Scorul acestui articol
[Total: 132 voturi. Media: 4.9]

 

Coincidenţe există. Hazard există. Când, însă, în apariţia unor evenimente care ar trebui să aibă o probabilitate de apariţie extrem de mică intervine repetitivitatea pe termen scurt, când ele se produc cu o frecvenţă atât de mare încât sfidează legile statisticii, încadrarea lor trebuie schimbată. Nu mai avem de-a face cu evenimente aleatoare ce se supun teoriei numerelor mari ci cu rezultatul unor interacţiuni care le favorizează apariţia.

Iată un exemplu inspirat din jocul de ruletă. Dacă mizezi 1leu pe un număr şi iese numărul respectiv, câştigi 36 lei. Dacă, în continuare, mizezi toţi banii câştigaţi (36 lei) pe un număr (acelaşi ca înainte sau altul) şi iese numărul jucat, câştigul tău va fi 362 = 1296 lei. Dacă repeţi procedeul de încă două ori şi iese mereu numărul pe care tu mizezi, câştigul tău va fi 364 = 1679616 lei.

O dată, să zicem, se poate intâmpla o astfel de “minune” din hazard.

Dacă însă şi ziua următoare te întorci la acelaşi cazinou, te aşezi la aceeaşi masă de ruletă, cu acelaşi crupier şi câştigi, din nou, după aceeaşi schemă, nu mai poate fi vorba de hazard ci de cu totul altceva. Sau masa e măsluită, sau crupierul face nişte prestidigitaţii, sau e un fenomen de hipnoză în masă etc.

Gafele lui Vlad Voiculescu se succed cu o aşa repeziciune şi la un nivel de prostie atât de neverosimil încât devine evident că ele nu se produc întâmplător, din ghinion sau deficit neuronal. Probabilistic, aceste variante trebuie excluse, pentru că gafele respective sunt prea multe şi produse într-un timp prea scurt ca să fie stocastice. Lăsând la o parte lungul istoric al gogomăniilor lui VV de când a devenit ministru, iată ce ne-a oferit acesta, în materie de stupiditate programată, doar în ultima săptămână:

 • Scandalul morţilor îngropaţi goi. VV, neştiind legislaţia aplicabilă speţei, dar cu un tupeu specific sectei sale, minte ordinar, acuzând ritos că, de fapt, presa minte;
 • Scandalul evacuării ca pe timp de război a spitalului Foişor. VV nu-şi asumă nimic, deşi pe Ordinul oficial era semnătura sa, cu un aviz favorabil. Curajos cum îl ştim, din specia urechiaţilor, dă vina pe Arafat şi pe directorul spitalului;
 • Scandalul proaspeţilor operaţi, trimişi acasă noaptea, în portbagajele maşinilor, pe frig, în pijamale şi şlapi, cu ghipsuri, drenuri şi perfuzii. Bunul nostru samaritean, acest “Maica Tereza” apud Gabriel Liiceanu ne asigură că în mai puţin de 24 de ore a vorbit la telefon cu TOŢI acei evacuaţi (peste 100), care l-ar fi asigurat de solidaritatea lor şi chiar i-ar fi transmis recunoştinţă pentru ocazia pe care VV le-a oferit-o de a participa şi ei, în felul acesta, la salvarea unor vieţi;
 • Scandalul decalării de către VV a propriei conferinţe de presă, astfel încât să se suprapună total peste conferinţa de presă a primului ministru, bruindu-l pe acesta printr-un gest de o insolenţă soră cu urinatul în cap, din balcon.

Orice mi-ar spune analiştii politici care se grăbesc să justifice abundenţa de gafe ale ministrului VV prin teoria fructului necopt, eu nu mai pot accepta o astfel de explicaţie. Sau masa e măsluită, sau crupierul controlează bila cum vrea el.

Vlad Voiculescu face un joc. Este pion de gambit într-o partidă de şah care se dictează prin căşti, din culise.

Scandalurile produse zi de zi de VV fac parte dintr-un plan de discreditare a PNL şi a preşedintelui Iohannis. Planul este următorul:

