Disputa Trump „“ Biden, asaltul final
Apropo de anunțatele dezvăluiri ale echipei Trump despre afacerile necurate ale familiei Biden în România, scriam, într-un articol din 5 septembrie 2020, următoarele:
„După unele informații care circulă prin zone cu potențial rezonant major, se așteaptă mai întâi consumarea a două momente importante de reglaj social: terminarea concediilor de vară și începerea școlilor. Adică sfârșitul lunii septembrie. După ce majoritatea populației (nu atât din România cât din SUA) va fi ieșit din logica pandemiei, a concediilor și a vacanțelor, și se va fi reconectat la activitățile de subzistență de zi cu zi, după ce, deci, alegătorii își vor regăsi interesul și motivațiile pentru judecata politică, abia atunci vor fi detonate scandalurile premium, cu impact decisiv asupra alegerilor prezidențiale din SUA.
Așadar să ne așteptăm, cât de curând, la deschiderea unui front de luptă spectaculos între Trump și Biden, exact aici, pe coclaurii noștri mioritici, unde mitul corupției generalizate (atât de generalizată încât a atins, se va vedea, și lideri americani) a prins cel mai bine„.
Reproduc acest fragment pentru că mulți l-au tratat la vremea aceea pe Rudolf Giuliani, mesagerul lui Trump pe acest subiect, de gargaragiu, de senil, de expirat, încercând să ducă în derizoriu o temă care îi deranja.
Iată că dezvăluirile în legătură cu România încep să apară. După ce, cu cinci zile în urmă, însuși președintele Trump arunca buzduganul anunțând iminența scoaterii lor pe piață, ieri, marți 26 octombrie 2020, au fost publicate în New York Times documente interesante despre afacerile (destul de dubioase „“ nu intru acum în detalii) lui Hunter Biden în România.
Subiectul, larg dezbătut în emisiune lui Mihai Gâdea de aseară, s-a dezvoltat in jurul a două întrebări ce reveneau mereu în discuție:
- Cum se explică faptul că documentele în cauză au fost publicate de un ziar recunoscut ca favorabil democraților și ostil lui Trump?
- Ce a apărut în NYT a fost tot, sau doar începutul unei serii de dezvăluiri din ce în ce mai grave?
Scriu aceste rânduri pentru că vreau să răspund și eu celor două întrebări. Și vreau să fac asta mai ales pentru că sunt în dezacord cu ceea ce a răspuns Ion Cristoiu și a rămas fără replică din partea invitaților din platou.
Domnul Cristoiu a afirmat că prin acest gest (de a publica documente anti Biden), NYT a încercat să-și mai estompeze puțin partizanatul față de democrați și să-și repare cât de cât imaginea la capitolul obiectivitate.
Referitor la a doua întrebare, Ion Cristoiu crede că nu vor mai apărea noi dezvăluiri, mai grave, și că subiectul se va fâsâi pentru că nu există dovezi care să-l incrimineze direct pe Joe Biden.
Opinia mea este diferită de cea a domnului Cristoiu, referitor la ambele întrebări.
Eu cred așa:
- Cei de la NYT nu au avut de ales. Un subiect de această magnitudine nu poate fi ascuns sub preș (dacă nu vrei să-ți tragi singur preșul de sub picioare). Și atunci au decis că dacă tot vor fi obligați să publice, atunci să publice ei primii, pentru a absorbi parte din șoc. Cum? Însoțind documentele respective cu comentarii ale unui editorialist de casă, mai blânde și mai cu surdină. Să nu uităm că articolul din NYT începe cu o frază prin care se afirmă că documentele publicate nu-l incriminează în niciun fel pe Joe Biden. Chiar așa să fie? Hmmm!!!
- Presa favorabilă lui Trump va trebui să intre și ea în joc, și nu oricum ci cu muniție grea, care să încline balanța. Și cum în astfel de războaie elementul surpriză joacă un rol uriaș, pronostichez nu doar noi dezvăluiri, inclusiv probe anti „“ Biden, ci și o gradare a acestora spre un punct culminant ce va fi atins undeva în preziua deschiderii urnelor.
Să nu uităm că se fac audieri în comisii grele din senatul american, unde o primă mărturie a unui partener de afaceri al lui Hunter Biden, Tony Bobulinski, deja a produs mari îngrijorări în tabăra democrată. Bobulinski, nu doar că a pus la dispoziția comisiei senatoriale un plan de afaceri confidențial și emailuri în care se vorbește despre un procent de 10% din profit care trebuia să ajungă la „big guy” (cine o fi acesta, ghici ciupercă???), dar a adus cu el, spre a le preda comisiei, și 3 telefoane mobile a căror memorie pare a conține convorbiri mai mult decât relevante pentru anchetă.
Așadar rămâne ca în mai puțin de o săptămână să ne lămurim dacă Ion Cristoiu a avut dreptate sau eu.
https://www.conteledesaintgermain.ro/disputa-trump-biden-asaltul-final/27-10-2020https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/10/Bobulinski.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/10/Bobulinski-150x150.jpgEditorialearticol New York Times,Biden afaceri Romania,big guy,comisie senatul american,Ion Cristoiu,Tony Bobulinski Apropo de anunțatele dezvăluiri ale echipei Trump despre afacerile necurate ale familiei Biden în România, scriam, într-un articol din 5 septembrie 2020, următoarele: 'După unele informații care circulă prin zone cu potențial rezonant major, se așteaptă mai întâi consumarea a două momente importante de reglaj social: terminarea concediilor de vară...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
La debutul primului mandat al lui Trump…. https://youtu.be/q6xHGXByHhQ
Daca printr-o minune ar urma al doilea…
Sa aiba Hunter Biden vreo legatura si cu scandalul disparitiei fetelor de la Caracal?
aseara , timid si cu maxima corectitudine politica, la hahalera 3 au dat din dezvaluirile usandezilor trumpisti desppre Hunter (mie mi se pare relevant sa iti botezi copilul Hunter…) …drug adicted si „un proper sexual behavior”..vorba lor, wtf poate fi unpropwer la ei??doar treaba cu minorii
Conte, imi cer scuze pentru lipsa de comentariu – nu ma pot concentra pe atat de multe subiecte diferite si in plus la mine sunt alegeri, adica e o tensiune surda. Iar batalia deschisa foarte probabil va incepe abia dupa numararea voturilor. Nu va luati dupa statistici cu intentie de vot, multi din cei care voteaza republican nu vorbesc, nu comenteaza – vad si intre cei din jur, democratii foarte vocali, pe republicani ii cunosti dupa tacere si indarjire, o vedeti si la mine, nu ma bag in asemenea discutii. (Ce sa spun? – da, va rog chinuiti-ca cu obamacare, cea mai mare pacaleala, cu care ma chinui zi de zi? da, va rog, vrem sa creasca iar taxele, nu e suficient ca pana la o treime din munca noastra pe un an, patru luni din an, se duc pe impozite iar acestea de duc la o banca privata, subliniez, privata, fiindca nu se intelege din cauza numelui – Federal Reserve, ca sa plateasca dobanzi si la nimic din ce avem nevoie ? da, va rog, votati Biden? Multi se lasa furati de spectacol, si de o parte si de alta, dar sunt multi care si-au inchis televizoarele acum si au alte considerente pentru care voteaza intr-un fel sau altul)
Bref: aveti aici raportul senatului in ce ii priveste pe Biden. 87 de pagini, veti avea nevoie de timp sa-l parcurgeti. Desigur sunt mult mai multe comentarii si articole decat cel din NYT, si majoritatea se refera la raportul senatului. Sigur ca pe noi ne intereseaza ce s-ar spune despre Romania, dar aici discutia a avut deja loc, furtunos, in ce priveste afacerile din Ucraina. Cred ca e important sa vedeti investigatia in sine, nu doar articole si comentarii – are incluse copiile e-mailurilor, mesajelor, etc-, si sa va formati propria opinie.
https://www.hsgac.senate.gov/imo/media/doc/HSGAC_Finance_Report_FINAL.pdf
Multumesc.
Conte, n-am rezistat, trebuie sa va arat 🙂 Nivelul de tensiune e insuportabil, dar dincolo de faptul ca in unele zone s-au retras armele si munitia de la vanzare, intr-atat e de serios, acum ni se dau sfaturi de calmare a anxietatii electorale, zen:
https://www.msn.com/en-us/money/personalfinance/18-ways-to-practice-self-care-in-the-final-days-before-the-election/ss-BB1avtCW?ocid=msedgntp#image=1
fa spa, yoga, cumpara flori, inchide telefonul in nas cui te abordeaza politic agresiv, gateste, citeste altceva, plimba-te, ia-ti o zi libera de la servici’ pentru sanatate mintala, invata sa canti la chitara…. si du-te la vot… dar cu strategie: stii cand, unde, repede, te-ai dus si te-ai intors, mai ramane sa spuna pune-ti echipament de camuflaj, sa nici nu te vada lumea, de parca ar fi operatiune Navy Seals.
Superb! astept sa vad cand ne vor da indicatii si despre cum sa ne paruim postelectoral: ne punem iar caciulite roz in forma de vagin???? ca la manifestatiile masive ale feministelor dupa prima alegere a lui Trump? Noo, pussyhats sunt out of favor https://www.theblaze.com/news/2018/01/12/pink-pussyhats-of-the-anti-trump-womens-march-are-falling-out-of-favor-the-reason-is-quite-ironic Astept cu nerabdare noua moda….
Bietul Charlie incearca sa dea o replica, habar n-are ca daca nu as fi incercat, conform indicatiilor, sa pun felii de castraveti, de frumusete, pe ochii catelului, – biata catelusa rottweiler, ea ar fi preferat niste bucatele de friptura pe ochi, nu e vegan -, l-as fi sfasiat. M-a ajutat indicatia de destressare electorala: sunt zen…
Gata, ma gandesc daca sa scriu ceva despre Popper, Marcuse si Rudolf Wolff ca teoreticieni ai tolerantei discriminatorii si represive – asa se numeste ce face progresismul, culmea tolerantei e strict fata de ateu, LGBT, etc, etc, restul sa piara, credinta inclusiv, ca sa intelegem ce vor de fapt dumnealor -, dar ma mai gandesc. Mda, daca mai imi spune vreun doctor sa stau cuminte la pat il strang de gat, uite cat pot sa scriu… Refuz sa ma las in voia nebuniei electoral/covidiene: sunt zen, ma voi apuca de goblenuri.
Poftim? ce spuneti? Cum ati ajuns la asemenea concluzii in ce ma priveste? de unde ati dedus asemenea nazdravanii? :)))  lasati-o balta, drop it, suntem oameni obisnuiti in viata de toate zilele, avem o profesiune, timp liber, familie, prieteni, interese diverse. ( Mama, ce liniste singuratica atunci cand vin acasa ! :))))  imi trag sufletul, suna telefonul, mai scriu o propozitie, vine baiatul vecinilor sa o ia pe Tessa la plimbare, mai scriu o propozitie, ma suna o prietena si-mi trimite poze cu ce a mai pictat, si mai scriu o propozitie, am uitat ca gasisem niste Birkenstock la pret redus si daca nu ma grabesc dispar, asa incat ma grabesc si-i comand, si mai scriu o propozitie, si bucatarul sef al casei vrea cu tot dinadinsul sa vad daca a iesit salata de icre cum trebuie ca se duce la prieteni si trebuie potrivita din ceapa, marai ca rottweilerita mea si mai scriu o propozitie, si tot asa. Uite, acum i-am dat afara pe toti si imi fac timp numai pentru dumneavoastra, multumit? – aiurea, scriu pe bucatele de vineri seara si, daca raspundeti, sa asteptati ceva de la mine pe miercuri, joi) Da ma deprima si pe mine Covidul lui peste prajit, am de ce, il vad de aproape, dar asta nu inseamna ca nu am inca o viata, Dumnezeule. Si de ce pare cumva anormal, ascuns, bizar faptul ca ma intereseaza ce spune Contele ori ca ocazional conversez aici pe o tema sau alta? ca ne gasim o tema si un limbaj comune din cand in cand? O fi prea negru teuton ce discut cu domnul Popescu – am trait niste ani si in Germania bunaoara, il inteleg bine pe domnul Popescu, ii inteleg si stilul de comunicare, si ce spune, si sigur ca e diferit de ce spuneti si cum spuneti dumneavoastra de pilda, sau Charlie, ba chiar si de Shadow care e peste gard in Franta: avem experiente diverse, asta e toata frumusetea.
