Datoriile statului şi etica puterii
În politicile de mediu se foloseşte tot mai insistent sintagma “dezvoltare durabilă” Ea invită prezentul la consumarea raţională a resurselor, cu gândul la generaţia de mâine.
Poate nu ar fi rău să propunem o extensie a acestei sintagme şi pentru zona politicului: “guvernarea durabilă”.
Ceea ce observăm în România, în aceste vremuri de criză, pare a fi aplicarea filozofiei unei sintagme exact pe invers: “după noi, potopul”!
Cerul, dar şi prostia noastră, ne-au blagoslovit cu nişte guvernanţi pentru care axa timpului începe şi se termină cu ei. Ei să se vadă cu sacii în căruţă, iar atunci când vine nota de plată sarcina achitării să fie pasată celorlalţi.
Există o imoralitate a puterii actuale în raport cu prostimea plătitoare, care, în turbulenţele create de instabilitatea financiară tot mai acută, a lăsat deoparte orice mască pentru, măcar, salvarea aparenţelor.
Statul are restanţe de miliarde de euro la plata restituirilor de TVA către mediul economic ce încă mai mişcă prin republică. Deşi unele dintre aceste restanţe vor împlini în curând 3 ani, statul nu plăteşte, compensator, nicio penalitate pentru datoriile sale neonorate la timp. În schimb îi taxează pe datornicii săi cu 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, ceea ce revine la o dobândă de-a dreptul cămătărească de 36,5% / an aplicată, de fapt, tocmai celor care, cu chiu cu vai, îl ţin in viaţă.
Guvernul a tăiat, în 2009, salarii, pensii, indemnizaţii, uzând de ghilotina Ordonanţelor de Urgenţă. Apoi a uitat să le readucă la normal, după ce termenul stabilit legal a trecut. Acţionat în judecată, a pierdut. Ei, şi? Ce-i cu asta? A pierdut şi va mai pierde. Vax Albina. Se-mpiedică el în justiţie? Curtea Constituţională nu e la cheremul său? Iată! Tocmai a acceptat reprogramarea restanţelor pentru după 2014! Fără dobânzi sau penalităţi, se înţelege. Daca în 2014 tot ei, guvernanţii de azi, vor mai fi la putere, vor mai rostogoli încă o dată datoria, şi tot aşa, zestre pentru generaţiile următoare, cu guvernele lor cu tot! Să-şi asume responsabilitatea aleşii viitorului, care-or fi. Ei să găsească soluţii. DUPĂ NOI, POTOPUL!
România s-a împrumutat în ultimii doi ani cu peste 20 miliarde de Euro de la FMI. Şi sarabanda împrumuturilor continuă. Nu-i ăsta motiv de îngrijorare la palate. Doar nu vor plăti ratele locatarii lor actuali, cei care au contractat împrumutul. Ei doar vor guverna discreţionar, pentru ei şi ai lor, cât viaţă vor avea şi majoritate în parlament. Apoi, întâmplă-se orice. DUPĂ EI, POTOPUL! Viitorimea să se descurce! Aliluia!
Asta da strategie de guvernare. Nu creştere, nu industrie, nu infrastructură. Ce dacă banii ăştia se risipesc pe săli de sport şi piscine, perfect inutile poporului lipsit de spitale şi de locuri de muncă, dar atât de dragi clientelei politice care trebuie fortificată în vederea anului electoral 2012. Ce dacă banii aştia sunt dirijaţi preferenţial primăriilor prietene, pedepsindu-le pe celelalte să-şi lase inconştienţii susţinători fără căldură pe timp de iarnă. Astea-s fleacuri. Important este să se mai câştige o dată puterea. Cu orice preţ, cu orice sacrificii din partea celor mulţi. “Doar noi contăm” – îşi spune minoritatea portocalie de la butoane, cu un apetit pentru prodigalitate direct proporţional cu spaima pentru ziua de mâine a năpăstuiţilor din jur. DUPĂ NOI, POTOPUL!
Poate ar fi cazul să se pună în discuţie crearea unui Cod Etic al Puterii. Nu ştiu însă cine ar putea face asta într-o ţară ca a noastră. Cumva un “despot luminat”?
