Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În decembrie 2004, când Traian Băsescu a devenit Președintele României, Florian Coldea avea doar gradul de maior. După ce s-a asigurat că acest tânăr gradat îndeplinește criteriile sale securistice de eligibilitate pentru o funcție importantă (obediență, arivism, principii morale și profesionale flexibile, adaptabile hachițelor unui șef despotic) Băsescu a început să-l pună la încercare cu misiuni tulburi și să-l răsplătească cu promovări după metoda cubulețului de zahăr la dresura de cai.
Criza ziariștilor români răpiți în Irak i-a adus lui Coldea din partea președintelui două avansări în grad în mai puțin de un an de zile. Secretele operațiunilor dubioase de-atunci „“ recompensa plătită pentru eliberarea ostaticilor, fuga lui Omar Hayssam, soarta averii acestuia după ce s-a interpus în intrigă „prea cinstitul Yassin” (cum l-a numit Băsescu pe un alt personaj alunecos din respectiva dramoletă) „“ sunt păstrate cu sfințenie și în ziua de azi grație domnului Coldea.
Pentru a intra în lumea cu stele mari a generalilor, Florian Coldea a trebuit însă să treacă un test mult mai pretențios, mai compromițător de devoțiune față de Traian Băsescu și de încredințare totală în mâinile acestuia. În aprilie 2007, în plin proces de suspendare din funcție a preÈ™edintelui Traian Băsescu, președintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană, a făcut publice două documente scrise de Florian Coldea, despre situația dosarelor a trei judecători de la Curtea Constituțională a României, Aspazia Cojocaru, Ion Predescu și Nicolae Cochinescu. Geoană l-a acuzat pe Coldea că urmăreÈ™te să-i È™antajeze pe cei trei în legătură cu verdictul favorabil dat în speța suspendării lui Traian Băsescu. Coldea a fost chemat în fața Comisiei Parlamentare de Control al SRI. El a declarat că, „după ce presa a publicat articole conform cărora Serviciul ar È™antaja judecători ai Curții Constituționale, SRI a dispus „verificări interne” È™i s-au întocmit niÈ™te „notițe de birou”, care, la rândul lor, au apărut în presă”. Deși explicația a fost întâmpinată cu zâmbete ironice din partea membrilor Comisiei și cu răzlețe luări de poziție critice în mass media, domnului Coldea nu I s-a întâmplat nimic rău în urma acestei întâmplări. Ba mai mult, la scurt timp I s-a întâmplat ceva de bine: pe 18 aprilie 2008 preÈ™edintele Traian Băsescu l-a înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).
De la acel moment, ascensiunea acestui Arturo Ui nu a mai putut fi oprită. Servicii de mare preț aduse binefăcătorului său de la Cotroceni (cum ar fi „sucirea” Aspaziei Cojocaru cu prilejul celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu, înfundarea la ordin și fără probe a lui Adrian Năstase, apoi a altor inamici de rangul întâi ai președintelui, culminând cu mascarada de proces rezervată lui Dan Voiculescu) au făcut ca astăzi Florian Coldea să poarte pe epoleți trei stele de general, ca un mare conducător de oști ce-ar fi câștigat război după război.
Toate aceste lucruri au fost intuite de observatorii atenți și lucizi ai politicii dâmbovițene încă de la făptuire. Ceea ce lipsea omololgării lor în acești termini era o mărturie credibilă venită din interiorul „sistemului ticăloșit” „“ ca să-l mai citez odată pe „prea cinstitul Traian”. Și iată, acum mărturia a venit.
În materie de dezvăluit potlogării pentru salvarea propriei pieli nu există ciripitor mai credibil decât Elena Udrea. Oare mai trebuie vreo dovadă, după toate cele spuse de ea, ca toată lumea să înțeleagă că DNA este secția penală a SRI și că, pe cale de consecință, Laura Codruța Kovesi este un subaltern acoperit și disciplinat al lui Florian Coldea? Sau că televiziunea lui Sebastian Ghiță funcționează, de fapt, ca o televiziune a SRI sub acoperire?
Mergând exact pe procedura folosită cu ocazia scandalului din 2007 cu cei trei judecători de la CCR, Florian Coldea încearcă acum să obțină același succes ca și atunci. Întâi un control intern la SRI (cu credibilitate zero din moment ce suspectul principal se ține cu ghiarele de poziția de șef peste cei care îl anchetează chiar pe el) și apoi prezentarea în fața unei comisii parlamentare (bănuită a fi sufocată de infiltrați). Ce șanse pot fi date aflării adevărului în aceste condiții? Niciuna.