Cum spuneti nazdravanii si de descris nu puteti descrie decat ce va e dumneavoastra familiar, cred ca dumneavoastra sunteti cel pe care-l descrieti, care se intoarce in siguranta calduta si singuratica a casei si care isi doreste totusi in vreun fel prezenta altora – va asezati in fata computerului si va asigurati aceasta bucurie urmarind ce discutam noi ca si comunitate si cert si alte asemenea mici comunitati. Va ajuta pe dumneavoastra, nu pe mine, sa disipati emotiile negative din contactul zilnic cu oameni, dar va si creaza un oarecare sens de apartenenta, in conditii aseptice desigur: pentru dumneavoastra noi suntem un soi de Eufrosina 2.0. Ce va impiedica sa discutati vreun subiect oarecare cu oricine de aici vi se pare interesat de acel subiect? Zau nu sunt eu buricul pamantului si nici broasca de disecat filosofic si de intepat cu vreun electrod ca sa va fac dumneavoastra pe placere miscand reflex un piciorus. Da, pentru mine blogul Contelui, ce spune dansul, ce spun altii, sunt un loc aparte pentru mine, o bucurie sa citesc sau sa discut cand pot – nu e nimic complicat in asta, doar e.Â
Lecturi - dar vedeti foarte bine ca citesc foarte mult si divers, ideea ca as avea lecturi limitate „bolnavicios” e din start ceva intentionat fals, Whitman e un optimist, Frankl la fel: ce e mai optimist, mai senin si mai plin de bucurie decat sa crezi in potentialul bun al oamenilor si sa-i incurajezi? https://www.ted.com/talks/viktor_frankl_why_believe_in_others  dar dumneavoastra citati pe cineva cu o gandire de tip existentialist pesimist: lumea e absurda, ne nastem, murim si cui ii pasa, etc, etc „Even if life as a whole is meaningless, perhaps that’s nothing to worry about. Perhaps we can recognise it and just go on as before.” – nu vi se pare, asa macar ca urma de gand, ca proiectati acest pesimism al dumneavoastra asupra altuia pe care nu-l cunoasteti, in acest caz a mea, mi-l atribuiti mie ca sa „scapati” de el, ca sa fiu „tapul ispasitor” pentru gandurile dumneavoastra, ca dumneavoastra folositi pe altul „terapeutic”? HUH? ce ziceti? Ok, bun ati facut-o deja, Eufrosina 2.0 la datorie, v-am descantat de deochi.Â
Mi-ati adresat acest raspuns mie, dar, din continut, rezulta ca de fapt el era adresat altcuiva.
Mi-ati dat ceva emotii…
Nici gand, Conte, e pentru NN, nu stiu de ce a aparut mai sus, trebuia sa fie impreuna cu cel de mai jos… vina mea, trebuia sa pun un @
Mai cititi pentru a intelege corect unde se duc banii din impozite si taxe. Este foarte sigur ca nu la FED.
https://www.cbpp.org/research/federal-budget/policy-basics-where-do-our-federal-tax-dollars-go
Wow, e mai tare ce spuneti decat Grace commission in 1984 (Reagan administration) „100 percent of what is collected is absorbed solely by interest on the federal debt and by federal government contributions to transfer payments. In other words, all individual income tax revenues are gone before one nickel is spent on the services that taxpayers expect from their government.”
Cu tot dragul, va multumesc pentru efortul de a ma lumina in ce priveste taxele pe care le platesc- inteleg ca locuiti in Romania, deci nu le platiti dumneavoastra si va asigur ca unul de aici nu topaie de fericire ca plateste impozite sau doarme linistit ca impozitele lui sunt rational folosite.
Iar Fed e o problema discutata din 1913 incoace: inainte sa ma fericiti ca exista si ca sunt atat de dragalasi, ar fi poate mai bine sa cititi istoria lor, cum a ajuns sa existe, cine o conduce de fapt, ce implicatii are existenta sa pe economie si politica dincolo de propaganda, diferitele miscari deja istorice pe care le-a facut si care s-au facut pentru propulsarea sau reducerea influentei lor. Pana a ajunge la Jekyll island, Aldrich plan si Federal reserve act, e bine sa cititi si despre lupta de dinainte, despre Rothschild, Morgan, Warburg, Schiffs. Suficient sa va citez de la sfarsitul anilor 1800, raspunsul unui presedinte american de atunci la presiunile sistemului bancar, James Garfield, al 20lea presedinte american si unul dintre cei asasinati, republican, la numai sase luni dupa nominalizare: „Whosoever controls the volume of money in any country is absolute master of all industry and commerce. And when you realize that the entire system is very easily controlled, one way or another, by a few powerful men at the top, you will not have to be told how periods of inflation and depression originate”. Sau il doriti pe domnul Aldrich himself, creierasul acestei idei ” before passage of this act, the New York bankers could only dominate the reserves of new York. Now we are able to dominate the bank reserves of the entire country”. Sau pe Lindbergh, congressman, despre federal reserve act „the worst legislative crime of the ages is perpetrated by this banking bill…This is the strangest, most dangerous advantage ever placed in the hands of a special privilege class by any government that ever existed”.
Implicit poate asa va dati seama ca sa-mi aruncati un link gasit pe google, la intamplare, cand eu citesc substantial acum pe acest subiect – ma intereseaza pentru ca face parte din subminarea democratiei americane, istoric deja- este, hmmm, cam ca nuca in perete si, fara cunostinta ori intentie poate, o insulta la adresa capacitatii mele de a ma informa. In plus nu e un subiect discutat aici, nu am de ce sa ocup eu spatiul cu mai multe ganduri in aceasta privinta: avem altele de discutat, caci altfel sigur mi-as dori sa discut cu domnul Popescu de pilda despre sistemul bancar german, fiindca acesta e modelul pe care s-a facut cel american.
Daca nu va suparati, avem toti niste preferinte: citesc cu interes ce posteaza domnul Popescu, Robert sau wtf, discuta din interes real pentru subiectele respective, ce spun e rezultatul unei selectii si gandiri pe subiect si nu o simpla cautare pe google, nici nu dau lectii ci cauta si dansii in continuare, ca si mine, si chiar au ce discuta. Acum de pilda ma stradui sa vad ce spune wtf despre HSA – TSA-ul ca si constructie e oroare, asa incat inca o agentie de acest tip, spre „binele” nostru, e ceva ce ma intereseaza. Citesc cu interes ce scriu, imi fac timp sa dau atentie si sa incerc sa inteleg ce spun, la modul serios. Si daca unele din cele pe care le spun imi sunt noi, greu de preluat, sau nu sunt de acord la vreun punct sau altul, le respect cautarea, intelegerea si generozitatea in a-si imparti efortul si gandurile.
Va apreciez gestul dar nu e tocmai pe stilul meu, il consider o cautare si intelegere superficiale fata de ce fac eu ca si cautare cand ma intereseaza un subiect, fara suparare – e strict parerea mea pe subiectele pe care incercati sa le abordati cu mine, nu citesc cu atentie ce scrieti in rest. Sigur aveti alti interlocutori cu care sa construiti vreo discutie, e loc destul pe blog si iata ca ne adunam oameni foarte diferiti, nu avem aceleasi interese, locatie geografica, experienta, stil de abordare. Gratie Contelui, discutam, si cert nu suntem un cor. Imi cer deci scuze, tipul dumneavoastra de discutie nu este pentru mine, dar sigur ca aceasta nu exclude faptul ca aveti discutii bune cu altii.
@Cris,
În postarea dvs din 31 octombrie, ora 23:02, îi spuneți domnului Popescu, citez:”ce facem noi acum este să examinăm o problemă, nu să demonstrăm cu tot dinadinsul că unul are dreptate È™i celălalt nu”. Iar în postarea din 31 octombrie, ora 08:01, adresată lui Wtf, afirmați, citez din nou:”am obiÈ™nuința să discut È™i mă nedumereÈ™te această modă conform căreia inviți pe cineva la o discuție numai ca să nu-l auzi È™i ca să-i tragi o scatoalcă, să te arăți deÈ™tept”.
E, oare, nevoie să vă amintesc că a posta pe un blog cu discuții „la vedere”, accesibile tuturor, reprezintă o „invitație” la discuție adresată tuturor?
Asta a făcut Charlie.
Mă aÈ™teptam, din partea unei doamne, nu neapărat la o atitudine mai binevoitoare, dar cu siguranță mai elegantă.
Apreciez, totuÈ™i, că după ce i-ați tras o scatoalcă i-ați „cerut scuze”, cu condescendența(?) unei plătitoare de impozite în USA.
Cris: „se duc pe impozite iar acestea de duc la o banca privata, subliniez, privata, fiindca nu se intelege din cauza numelui „“ Federal Reserve, ca sa plateasca dobanzi si la nimic din ce avem nevoie”
Grace report: „is collected is absorbed solely by interest on the federal debt and by federal government contributions to transfer payments”
Ce inteleg eu din exprimarea in limba romana este ca impozitele ajungeau la FED din cauza dobanzilor. Ce spune raportul Grace este insa cu totul si cu totul altceva.
Raportul Grace ne spunea ca pe vremea lui Reagan, o treime din suma totala a taxelor colectabile (nu colectate) era necolectata din cauza evaziunii fiscale, alta treime era colectata dar se cheltuia pe supra-preturi (ca sa exprimam printr-un singur cuvant) si ineficienta, iar o alta treime se ducea in doua locuri: pe dobanzile creditorilor SUA, si pe transferuri (adica alocatii pentru copii, ajutoare de somaj, tichete de masa, pensii, etc, etc, etc).
Acum ca am tradus ce spunea de fapt raportul Grace, nu este nicio legatura intre cele doua exprimari de mai sus. Probabil ca va preocupa subiectul, dar nu v-ati exprimat suficient de inteligent. Va scuz daca nu puteti continua.
Are FED in portofoliu datoria suverana a SUA? Da, chiar 22% din ea. Dar restul de 78% nu este la FED. Este detinuta de intreaga planeta asa ca dobanda platita de SUA nu se duce la FED ci catre alti investitori.
https://www.thebalance.com/who-owns-the-u-s-national-debt-3306124
Si da, si eu platesc taxe in SUA. Si la nivel personal, dar si la nivel statal pentru a intretine masina de razboi americana care nu se satura doar cu 16% din PIB-ul SUA. Am platit si eu si voi continua sa platesc pentru diferite jucarii ale SUA din regiune. Asa ca da, ma intereseaza.
Si da, Trump este si el de vina pentru contributia la QE si indatorarea SUA. El a pus o presiune constanta din 2019 pe FED si Powell sa scada ratele de dobanda si sa faca mai mult QE.
„”I personally think the Fed should drop rates, they’ve really slowed us down,” he said. „There’s no inflation. In terms of quantitative tightening, it should be quantitative easing”, referencing the Fed’s option of either selling government bonds from its $4 trillion balance sheet or purchasing government bonds from the $19 trillion or so that are currently outstanding in fixed income markets.
„I think they should drop rates and get rid of quantitative tightening,” Trump said. „I think you’d see a rocket ship.””
…
„Doing great with China and other Trade Deals. The only problem we have is Jay Powell and the Fed. He”™s like a golfer who can”™t putt, has no touch. Big U.S. growth if he does the right thing, BIG CUT – but don”™t count on him!” Trump wrote on Twitter.
