Scorul acestui articol
[Total: 41 voturi. Media: 4.9]

 

Ieri, domnul preÈ™edinte Iohannis s-a pronunțat în legătură cu teza Laurei Kovesi:  „Nu este rolul meu sa interpretez aceste detalii, daca CNATDCU a dat aceasta decizie de neplagiat, atunci iau aceasta decizie de buna”. O spălare pe mâini mai urât mirositoare chiar decât cea cu gaz, după păduchi.

Exact cum anticipasem: în cazul Dragnea consecvență, în cazul Kovesi fofilare È™i retractare.

E clar, deci, că nu ne putem baza pe cuvântul preÈ™edintelui nostru. El este respectat sau nu, după cum dictează interesele titularului. Să ne concentrăm, aÈ™adar, pe fapte.

Iar faptele din ultimele săptămâni ne arată, fără echivoc, constituirea unei spectaculoase (dar È™i scandaloase) frății a trei celebri demnitari români, suspectați din greu de încălcarea legii: Kovesi, Băsescu, Iohannis.

Dintre multele aspecte comune, pe care le descoperim astăzi, între Băsescu È™i Iohannis, unul devine, brusc, de mare actualitate: ambii, pe când erau primari, È™i-au facilitat cumpărarea unei case prin mijloace ce le-a atras, ulterior, câte un dosar penal. Ambii, deci, pentru probleme aproape identice, sunt acum la mâna justiției. Care poate să-i adâncească în smogul său umilitor sau îi poate declara nevinovați, dându-le liber È™i elan pentru alte matrapazlâcuri viitoare.

Un prim indiciu de constituire a acestei frății ne-a fost oferit de preÈ™edintele Iohannis atunci când l-a invitat pe Traian Băsescu la festivitățile de 1 decembrie, acordându-i dispensă de la criteriile sale de integritate, în virtutea cărora fuseseră tăiați de pe listă Dragnea È™i Tăriceanu. O mână întinsă, deloc dezinteresat.

Ieri, în presă, a apărut È™tirea că „žProcurorii au dat neînceperea urmăririi penale în două dintre dosarele redeschise pe numele lui Traian Băsescu. Proaspăt ales parlamentar, fostul președinte ar putea scăpa de investigațiile a două dintre cele mai cunoscute dosare deschise pe numele său: Casa Mihaileanu și Cășuneanu”. După care, tot ieri, Băsescu a fost primit cu zâmbete È™i glumițe la consultările de la Cotroceni, de Klaus Iohannis.

Interesant, nu? Imunitate pe viață pentru preÈ™edinți. Asta se are în vedere. Odată creat precedentul „žBăsescu de neatins”, până la „žIohannis de neatins” nu mai rămâne de îndeplinit decât o simplă formalitate.

Dar unde e Kovesi în această poveste?, veți întreba, făcându-vă că n-ați înțeles din prima. Păi Kovesi e peste tot. Și la minister, È™i la Parchetul General, È™i la ÎCCJ. Oriunde se arestează ori se achită oameni. Căci dânsa e „žjustiția” în persoană. Dânsa îl poate aresta pe Băsescu mâine È™i pe Iohannis poimâine. Dacă vrea È™i o mobilizează vreun interes personal.

Doar că, doamna Kovesi, are momentan o problemă: a plagiat, oficial, 4% din teză, ceea ce o cam aduce pe ea la mâna preÈ™edintelui. El la mâna ei, ea la mâna lui, sunt astfel create premisele unui târg de mare respirație higienică între domniile lor: tu mă speli pe mine, eu te spăl pe tine.

AÈ™adar, să recapitulăm: Iohannis, prin declarația de ieri despre teza lui Kovesi, È™i-a îndeplinit partea lui de angajament. Kovesi, prin NUP-ul dat lui Băsescu pentru două dintre cele mai grele dosare ale acestuia (È™tiu, dosarele respective nu sunt la DNA ci la Parchetul General, dar v-am explicat: în realitate, doamna Kovesi e peste tot) a desființat amenințările imediate asupra fostului preÈ™edinte. Destul cât să creeze precedentul pentru închiderea convenabilă a dosarului lui Iohannis, cu casa de la Sibiu, destul cât să-l transforme pe Băsescu, dintr-un virulent opozant al ei È™i al lui Iohannis, într-un sprijinitor zelos È™i interesat al justiției, ca pe vremurile lui glorioase, de atotputernicie.

Trebuie să recunosc că încropirea acestui triunghi de suspecți celebri, ceea ce este echivalent cu definirea unui cerc (vicios È™i infracțional, totodată, dacă mă întrebați pe mine), este o manevră de mare ingeniozitate gangsterească. Traian Băsescu sucit, trecut în slujba celorlalți doi, va ține loc È™i de PNL ca partid de opoziție aflat în moarte clinică, È™i de ambasador american, ca pavăză a Laurei Kovesi È™i a „žluptei anticorupție”, pe perioada tulbure care va urma până la clarificarea poziției administrației Trump față de România, È™i de ciocan pneumatic împotriva PSD, marea amenințare pentru cei trei, care se profilează la orizont.

Un mic amănunt mai au de rezolvat, cred eu, aceÈ™ti rătăciți regăsiți: albirea Elenei Udrea. Aici întrevăd oarece dificultăți. Dar, la câte interese personale sunt în joc, cu siguranță că se vor găsi soluții È™i pentru asta.

Contele de Saint GermainEditorialeCalin Tariceanu,CNATDCU,criterii de integritate,dispensa,dosarul Casa Mihaileanu,dosarul Casuneanu,Elena Udreaplagiatul Kovesi,ICCJ,imunitate pe viata pentru presedinte,Klaus Iohannis,liber la furat 4%,Liviu Dragnea,Parchetul General  Ieri, domnul preÈ™edinte Iohannis s-a pronunțat în legătură cu teza Laurei Kovesi:  'Nu este rolul meu sa interpretez aceste detalii, daca CNATDCU a dat aceasta decizie de neplagiat, atunci iau aceasta decizie de buna'. O spălare pe mâini mai urât mirositoare chiar decât cea cu gaz, după păduchi. Exact cum...Blog politic si polemic