Să revin însă la relația dintre Traian Băsescu și Florian Coldea. Maestru al șantajului cum îl știm, Traian Băsescu sunt sigur că nu s-a mulțumit să mizeze doar pe fidelitatea lui Coldea (pe care, totuși, a cultivat-o cu mare zel). Bănuiesc că îi răpește mult timp, în aceste prime zile de după mandat, să-și fișeze și să-și securizeze toate documentele compromițătoare pe care le-a colectat despre Coldea (și despre mulți, mulți alții). Cred că pe Coldea îl are la mână cu bombe atomice, nicidecum cu simple petarde de prilejuit televiziunilor de știri pretexte de Breaking News.
Și atunci de ce tace atât de misterios Traian Băsescu după furtuna declanșată de favorita sa? Să o fi abandonat? Să o sacrifice și pe ea cum cum a făcut-o cu atâția alți camarazi de „inginerii”, pe care i-a folosit, cât îi erau utili, pentru a-I lăsa baltă exact când ar fi trebuit să le întoarcă serviciile?
Nu cred deloc în varianta asta. Băsescu, cel mai infidel partener, nu a făcut o excepție cu Elena Udrea pentru că ar fi fost subjugat de nurii ei. Acest gen de dependență, până la pierderea instinctului de conservare, aparține adolescenței sau senectuții neasumate. E greu să îl atribui unui lup de mare hârșit prin spelunci de porturi și prin atâtea demnități corupătoare. Traian Băsescu nu s-a putut debarasa de Elena Udrea pentru că s-a recunoscut în ea pe sine: la fel de lacomă (de putere și proprietăți), la fel de lipsită de scrupule în a-și atinge scopurile și la fel de neîndurătoare în folosirea armei șantajului atunci când aceasta îi poate rezolva dificultăți. Mai pe scurt, Traian Băsescu nu o poate trăda pe Elena Udrea pentru că îi este frică de ea. Îi este frică de ceea ce ea știe compromițător despre el și poate dovedi.
Elena Udrea așteaptă cu disperare în aceste zile un gest de solidaritate din partea lui Traian Băsescu. Cum acesta întârzie să vină, dă semne și semnale că începe să o cam lase răbdarea. Contextul în care ea a pomenit cu ocazia dexvăluirilor numele lui Traian Băsescu a fost unul voit ambiguu, mai degrabă ca un ultimatum decât ca un jurământ de credință.
Traian Băsescu nu se solidarizează încă cu Elena Udrea în atacul asupra lui Florian Coldea pentru că șimte, probabil, că i-ar fi fatal. Știe el multe despre Coldea dar este suficient de lucid ca să-și dea seama că și Coldea știe multe despre el. Cu un șef de servicii secrete nu te pui cu una cu două, mai ales când nu mai deții puterea absolută. Da, ar putea să-l distrugă pe Coldea dintr-o mișcare. Dar merită să facă această mișcare cu prețul propriei lui distrugeri? Căci doar nu e naiv să-și închipuie că marele și orgoliosul general cu trei stele va accepta să fie executat ca un curcan la abator, fără ripostă.
Și atunci Băsescu tace. Nădăjduind ca unul dintre combatanții pe care însuși i-a înarmat cu funcții și știința supraviețuirii să fie scos din joc fără contribuția sa fățișă și fără ca acesta să-l perceapă ca dusman și să apeleze la răzbunare.
Cred că Traian Băsescu se iluzionează așteptând să scape, prin tăcere, basma curată. Coldea nu-l va soma să-i sară în ajutor. Ar fi neprofesional. În schimb Udrea o va face. Și cred că foarte curând.
Este tandemul SRI „“ DNA o forță de temut dar nici cu tandemul Udrea „“ Bica nu mi-e rușine.
Să ne pregătim așadar de un spectacol scânteietor. Zornăiala cătușelor versus cântecul sirenelor.

Contele de Saint GermainEditorialeAdrian Nastase,Alina Bica,Aspazia Cojocaru,criza ziaristilor,Curtea Constitutionala,Dan Voiculescu,Elena Udrea,Florian Coldea,Ion Predescu,Laura Codruta Kovesi,Mircea Geoana,Nicolae Cochinescu,Omar Hayssam,Sebastian GhitaÎn decembrie 2004, când Traian Băsescu a devenit Președintele României, Florian Coldea avea doar gradul de maior. După ce s-a asigurat că acest tânăr gradat îndeplinește criteriile sale securistice de eligibilitate pentru o funcție importantă (obediență, arivism, principii morale și profesionale flexibile, adaptabile hachițelor unui șef despotic) Băsescu a...Blog politic si polemic