@ NN
nu e niciun fel de condescendenta din partea mea, explic o preferinta in ce priveste subiectele abordate si nivel de discutie, si fiecare le avem, Charlie discuta pe alte paliere, bine ca o face, dar pur si simplu nu e stilul meu – e uman sa avem afinitati sau nu. Nu-l impiedica nimeni sa comenteze la ce scriu, dar asta nu inseamna ca as avea obligatia sa ma angajez eu intr-o asemenea discutie. Sunt live and let live nu condescendenta. Vedeti de fapt mai sus, ca spre deosebire de modul meu de adresare, si in mod real ma stradui sa nu jignesc, domnul Charlie considera ca sunt o idioata care nu poate continua o discutie – il priveste, eu stiu cine si cum sunt, si niciunul dintre noi nu e pizza, adica ceva ce sa placa oricui. Eu lectii altora nu dau, doar explic , cand am, pozitia avuta, si fiecare isi formeaza prpria opinie – perceptia mea este ca domnul Charlie se considera obligat, caci a mai discutat cu mine, sa-mi dea lectii, inclusiv pe profesiunea mea ca si cum ieri si-ar fi luat doctoratul pe acel domeniu – nu agreez asa ceva, asta-i tot, consider ca duce discutiile pe o directie gresita si se lasa cu scatoalce in loc de un castig ca idei.
Daca eu as veni sa va spun: Dar de ce va suparati ca domnul Catu vrea sa va aduca FMIul pe cap si sa va impoziteze inca mai gras, uite ce bun e sistemul de impozitare din Romania si v-as arunca un link cu explicatii ca sa intelegeti ce platiti caci sunteti un imbecil si nu pricepeti, cand dumneavoastra va chinuiti cu impozitele romanesti, – eu doar partial fiindca am grija de o familie-, dumneavoastra cum ati reactiona? Eu n-am de unde sa stiu unde e domnul Charlie, sunt un om deschis cand spun unde sunt, ce fac de felul meu, dansul sau altii – e chestiune de optiune personala, nu ma deranjeaza-, nu: de aceasta referinta la cine unde plateste taxe, nu din condescendenta; daca spunea unde se afla, raspundeam altfel. Din postarile dansului, de aici sau de pe Cotidianul s-ar deduce ca e in Romania – well, daca e in State si da lectii unora din Romania, in loc sa-si exprime o opinie, si sa doreasca sa afle ce gandesc altii despre ce se intampla in Romania, se va trezi acum cu reprosuri pe aceasta tema.
Si inca o data, va rog, stop – nu suntem aici sa discutam persoane, nu vad de ce am incepe iar, cum s-a facut cu Robert, o discutie pe persoana. Eu refuz asa ceva si refuz partide de ciugulit, la adresa oricui. Sa nu aveti indoiala ca si eu pot sa macin pe cineva cu analizele personale, dar chiar nu vad rostul: Cu tot respectul fata de domnul Charlie, nu sunt un bun partener de discutie pentru dansul, ca stil. Si desigur imi pare rau ca v-am dezamagit si ca nu ma ridic la nivelul standardelor dumneavoastra de eleganta – dar sigur gasiti pe altcineva mai elegant decat mine pentru a discuta, nu va impiedicati de mine. Deci, cu tot dragul altfel, nu voi continua aceasta discutie, nici pe taxe americane, nici despre persoana mea.
@ NN
Doar o observatie: In State nu exista „taxe personale si statale” expresia lui Charlie, si unul obisnuit cu ele le si scrie ca atare. Avem income taxes, impozit pe venit, de trei niveluri foarte clare, federal, statal si local, si property taxes. Desigur la acestea se adauga altele de tipul FICA, estate taxes, inheritance taxes, etc, dar sa le imparti in impozite personale si statale, si ca cele statale ar fi pentru armament….hmmm, da o structura mult prea neobisnuita a taxelor ca sa nu am indoieli despre unde ar fi dansul in lume. Deci, inca o data, credeti-ma ca doar nu doresc sa-mi pierd timpul cu discutii avand concluzii neplacute. Prefer sa spun ca pur si simplu nu inteleg despre ce vorbeste, my bad.
Cris: „il consider o cautare si intelegere superficiale fata de ce fac eu”
Cris: „nu e niciun fel de condescendenta din partea mea”
Sigur ca a fost condescenta. Asa a fost inteleasa si de catre orice alt cititor. Asa scrie, este foarte limpede.
Ca sa inchidem subiectul taxelor pe care fie un american rezident in SUA, fie un american rezident in afara, fie un non-american rezident in SUA, sau non-american ne-rezident in SUA dar cu interese financiare in SUA.
„Personal tax” https://dor.mo.gov/personal/
Aici sunt detaliate toate taxele care intra in categoria „personal”. Si UE le grupeaza la fel.
https://ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/personal-taxation_en
Nu este vina mea ca si UK le numeste la fel:
https://www.gov.uk/topic/personal-tax
In plus fata de aceste taxe personale, platite direct de la cetatean catre SUA, mai exista si „taxele de protectie”. Sa zicem ca esti in vizita in Romania si platesti mult TVA pe tot ce consumi, dar nu catre SUA ci catre statul gazda. Acesti bani ajung in multe parti din bugetul tarii gazda dar si in contul masinii de razboi americane ca urmare a angajamentelor NATO.
Revenind la subiectul initial la care am comentat:
Cris: „se duc pe impozite iar acestea de duc la o banca privata, subliniez, privata, fiindca nu se intelege din cauza numelui „“ Federal Reserve, ca sa plateasca dobanzi si la nimic din ce avem nevoie”
Cris: „Dar de ce va suparati ca domnul Catu vrea sa va aduca FMIul pe cap si sa va impoziteze inca mai gras, uite ce bun e sistemul de impozitare din Romania si v-as arunca un link cu explicatii ca sa intelegeti ce platiti”
In prima opinie, accentul predominant pus este pe FED, ca sursa a frustrarilor legate de destinatia taxelor. In a doua opinie, problema descrisa este de crestere a taxelor ca urmare a unor dificultati financiare si o reforma ghidata de FMI.
Ca sa sumarizez, partea din taxe care intra catre FED este relativ minora din total. Asta si pentru ca FED detine mai putin de un sfert din datoria SUA. In FY (fiscal year) 2020, dobanzile sunt de 10% din buget (adica aproximativ din incasarile din taxe si impozite, daca SUA nu ar merge pe deficit). Adica, doar 2.2% merg catre FED. Din asta rezulta foarte clar ca nu FED este institutia malefica la care ajung banii din taxe si impozite.
Atat mi s-a parut interesant de comentat. FED are multe alte pacate, mai ales acela care a dus la o dezvoltare economica dezechilibrata a carei singura vindecare acum este doar taxarea sporita.
@Cris,
1. „Nu-l împiedică nimeni să comenteze la ce scriu, dar asta nu înseamnă că aÈ™ avea obligația să mă angajez într-o asemenea discuție.” Iată cât de simplu este să vă ridicați la nivelul „standardelor” mele de eleganță.
2. Nu aÈ™ interveni dacă de la persoana vizată nu aÈ™ avea aÈ™teptări mari.
3. Urmăresc discuțiile dvs cu dl Popescu, cu Robert, Wtf etc. pentru calitatea scriiturii È™i pentru ideile vehiculate. Interesul dvs în a vă documenta, a înțelege È™i a împărtăÈ™i mecanismele prin care normele È™tiute (morale/etice, civice sau chiar juridice) se surpă făcând loc unor orori, vine să îndulcească cumva conÈ™tientizarea faptului că, după trecerea pragului de 60 de ani, mă aÈ™teaptă doar bătrînețea È™i moartea.
@ Charlie
Stimate domn, sa imi aruncati un link explicativ la nivel de gradinita, ca unui redus mintal, asta e condescendenta.
Repet: Nu se pot reduce discutii de peste o suta de ani legat de Fed si de impozite la asa ceva, puteati alege orice altceva, sa zic sa va lansati in vreun comentariu despre asa numitul bank bailout de exemplu – si numai la acesta s-au facut tone de comentarii. Eu ma chinui sa pricep, si e un interes de ani, sa vad un aspect sau altul, care tine de cu totul altceva decat banalitatea platitului anual de impozite, pentru mine e o descoperire continua: pana si pentru Einstein taxele americane erau o incalcitura de nepriceput, dar se vede ca si pe Einstein il bateti nu doar pe mine. Va asigur ca asemenea discutii pot sa sustin, ma intereseaza, ma bucura sa intreb pe unul mai stiutor decat mine sa ma lamureasca intr-o privinta sau alta – dar o de la oaie si bastonase colorate ca sa invatam sa scriem, aruncate la intamplare, hmmm, cautati pe altcineva. Nici nu va aranjati de un back-up pe care nu-l aveti, „oricare alt cititor” – serios? care oricare alt cititor? cand in primul rand e un subiect care nu intereseaza pe nimeni la ora asta aici pe blog. In plus, daca n-ati inteles inca, eu nu scriu pentru like-uri, pur si simplu ma intereseaza un subiect sau altul, opinia unuia sau a altuia, consider ca acestea ma imbogatesc ca minte, asa cum existenta unor oameni de minte si suflet ma imbogatesc ca minte si suflet, nu like-urile: nu sufar de vanitate.
Si va rog, nu insistati, limbajul pe care-l folositi, faptul ca mai aruncati niste linkuri dar nu aveti nici pe departe limbajul obisnuit al platitorului de taxe american – un exemplu, nu se foloseste „personal” ci eventual individual tax return -, doar imi spune inca mai clar ca discutati dinafara si ca va asumati o pozitie si cunostinte pe care nu le aveti, cum se spune, „la botul calului”. Stiti cum e? ca atunci cand stii ca cel care vorbeste , dupa accent, nu e din partea locului – puteti induce in eroare pe unul care nu vorbeste limba respectiva, dar nu pe un vorbitor de ani buni al limbii respective, cu atat mai putin pe un nativ. Cum sa va spun? suna fals din start, si va puneti intr-o pozitie neplacuta, chit ca ar fi numai fata de mine dar ati putea ameti pe oricine altcineva.
Si e OK sa discutati ce subiect doriti, dar faceti-o cu sinceritate, fiindca intr-adevar va intereseaza – nu e nevoie sa va aratati atoatestiutor in orice domeniu si pe tot cuprinsul planetei ca sa aveti o valoare si greutate in ce spuneti. Cu aceasta ramaneti, cu fervoarea cautarii, nu cu like-urile. Aveti comentarii bune pe un domeniu sau altul, o minte care cauta este totdeauna de luat in seama: nu e nevoie sa va puneti in coada pene de imprumut. In aceasta privinta interesul meu legat de subiect nu coincide cu al dumneavoastra, si e ok sa fie asa, nici pe mine nu ma intereseaza motoarele de formula trei, cresterea albinelor, domnisoara Thunberg sau mai stiu eu ce, care poate interesa pe altul.
Discutam altadata, cand va veti smulge si dumneavoastra perii din cap incarcand sa intelegeti, pana atunci declin, nu pot spune nimic in fata cuiva care inca are fericirea sa aiba certitudini, ma depaseste.
@NN
Domnul meu, ce sa zic, ma surprindeti legat de estimarea pragului de sase decenii. Sinteti cert optimist in mod nejustificat.
In cazul dumneavoastra particular, pe acesta platforma de dezbatere ati beneficiat de 3 ori pina acum, intr-o luna, de o forma discreta de inducere a „precognitiei”. Ati ratat sa va lasati dominat de „chemare si sens” in favoarea vanitatii. De fiecare data.
Ultima sansa inca nu e epuizata, pina si Tadu Rudor simte ca e rost de audienta, exact acum cind va scriu.
Im poveste Fat Frumos se da de 3 ori peste cap si ameteste ingrozitor, https://youtu.be/c5GyHkz4bl8 ,suflet de poet al Garii de Nord. Te rog, acum sa nu-mi spui ca ma uit dusmanos https://youtu.be/JSnV4dRNY4g .
