Scorul acestui articol
[Total: 43 voturi. Media: 4.7]

 

Dezvăluirile din ultima vreme din spațiul politic românesc au avut o particularitate ce le sporeÈ™te spectaculos credibilitatea: deÈ™i erau foarte grave, deÈ™i se bazau aproape exclusiv pe vorbe, probele materiale lipsind, practic, cu desăvârÈ™ire, ele nu au fost negate de cei atât de brutal acuzați. Și nici nu au fost urmate de acțiuni în justiție deschise de aceÈ™tia împotriva „žodioÈ™ilor calomniatori”, pentru ultraj, pentru „žreperarea” onoarei pătate sau pentru atâtea alte capete de acuzare ce ar fi putut fi invocate.

Doamna Kovesi, de pildă, cea mai vizată dintre toți, nu È™tiu să fi dat în judecată pe Sebastian Ghiță, ori pe Traian Băsescu, ori pe Dan Andronic, deÈ™i fusese făcută de aceÈ™tia È™i agent american È™i procuror corupt È™i promotor de poliție politică È™i complice la deturnarea alegerilor prezidențiale È™i măsluitoare de dosare È™i câte È™i mai câte alte întruchipări ale răului, care sunt greu de dus È™i pentru un gangster cu obrazul tăbăcit, darămite pentru o doamnă sensibilă, distribuită pe post de zeiță a dreptății È™i încă figurând pe afiÈ™ cu acest rol de compoziție.

Lumea de pe margine a înțeles ce-a putut È™i ce-a vrut din această pasivitate. Ambasadorul SUA, de pildă, È™i-a pus ochelarii de sudură È™i, pentru el, toată flama scandalurilor ce părea a carboniza totul în jurul doamnei Kovesi nu a insemnat decât un simpatic foc de artificii, tocmai bun să pună în valoare un astfel de caracter de excepție.

Cei mai mulți însă (prostimea incapabilă de astfel de transfigurări) au tras concluzia că, dacă cineva îți spune că eÈ™ti hoț È™i tu nu ripostezi în niciu fel, înseamnă că chiar te simți, cumva, cu musca pe căciulă. Sau, mai folcloric exprimat, că nu iese fum fără foc.

Au existat È™i înțelepți ai cetății care  s-au extaziat în fața virtuților tăcerii. Ei au susținut sus È™i tare dreptul unora de a nu da socoteală. Pe principiul: câinii latră caravana trece.

AÈ™adar, mucles pe toată linia. Ordin pe unitate. Doamna Kovesi, mucles. Participanții la „žnoaptea generalilor”, mucles. CSM, mucles, procurorul general pe burtă, cu capul în nisip, adică un mucles chiar mai profund.

Și, deodată, sare la luptă, stricând toată această armonie a respirației pe lângă căluÈ™, Cristi Dănileț. După unii judecător, după alții jucător, oricum debordând de personalitate juvenilă, întră pe mai toate canalele de È™tiri È™i dezminte mânios acuzațiile pe care i le aduce Dan Andronic. Că ar fi copiat ilegal documente din arhiva SIPA, că i le-ar fi dat doamnei ministru Macovei spre delectare È™i că, în fine, ar fi bramburit cu atâta talent prăfuitele dosare din cele două cămăruțe încât nicio reconstituire a situației inițiale să nu mai poată fi făcută după trecerea lui pe-acolo.

Ä‚sta bărbat! N-ai zice, după fotografie, dar faptele vorbesc. Dezminte, îl dă în judecată pe Andronic pentru calomnie, cere EVZ probe sau drept la replică.

Această ieÈ™ire din rând îmi provoacă o mare satisfacție. Vorbesc cât se poate de serios.

În fine, cineva pretinde probe!

Nu a cerut probe Kovesi, că a fost în vie, la Ghiță. Dece? De teamă să nu-i fie, cumva, prezentate!

Nu a cerut probe Kovesi că a participat la „žNoaptea generalilor”. Dece? Din acelaÈ™i motiv!