Distanţa de la “DUPĂ NOI, POTOPUL!”până la “GUVERNARE DURABILĂ” este, până la urmă, distanţa de la un popor mutilat de istorie până la un popor care-şi modelează istoria.
https://www.conteledesaintgermain.ro/datoriile-statului-si-etica-puterii/06-12-2011Editorialecod etic al puterii,despot luminat,dezvoltare durabila,duoa noi potopul,FMI,guvernare durabila,restituiri TVAÎn politicile de mediu se foloseşte tot mai insistent sintagma “dezvoltare durabilă” Ea invită prezentul la consumarea raţională a resurselor, cu gândul la generaţia de mâine. Poate nu ar fi rău să propunem o extensie a acestei sintagme şi pentru zona politicului: “guvernarea durabilă”. Ceea ce observăm în România, în aceste...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Foamea de extraordinar . Avem Catedrala Mantuirii Neamului, dar inchidem scoli si spitale. Nimic nou, Casa Poporului a venit si ea cu cartelele de alimente. Pana ajungem la viitor, Conte, demolam prezentul. Degeaba ne laudam cu gradul mic de indatorare, caci VITEZA de indatorare e exponentiala. Primele imprumuturi de la fond le-am rambursat din privatizari. Din pacate nu a mai ramas mare lucru de vandut, in mod normal.
Si nu vine nimic la schimb. Uitati-va pe Google Maps, Romania e o gaura neagra la autostrazi. La nivel de dotari militare suntem nuli: noi avem MIG 21 iar ungurii (cu care ne comparam) au Jas Grippen. Noi avem ca tancuri TR 55 iar ungurii au Leopard. Scolile profesionale sunt inchise, ungurii absorb investitie dupa investitie in industria auto.
De departe, anorexicul si maratonistul arata cam la fel. Insa dupa prima suta de metri unul cade, celalat continua urmatorii kilometrii.
Economia romaneasca, paralizata de stat si dominate de “atribuirile” firmelor de stat catre camarila, este incapabila sa hraneasca populatia Romaniei moderne. Actuala putere, care nu a prins loc la masa, este insa plina afaceristi ratati, care subzista doar cu sprijinul statului. In timp ce aproape trei milioane de romani, deci circa un sfert din populatia apta de munca este in strainatate, pe slujbe necalificate.
Iar in ultima vreme, lucrurile sunt din ce in ce mai rau. Nokia se retrage, iar noi ravasim Europa cu rezultatele agricole datorate Bunului Dumnezeu, care a dat ploaie anul trecut. Daca pe langa Doamne Doamne mai aveam si irigatii, ma intreb unde stateam ?
Excelenta paralela intre anorexic si maratonist. M-am distrat copios!
Poporul român nu este “mutilat de istorie”,poporului român i se fâlfîie de istorie.Adică,vreau să spun că poporul român este atemporal,pentru el timpul nu contează nu pentru că este el,poporul,etern ci fiindcă,precum animalele sau obiectele,dimensiunea temporală/istorică NU EXISTĂ.Ca urmare şi aserţiunea cum că ar trebui să-şi modeleze istoria este absurdă fiind un nonsens.
@lucicule, iar bati campii. Avem un presedinte bizar, dar relax, nu suntem singuri. Chestiile astea nu se rezolva peste noapte, iar de vocatie istorica, ma trec fiori reci.
In perioada interbelica erau obsedati de maretia si istoria (lipsa) poporului roman. Ca ne-am descurcat turtiti intre imperii, nu mai era nimic pentru vedetele vremii. Ce s-a ales din aceasta aroganta, cunoastem: legionari, Stalingrad, gulag. Da, o parte din vina apartine intelectualilor debusolati, nu doar circumstanteleor istorice. Next Level ? Nea Nicu, geniul Carpatilor. Urbanizarea si industrializarea nu mai prididea, scoala duduia, copii ieseau pe banda rulanta, Romanai era o putere mondiala. Urmarea ? Foamete si distrugere.
Deci @lucifer, sa ai o tara e o realizare. Sa o conduci pe vreme de criza, e foarte greu si pentru altii mai dastepti ca noi. Asa ca daca politic nu pot schimba prea multe, macar sa ne pastram dracului mintile in cap si nervii, ca suntem intelctuali, ce pana mea!
@piticuţule prono(sportist?):mai citeşte şi tu în cheie umoristică,nu numai dramatică.Nu am timp să-mi “şlefuiesc” postările,sunt foarte ocupat acum la sfârşit de an.Am să încerc altădată o explicaţie asupra temelor mele.
@lucicule, esti de un rafinament abstract. Bine ca nu e vorba de cheie franceza….
Cu un asemenea articol s-ar putea deschide pagina oricarui ziar central – spre cinstea lui si folosul cititorilor.