâlva în jurul subiectului și a persoanei sale ar fi fost nulă. Așa, insistând pe romantismul, pe tragismul unui personaj controversat, a mai dat un tun de imagine, lucru la care, trebuie să fim de acord, se pricepe de minune.

Contele de Saint GermainCrochiul de martiCorneliu Zelea Codreanu,EVZ,gaina care naste,Ion Cristoiu,Mircea MihaiesCu ce l-o avea Băsescu la mână? Asta este întrebarea majoră care mă frământă în legătură cu Ion Cristoiu după dezertarea intempestivă din grupul lui Mihai Gâdea de la Antena 3 și pactizarea cu dușmanul. Cristoiu a mai făcut și altădată mișcări surprinzătoare dar nu cu un damf de imoralitate (sau...Blog politic si polemic