Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În decembrie 2004, când Traian Băsescu a devenit Preşedintele României, Florian Coldea avea doar gradul de maior. După ce s-a asigurat că acest tânăr gradat îndeplineşte criteriile sale securistice de eligibilitate pentru o funcţie importantă (obedienţă, arivism, principii morale şi profesionale flexibile, adaptabile hachiţelor unui şef despotic) Băsescu a început să-l pună la încercare cu misiuni tulburi şi să-l răsplătească cu promovări după metoda cubuleţului de zahăr la dresura de cai.
Criza ziariştilor români răpiţi în Irak i-a adus lui Coldea din partea preşedintelui două avansări în grad în mai puţin de un an de zile. Secretele operaţiunilor dubioase de-atunci – recompensa plătită pentru eliberarea ostaticilor, fuga lui Omar Hayssam, soarta averii acestuia după ce s-a interpus în intrigă “prea cinstitul Yassin” (cum l-a numit Băsescu pe un alt personaj alunecos din respectiva dramoletă) – sunt păstrate cu sfinţenie şi în ziua de azi graţie domnului Coldea.
Pentru a intra în lumea cu stele mari a generalilor, Florian Coldea a trebuit însă să treacă un test mult mai pretenţios, mai compromiţător de devoţiune faţă de Traian Băsescu şi de încredinţare totală în mâinile acestuia. În aprilie 2007, în plin proces de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu, preşedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană, a făcut publice două documente scrise de Florian Coldea, despre situația dosarelor a trei judecători de la Curtea Constituțională a României, Aspazia Cojocaru, Ion Predescu şi Nicolae Cochinescu. Geoană l-a acuzat pe Coldea că urmărește să-i șantajeze pe cei trei în legătură cu verdictul favorabil dat în speţa suspendării lui Traian Băsescu. Coldea a fost chemat în faţa Comisiei Parlamentare de Control al SRI. El a declarat că, “după ce presa a publicat articole conform cărora Serviciul ar șantaja judecători ai Curții Constituționale, SRI a dispus “verificări interne” și s-au întocmit niște “notițe de birou”, care, la rândul lor, au apărut în presă”. Deşi explicaţia a fost întâmpinată cu zâmbete ironice din partea membrilor Comisiei şi cu răzleţe luări de poziţie critice în mass media, domnului Coldea nu I s-a întâmplat nimic rău în urma acestei întâmplări. Ba mai mult, la scurt timp I s-a întâmplat ceva de bine: pe 18 aprilie 2008 președintele Traian Băsescu l-a înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).
De la acel moment, ascensiunea acestui Arturo Ui nu a mai putut fi oprită. Servicii de mare preţ aduse binefăcătorului său de la Cotroceni (cum ar fi “sucirea” Aspaziei Cojocaru cu prilejul celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu, înfundarea la ordin şi fără probe a lui Adrian Năstase, apoi a altor inamici de rangul întâi ai preşedintelui, culminând cu mascarada de proces rezervată lui Dan Voiculescu) au făcut ca astăzi Florian Coldea să poarte pe epoleţi trei stele de general, ca un mare conducător de oşti ce-ar fi câştigat război după război.
Toate aceste lucruri au fost intuite de observatorii atenţi şi lucizi ai politicii dâmboviţene încă de la făptuire. Ceea ce lipsea omololgării lor în aceşti termini era o mărturie credibilă venită din interiorul “sistemului ticăloşit” – ca să-l mai citez odată pe “prea cinstitul Traian”. Şi iată, acum mărturia a venit.
În materie de dezvăluit potlogării pentru salvarea propriei pieli nu există ciripitor mai credibil decât Elena Udrea. Oare mai trebuie vreo dovadă, după toate cele spuse de ea, ca toată lumea să înţeleagă că DNA este secţia penală a SRI şi că, pe cale de consecinţă, Laura Codruţa Kovesi este un subaltern acoperit şi disciplinat al lui Florian Coldea? Sau că televiziunea lui Sebastian Ghiţă funcţionează, de fapt, ca o televiziune a SRI sub acoperire?
Mergând exact pe procedura folosită cu ocazia scandalului din 2007 cu cei trei judecători de la CCR, Florian Coldea încearcă acum să obţină acelaşi succes ca şi atunci. Întâi un control intern la SRI (cu credibilitate zero din moment ce suspectul principal se ţine cu ghiarele de poziţia de şef peste cei care îl anchetează chiar pe el) şi apoi prezentarea în faţa unei comisii parlamentare (bănuită a fi sufocată de infiltraţi). Ce şanse pot fi date aflării adevărului în aceste condiţii? Niciuna.