@…..(în greacă),
Regret că nu m-am lăsat dominat de „chemare È™i sens”. Probabil că forma inducerii „precogniției” a fost mult prea discretă sau că nu sunt compatibil cu acest tip de percepție.
Faptul că funcționez ca un burete pentru energiile negative din jur, de care scap cu descântecele coanei Eufrosina (vecina de vizavi), nu este altceva decât confirmarea calității precare a plămezii din care sunt zămislit.
@…(în greacă): dezamăgitor…
Am sa insist sa folosesc acest termen „taxa personala” chiar cu riscul de parea un analfabet.
Pot sa deslusesc si talcul acestei preferinte. Individual/joint/orphan/widow tax return sunt optiuni fiscale care apartin fiecarui om. Nu sunt neaparat de discutat cu necunoscuti. Este parte din secretul fiscal la care tine Trump atat de mult.
Cele trei surse oficiale indicate, din trei zone fiscale distincte, incadreaza in categoria „taxa personala” toate tipurile de taxe care se impun unui contribuabil pe baza CNP/SSN. Asta pentru ca fiscul are informatii care duc la cetateanul care a operat acele tranzactii. De aceea se numesc „personale”, ca principiu de taxare universal, in timp ce categorisirea individuale/de cuplu/de orfan/de vaduv are legatura in mod specific cu un formular si un cod fiscal.
Prin contrast, taxele de tipul „sales tax” sau TVA, in cazul persoanelor fizice, pot fi impuse de stat fara ca anumite parti ce fac tranzactia sa se identifice cu un act oficial, ceea ce fac taxele sa nu se mai poata atasa de un cont de contribuabil, persoana fizica ce a realizat tranzactia ramanand anonima (sigur, cel putin o alta parte a tranzactiei trebuie sa fie declarata si ea va si raporta tranzactia statului, avand si obligatia retinerii taxelor – adica agentul economic). Deci aceste taxe nu mai sunt „personale”.
@ NN
Poate ar trebui sa va ganditi ca nu doresc in niciun fel sa ma ridic la nivelul standardelor dumneavoastra de eleganta. ( Nu comentez faptul ca nu stiu ce anume v-ar pune judecator: parerea dumneavoastra despre sine va priveste, iar pe mine nu ma afecteaza in niciun fel ca ma priviti intr-un fel sau altul, asa incat cconsiderati ca e doar cat e, un schimb de idei) Sa stiti ca exista si destui oameni care nici nu vor sa se ridice, nici sa se coboare pentru a placea, in fine, a fi dupa standardul, altora, sunt pur si simplu constienti de unicitatea lor si a fiecarui om, poti sa-i privesti numai in termenii lor, nu ai tai, cand vorbesc o fac din centrul persoanei lor si nu asteapta ca cineva sa se ridice, sau coboare, la nivelul lor, ci sa vorbeasca din centrul persoanei lor. Exista prin sine si nu prin comparatie.
Ma bucur ca va plac nelinistile noastre. E un paradox aparent, ca a ne imparti nelinistile ne linisteste. Viktor Frankl ar spune ceva aici despre cautarea sensului, zic ca merita citit. Daramarea unor certitudini morale, stiintifice, de orice fel, devine suportabila cand schimbi paradigma si incepi sa gandesti la nivel de sens si nu de simpla legatura cauza-efect. „What is demanded of man is not, as some existential philosophers teach, to endure the meaninglessness of life, but rather to bear his incapacity to grasp its unconditional meaningfulness in rational terms.”
Nu, nu doresc sa va implinesc vreun standard de eleganta, sunt in continuare un om oarecare in blugi si saboti, cu un halat, peste care mai pun si cate un sac de gunoi bleu, si acum mergand si in baston – darn it. Nu am nimic de a face cu doamne in crinolina plimbadu-se prin viata cu o umbreluta la purtator, si daca domnul orban se mandreste ca, fiind mai in varsta decat mine cu multi ani, nu are un fir alb ( Doamne ce vanitati puerile au unii), iar al meu e deja in buna masura alb, ce pot sa zic, unii muncesc, altii devin prim ministri, nici standardul dumnealui nu l-as putea implini, si nici nu doresc, ceva ce totusi nu ne impiedica sa coexistam pe aceeasi planeta, dar nu in acelasi inteles/sens al vietii: iata, e loc pentru toata lumea.
@Cris,
Din punctul meu de vedere, Viktor Frankl este, intr-o oarecare masura, un produs de marketing. Filosofia sa a raspuns unei nevoi stringente: facilitarea trecerii peste experienta traumatizanta a razboiului (in cazul coetnicilor sai, dupa cum bine stim, a fost ceva cu asupra de masura: Holocaust).
Spune Frankl ca viata ne ofera un sens. Care e rostul/sensul vietii unui copil azvarlit intr-un vagon de tren de marfa ce are ca destinatie finala camera de gazare de la Auschwitz?
Viata poate fi absurda si daca ne e dat sa nu avem parte de absurdul ei, atunci putem sa dam un sens existentei faurindu-ne unul. Asta presupune o alegere. Putem alege in concordanta cu adevarata masura a potentialului nostru, sau nu. Ratarea vine, mai ales, din procrastinare sau din fixarea gresita a stachetei: prea sus sau prea jos. Asta daca nu cadem in capcana sentimentului de importanta a propriei existente. Thomas Nagel spune ca: „Daca renuntam la el (la sentimentul importantei), s-ar putea sa ne piara tot elanul. Daca la capatul vietii nu ne asteapta decat mormantul, poate ca e ridicol sa ne luam in serios prea tare.”
*****
Continui sa citesc ceea ce scrieti si nu pot sa nu observ o anumita placere, cumva bolnavicioasa, in alegerea subiectelor dvs de interes.
Mare parte a timpului v-o petreceti intr-o „lume nebuna” si desi reveniti, de fiecare data, in spatiul care va asigura conditiile de echilibru, siguranta si confort, spatiu pe care-l numim generic „acasa”, simtiti nevoia sa evadati. Ma intreb daca a evada apeland des la acest gen de documentare nu inseamna sa te expui involuntar unei anumite forme de decompensare.
Recunosc, insa, ca a scrie despre ce te-a marcat (sau te poate marca intr-un viitor previzibil) poate constitui un fel de terapie. Nemaivorbind ca impartasirea propriilor nelinisti cu altii are ca efect disiparea emotiilor negative ce se acumuleaza independent de vointa noastra. In fond, sta in firea omului sa prefere solidaritatea solitudinii.
@Cris,
Orice om care a depăÈ™it trăirea vieții la nivel de supraviețuire È™i confort îÈ™i pune întrebarea: ce sens are viața?
Viktor Frankl spune că viața are sens în orice condiții (sunt două paliere ale analizei pe acest subiect: pe de o parte avem sensul vieții în ansamblu/sensul existenței umanității, iar pe de altă parte sensul vieții la nivel individual).
Dacă sensul propriei existențe nu ne este revelat, că în cazul Maicii Tereza, avem „È™ansa” de a-l căuta È™i de a nu-l găsi vreodată. Pentru astfel de cazuri, cele mai numeroase, Frankl apelează la un subterfugiu: ne cere să ne autosugestionăm în direcția acceptării unui sens al existenței proprii, sens pe care, deÈ™i suntem convinÈ™i că există (vezi postulatul: viața are sens în orice condiții!), nu avem capacitatea de a-l desluÈ™i.
*****
Revenind la ceea ce ați scris, È™i-mi cer iertare pentru superficialitatea cu care am făcut lectura în primă instanță, cred că „Dărâmarea unor certitudini morale, È™tiințifice, de orice fel, devine suportabilă…” mai curând celor care au ajuns la „concluzia” că viața, atât în ansamblu cât È™i la nivel individual, n-are niciun sens.
Incerc sa inteleg ce spuneti: nu va e Frankl aproape, fiecare avem afinitati, drept care traduceti cumva – nicio problema, toti traducem. Dar de unde ati scos aceasta idee ca Frankl spune ca ar trebui sa ASTEPTAM un sens de la viata? dar nicaieri nu spune ca viata ar da vreun sens omului , ca acesta trebuie sa stea pica para malaiata in gura lui natafleata, dimpotriva, si din titlul celei mai populare carti a lui omul este cel care CAUTA sensul. Ca si conceptie in logoterapie, daca e sa intram mai in amanunt, vorbeste majoritar de capacitatea omului de a construi sens – creative values, sau de atitudinea sa activa in a raspunde realitatii – atitudinal values, iar daca a treia categorie, experiential values ar parea pasiva, nu e , ci tot omul e cel care cauta aceste experiente si le prelucreaza.
Daca spuneti ca va place Steinhardt, da, Frankl e un partener pentru Jurnalul fericirii, iar in ce ma priveste nu e o mirare ca il inteleg altfel: cand am plecat am putut lua o singura carte din cinci pereti de biblioteca, stiti ce am ales? Jurnalul Fericirii. Nu satisfacutul, plictisitul, cel cu o viata gri de atat spleen ajunge la concluziile unui Frankl sau Steinhardt, la aceasta bucurie nebuna de viata si sens, ci cel care a fost odata inmormantat de viu si si-a facut deja o judecata de apoi cu sine insusi.
Linistea despre care vorbesc eu, in acest context, nu e liniste „terapeutica” a confirmarii sau apartentei la un grup, mlastinoasa, ci continuare a acestei cautari, personale, incurajare sa o continui in felul tau ( Nu, serios, nu credeti ca aceasta dorita asepsie relationala v-ar face totusi rau? Ati fost vreodata pe munte, sa va intalniti cu altul care merge, in ritmul lui mai bun sau mai lent, dar sa stati de vorba omeneste? cum continua drumul, la ce sa fii atent, unde gasiti un izvor, ce sa asteptati la cabana, sunt ursi, etc… – nu ii adopti ritmul, nici el pe al tau, nici felul in care privesti/priveste drumul sau muntele, e un schimb absolut firesc de cunostinte, de folos fiecaruia, o apartenenta comuna la efort si cautare, nu o liniste bolanda si calduta sau vreun pansament pe propriile bataturi. Nu ma suparati, ca va trimit si pe dumneavoastra pe un munte, ca pe amicul dumneavoastra de acum ceva articole :)))) Ba nu, hai faceti-mi placerea si vedeti Harold and Maude ). Traduceti asadar ce spun in termenii dumneavoastra, si asa va prezentati propria atitudine: asteptati ceva de la viata in loc sa muscati din ea, nu va asumati cautarea si sensul, ci il asteptati din afara sa navaleasca si sa va pupe pe ochi ca revelatia pe frumoasa din padurea adormita, dar ce ar conta caci si atunci tot meaningless e, cautati in altul nu o personalitate diferita de a dumneavoastra si un challenge sau un partener, ci pe cineva pansament de bataturi, sapun de spalat emotii negre, sau tap ispasitor, la propriu: va asigurati igiena ,mentala proiectand pe altul propriile neplaceri, si va mai si mirati si declarati dezamagit. Desigur, sunteti foarte multumit cand cineva „nu se ridica la standardele” dumneavoastra – sa stea nenorocitul acolo in mlastina lui! … desigur asta ma include, sunt intre nenorocitii si datu-n mlastina, nu de alta dar in genere ma doare in cot de standardele altora, ma asez in mlastina din simpatie pentru retrogradatii dumneavoastra.
Va inteleg orice neliniste, cat timp nu incercati sa ma folositi pe mine ca si cos de gunoi pentru ganduri negre, ci doar doriti sa le discutati, si nici eu nu am predispozitii nici de cos de gunoi nici de mama Tereza, la Eufrosine ma mai gandesc, asa incat nu ma supara, doar va spun sa va iesiti dumneavoastra din starea asta de gri bleg, lasati asepsia asta exagerata fiindca pare ca va ingheata de tot.