 • USR-PLUS, printr-o serie de miniştri kamikaze (Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui, Stelian Ion, Cătălin Drulă) generează conflicte pe bandă rulantă, profitând de protocolul alianţei de guvernare care îl leagă de mâini şi de picioare pe primul ministru în materie de demiteri;
 • Din oportunism şi laşitate, PNL şi preşedintele Iohannis închid ochii la derapajele partenerilor, ba, mai mult, din spirit de echipă îi apără pe aceştia când societatea se inflamează. Astfel, în ochii populaţiei Iohannis şi Câţu devin complici şi chiar principalii vinovaţi prin poziţiile înalte pe care le ocupă;
 • USR-PLUS duce şantajul până la ameninţarea cu ieşirea de la guvernare. Este o soluţie de care nu se tem, pe care şi-au planificat-o şi o doresc, pentru că miza lor principală o reprezintă alegerile din 2024. În vederea cărora au două obiective de urmărit: 1) Compromiterea PNL, principalii lor adversari electorali şi 2) Evitarea erodării la guvernare prin trecerea în opoziţie când situaţia internă va deveni explozivă;
 • Situaţia internă a devenit, deja, explozivă. În planul USR-PLUS momentul optim pentru ieşirea de la guvernare se apropie vertiginos. Pasul acesta trebuie însă pregătit astfel încât el să nu pară o dezertare de la responsabilitatea guvernării ci, dimpotrivă, un gest de bărbăţie şi chiar un sacrificiu pentru principii;
 • Se accelerează şi se agravează acţiunile agentului provocator VV. Cu cât acestea sunt mai antipopulare şi mai scandaloase, cu atât PNL şi Klaus Iohannis sunt mai puşi la zid. Au de ales între a pierde guvernarea în formula actuală sau a cauţiona demenţele ministrului sănătăţii (şi ale celorlalţi, venind pe turnantă) care scot deja mii de oameni în stradă;
 • Cu fiecare zi de amânare a unui gest decisiv din partea premierului Câţu, USR-PLUS câştigă în forţă şi în convingerea că planul lor de şantaj la cel mai înalt nivel funcţionează. Până la urmă, când vor hotărî vor putea găsi un pretext să iasă singuri de la guvernare, pe post de victime, şi să-i lase pe liberali cu ochii în soare, cu toată moştenirea grea a pandemiei şi cu nota de plată aferentă;
 • Ce va face Iohannis în acel moment? Va fi obligat ca, într-o formă sau alta, să guverneze cu PSD. Acela va fi momentul de triumf, savurat încă de pe acum de oamenii lui Barna şi Cioloş. Ei demonstrând că fac marea opoziţie la guvernarea dezastruoasă şi devenind singurii luptători adevăraţi împotriva inamicului tradiţional, PSD. După o astfel de evoluţie, alegerile din 2024 vor fi pentru ei un galop de sănătate.

Acesta este planul USR-PLUS. Comentatorii care susţin că USR-PLUS se cramponează de putere şi va face, în final, concesii, se înşeală. Singurii constrânşi la compromisuri, din laşitate şi oportunism, sunt liberalii dimpreună cu Klaus Iohannis.

În toată învolburarea politică ce dă peste cap orice idee de echipă de guvernare, PSD stă pe margine, savurează spectacolul sinuciderii lente a liberalilor şi îşi face scenarii de negociere cu Iohannis.

Eu unul apreciez această espectativă a echipei Ciolacu. Îi înţeleg pe cei care, din nerăbdare, o critică, dar, personal, prefer în situaţia dată ca USR-PLUS şi PNL să se cotonogească până când unui dintre ei rămâne la podea, decât să se bage acum în luptă PSD şi să le ofere nesperata şansă de a se resolidariza împotriva unui inamic comun.

Se observă din cosmos că fără “ciuma roşie” nici liberalii şi nici Klaus Iohannis nu mai au calul de bătaie pe care să-şi exerseze vitejia. Cu USR-PLUS se dovedesc doar nişte soldăţei de gelatină pe care i-a trădat prostata.

Exemplul de la început, cu jocul de ruletă şi calculul probabilităţilor, a fost introdus ca să se înţeleagă clar că nimic din ceea ce face Vlad Voiculescu nu mai poate fi pus pe seama întâmplării sau a unei prostii cosmice. USR-PLUS are un plan egoist şi antinaţional, pe care îl aplică până acum cu succes pentru că partenerii lor de guvernare (şi nu mă refer la UDMR) sunt nişte moluşte târâtoare care nu lasă în urma lor decât bale.

Evident că pentru planul USR-PLUS există şi antidot. Această alianţă, din dorinţa de a pune mâna pe ţară şi pe Palatul Cotroceni, riscă foarte mult jucând acest fel de ruletă rusească.

 

Între ruleta de cazino cu bilă şi ruleta rusească cu glonţ se întinde traseul gafelor lui Vlad Voiculescu. S-ar putea ca, exagerând cu provocările, cu apăsările la intimidare pe trăgaci, angelicul nostru ministru să nimerească, din HAZARD, glonţul.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/04/ruleta-500x166.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/04/ruleta-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialedemisie Catu,gafe,Iohannis tace,Maica Tereza,rupere alianta,sedinta PNL,spitalul Foisor,Vlad Voiculescu  Coincidenţe există. Hazard există. Când, însă, în apariţia unor evenimente care ar trebui să aibă o probabilitate de apariţie extrem de mică intervine repetitivitatea pe termen scurt, când ele se produc cu o frecvenţă atât de mare încât sfidează legile statisticii, încadrarea lor trebuie schimbată. Nu mai avem de-a...Blog politic si polemic