Să revin însă la relaţia dintre Traian Băsescu şi Florian Coldea. Maestru al şantajului cum îl ştim, Traian Băsescu sunt sigur că nu s-a mulţumit să mizeze doar pe fidelitatea lui Coldea (pe care, totuşi, a cultivat-o cu mare zel). Bănuiesc că îi răpeşte mult timp, în aceste prime zile de după mandat, să-şi fişeze şi să-şi securizeze toate documentele compromiţătoare pe care le-a colectat despre Coldea (şi despre mulţi, mulţi alţii). Cred că pe Coldea îl are la mână cu bombe atomice, nicidecum cu simple petarde de prilejuit televiziunilor de ştiri pretexte de Breaking News.
Şi atunci de ce tace atât de misterios Traian Băsescu după furtuna declanşată de favorita sa? Să o fi abandonat? Să o sacrifice şi pe ea cum cum a făcut-o cu atâţia alţi camarazi de “inginerii”, pe care i-a folosit, cât îi erau utili, pentru a-I lăsa baltă exact când ar fi trebuit să le întoarcă serviciile?
Nu cred deloc în varianta asta. Băsescu, cel mai infidel partener, nu a făcut o excepţie cu Elena Udrea pentru că ar fi fost subjugat de nurii ei. Acest gen de dependenţă, până la pierderea instinctului de conservare, aparţine adolescenţei sau senectuţii neasumate. E greu să îl atribui unui lup de mare hârşit prin spelunci de porturi şi prin atâtea demnităţi corupătoare. Traian Băsescu nu s-a putut debarasa de Elena Udrea pentru că s-a recunoscut în ea pe sine: la fel de lacomă (de putere şi proprietăţi), la fel de lipsită de scrupule în a-şi atinge scopurile şi la fel de neîndurătoare în folosirea armei şantajului atunci când aceasta îi poate rezolva dificultăţi. Mai pe scurt, Traian Băsescu nu o poate trăda pe Elena Udrea pentru că îi este frică de ea. Îi este frică de ceea ce ea ştie compromiţător despre el şi poate dovedi.
Elena Udrea aşteaptă cu disperare în aceste zile un gest de solidaritate din partea lui Traian Băsescu. Cum acesta întârzie să vină, dă semne şi semnale că începe să o cam lase răbdarea. Contextul în care ea a pomenit cu ocazia dexvăluirilor numele lui Traian Băsescu a fost unul voit ambiguu, mai degrabă ca un ultimatum decât ca un jurământ de credinţă.
Traian Băsescu nu se solidarizează încă cu Elena Udrea în atacul asupra lui Florian Coldea pentru că şimte, probabil, că i-ar fi fatal. Ştie el multe despre Coldea dar este suficient de lucid ca să-şi dea seama că şi Coldea ştie multe despre el. Cu un şef de servicii secrete nu te pui cu una cu două, mai ales când nu mai deţii puterea absolută. Da, ar putea să-l distrugă pe Coldea dintr-o mişcare. Dar merită să facă această mişcare cu preţul propriei lui distrugeri? Căci doar nu e naiv să-şi închipuie că marele şi orgoliosul general cu trei stele va accepta să fie executat ca un curcan la abator, fără ripostă.
Şi atunci Băsescu tace. Nădăjduind ca unul dintre combatanţii pe care însuşi i-a înarmat cu funcţii şi ştiinţa supravieţuirii să fie scos din joc fără contribuţia sa făţişă şi fără ca acesta să-l perceapă ca dusman şi să apeleze la răzbunare.
Cred că Traian Băsescu se iluzionează aşteptând să scape, prin tăcere, basma curată. Coldea nu-l va soma să-i sară în ajutor. Ar fi neprofesional. În schimb Udrea o va face. Şi cred că foarte curând.
Este tandemul SRI – DNA o forţă de temut dar nici cu tandemul Udrea – Bica nu mi-e ruşine.
Să ne pregătim aşadar de un spectacol scânteietor. Zornăiala cătuşelor versus cântecul sirenelor.

Contele de Saint GermainEditorialeAdrian Nastase,Alina Bica,Aspazia Cojocaru,criza ziaristilor,Curtea Constitutionala,Dan Voiculescu,Elena Udrea,Florian Coldea,Ion Predescu,Laura Codruta Kovesi,Mircea Geoana,Nicolae Cochinescu,Omar Hayssam,Sebastian GhitaÎn decembrie 2004, când Traian Băsescu a devenit Preşedintele României, Florian Coldea avea doar gradul de maior. După ce s-a asigurat că acest tânăr gradat îndeplineşte criteriile sale securistice de eligibilitate pentru o funcţie importantă (obedienţă, arivism, principii morale şi profesionale flexibile, adaptabile hachiţelor unui şef despotic) Băsescu a...Blog politic si polemic