Scorul acestui articol
[Total: 24 voturi. Media: 4.9]

S-a adeverit că fragmentul de interogatoriu dezvăluit ieri de stiripesurse.ro este autentic și provine dintr-un document mai amplu, generat de comisia rogatorie româno „“ israeliană constituită pentru cazul Black Cube. Confirmarea a venit din mai multe surse, printre care și avocata lui Daniel Dragomir, care a avut acces la dosar. A mai confirmat însă și Victor Ciutacu, acesta adăugând că documentul întreg are 14 pagini și că respectivul document circula prin redacțiile unor televiziuni și ziare încă de săptămâna trecută.

Ion Cristoiu, într-un articol publicat astăzi (sâmbătă, 22.10.2016) în EVZ (http://www.evz.ro/black-cube-operatiune-autorizata-gandul-lui-cristoiu.html) face o analiză documentată a depoziției lui Daniel Zorella și a modului în care aceasta se corelează cu alte documente oficiale și informații puse la dispoziția presei de la izbucnirea scandalului și până în prezent. De aceea, pentru a nu mai relua aici și acum toată povestea, recomand cititorilor care nu sunt la curent cu detaliile cazului, să parcurgă articolul citat.

Eu vreau doar să comentez un aspect care mi se pare demn de a fi luat în considerare și care, până acum, a scăpat analiștilor.

Cum rezultă din documentul scos la lumină, Daniel Zorella a avut două discuții cu Meir Dagan despre misiunea Black Cube în România: una față în față, când i-a cerut sprijinul pentru verificarea misiunii și una telefonică, atunci când Meir Dagan i-a comunicat rezultatele verificărilor sale. După care, la foarte scurt timp (câteva săptămâni, poate chiar zile), Meir Dagan a decedat. Prin urmare, la momentul în care Zorella a dat comisiei rogatorii declarația care face obiectul acestei analize, Meir Dagan era mort. Nu mai putea confirma sau infirma cele declarate de Zorella. Și cum discuția dintre ei, față în față, fusese fără martori, Zorella știa că relatarea lui despre acea discuție nu avea cum să fie verificată și, eventual, răsturnată. În schimb, ceea ce au discutat a doua oară, prin telefon, putea fi (și este foarte probabil că a și fost) înregistrat. Așadar Zorella nu își putea permite să mintă în legătură cu ceea ce i-a spus Dagan la telefon. Așa că, da, trebuie să acceptăm faptul că Dagan i-a confirmat că: „este vorba despre un proiect foarte important È™i sensibil pentru statul român È™i astfel vom fi protejați de către organizație. Vom funcționa ca celulă a SRI-ului È™i să avem succes, o misiune importantă”.

Nu trebuie să fi fost directorul Mossad ca să știi că la telefon, în astfel de convorbiri sensibile și expuse, ar fi o mare eroare să rostești nume proprii. Prin urmare, mai mult ca sigur, Meir Dagan nu a pronunțat, cu ocazia respectivei discuții telefonice, nici numele lui Hellvig și, cu atât mai puțin, pe cel al președintelui Iohannis. Și, probabil, nici un alt nume propriu.

Aceste două nume incendiare (Hellvig și Iohannis), care apar în document, au fost rostite de Daniel Zorella în fața anchetatorilor din Israel, sub pretextul că i le-ar fi transmis lui Dagan la întâlnirea lor între patru ochi. Cum însă nimeni nu mai poate verifica acest lucru acum, se poate formula intrebarea: oare Daniel Zorella chiar i-a spus lui Dagan că în spatele proiectului se află „Hellvig și președintele”? Sau i-o fi spus în realitate alte nume de inițiatori pe care, ulterior, Dagan le-a verificat și le-a confirmat?

Este posibilă și această variantă cum este posibil și ca Daniel Zorella să fi fost intoxicat de Daniel Dragomir cu numele lu Hellvig și Iohannis, pentru a da greutate acțiunii și pentru a deturna atenția de la adevărații autori.

Cheia se află la Daniel Dragomir. Anturajul în care fostul ofițer SRI a fost surprins înainte de arestare (Udrea, Bica, Truică) indică, mai degrabă, o apropiere a lui  de Traian Băsescu.

Și mai este un aspect. Dacă Eduard Hellvig și Klaus Iohannis ar fi fost cu adevărat ordonatorii din umbră ai proiectului ar însemna că, prin Zorella, Black Cube și-ar fi încălcat angajamentele de confidențialitate și și-ar fi deconspirat clienții!??? Pentru o firmă cu prestigiul și tarifele lui Black Cube este de conceput un astfel de sacrificiu de credibilitate? Greu de crezut.

Mai degrabă Zorella, știind că nu poate fi prins cu minciuna, a dat anchetatorilor cele două nume pe care i le-ar fi spus lui Dagan (fără ca în realitate să i le fi spus) pentru două motive cât se poate de practice: o dată ca să-i protejeze pe adevărații clienți și, apoi, ca să-i intimideze pe anchetatorii români că, vezi Doamne, s-ar lupta cu președintele țării lor și cu directorul SRI.

Am fost adeseori critic la adresa lui Klaus Iohannis dar, de data asta, cred că domnia sa a fost introdus artificial în scandalul Black Cube. Și mai cred că, anumite forțe, pentru a o salva pe Laura Kovesi, ar fi gata să-l sacrifice chiar și pe președintele țării lor.

Contele de Saint GermainEditorialeBica,Black Cube,Daniel Dragomir,Daniel Zorella,Eduard Helvig,Ion Cristoiu,Klaus Iohannis,Laura Kovesi Helvig,Meir Dagan,Mossad,stiripesurse.ro,Truica,Udrea,Victor CiutacuS-a adeverit că fragmentul de interogatoriu dezvăluit ieri de stiripesurse.ro este autentic și provine dintr-un document mai amplu, generat de comisia rogatorie româno '“ israeliană constituită pentru cazul Black Cube. Confirmarea a venit din mai multe surse, printre care și avocata lui Daniel Dragomir, care a avut acces la...Blog politic si polemic