Scorul acestui articol
[Total: 36 voturi. Media: 4.8]

 

 

Ştirea zilei, cel puţin până la momentul în care scriu aceste rânduri, este că “preşedintele integritate”, Klaus Iohannis, l-a invitat în cursul uneia dintre zilele acestei săptămâni, într-un loc altul decât Palatul Cotroceni, pe “penalul” Călin Popescu Tăriceanu, pentru o discuţie informală. Tema şi scopul discuţiei nu au fost făcute publice, dar se subînţeleg din contextul perioadei şi din declaraţiile ulterioare ale domnului Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a dat curs invitaţiei, însă, ca să nu aibă surprize cu posibile răstălmăciri, şi –a luat cu el şi un martor, pe co-preşedintele ALDE Daniel Constantin.

Într-o referire diferită de cea care anunţa că întâlnirea cu domnul Iohannis a avut loc, domnul Tăriceanu subliniază:

“Pot să vă confirm că, într-adevăr, au fost numeroase încercări de a fi convinși să ne raliem unei astfel de formule, așa-numita formulă de centru-dreapta. Pentru acest lucru ofertele au început ca la licitație. Ni s-a oferit din ce în ce mai mult, doar, doar ne-or convinge să acceptăm. Pentru mine, reunificarea mișcării liberale nu este un lucru care să mă lase indiferent, mi s-a propus chiar să preiau conducerea PNL”.

Declaraţia lui Tăriceanu conţine două ştiri grele: întâlnirea cu Iohannis şi oferta primită de a deveni preşedinte al PNL.

Cu toate că nu există afirmaţia directă că oferta respectivă i-ar fi fost făcută chiar de Klaus Iohannis, este lesne de înţeles că preşedintele a ştiut de ea şi a agreat-o.

Brusc, citind despre aceste demersuri, mi-am amintit de un alt episod, foarte asemănător.

13 decembrie 2014, puţin înainte de votul din Parlament pentru investirea guvernului Ponta IV. Suntem la o lună după turul doi al alegerilor prezidenţiale (în care victoria i-a revenit lui Klaus Iohannis) şi doar cu 9 zile înainte de instalarea oficială a noului preşedinte la Cotroceni.  Între timp urmează să fie supus votului din Parlament guvernul Ponta IV. Singurul lider politic care ar putea determina căderea la vot a acestui guvern este Gabriel Oprea, preşedintele UNPR.

Presiunea făcută de oamenii lui Iohannis asupra lui Oprea, pentru a-l determina să trădeze alianţa cu PSD şi să se alăture unui mult dorit guvern liberal, este imensă. Presa vremii vorbeşte despre ameninţări, şantaje, scenarii apocaliptice pentru cei ce vor obstrucţiona voinţa noului preşedinte de a obţine “guvernul lui”.

Gabriel Oprea rezistă şi declară:

 “Nu este nicio problemă, nicio disensiune și vă asigur eu că Guvernul Ponta IV va trece fără probleme. Noi suntem într-o coaliție de guvernare până în 2020 cu PSD, cu stânga. Am spus-o, o repet, noi îl sprijinim numai pe Victor Ponta, ca să fie clar, președintele PSD. Suntem oameni care căutăm să fim serioși, e greu să te ții de cuvânt în ziua de azi, e cel mai greu lucru în viață, mai ales în politică”.

Promisiunea este ţinută, guvernul Ponta IV este votat de Parlament, dar, asupra lui Gabriel Oprea, se abate urgia zeilor din binom. Într-un an de zile este distrus nu doar politic ci şi uman.

Oare, dacă ar fi acceptat atunci, în decembrie 2014, să intre în hora prezidenţială şi să-l trădeze pe Ponta, i s-ar mai fi întâmplat toate nenorocirile care i-au marcat hotărâtor destinul?

Situaţia de azi a lui Călin Popescu Tăriceanu mi se pare frapant de asemănătoare cu cea a lui Gabriel Oprea din decembrie 2014. Motiv pentru care nu-mi pot reprima întrebarea: nu cumva “blestemul” care l-a lovit pe Oprea îl pândeşte, acum, şi pe Tăriceanu?

De-asta, îi dau perfectă dreptate lui Mircea Badea: dacă cei din alianţa PSD – ALDE nu vor lua măsuri urgente şi ferme de stopare a abuzurilor binomului SRI – DNA, ne vom trezi, în foarte scurt timp, cu toţi greii din vârful acestei alianţe, după gratii. Şi cu voinţa populară la coşul de gunoi.

Cum am mai spus, prioritatea zero a noului guvern, singura care poate asigura condiţiile implementării programului politic anunţat, trebuie să fie adoptarea legii răspunderii magistraţilor.

În lipsa acestei legi, vom fi conduşi de fărădelege!

Contele de Saint GermainEditorialeALDE,alianta PSD - ALDE,Calin Tariceanu,Daniel Constantin,Gabriel Oprea,guvernul Ponta IV,lege si faradelege,Mircea Badea,presedinte PNL,presedintele integritate Iohannis,UNPR    Ştirea zilei, cel puţin până la momentul în care scriu aceste rânduri, este că “preşedintele integritate”, Klaus Iohannis, l-a invitat în cursul uneia dintre zilele acestei săptămâni, într-un loc altul decât Palatul Cotroceni, pe “penalul” Călin Popescu Tăriceanu, pentru o discuţie informală. Tema şi scopul discuţiei nu au fost...Blog politic si polemic