Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Vă recomand editorialul plin de umor și culoare al lui Andrei Pleșu din Dilema Veche: http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/criza-subiecte

Un joc de-a regele și bufonul, cu un rege amuzat să înlocuiască pentru o clipă gaura cheii cu o glory hole. Trecerea de la pasivul „a privi” la participativul „a primi și a răspunde” transformă lectura cititorului într-un deliciu al coparticipării.

Acest contrast între sobrul „rege” Pleșu, cu straiele lui cenușii de moralist, și multicolorul său bufon, „Forumistul”, slobod la gură și cu biciul sculat strecurându-se prin toate fisurile, face toți banii.

Doar un rege înțelept știe să asculte adevărurile necioplitului bufon și să le transforme în  rășini pentru mumia ce-l va reprezenta peste timp. Articolul de azi, sunt sigur, va conserva din Andrei Pleșu una dintre însușirile ce l-au scos din anonimat la începuturile sale literare și pe care o cam dădusem dispărută de când cu publicistica politică: geniul autoironiei.

Trebuie să recunoaștem că, dacă meritul rețetei acestui savuros text îi aparține lui Andrei Pleșu, ingredientul care-l transformă într-o delicatesă îl constituie replicile Forumistului. Acestea, excelent selectate, devin printr-o metamorfoză condusă cu har artistic adevărate pilule de spontaneitate și folclor. Accentele de limbaj tare, pentru nasuri și urechi înfundate, dispar în tâlcul zicerilor „pe românește”. Ca atunci când înjură Moromete și tuturor ni se pare că ni s-a adresat însuși poporul român.

Ce diferență între un inteligent ascultător și valorificator de forumuri și șleahta proștilor fuduli care întorc spatele criticilor lor anonimi, inspirați de un celebru personaj care procedează așișderea cu „forumiștii” din Piața Universității.

Contele de Saint GermainEditorialeandrei plesu,Dilema Veche,forumistul,Moromete,Piata UniversitatiiVă recomand editorialul plin de umor și culoare al lui Andrei Pleșu din Dilema Veche: http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/criza-subiecte Un joc de-a regele și bufonul, cu un rege amuzat să înlocuiască pentru o clipă gaura cheii cu o glory hole. Trecerea de la pasivul 'a privi' la participativul 'a primi și a răspunde'...Blog politic si polemic