Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În politicile de mediu se folosește tot mai insistent sintagma „dezvoltare durabilă” Ea invită prezentul la consumarea rațională a resurselor, cu gândul la generația de mâine.

Poate nu ar fi rău să propunem o extensie a acestei sintagme și pentru zona politicului: „guvernarea durabilă”.

Ceea ce observăm în România,  în aceste vremuri de criză, pare a fi aplicarea filozofiei unei sintagme exact pe invers: „după noi, potopul”!

Cerul, dar și prostia noastră, ne-au blagoslovit cu niște guvernanți pentru care axa timpului începe și se termină cu ei. Ei să se vadă cu sacii în căruță, iar atunci când vine nota de plată  sarcina achitării să fie pasată celorlalți.

Există o imoralitate a puterii actuale în raport cu prostimea plătitoare, care, în turbulențele create de instabilitatea financiară tot mai acută, a lăsat deoparte orice mască pentru, măcar, salvarea aparențelor.

Statul are restanțe de miliarde de euro la plata restituirilor de TVA către mediul economic ce încă mai mișcă prin republică. Deși unele dintre aceste restanțe vor împlini în curând 3 ani, statul nu plătește, compensator, nicio penalitate pentru datoriile sale neonorate la timp. În schimb îi taxează pe datornicii săi cu 0,1% pentru fiecare zi de întârziere,  ceea ce revine la o dobândă de-a dreptul cămătărească de 36,5% / an aplicată, de fapt, tocmai celor care, cu chiu cu vai, îl țin in viață.

Guvernul a tăiat, în 2009, salarii, pensii, indemnizații, uzând de ghilotina Ordonanțelor de Urgență. Apoi a uitat să le readucă la normal, după ce termenul stabilit legal a trecut. Acționat în judecată, a pierdut. Ei, și? Ce-i cu asta? A pierdut și va mai pierde. Vax Albina. Se-mpiedică el în justiție? Curtea Constituțională nu e la cheremul său? Iată! Tocmai a acceptat reprogramarea restanțelor pentru după 2014! Fără dobânzi sau penalități, se înțelege. Daca în 2014 tot ei, guvernanții de azi, vor mai fi la putere, vor mai rostogoli încă o dată datoria, și tot așa, zestre pentru generațiile următoare, cu guvernele lor cu tot! Să-și asume responsabilitatea aleșii viitorului, care-or fi. Ei să găsească soluții. DUPÄ‚ NOI, POTOPUL!

România s-a împrumutat în ultimii doi ani cu peste 20 miliarde de Euro de la FMI. Și sarabanda împrumuturilor continuă. Nu-i ăsta motiv de îngrijorare la palate. Doar nu vor plăti ratele  locatarii lor actuali, cei care au contractat împrumutul. Ei doar vor guverna discreționar, pentru ei și ai lor, cât viață vor avea și majoritate în parlament. Apoi, întâmplă-se orice. DUPÄ‚ EI, POTOPUL! Viitorimea să se descurce! Aliluia!

Asta da strategie de guvernare. Nu creștere, nu industrie, nu infrastructură. Ce dacă banii ăștia se risipesc pe săli de sport și piscine, perfect inutile poporului lipsit de spitale și de locuri de muncă, dar atât de dragi clientelei politice care trebuie fortificată în vederea anului electoral 2012. Ce dacă banii aștia sunt dirijați preferențial primăriilor prietene, pedepsindu-le pe celelalte să-și lase inconștienții susținători fără căldură pe timp de iarnă. Astea-s fleacuri. Important este să se mai câștige o dată puterea. Cu orice preț, cu orice sacrificii din partea celor mulți.  „Doar noi contăm” „“ își spune minoritatea portocalie de la butoane, cu un apetit pentru prodigalitate direct proporțional cu spaima pentru ziua de mâine a năpăstuiților din jur. DUPÄ‚ NOI, POTOPUL!

Poate ar fi cazul să se pună în discuție crearea unui Cod Etic al Puterii. Nu știu însă cine ar putea face asta într-o țară ca a noastră. Cumva un „despot luminat”?

Distanța de la „DUPÄ‚ NOI, POTOPUL!”până la „GUVERNARE DURABILÄ‚” este, până la urmă, distanța de la un popor mutilat de istorie până la un popor care-și modelează istoria.

Contele de Saint GermainEditorialecod etic al puterii,despot luminat,dezvoltare durabila,duoa noi potopul,FMI,guvernare durabila,restituiri TVAÎn politicile de mediu se folosește tot mai insistent sintagma 'dezvoltare durabilă' Ea invită prezentul la consumarea rațională a resurselor, cu gândul la generația de mâine. Poate nu ar fi rău să propunem o extensie a acestei sintagme și pentru zona politicului: 'guvernarea durabilă'. Ceea ce observăm în România,  în aceste...Blog politic si polemic