PS: Aveti grija, nu puteti vorbi niciodata, in nicio circumstanta, despre un om care a indurat lagarul de concentrare ca Frankl, si-a pierdut sotie si familie, si a ramas om, profund om, ca despre un obiect de marketing, aici e o granita la care sa va opriti, E la fel de putin obiect de marketing pe cat e Steinhardt. Si nu, nu sugereaza nimanui niciun subterfugiu, niciun surogat de sens: pentru cineva care se uita zi de zi la o camera de gazare, ani la rand, care alege zi de zi daca sa fie om sau fiara, care stie ca altundeva i-a fost ucisa sotia, la Auschwitz frate si mama, la Terezin  tatal.de peste 80 de ani ca varsta, a murit de foame, nu exista subterfugii si surogate, omenia lui e reala, credinta in capacitatea de a ne construi un sens in cele mai cumplite conditii este reala si demna macar de atentie, daca nu de respect. Nu va spune nimeni sa adoptati ideile sale, dar nu e de pus la capitolul „produs de marketing” in niciun caz. Dumnezeu ne-a inzestrat cu o capacitate extraordinara, suntem creatori, chiar si de sens: cosmarurile lumii nu sunt mai reale decat sensul pe care-l cauta si un singur om.
@ NN
evident, ce e aici deasupra e doar parte din „sapuneala”, din greseala am postat mai sus restul , inca un etaj deasuora, si fara @, dar cred ca va lamuriti ca va e adresat. Deh, ce sa fac, asa cum spun, scriu foarte intrerupt, mai fac si greseli, are catelul chef de joaca rastoarna tot, s-a dus cpncentrarea, sare ecranul laptopului, se varsa cafeaua etc, etc, etc.
Concluzie: traiti-va viata prin fiecare fibra, va jur ca e frumoasa rau de tot cu toate necazurile ei. Si daca nu va place Frankl, sa stiti ca intotdeauna ramane o chestiune de atitudine, cum interpretam lucrurile si cum reactionam la ce ni se face noua. Cea mai draga zisa a compatriotilor lui – am un prieten foarte bun care ma besteleste de nu ma vad cand cad in butoiul vaicarelilor, ne certam ca sapte chiori pe te miri ce, dar imi si spune de multe ori lucruri de mare sensibilitate. Intelepciune pura: un sut in fund inseamna un pas inainte, daca ai de gand sa cazi ca te-a impins unul, cazi totusi inca un pas in fata, nu inapoi, do the best with what you have. Ce doriti mai pur optimist si practic decat atat? Stiu eu, nu dau sfaturi, dar poate e contagios si optimismul, si cred ca aveti nevoie: nu va puneti masca si nu va dati cu antiseptic la asa ceva, nu dauneaza.
****
@ CDSG
Si, Conte, poate ar trebui va ganditi serios la o rubrica separata in care ne spunem ofurile existentiale, altfel zapacim tot blogul. Moare lumea, Covidul, Trump, Iohannis, si noi ne preocupam de analizatul celor de pe blog: daca vin acasa, cum vin acasa, da’ de ce citesc ce citesc, si unde am facut facultatea, dar daca minte si nu a fost la MIT, dar daca nu era generalu’ Vlad?, si daca era Vlad ce?, dar mustata avea?, si tu madam’ ce cauti aici si nu te duci la aragaz?, ptiu sa nu te deochi asa zici tu ca se face salata de icre, dar la sarmale te pricepi?, etc, etc, etc.
Glumesc, desigur. Eco in Cum sa ne construim dusmanul: sa avem un inamic este important, nu doar pentru a ne defini identitatea, ci la fel de mult pentru a avea un obstacol impotriva caruia sa ne opunem propriul sistem de valori; iar daca inamicul nu exista atunci e absolut necesar sa-l construim – parca asa spune. Ei, si asemenea discutii or fi avand rostul lor, cine sunt eu sa judec…
@Cris,
(cu permisiunea Contelui)
A. Apropo de Viktor Frankl
1. Oricine citeste ce am postat îÈ™i da seama ca nu am distorsionat cu nimic teoria lui Frankl. Chiar si afirmatia (recunosc, oarecum neglijenta) ca viata ne ofera un sens, nu contravine filosofiei Frankliene.
Din moment ce trebuie sa-l caut ca sa-l gasesc, inseamna ca el, sensul existentei mele, exista. Cine l-a imaginat pentru mine, legat indisolubil si unic de mine pentru ca eu insumi sunt unic? Insasi Viata.
2. Ideal ar fi sa gasim adevaratul sens al existentei noastre, acela care ni se potriveste cel mai bine, fiind „croit” in mod unic pentru noi. Cred ca sunt multe Lumi, sa le zicem paralele (un termen consacrat), in care variantele noastre corespunzatoare acestora evolueaza diferit. Pentru fiecare exista o Lume in care individul îÈ™i afla adevaratul sens al existentei si mai mult, ajunge sa-l implineasca, soarta/destinul nefiindu-i potrivnica, ba mai mult, identificandu-se cu sensul. In Lumea asta, putini sunt cei ce-si gasesc/construiesc adevaratul sens al vietii lor si, dintre acestia, si mai putini ajung sa-l implineasca.
Am gasit pe „historia.ro” un articol despre Viktor Frankl, scris de Anca Vancu, in care este pomenit un studiu realizat de Institutul de sondare Gallup. 4 americani din 10 declara ca nu si-au gasit un scop satisfacator in viata. Prin urmare, nu e de mirare ca Good Will Hunting a avut un asa mare succes. Daca Will Hunting s-ar fi abtinut si n-ar fi rezolvat problema de matematica scrisa pe tabla de profesorul Lambeau, nu l-ar fi intalnit pe Sean Maguire si ar fi ramas in South Boston, avand parte de un surogat de sens, de un surogat de destin.
3. Presupunand ca m-am abatut grav de la filosofia lui Frankl, constat ca si dvs vi se intampla sa nu inghititi pe nemestecate teoriile unor aureolati ai comunitatii academice (vezi Eric Pianka).
Sunt in total dezacord cu Viktor Frankl? Nici vorba. Cand spune ca avem forta interioara de a ne ridica deasupra destinului, in circumstantele cele mai vitrege, este in perfecta concordanta cu ceea ce simt.
Acolo unde mai exista un licar de speranta putem chiar sa infruntam soarta. Daca pana si speranta nu mai avem, putem sa ne ridicam deasupra sortii care ne e potrivnica acceptand-o cu seninatate.
4. Nu sustin ca Viktor Frankl si-a construit teoria ca pe un produs de marketing, ci ca cei care l-au promovat au vazut in filosofia lui un produs de marketing. Teoria/filosofia lui acoperea o ditamai nișa: nevoia atator oameni de a se impaca cu sinele si de a trece peste ororile razboiului. Comunitatea academica l-a imbratisat nu fara temei, iar editurile, profitand de faptul ca, in ciuda suferintelor indurate, Frankl a ramas o persoana favorabila reconcilierii, care detesta ideea de vinovatie colectiva (dovada prietenia pe care a legat-o cu Heidegger, dupa razboi, desi acesta fusese un membru de vaza al partidului national-socialist/nazist, din 1933 pana in 1945, recunoscand si acordand credit marelui filosof care i-a si marcat opera), editurile i-au vandut nu atat cartile, cat mai ales filosofia de viata.
5. E minunat cand vezi cum creatorul unei scoli de gandire transpune in viata, viata proprie, crezul sau filosofic.
Frankl se casatoreste in 1941. In 1942, incepe pentru Frankl calvarul lagarelor de concentrare (Auschwitz si Dachau). Nevasta îi moare in lagarul Bergen-Belsen. Este eliberat in 1945 iar in 1947 nevoia de sens biruie trauma suferita, Frankl casatorindu-se a doua oara. A simtit ca starea de gri îi da tarcoale si n-a mai contat ca domnisoara era catolica: a muscat cu voluptate din …viata, dandu-ne tuturor un exemplu de urmat.
B. Apropo de nelinisti
1. Nu mai am nelinisti. Gandul ca, undeva, exista o Eufrosina 2.0, mai tanara decat Orban si prin urmare mult, mult mai tanara decat vecina de vizavi, mi-a alungat spaima ca as putea ramane deochiat.
2. Aveti dreptate. Nu va cunosc. Nu e drept, in primul rand fata de mine, sa-mi fac griji in raport cu nelinistile unei persoane pe care nu o cunosc.
3. In rest, m-ati nimerit cum nu se poate mai bine: am fost pana azi un existentialist pesimist. Ma gandeam ca, nefiind un al doilea Jung, dupa cum nici dvs nu sunteti o a doua Aslan, peste 100 de ani doar urmasii nostri ne vor mai rosti numele, accidental, iar peste 150 de ani nimeni, chiar nimeni, nu o va mai face. Desi nu va cunosc (mi s-a parut doar, dar m-am inselat), faptul ca-i prizati pe Whitman si Blaga ma face sa va cred pe cuvant cand va jurati ca viata e frumoasa, cu toate nenorocirile ei. Va multumesc ca m-ati luminat. De maine incep si eu sa muÈ™c. Din viata, evident. Urletul vietii muscate de mine îi vor face, macar pe-ai mei , sa ma pomeneasca in veci.
PS:
Sa ne mai descretim putin fruntile: eu nu va zic ca va uitati dusmanos daca recunoasteti ca va gadilati.
@Cris,
Suntem creatori de sens sau de pseudosens?
Poti da un sens vietii apeland doar la instinct/intuitie?
Ce te faci daca, indiferent de calea aleasa: instinct sau o matura chibzuinta, simti ca sensul ales de tine, pentru tine, nu e tocmai ce trebuie?
Deducem ca a da sens e un proces fluid/continuu si ca se pot face ajustari pe parcurs. Asta inseamna ca suntem intr-o permanenta cautare si creare de sens. Paradoxal este ca cei mai multi dintre oamenii preocupati de cautare si sens incep prin a da sens stiind incotro/spre ce se indreapta, nebanuind, insa, ca vor sfarsi ajungand in cu totul alta parte.
Oare la sfarsit e suficient sa aplicam principiul lui Pierre de Coubertin: important e sa participi? Cu alte cuvinte, este important doar sentimentul ca tandemul cautare/dare de sens, intr-o schimbare continua, ne-a asigurat puterea si motivatia de a merge inainte intreaga viata?
Avem o problema. Unde este sentimentul implinirii?
Mergand pe aceesi analogie, avem a ne da seama ca la final doar unii vor fi medaliati. Aceia care n-au cautat incontinuu si care au avut nu numai sansa de a face din timp o alegere corecta, dar carora destinul nu li s-a impotrivit.
Sa nu uitam ca viata e complexa si se poate intampla sa nu fim noi adevaratii creatori ai adevaratului sens caci…au altii grija sa ni-l creioneze.
Cand unui tatic care-È™i tot ducea fiica la lectiile de vioara, si o facea des (incepuse pe la 6 ani), i s-a zis, stiindu-se cate ore exersa in fiecare zi, ca va veni o vreme cand îi va reprosa ca n-a avut o copilarie ca a celorlalti (cu mai mult timp petrecut afara, jucand jocurile copilariei pana la caderea serii) a raspuns ca se asteapta ca, intr-o zi, fiica-sa chiar sa-i multumeasca pentru ce-a facut. Fiica a ajuns o femeie matura, activeaza intr-o orchestra simfonica din Frankfurt si e maritata cu un coleg. A colindat lumea cantand cam peste tot si ceea ce parea improbabil s-a petrecut: i-a multumit lui taica-sau pentru indaratnicia cu care s-a tinut de capul ei.