Și acum se trezeÈ™te zbanghiul ăsta de Dănileț să facă pe ultragiatul. Să mute circul din presă în sala de tribunal. De parcă n-ar È™ti, din teoria È™antajului, că în momentul în care probele sunt scoase la vedere, partida e pierdută. Cred că doamna Macovei este foarte nemulțumită de indisciplina pupilului ei.

Eu de-asta mă bucur! Ai probe, Andronic? Să le vedem. N-ai probe? Suportă consecințele!

Ce bine ar fi fost ca, după acelaÈ™i model, Kovesi È™i Coldea să-i ceară probe lui Băsescu (adică înregistrările cu care atât  s-a lăudat)) că discuția de la el din birou, aceea cu arestarea lui Mustață È™i numirea în completul de judecată a Cameliei Bogdan, chiar a avut loc. Iar dacă nu poate prezenta aceste probe, Băsescu să fie judecat È™i condamnat pentru calomnie.

Sunt convins că probe există pentru lucrurile grave relatate de Ghiță, de Băsescu, de Andronic. Toți băieții ăÈ™tia, care s-au hrănit cu pildele securității, au reflexul strângerii de probe in sânge. Înregistrări audio „“ video pe È™est, copieri clandestine de documente, păstrarea de contracte È™i înțelegeri compromițătoare. Le au dar le țin doar pentru intimidare. Căci, cele mai multe dintre ele, odată scoase la lumină, îl incriminează nu doar pe È™antajat ci È™i pe È™antajist. Și, pe deasupra, sunt È™i pierdute ca muniție. Un proiectil netras are potențial. Un proiectil tras reprezintă o È™ansă mai puțin pentru viitor.

E nevoie de ceva care să scoată acest joc din zodia cacealmalelor. Ceva care să-i facă pe protagoniÈ™ti să dea cărțile pe față iar potul să se ia pe bune. Adică în folosul țării È™i nu în folos personal, egoist.

De-asta, repet: salut reacția lui Danileț, pe lângă scenariul găÈ™tii. Cum salut, deasemenea, răspunsul SRI care afirmă că nu ar fi adevărată afirmația lui Andronic că, timp de o lună, camerele de supraveghere a arhivei SIPA n-au mers.  Dacă SRI are dreptate, înseamnă că există înregistrările făcute de acele camere în perioada sensibilă pusă în discuție, deci există o posibilitate simplă de a afla cine, cum È™i de câte ori a pătruns în arhivă în luna cu pricina.

Și mai e ceva: admițând că Dan Andronic a avut niÈ™te erori în ultimul său episod, iată cum cei acuzați pe nedrept (Danileț È™i SRI) au sărit instantaneu să se apere, să protesteze È™i să prezinte adevărul lor. Nu la fel ar fi sărit È™i Laura Kovesi dacă ce se spune despre ea în „žNoaptea generalilor”Â  (È™i nu numai…) ar fi fost neadevărat?

Negând negația, înseamnă că Laura Kovesi tace pentru că se È™tie vinovată È™i pentru că È™tie că există probe ale vinovăției ei.  Chiar dacă, până în prezent, acestea nu au fost încă scoase la lumină.

Logică matematică elementară!

Contele de Saint GermainEditorialearestarea judecatorului mustata,Camelia Bogdan,Cristi Danilet,Dan Andronic despre arhiva SIPA,dezmintire,drept la replica,foc de artificii,Kovesi - agent american,Monica Macovei,mucles,negarea negatieiprobe materiale,Noaptea generalilor,ordin pe unitate  Dezvăluirile din ultima vreme din spațiul politic românesc au avut o particularitate ce le sporeÈ™te spectaculos credibilitatea: deÈ™i erau foarte grave, deÈ™i se bazau aproape exclusiv pe vorbe, probele materiale lipsind, practic, cu desăvârÈ™ire, ele nu au fost negate de cei atât de brutal acuzați. Și nici nu au...Blog politic si polemic