Scorul acestui articol
[Total: 36 voturi. Media: 4.8]

 

 

Știrea zilei, cel puțin până la momentul în care scriu aceste rânduri, este că „președintele integritate”, Klaus Iohannis, l-a invitat în cursul uneia dintre zilele acestei săptămâni, într-un loc altul decât Palatul Cotroceni, pe „penalul” Călin Popescu Tăriceanu, pentru o discuție informală. Tema și scopul discuției nu au fost făcute publice, dar se subînțeleg din contextul perioadei și din declarațiile ulterioare ale domnului Tăriceanu.

Președintele Senatului a dat curs invitației, însă, ca să nu aibă surprize cu posibile răstălmăciri, și „“a luat cu el și un martor, pe co-președintele ALDE Daniel Constantin.

Într-o referire diferită de cea care anunța că întâlnirea cu domnul Iohannis a avut loc, domnul Tăriceanu subliniază:

„Pot să vă confirm că, într-adevăr, au fost numeroase încercări de a fi convinÈ™i să ne raliem unei astfel de formule, aÈ™a-numita formulă de centru-dreapta. Pentru acest lucru ofertele au început ca la licitație. Ni s-a oferit din ce în ce mai mult, doar, doar ne-or convinge să acceptăm. Pentru mine, reunificarea miÈ™cării liberale nu este un lucru care să mă lase indiferent, mi s-a propus chiar să preiau conducerea PNL”.

Declarația lui Tăriceanu conține două știri grele: întâlnirea cu Iohannis și oferta primită de a deveni președinte al PNL.

Cu toate că nu există afirmația directă că oferta respectivă i-ar fi fost făcută chiar de Klaus Iohannis, este lesne de înțeles că președintele a știut de ea și a agreat-o.

Brusc, citind despre aceste demersuri, mi-am amintit de un alt episod, foarte asemănător.

13 decembrie 2014, puțin înainte de votul din Parlament pentru investirea guvernului Ponta IV. Suntem la o lună după turul doi al alegerilor prezidențiale (în care victoria i-a revenit lui Klaus Iohannis) și doar cu 9 zile înainte de instalarea oficială a noului președinte la Cotroceni.  Între timp urmează să fie supus votului din Parlament guvernul Ponta IV. Singurul lider politic care ar putea determina căderea la vot a acestui guvern este Gabriel Oprea, președintele UNPR.

Presiunea făcută de oamenii lui Iohannis asupra lui Oprea, pentru a-l determina să trădeze alianța cu PSD și să se alăture unui mult dorit guvern liberal, este imensă. Presa vremii vorbește despre amenințări, șantaje, scenarii apocaliptice pentru cei ce vor obstrucționa voința noului președinte de a obține „guvernul lui”.

Gabriel Oprea rezistă și declară:

 „Nu este nicio problemă, nicio disensiune È™i vă asigur eu că Guvernul Ponta IV va trece fără probleme. Noi suntem într-o coaliție de guvernare până în 2020 cu PSD, cu stânga. Am spus-o, o repet, noi îl sprijinim numai pe Victor Ponta, ca să fie clar, preÈ™edintele PSD. Suntem oameni care căutăm să fim serioÈ™i, e greu să te ții de cuvânt în ziua de azi, e cel mai greu lucru în viață, mai ales în politică”.

Promisiunea este ținută, guvernul Ponta IV este votat de Parlament, dar, asupra lui Gabriel Oprea, se abate urgia zeilor din binom. Într-un an de zile este distrus nu doar politic ci și uman.

Oare, dacă ar fi acceptat atunci, în decembrie 2014, să intre în hora prezidențială și să-l trădeze pe Ponta, i s-ar mai fi întâmplat toate nenorocirile care i-au marcat hotărâtor destinul?

Situația de azi a lui Călin Popescu Tăriceanu mi se pare frapant de asemănătoare cu cea a lui Gabriel Oprea din decembrie 2014. Motiv pentru care nu-mi pot reprima întrebarea: nu cumva „blestemul” care l-a lovit pe Oprea îl pândește, acum, și pe Tăriceanu?

De-asta, îi dau perfectă dreptate lui Mircea Badea: dacă cei din alianța PSD „“ ALDE nu vor lua măsuri urgente și ferme de stopare a abuzurilor binomului SRI „“ DNA, ne vom trezi, în foarte scurt timp, cu toți greii din vârful acestei alianțe, după gratii. Și cu voința populară la coșul de gunoi.

Cum am mai spus, prioritatea zero a noului guvern, singura care poate asigura condițiile implementării programului politic anunțat, trebuie să fie adoptarea legii răspunderii magistraților.

În lipsa acestei legi, vom fi conduși de fărădelege!

Contele de Saint GermainEditorialeALDE,alianta PSD - ALDE,Calin Tariceanu,Daniel Constantin,Gabriel Oprea,guvernul Ponta IV,lege si faradelege,Mircea Badea,presedinte PNL,presedintele integritate Iohannis,UNPR    Știrea zilei, cel puțin până la momentul în care scriu aceste rânduri, este că 'președintele integritate', Klaus Iohannis, l-a invitat în cursul uneia dintre zilele acestei săptămâni, într-un loc altul decât Palatul Cotroceni, pe 'penalul' Călin Popescu Tăriceanu, pentru o discuție informală. Tema și scopul discuției nu au fost...Blog politic si polemic