Se poate spune ca tatal a gasit pentru fiica sensul major. Pe langa subordonarea fata de sensul major al existentei e nevoie sa asezonam viata cu sensuri de plan secund, sensuri cu durata valabilitatii determinata, dar care dau contur ideii ca viata e frumoasa. Daca Ion s-a hotarat sa-si dedice viata aflarii unui vaccin pentru SARS-CoV-3/4 si simte, cateodata, ca a facut pasi inainte, dupa cum, la fel de des, îi vine sa faca praf laboratorul, e bine ca i se dedica si Maricicai. Nu tot timpul, doar duminicile. Si nu este obligatoriu sa ramana Maricica pana cand „moartea îi va desparti”. Anul viitor, pe vremea asta, poate fi o Cleopatra, sau, ca sa-i respectam lui Ion posibila identitate de gen, un Fernando.
Una peste alta, filosofia lui Frankl se rezuma astfel: ai o viata si, ca o consecinta firesca, un destin. Indiferent care ti-e destinul, poti da sens vietii in orice moment apeland la cele trei cai (creatie, experiente, atitudine) pe rand, luate cate doua sau simultan. Sentimentul implinirii e un bonus pentru norocosi.
La un moment dat, omul se confrunta cu intrebari fundamentale precum „putem invinge moartea?” sau „exista ceva dupa moarte?”.
Din aceeasi categorie face parte si „are viata vreun sens?”, iar Viktor Frankl raspunde cu DA.
Pana la urma, important e sa te intrebi.
PS: Nu-mi place Steinhardt.
Imi place vinul si coniacul de calitate. Dar am nevoie, din cand in cand, de apa.
La fel si cu Steinhardt.
@Cris,
O completare:
Când vine vorba de căutare È™i sens, toți vizăm sensul major al vieții pentru că nimeni nu se poate debarasa de sentimentul importanței propriei existențe.
Acest sens, sensul major, nu le e dat tuturor să-l găsească È™i pentru aceÈ™tia soluția propusă este: mergeți înainte, sensul vostru major există, dar nu sunteti (încă) capabili să-l desluÈ™iți (È™i nu uitați să vă asezonați viața cu sensuri „minore”, dar tonice).
De ce se ajunge în situația asta?
Din cauza unei erori de percepție: sensului major îi sunt atribuite veleități de „extraordinar”, excluzându-se din start posibilitatea ca acesta să nu aibă nimic deosebit. Și e greu de acceptat aÈ™a ceva pentru că e greu să accepți că nu eÈ™ti atât de important pe cât ai vrea să fii.
Cei ce au puterea să accepte È™i să treacă peste sunt salvați. În cele din urmă vor găsi majorul printre „minore”.
@Tovarase Nucu Neagu,
Ma iarata ca intervin, insa dupa cu afirmi:
„Când vine vorba de căutare È™i sens, toți vizăm sensul major al vieții pentru că nimeni nu se poate debarasa de sentimentul importanței propriei existențe…”
Si iata, in fum gros de tigara si in distilat de cereale fermentate, tovarasul Vulpescu a consemnat:
„…
Vine vârsta când dogoare patul de coșmar,
Vine vârsta de rigoare și de somn sumar.
Vine clipa să înfioare mitul necesar,
Vine clipa când mioare în folclor tresar.
Vine vremea la izvoare să mă întorc deci iar,
Vine vremea să dau floare, poate fructe chiar.
Vine o vamă, vine o voce, vine, cheamă
Cheamă, pleacă, vine, este ! ”
Asa cum domnia voastra are 6+ decenii consemnate in actele de stare civila, e decent sa luati nota ca din momentul in care prin experienta proprie si nemijlocita, ca si fiinta de parte barbateascat, constati ca intra mai mult in tine decit in ea, fiinta de parte femeiasca, poate e necesar ca in intimitate deplina sa va hotariti ce anume doriti a transmite inafara, un gind ce va framinta ori o proiectie a unui ego supradimensionat.
Chiar va doriti a-i sanctiona, fara drept de recurs, pe toti cei ce inca isi mai consuma timp biologic lecturindu-va?
@ NN
Cert nu doresc sa fiu o doamna Aslan, regret, la sufletul meu nu e marketingul ci grija pentru cel care nu are nici putere, nici influenta, nici de multe ori din ce sa traiasca inca o zi – e o diferenta intre posteritate si eternitate, iar pe cea din urma o gasesti mai degraba intr-o clipa („prizez” si Blake din cand in cand, ba chiar si Octavio Paz – OMG, OMG, si ce anume mai doriti sa stiti ca sa analizati? oricum nu e prea departe de ce spuneti in „completare”).Â
Nu ma incrunt asa usor, desi, recunosc, cand mai dau peste un imbecil care nu ma cunoaste si-mi spune cu aroganta un „oh, you are a cripple” raspund neincruntat https://www.youtube.com/watch?v=VP3eiC2tcp8 – de la mers 7- 10 – 15 km pe zi sa ma trezesc la carje si baston peste noapte nu e usor de indurat, dar ma descurc cu ceva umor. Sunt inca intr-o dispozitie sarcastica – la indicatiile doctorului (amicul meu cu un sut in fund un pas inainte e cel care are grija de mine, si cum ce face sunt proceduri extrem de invazive, cu mine absolut treaza si cam pe viu, mi-a dat voie sa injur, doar sa nu ma misc si sa nu lesin) asa incat am dispensa. Sper deci ca-mi veti ierta lipsa de, hmmm, eleganta: Viata mea e foarte aici si acum, datorita profesiunii, secunda conteaza, iar unuia ca Nagel cred ca la acest moment i-as spune un scurt: cut the crap. Â
PS 1 Cred ca faceti o greseala, de exprimare poate: Un om intreg nu „trece” niciodata „peste” o trauma – suferinta nu e apa si omul nu e gasca - o face parte din sine si o transforma, o schimba dupa chipul si asemanarea sa, o face sine.  Dostoievsky: imi este frica de un singur lucru, sa nu fiu demn de suferintele mele. Piatra filosofala, fiindca tot vorbiti despre Jung, nu e tocmai pietroiul de pe marginea drumului peste care sa faci cateva pase cu bagheta ca sa devina aur, piatra filosofala, este alchimistul insusi: „And Gerhard Dorn cries out, „Transform yourselves into living philosophical stones!” There can hardly be any doubt that not a few of those seekers had the dawning knowledge that the secret nature of the stone was man”™s own self. „Â
PS2 Nu doar ca nu doresc sa ocup blogul Contelui cu asa ceva, ci n-am talent la varsat matele in public (au, se vede ca inca am o groaza de injuraturi ramase de la cat m-a chinuit amicul meu acum nici doua zile – la naiba, mi-a ars, la propriu, niste nervi), iar cum felul in care gandesc este legat nemijlocit de ce traiesc si nu e doar o explorare strict intelectuala, cu permisiunea dumneavoastra nu port conversatii mai profunde decat privat, si niciodata la nivel de analiza/disectie ci de amicitie/prietenie, asadar nu voi continua discutia in acest mod.
@Rin Tin Tin,
1. Îmi place franchețea È™i lipsa de falsă pudoare cu care aduci în discuție un moment important pentru orice ființă de parte bărbătească.
Dacă ai peste 60 de ani, probabil vorbeÈ™ti din experiența. Dacă ai sub 60, probabil că te bântuie. Află că totul ține de vigoarea genei pe care-ai moÈ™tenit-o.
2. DeÈ™i nu te poți debarasa în totalitate de ego, cum nu te poți debarasa în totalitate de sentimentul că existența ta trebuie să aibă importanță (astea doar sfinții reuÈ™esc), sigur nu e vorba de „proiecția unui ego supradimensionat”.
Chiar crezi că posesorul unui ego supradimensionat s-ar expune judecății oricui frecventează acest blog (fără teama de a fi pus la punct sau chiar ridiculizat), arătând ce È™i cum gândeÈ™te?
3. Sunt surprins să aflu că te numeri printre aceia care mă citesc. Dacă am devenit insuportabil sau dacă timpul alocat lecturării postărilor mele a devenit mai scump decât valoarea conținutului acestora, poți apela la metoda doamnei Cris: ignoră-mă.
@Cris,
Sunt surprins (placut) ca v-ati facut timp sa-mi raspundeti.
Aveti perfecta dreptate. Nu se trece, pur si simplu, peste suferinta (era de asteptat sa-mi sanctionati neglijenta).Suferinta adevarata se consuma (mai plastic, se „digera”) intr-un mod unic, in concordanta cu unicitatea celui care o indura. Ceea ce inseamna ca, da, omul o transforma facand-o parte din sine. Dar n-ati parcurs decat jumatate din drum. Suferinta adevarata, la randu-i, transforma. Nimeni nu ramane acelasi dupa consumarea unei astfel de suferinte. (Suferinta) Te inalta sau te coboara.
Pentru Viktor Frankl, sau Nicolae Stainhardt, suferinta a capatat proportiile Iadului. Iadul nu se consuma, se traverseaza. Putini ajung sa iasa, si mai putini ies neschiloditi sufleteste, ba mai mult, cu acea serenitate care lasa in urma toate micimile omenesti. Dar ca sa ajungi sa (re)descoperi bucuria de a trai nu e nevoie sa cunosti Iadul. E drept ca o „cumpana”, peste care „treci” cu bine, ajuta. La ce ( si cate) indemnuri mi-ati dat nu ma indoiesc ca ati avut cumpana/cumpenele dvs. In ce ma priveste, va pot spune ca am experimentat putin din Frankl inainte de a sti cine este. Cand m-am trezit cu preotul spitalului la capatai, mai intai m-a dus gandul ca se incearca invocarea ajutorului Divin. Am simtit speranta. Cand a inceput sa vorbeasca, fiind in proximitatea Pastelui, mi-am dat seama ca nu vor sa ma lase sa ajung Sus nespovedit si neimpartasit. Dupa cateva momente de revolta, pe care nu le-am putut exterioriza prea bine fiind, in buna masura, paralizat, m-am linistit. Iar dupa ce a plecat am trait acceptarea, aproape senina.
Sa nu luati aceasta marturisire ca pe o varsare de mate in public, ci ca pe o nevoie fireasca: aceea de a va face cunoscut, macar in parte, interlocutorul.
„Marea taina a existentei nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti.”
Sa remarcam un fapt: daca nu insista cu literatura, Dostoievski ar fi putut pune bazele psihologiei moderne, ba chiar i-ar fi putut lua painea de la gura domnului Frankl, citatul de mai sus anticipand cu trei-sferturi de veac celebra „terapie de sens”.
Inchei declarandu-ma in acord cu dvs. Nu este elegant sa profit, mai mult decat am facut-o deja, de rabdarea si bunavointa Contelui. Asa ca, asigurandu-va ca intregul meu demers n-a avut ca scop „disectia” dvs ci, cel mult, pe cea a numitului Frankl, ma opresc aici.
PS:
„Cos de gunoi pentru gandurile (mele) negre”. Care ganduri negre? (ce cos de gunoi?). Ma(ne) asteapta doar batranetea si moartea … e banala fatalitate.
Sincer, chiar credeti ca incerc sa „construiesc” un inamic?
Tare mi-e ca nu se va intelege.
Asa ca revin si corectez:
Putini ajung sa iasa, si mai putini ies neschiloditi sufleteste, ba mai mult, IES cu acea serenitate care lasa in urma toate micimile omenesti.
@ NN
Nu trebuia sa va indoiti ca voi raspunde. Nu am intarziat intentionat, m-am gandit la ce spuneti.
Recititi ce am scris, v-am dat un fragnent din Psihologie si alchimie a lui Jung: aurul filosofal/piatra filosofala sunt simboluri pentru sine/Selbst, rezultatul unei transmutari a omului, actualizare a sinelui – Selbstverwirklichung.  (Scuze, ma incetineste sa discut despre Jung cu cineva care nu e vorbitor de germana, fiindca orice traducere in cazul lui pierde mult – asa incat ma rezum la un minimum) Ma refer la ce numeste individuare, deci, da, mi-am dus gandul pana la capat, pana la ideea de transformare – individuum, ceea ce e indivizibil, unteilbar/untrennbar, e cel care aduna „ingredientele” persoanei sale (experienta factuala si spirituala, bine/rau, constient/nonconstient) spre transmutare, spre devenire intr-un alt nivel de actualizare,
Ma bucur daca va departati de la a ma analiza si de la a vedea strict diferentele (poate recititi eseul respectiv al lui Eco) si construiti un dialog: imi dau seama ca v-a suparat, imi cer scuze, dar aveti aceasta propensitate.
