Scorul acestui articol
[Total: 92 voturi. Media: 4.6]

Vizionând aseară dialogul lui Mihai Gâdea cu foarte specialul său invitat, am avut aceleași trăiri ca în urmă cu circa o lună când am citit interviul acordat unei ziariste din Timișoara de pastorul Bisericii Penticostale Române Elim din Chicago, Cristian Ionescu, în legătură cu cazul Bodnariu (http://adevarul.ro/locale/timisoara/exclusiv-pastorul-sua-scos-strada-zeci-mii-oameni-cazul-bodnariu-fereasca-dumnezeu-nu-dea-copiii-nu-jucam-x-0-norvegia-1_572b4e7c5ab6550cb898743d/index.html).

Trăirile la care mă refer le-aș descrie astfel: mândria de a fi frate de limbă și de țară natală cu acești doi bărbați remarcabili, satisfacția de a-mi recunoaște parte dintre gânduri, interpretări, stupori și neîmpăcări cu abuzurile societății asupra unora dintre cetățenii ei, și la minți mult mai spiritualizate decât a mea.

Preotul Chris Terheș trăiește în Irvine, California, SUA, și este Director of Business Intelligence la Company, Președinte la Coalitia Romanilor pentru Combaterea Coruptiei şi Preot la Misiunea Sf. Ioan Botezatorul – Orange County. Vorbește o română impecabilă și are o claritate a expunerii de excelent povestitor cult. În ciuda unei frazări calme, cu cuvinte alese să atingă esența fără a răni, impresionează prin precizia argumentării, prin incredibila cunoaștere a realităților românești despre care vorbește. A ajuns în emisiunea lui Mihai Gâdea deoarece rapoartele asociației pe care o conduce (Coalitia Romanilor din America pentru Combaterea Coruptiei) au generat redactarea unei scrisori eveniment de către un membru al Congresului American, doamna Loretta Sanchez, în care acest înalt demnitar al SUA afirmă: „Impartasesc ingrijorarea dumneavoastra cu privirea la incalcarile documentate ale drepturilor omului, sub pretextul luptei impotriva coruptiei, violarea drepturilor procesuale pe timpul anchetelor penale… Cunosc multe familii care au rude in Romania si care sunt ingrijorate de cei dragi cand oamenii sunt luati de pe strada si dusi dupa gratii”.

Nu am avantajul de a mă entuziasma ușor. Cu toate acestea, urmărindu-l aseară pe preotul Terheș mi s-a părut că văd la lucru un spirit liber și dedicat fără compromisuri slujirii semenilor, conectat la cer dar și cu picioarele pe pământ. Să vii din America, țară de adopție, în țara ta natală, unde Ambasadorul SUA face o propagandă deșănțată decimării clasei politice și economice românești prin acte de justiție adeseori arbitrare și selective, și să ai temeritatea de a-l contrazice pe acest ambasador cu argumente excepțional documentate, nu e deloc putin lucru. Să-l și ridiculizezi, cu blândă și mustrătoare obiectivitate, pentru modul în care a căzut în cursa întinsă de propagandiștii binomului SRI – DNA, atunci când s-a afișat alături de Valeriu Zgonea pentru a susține o modificare aberantă în statutul avocaților, este mai mult decât un act de curaj. Este un gest patriotic.

Acest interviu excepțional trebuie insa văzut. Prin povestire, pierde.

Apropo de subiect, mi se pare grăitoare prin stupiditate interpretarea pe care isonarul din presă al binomului, Dan Tapalagă, o dă declarației Lorettei Sanchez. Acesta susține (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21066625-cum-explica-scrisoarea-lorettei-sanchez-membra-congresului-american-care-declara-acord-ingrijorarile-unui-pastor-roman-legatura-violarile-documentate-ale-drepturilor-omului-sub-pretextul-combaterii-co.htm?nomobile=)  că doamna Sanchez a scris ce-a scris nu din convingere, nu plecând de la realități incontestabile ale modului abuziv în care se duce lupta împotriva corupției în România ci din oportunism electoral („Sanchez, in plina campanie electorala pentru alegerile primare din cadrul Partidului Democrat, cauta sa obtina sprijinul comunitatii de romani din California”).  Păi, stimate domn Tapalagă, cum altfel poți obține sprijinul la vot al unei comunități decât spunându-le membrilor acesteia ceea ce ei vor să audă. Ceea ce ei cred că este corect. Din interpretarea domneavoastră deducem că românii din America nu doar că nu susțin total și necondiționat activitatea DNA și a doamnei Kovesi (așa cum ne-ați intoxicat, în nenumărate ocazii, până acum) dar sunt profund îngrijorați că, sub pretextul luptei anticorupție, DNA și doamna Kovesi încalcă grav drepturile omului.

Și interviul pastorului Cristian Ionescu, pe care l-am amintit la început, trebuie neapărat citit. Ni se înfățișează o altă față a intelectualului român, pe care o credeam pe cale de dispariție, aceea a luptătorului inteligent, lucid, tenace, credincios, pentru cauze ce depășesc îngustul său interes personal.

Mă întreb, descoperindu-i cu mare bucurie pe acești doi îndrumători spirituali la care am făcut referire (unul baptist, altul penticostal) de ce biserica noastră ortodoxă nu produce astfel de bodyguarzi ai turmei? Care să se lupte cu devoțiune și curaj pentru individ și drepturile sale, să-l apere pe cetățean de sistem și nu invers.

Oare este o problemă de curent religios sau de țara în care acesta se practică?

Contele de Saint GermainEditorialeA3,abuzuri documentate,ambasadorul SUA la Bucuresti,baptist,binomul SRI-DNA,cazul Bodnariu,Dan Tapalagă,DNA,Hotnews,Laura Kovesi,Loretta Sanchez Congresul American,lupta anticoruptie,Mihai Gadea,penticostalpastorul Cristian Ionescu din Chicago,preotul Chris Terhes din California,Valeriu ZgoneaVizionând aseară dialogul lui Mihai Gâdea cu foarte specialul său invitat, am avut aceleași trăiri ca în urmă cu circa o lună când am citit interviul acordat unei ziariste din Timișoara de pastorul Bisericii Penticostale Române Elim din Chicago, Cristian Ionescu, în legătură cu cazul Bodnariu (http://adevarul.ro/locale/timisoara/exclusiv-pastorul-sua-scos-strada-zeci-mii-oameni-cazul-bodnariu-fereasca-dumnezeu-nu-dea-copiii-nu-jucam-x-0-norvegia-1_572b4e7c5ab6550cb898743d/index.html). Trăirile la care...Blog politic si polemic