Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În politicile de mediu se foloseşte tot mai insistent sintagma “dezvoltare durabilă” Ea invită prezentul la consumarea raţională a resurselor, cu gândul la generaţia de mâine.

Poate nu ar fi rău să propunem o extensie a acestei sintagme şi pentru zona politicului: “guvernarea durabilă”.

Ceea ce observăm în România,  în aceste vremuri de criză, pare a fi aplicarea filozofiei unei sintagme exact pe invers: “după noi, potopul”!

Cerul, dar şi prostia noastră, ne-au blagoslovit cu nişte guvernanţi pentru care axa timpului începe şi se termină cu ei. Ei să se vadă cu sacii în căruţă, iar atunci când vine nota de plată  sarcina achitării să fie pasată celorlalţi.

Există o imoralitate a puterii actuale în raport cu prostimea plătitoare, care, în turbulenţele create de instabilitatea financiară tot mai acută, a lăsat deoparte orice mască pentru, măcar, salvarea aparenţelor.

Statul are restanţe de miliarde de euro la plata restituirilor de TVA către mediul economic ce încă mai mişcă prin republică. Deşi unele dintre aceste restanţe vor împlini în curând 3 ani, statul nu plăteşte, compensator, nicio penalitate pentru datoriile sale neonorate la timp. În schimb îi taxează pe datornicii săi cu 0,1% pentru fiecare zi de întârziere,  ceea ce revine la o dobândă de-a dreptul cămătărească de 36,5% / an aplicată, de fapt, tocmai celor care, cu chiu cu vai, îl ţin in viaţă.

Guvernul a tăiat, în 2009, salarii, pensii, indemnizaţii, uzând de ghilotina Ordonanţelor de Urgenţă. Apoi a uitat să le readucă la normal, după ce termenul stabilit legal a trecut. Acţionat în judecată, a pierdut. Ei, şi? Ce-i cu asta? A pierdut şi va mai pierde. Vax Albina. Se-mpiedică el în justiţie? Curtea Constituţională nu e la cheremul său? Iată! Tocmai a acceptat reprogramarea restanţelor pentru după 2014! Fără dobânzi sau penalităţi, se înţelege. Daca în 2014 tot ei, guvernanţii de azi, vor mai fi la putere, vor mai rostogoli încă o dată datoria, şi tot aşa, zestre pentru generaţiile următoare, cu guvernele lor cu tot! Să-şi asume responsabilitatea aleşii viitorului, care-or fi. Ei să găsească soluţii. DUPĂ NOI, POTOPUL!

România s-a împrumutat în ultimii doi ani cu peste 20 miliarde de Euro de la FMI. Şi sarabanda împrumuturilor continuă. Nu-i ăsta motiv de îngrijorare la palate. Doar nu vor plăti ratele  locatarii lor actuali, cei care au contractat împrumutul. Ei doar vor guverna discreţionar, pentru ei şi ai lor, cât viaţă vor avea şi majoritate în parlament. Apoi, întâmplă-se orice. DUPĂ EI, POTOPUL! Viitorimea să se descurce! Aliluia!

Asta da strategie de guvernare. Nu creştere, nu industrie, nu infrastructură. Ce dacă banii ăştia se risipesc pe săli de sport şi piscine, perfect inutile poporului lipsit de spitale şi de locuri de muncă, dar atât de dragi clientelei politice care trebuie fortificată în vederea anului electoral 2012. Ce dacă banii aştia sunt dirijaţi preferenţial primăriilor prietene, pedepsindu-le pe celelalte să-şi lase inconştienţii susţinători fără căldură pe timp de iarnă. Astea-s fleacuri. Important este să se mai câştige o dată puterea. Cu orice preţ, cu orice sacrificii din partea celor mulţi.  “Doar noi contăm” – îşi spune minoritatea portocalie de la butoane, cu un apetit pentru prodigalitate direct proporţional cu spaima pentru ziua de mâine a năpăstuiţilor din jur. DUPĂ NOI, POTOPUL!

Poate ar fi cazul să se pună în discuţie crearea unui Cod Etic al Puterii. Nu ştiu însă cine ar putea face asta într-o ţară ca a noastră. Cumva un “despot luminat”?

Distanţa de la “DUPĂ NOI, POTOPUL!”până la “GUVERNARE DURABILĂ” este, până la urmă, distanţa de la un popor mutilat de istorie până la un popor care-şi modelează istoria.

Contele de Saint GermainEditorialecod etic al puterii,despot luminat,dezvoltare durabila,duoa noi potopul,FMI,guvernare durabila,restituiri TVAÎn politicile de mediu se foloseşte tot mai insistent sintagma “dezvoltare durabilă” Ea invită prezentul la consumarea raţională a resurselor, cu gândul la generaţia de mâine. Poate nu ar fi rău să propunem o extensie a acestei sintagme şi pentru zona politicului: “guvernarea durabilă”. Ceea ce observăm în România,  în aceste...Blog politic si polemic