Desigur aveti ganduri negre, cine se gandeste la a astepta moartea nu la cum traieste fiecare clipa pana in cea ultima nu are tocmai ganduri luminoase. Iar in ce priveste varsta, va fac trimitere, iar, la Jung: From the middle of life onward, only he remains vitally alive who is ready to die with life / Death is a drawing together of two worlds, not an end. We are the bridge. (engleza aproximeaza binisor germana lui Jung, sa gasesc traducerea in engleza ajuta – to die with life, sa mori de cat iti e de draga si intensa viata, sa mori cu ea).Â
Poate nu ati inteles, eu fac si medicina paliativa si hospice, vad moarte si nu ma voi obisnui niciodata cu aceasta, ma stradui sa tin in echilibru inclusiv sufletesc oameni extrem de bolnavi : am oameni cu stadiu IV de cancer care traiesc doi, trei, patru ani, mult dincolo de un prognostic, si implinesc ce au de implinit cu demnitate si bucurie…isi reformuleaza (reframing) sens, valoare, importanta, actiune -  vorbiti cu o detasare pe care nu o pot considera autentica in absenta unei experiente personale actuale si grave, despre moarte, unuia care chiar sta nas in nas cu aceasta, si cu reactii diferite ale oamenilor in proximitatea ei, in fiecare zi.Â
Altfel, oricand, Eufrosina 2.0 la datorie – daca va insenineaza in vreun fel, desigur; discut, dar numai pana la un nivel de la care consider ca ce spun nu e de domeniu public. Si asa este firesc, nu as astepta nici ca dumneavoastra sa imi spuneti ceva mai personal altfel decat in confidenta. Deformatie profesionala: ce mi se spune ramane doar cu mine. Nu mi-as dori nici ca dumneavoastra sa va expuneti in vreun fel: asa cum spuneam detest partidele de ciugulit, indiferent cine ar fi cel afectat;Â dar chiar nu e cazul, ar fi caraghios – daca aveti vreodata ceva de spus la alt nivel chiar exista si e-mail.
Va doresc un coniac sau vin imbietor, beti si pentru mine – raman la un Earl Grey, seara, altfel exist pe cantitati generoase de cafea: ce sa faci, nu-mi permit luxul vietii „civile” decat in vacanta, nu poti sa fii gata sa raspunzi si sa ai grija de cineva daca bei. Si cum nu ma ridic la gradul de alfabetizare pe care il solicita un domn Charlie, cum nu ma ridic nici la standarde de eleganta, ma intorc la citit – teritoriu nou pentru mine: The remnants of the dayÂ
@Cris,
Datorez viața unor oameni (patru la număr) care au acționat sub spectrul unei conjuncții astrale favorabilă mie. Speranța mea de viață s-a măsurat, la un moment dat, în zile. Câteva zile.
A fost o experiență relativ scurtă, dar intensă. I-am simțit prezența È™i am recunoscut-o (ce paradox!) cu toate că n-o mai întâlnisem până atunci. Era chiar Moartea mea.
Dar vai mie! Toată tărăÈ™enia s-a petrecut în urmă cu vreo 20 de ani. Înțeleg, prin urmare, că „nu se pune” pentru că nu e o experiență actuală.
Iminența mortii sau, dacă vreți, conÈ™tientizarea caracterului finit al vieții, te face să nu mai poți trăi cu jumătăți de măsură È™i, cel mai important, te face să apreciezi cu adevărat valoarea unei zile.
Asta se întâmplă È™i cu pacienții dvs aflați în stadiul lV de cancer (cu o singură observație: de unde până unde atâta bucurie? că unii o mimează foarte bine, este cu totul altceva).
Ziceți că sunteți o persoană „care chiar stă nas în nas cu aceasta (adică cu Moartea)…în fiecare zi”.
Trebuie să vă fie tare greu! Dar, ce să vezi, reuÈ™iți să faceți față. Și È™tiți de ce?
Pentru că e vorba de Moartea altora.
NYT a enuntat cu subiect si predicat motivul pentru care Biden va pierde alegerile
comisiilor senatoriale le revine sarcina de a investiga faptele de coruptie ale lui Biden
Biden a santajat si corupt guverne
faptele de coruptie ale lui Biden sunt reportate dincolo de rezultatul alegerilor si aici e miza uriasa a scandalului in care este implicata Romania
pe piata nu cred ca mai exita si alte informatii relevante in afara de cele publicate in NYT, dar asta nu inseamna ca Cristoiu are dreptate si ca d-voastra, Conte, ati pierdut pariul
Udrea nu are nicio legatura cu cazul Popoviciu si cu implicarea lui Biden in afacerile imobiliare ale lui Popoviciu, incepand din 2017 si aici Cristoiu a pierdut orice pariu
Cristoiu a depasit analiza si s-a transformat in oracol
profeteste la greu, tot pe ce pune ochii
pe 24 octombrie ne-a asigurat ca Udrea va schimba soarta planetei
ii pasa mingea lui Rosca Stanescu invitat si el in acelasi studiou, care i-o dadea inapoi si mai plina de bale si bolboroseli oraculare
dupa parerea celor doi titani ai presei, Udrea a dat FBI informatii capitale despre Biden si afacerile lui din Romania
le-a dat in puscarie, in Costa Rica
a chemat FBI-ul la ea si a varsat tot ce stie
extrem de solicitant, FBI-ul a eliberat-o deindata si a inceput ofensiva de la cotul donului impotriva lui Biden
Cristoiu nu se baza pe nimic: nu poti sa stii niciodata ce are FBI-ul in cap si pe unde umbla
intuia aplecat peste valatucii de pucioasa ai oracolului ca logic, numai asa se pot intampla lucrurile
o vreme, oracolul lui Cristoiu a functionat cu carbuni, apoi cand a iceput sa dea rateuri a trecut pe lemne de foc
s-au terminat si lemnele si acum a duduie pe baza de baligi uscate
nimeni nu pariaza pe ce spune Cristoiu, nici pro nici contra
daca oracolul din Gagesti spune ceva, inseamna ca asa e, chiar daca se intampla pe dos, dpa credita neclintita ca intr-o buna zi se poate intampla o intamplare cu Udrea si FBI
Bă fraților, am ajuns că se ceartă hoții de ieri cu hoții de azi, care să fie hoții de mîine!
la noi prostia este rege.
Cine a urmarit impechementul lui Trump nu prin intermediar ci direct prin discursurile rostite in cadrul sau nu a putit sa isi reprime o intebare fatza cu faptele prentatate :
De ce a fost platit Hunter Biden niste salarii imperiale de catre firma petroliera din Ucraina ?
Ei de ce ?
Din acelashi motiv pentru care OMV platea regeste sotiza sefului de la SIE ca sa ii opereze o fundatzie caritabila.
De ce ? De aia !
Credetzi ca acesta a contat la noi ?
Evident ca a contat exact cat rasounsul lui de un cinism inimaginabil al lui Iohanis la intrebarea ref case : „ghinion”
Ce a fost vila „retrocedata” de Iohanis lui Iohanis pe baza de uz de fals ?
A fost evident parandaratul ca sa fie el Iohanis omul lui cine trebuie ca doar nu isi putea imagina cineva ca falsul a fost manufacturat de „competententul” in facaturi in justitzie Iohanis ?
Iar treaba asta s-a stiut de la prima alegere.
A contat ?
Dupa cate se vede nu shi ni doar oa prima da nici la a doua alegere
Intrebarea , singura intrbare care se pune este daca USA esta ca shi Romanai un loc acolo unde aceste flegme groase trase de stablismentul baronilor hotzie direct in obrazul nostru nu conteaza nici cat negru sub unghie pentru o populatzie indelung fanatziata shi radicalizata adica intr-in cuvand MUITA .
Vom trai shi vom vedea
@cib
La noi Soros este rege! Nu se stie daca o sa-i convina presedinte in SUA. 🙂
Da, au spus ca nu-l vor si au facut tot posibilul sa-l inlature, chiar din ziua in care a fost numit presedinte! Acum au anuntat ca vor face orice sa-l impiedice pe Trump sa cistige un al doilea mandat. Nu cred ca se va cerceta nimic, deoarece problemele care vin sint mult peste orice altceva. Pe 9/10/2001 Rumsfeld ne anunta ca s-a pierdut suma de 2,3 trilioane, dar a venit o noua zi, cu un alt eveniment si de atunci nu si-a mai amintit nimeni de aceasta problema. Daca neo-bolsevicii se impun in SUA, dezastrul nu va cunoaste limite! Un calugar rus a spus, acum peste 100 de ani, ca ceea ce incepe in Rusia se va termina in SUA. Cine stie, intelege despre ce este vorba. Cu tine am mai vorbit despre medicina din Germanika mult iubita. Vad ca f multi romani nu stiu ce se intimpla pe aceasta lume!
De exmplu, in Australia:
https://www.naturalnews.com/2020-09-29-australian-police-kidnap-people-remove-underwear-administer-vaccines.html
Former JAG Officer Richard Black Warns of a Potential Military Coup Against Trump
https://freesuriyah.eu/?p=4717
https://www.theglobalist.com/united-states-democracy-donald-trump-george-floyd-protests-2020-presidential-elections-dictatorship/
https://slate.com/news-and-politics/2020/08/trump-military-civil-military-coup.html
https://newspunch.com/hillary-clinton-shares-video-of-woman-saying-she-wants-to-assassinate-president-trump/
https://www.military.com/daily-news/2020/09/15/dozens-of-retired-generals-admirals-sign-letter-backing-trump-reelection.html
9/10/2001: Rumsfeld says $2.3 TRILLION Missing from Pentagon
https://www.youtube.com/watch?v=xU4GdHLUHwU
https://milnenews.com/2019/06/26/complete-list-of-attacks-on-supporters-of-president-trump/
https://www.forbes.com/sites/jackbrewster/2020/06/19/the-growing-list-of-ex-trump-officials-who-now-denounce-the-president/
https://welovetrump.com/2020/10/23/threats-to-trump-supporters-increasing-now-coming-from-facebook/
https://www.lawenforcementtoday.com/key-democrats-war-gaming-a-scenario-if-trump-wins-including-secession-of-western-states-possible-civil-war/
https://www.express.co.uk/news/world/1347668/donald-trump-news-president-civil-war-california-us-election-joe-biden-spt
Mai adaug doua linkuri:
https://stoppingsocialism.com/2020/10/great-reset-time-magazine/
https://www.facebook.com/GlennBeck/videos/time-magazine-is-all-in-for-the-great-reset/2685600851691008/
Stiu ca nu va convine! Obisnuiti-va! 🙂
Democratii astia , chiar n-au gasit si ei un candidat mai de doamne ajuta ? La cum se prezinta Biden problema care se pune nu-i aceea ca va ajunge sau nu Presedintele SUA ci , in cel mai bun caz , DACA-SI VA MAI AMINTII CINE SI DE CE L-A ADUS ACOLO SI CINE-I ALA CARE SE AFLA IN FATZA LUI . Asta moare in primele doua luni dupa ce ocupa fotoliul de la Casa Alba si mare lucru n-ar fi daca … nu l-ar gasii dupa vreo trei zile , ratacit pe coridoarele de-acolo .Am urmarit disputele dintre cei doi si sincer sa fiu , asta-i parerea mea despre candidatul democrat .Oricum ar fi, victoria PREVIZIBILA a lui Trump in faza unui om care mai are putin si-si pierde si bruma d e memorie pe care-o mai are , va fi o victorie ce nu-i va face cinste nici lui si nici republicanilor . Intr-un fel va fi bine caci , de cat sa dea ” valiza ” pe mana lui Biden mai bine lipsa .
