Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Cu ce l-o avea Băsescu la mână?

Asta este întrebarea majoră care mă frământă în legătură cu Ion Cristoiu după dezertarea intempestivă din grupul lui Mihai Gâdea de la Antena 3 şi pactizarea cu duşmanul.

Cristoiu a mai făcut şi altădată mişcări surprinzătoare dar nu cu un damf de imoralitate (sau vulnerabilitate)  atât de repugnant.

El, care se mândrea că este de fiecare dată de partea celui mai slab, l-o fi considerat pe Băsescu strivit de presiunea opoziţiei şi a mogulilor ? Greu de crezut, având în vedere că, atunci când a schimbat tabăra, preşedintele avea, încă, peste 50%.

Nu cred că vulnerabilitatea i-a venit prin CNSAS. Am fi aflat, măcar crâmpeie de adevăr, de la Mircea Dinescu. Probabil că SRI-ul i-a găsit vreun mort prin dulap şi a dat fuguţa să-l informeze pe cel mai informat om al ţării. Care, cum îl ştim, nu prea stă pe gânduri când e să arate pisica cuiva pe care vrea să-l treacă în barca lui.

Secretul succesului de ziarist al lui Ion Cristoiu este şocarea cititorului cu orice preţ. Când a făcut din EVZ cel mai citit ziar din România, a aplicat o reţetă de publicaţie hibrid: tabloid + ziar de informaţie. Trebuie să recunoaştem că EVZ al lui Cristoiu a avut succesul pe care l-a avut pentru că a fost primul tabloid românesc de după revoluţie. Dar părintele lui s-a ferit ca de dracu să-l recunoască şi boteze ca atare. Tocmai în asta consta clenciul: într-o publicaţie consacrată ca serioasă, o ştire de prima pagina despre o găină care a născut un pui viu vinde mult mai bine decât într-un ziar de scandal. Şi a funcţionat.

Dar şi ca persoană Ion Cristoiu şi-a creat mitul pe cultivarea imprevizibilului şi a paradoxului. Era suficient ca, în legătură cu o problemă de interes public, să se cristalizeze un curent de opinie dominant. Imediat sărea Cristoiu să susţină, cu argumente uneori dintre cele mai rizibile, opusul. Adevărul este (şi Cristoiu îl ştie foarte bine) că, inclusiv la afirmaţii aparent inatacabile, precum 5+5=10, se pot construi demonstraţii de invalidare. De pildă, dacă această adunare  se face în baza 6, atunci rezultatul corect este 5+5=4. Puteţi crede?

Scandalul iscat de Ion Cristoiu în legătură cu Corneliu Zelea Codreanu face parte din aceeaşi schemă care i-a adus nenumărate succese până acum. Evident că, printr-o documentare secvenţială (nu neapărat tendenţioasă ca a lui Mircea Mihăieş) ar fi putut susţine, la fel de convingător, şi că CZC a fost un fascist odios. Pe Ion Cristoiu nu l-a interesat însă asta. Ar fi mers pe un drum bătătorit nu doar de istoricii comunişti dar şi în creerele românilor formaţi înainte de 1989 şi, deci, vâlva în jurul subiectului şi a persoanei sale ar fi fost nulă. Aşa, insistând pe romantismul, pe tragismul unui personaj controversat, a mai dat un tun de imagine, lucru la care, trebuie să fim de acord, se pricepe de minune.

Contele de Saint GermainCrochiul de martiCorneliu Zelea Codreanu,EVZ,gaina care naste,Ion Cristoiu,Mircea MihaiesCu ce l-o avea Băsescu la mână? Asta este întrebarea majoră care mă frământă în legătură cu Ion Cristoiu după dezertarea intempestivă din grupul lui Mihai Gâdea de la Antena 3 şi pactizarea cu duşmanul. Cristoiu a mai făcut şi altădată mişcări surprinzătoare dar nu cu un damf de imoralitate (sau...Blog politic si polemic