Ar fi mai multe de spus pe subiect.
La momentul actual s-a expus public cazul laptopului lui Hunter Biden. Giulani a studiat tot continutul cu poze documente emailuri ale lui fiului lui Joe Biden. Concluzia pare a fi ca Hunter dincolo de abuzul de subtstante si alcol are si „under age obsessions”.
Fara a intra in alte detalii personale exista mail-uri in care Biden junior, folosdindu-se de influenta politica a lui Joe e bagat in tot felul de combinatii ilegale cu firme din China, Ucraina si Romania. In Ucraina procurorul general pentru ca nu a blocat un caz care ajungea la Biden a fost destituit. Domnia sa neintelegand realitatile din campul tactic in care opera s-a fript. Pe partea cealalta sefa DNA din Romania avand informatia pe filiera corecta a manevrat cu dibacie in campul tactic dovedind ca e „precauta”.
Si acum sa ajungem la Romania…
In Romania baietii destepti au creat niste aspiratoare industriale de bani din diverse activitati ilegale(prostitutie, droguri, taiat paduri etc…). Banii negrii au nevoie sa fie sapalati asa ca reteaua ii trimite prin diverse metode afara, una din metode incluzand chiar valiza diplomatica. Odata ajunsi in paradisurile fiscale banul intra in diverse fonduri de investitii in care ai nostri sunt investitori. Detinatorii fondului isi iau partea si ofera la schimb protectie in fata oricarei autoritati fiscale din Romania. Ulterior banul detinut de fond revine in tara curat sub forma investitiilor directe(ce ne mai place termenul) in imobiliare sau altor obiective. Cine isi mai aminteste si doamna Udrea cara banu afara pe vremea lui Basescu. Ulterior cand le-a aratat obrazul greilor din partid e pentru ca probabil a facut acelasi lucru si pentru ei.
Pe ansamblu dimensiunea escrocheriilor din Romania probabil ca e atat de mare ca necesita o protectie pe masura. Clanul Biden avand antecentele din Ucraina arata ca au vointa de a isi folosi puterea pentru sumele corecte.
Retineti doar atat…
Toata documentatia se afla in posesia FBI de mai bine de 1 an si nu au facut nimic. In acelasi timp cand au existat suspiciuni legate de Michael Flynn general de 4 stele omu a mers la puscarie imediat desi nu au existat probe reale care sa il incrimineze.
Gruparea Trump detoneaza lucrurile meticulos tocmai pentru a arata poporului american ca sistemul e compromis.
Detonarea e in crescendo ramane de vazut daca cazul Romania poate sau nu avea impact la publicul american.
Trump va castiga alegerile marea intrebare e pana unde va merge cealalta parte.
@watcher
Mark Gitenstein
De ce am crede ca Biden & ar fi altfel?
Pe de alta parte, la alta scara evident, nu observati ca Romania este singura tara din lume, care rezoneaza extrem de prompt la tot ce i se cere din America?
Justitia noastra e aservita politicului si ca sa fie asa, vechii magistrati corupti au fost inlocuiti cu tineri educati de INM ca sa se creada dumnezei „pe tarlalele lor”, fara a avea nici experienta, nici cunosctiintele necesare pozitiei!
Raportam mii de infectati COVID zilnic dar joiannis zice ca nu accepta decat un vaccin aprobat de UE, in conditiile in care nemtii au deja contract cu rusii pentru cumpararea vaccinului lor!
Cu iertare, e minunat sa comentezi ce se intampla peste Ocean, cand la tine in casa e totul ok! Dar la tine, la mine, la noi, nu e nimic OK!
Sincer, putin imi pasa de cine iese presedinte la americani!
Pentru ca STIU ca pentru mine, nu se va schimba nimic! Politica americana vis a vis de Romania, nu este una care sa tina de presedintele american sau de apartenenta lui politica! E ceva ce tine de „fibra” soldatului american: Romania e un cap de pod spre Rusia si trebuie sa apartina americii. Punct!
Mai departe, e rethorica!
Litoralul romanesc, e singurul unde pot fi andocate portavioane americane, in partea asta a lumii.
Dunarea, e un fluviu imens, pe cursul caruia pot fi transportate rapid spre litoralul romanesc (la o aruncatura de bat strategic de Rusia), materiale militare pentru a pune Rusia in branci.
Problema dintre America si Rusia, e ca America nu e atat de tare pe cat se crede ea insasi si Rusia, nu e atat de slaba pe cat o cred americanii.
Indiferent de situatie, Romania e organizata din ce in ce mai mult ca un camp de lupta Americano-Rus, camp in care romanii, nu au nici un cuvant de spus!
Diferenta esentiala dintre Rusia si China pe de o parte si America pe de alta parte, e aceea ca in Rusia si China, pana si politicienii sunt profesionisti. In America, sefii sunt miliardarii, nu cei scoliti in politici si strategii. Sigur, nici chinezii sau rusii nu sunt de „la capul podului” dar macar aia stiu exact ce fac!
@Contele
Mihai Gadea, a castigat multe premii pentru emisiunile lui, din Statele Unite. Cateva, din cate am putut constata, au fost de fapt… pur si simplu cumparate de A3. Nu as paria pe Gadea in ce priveste obiectivitatea ceruta de profesie.
Sunt extrem de circumspect in ce-i priveste pe Radu Tudor, Oana Stancu si Sabina Iosub…
Mircea Badea, inca e acceptat acolo dar e departe de a fi clown-ul pe care vrea sa-l intrupeze! Si sa nu va imaginati ca ceilalti il suporta usor! E inteligent si in afara de prosteala pe care o arata uneori pe sticla, chiar intelege lucrurile corect! Necazul lui, e ca si spune ce constata!
Razvan Dumitrescu, Adi Ursu, Andreea Sava, Ana-Maria Roman si inca cativa, sunt de mare calitate si profesionala si umana! Din pacate, seful lor, Gadea, e departe de a li se ridica la nivel!
Deci… sugestia mea, e sa fiti mai atent la nuante, cand urmariti A3…
@nu conteaza
Sunt mai multe aspecte in povestea asta.
Daca ar fi sa traducem personajul politic Trump pe romaneste ar suna cam asa.
Se ia personalitatea vulcanica a lui Becali la care se adauga tupeul de vaporean a lui Basescu(se lua in gura cu tot sistemul) peste care se pune directia politica a lui Dragnea(MAGA).
Cam asta e Trump pe scurt.
De ce e important Trump… pentru ca exact ca si in Romania daca pierde asa cum a pierdut si Dragnea statul paralel va prelua definitiv fraiele puterii. Poporul american ajungand exact in pozitia poporului roman.
Procesul electoral va fi similar ca la alegerile de la sectorul 1. Ziua electorii voteaza, noaptea „cei alesi” numara iar apoi justitia va privi la filmul fraudei si va valida rezultatul. Procesul va fi transparent si legal.
Biden e un tip foarte ok ca individ care fata de multi alti politicieni a pastrat functionarii de rang inalt in pozitii chiar daca nu erau numiti de ai lui. Problema lui e ca fiind in varsta va fi manevrat de Kamala si gasca democrata care e strans legata de zona corporate: big tech, big pharma.
Big tech va controla perceptia realitatii maselor, big pharma va impune prin organismele internationale care le controleaza masurile restrictive de tip medical pentru binele maselor. Pandemia e doar un tren care ne duce spre o alta statie. La ei Joe a si anuntat public ca vine Dark Winter care e parte din agenda globalista ca si Event 201.
La noi Nelu Mongolu, Seicul Arafat, Klown Iocanis, Streinu vor continua sa cante aceleasi refrenuri primite de afara.
America nu va rezolva problemle Romaniei, iar acolo unde poate ne va folosi sa isi atinga interesele. Intr-un caz extrem ne va lupta pana la ultimul pe toti cei din Est impotriva Rusiei daca interesele o vor dicta. La momentul actual suntem tot mai rupti de blocul european atat economic cat si militar devenind impreuna celelalte tari din est un fel de „zid al Atlanticului” impotriva „expansiunii ruse”
Singura remarca e ca Trump ca si suveranist vede in Putin alt suveranist un aliat ideologic ceea ce ar putea sa limiteze escaladarea situatiei. Retineti ca ultimele 2 escaladari s-au incheiat cu o plimbare in parc cu micul Kim, si o oprire in ultima clipa a interventiei asupra Iranului.
Diferenta e ca Joe s-ar fi prins ca a fost tras pe sfoara cand deja ar fi fost prea tarziu.
Si totusi conteaza…
Daca I. Cristoiu e acoperit (cum a zis Rizea), are dreptate. In felul lui. Daca nu, nu.
Urmatorul presedinte va fi G. Soros care va conduce prin releul Biden. Indiferent ce vor vota cow-boys. Ca doar la ei s-a inventat draga de tableta. Ziarul a scris ce stia si ultimul prost din ultimul catun rican. Adica subiectul era deja mort si ingropat. Vin vremuri de cacaolu!
Dezvaluirile despre Romania sunt doar fasaieli, o ciorba reincalzita din 2016. Ca unul l-a luat avocat pe altul ca sa vorbeasca de rau in 2017 Inalta Curte.
https://ziare.com/stiri/inchisoare/avocatul-lui-puiu-popoviciu-este-un-fost-director-fbi-care-lanseaza-acuzatii-grave-la-adresa-inaltei-curti-de-la-bucuresti-1476697
Sa ne aducem aminte ca si Giuliani, avocatul lui Trump, a lucrat pentru acelasi hot care a invatat ca este bine sa incerce cu ambele tabere.
https://nymag.com/intelligencer/2019/10/rudy-giuliani-hunter-biden-romania-gabriel-popoviciu.html
Ca de fapt nu s-a intamplat nimic pentru ca avocatii aceia doar au facut PR la TV pentru clientul lor…. asta este evident. Se cheama lobby. Doar pe la noi se mai considera asta mare subiect de presa, la mincinosii de la A3.
https://ziare.com/liviu-dragnea/presedinte-psd/cine-l-a-platit-pe-giuliani-sa-semneze-scrisoarea-a-fost-avocat-pentru-popoviciu-steinmetz-si-adamescu-1527445
@Trump Psihopatu
Absolut de acord! Dezvaluirile despre Romania sunt doat fasaieli!
Problema e ca in spatele fasaielilor, sunt realitati pe care le traim cu totii si ni le putem nega!
(Ma rog, daca suntem din pnl sau usr sau plus… putem nega pana si Legea Gravitatiei!!!!)
Realitatile despre Romania, sunt infinit mai grave si mai serioase decat „fasaielile” alea!
Ce-mi place mie tare, e ca ne rupem camesile de pe noi pentru ce se intampla in America dar nu suntem in stare sa vedem ce ni se intampla noua din cauza americanilor!
Suntem tari, frate!!!
Genul de „barbati” care-si bat nevestele pana la lasa late dar suna la militie pentru ca vecinu’ si-a injurat cu voce tare iubita!
Cah!!!
Ziare.vom?
Foarte corect. S-a terminat si campania din SUA si, dupa cum nota azi G4 media,
„În mai, Giuliani dăduse de înțeles în The New York Times că intenționează să îi ceară lui Freeh informații despre activitatea lui Hunter Biden în România. Nu se È™tie dacă a È™i făcut-o.
Nici È™efii de la firma lui Freeh, Freeh Group International Solutions, nici Giuliani nu au răspuns cererii de a comenta acest lucru, săptămâna aceasta.”
Asa-zisele dezvaluiri despre Romania care ar fi incercat sa il atace pe Biden s-au dovedit a fi niste nimicuri. In esenta, un lobby al unor puscariabili pedelisti care au platit bani grei pentru niste scrisori publice. Dar faptul interesant este ca si Tariceanu sau altii din PSD se grabeau sa se gandeasca la amnistie pe fondul scrisorilor platite de fosti pedelisti si scrise de Giuliani care a preluat sarcina de la Freeh.
Trump!