Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Domnul Neagu Djuvara este un o persoană senină, din alte vremuri.  Exponentul unei  subspecii de român pe cale de dispariție, în fața căruia ceva te-mpinge să te înclini, ca într-un ritual păgân de socializare: românul aristocrat, românul purtător de noblețe în sânge și spirit.

Pentru mine Neagu Djuvara, alături de Regele Mihai, reprezintă o formă rară de timp conservat, de timp încă vorbitor.  Istorie personificată, pentru uzul scepticilor, care să ne arate că mai avem rădăcini împlântate în bunele tradiții, prin care curge sevă, o sevă regeneratoare; că am mai putea spera (doar să vrem) la recuperarea statutului nostru din perioada interbelică, de egali ai celor care contează.

Neagu Djuvara a acordat recent un interviu lui Robert Turcescu, interviu din care am văzut aseară un scurt fragment, prezentat de realizator ca o captură de excepție. În acest fragment domnul Djuvara , membru al PNL, îl face pe Crin Antonescu prost. Mai mult chiar, un prost fudul, pentru că acesta ar fi afirmat că Ion Iliescu s-a retras din politică.

Această declarație m-a întristat și m-a pus pe gânduri. Nu pentru că aș considera că destinul l-ar fi întruchipat în Crin Antonescu  pe însuși mesia ci pentru că termenii în care s-a exprimat domnul Djuvara mi s-au părut de o plasticitate comparabilă cu a dinamitei. De altfel strălucirea din pupilele domnului Turcescu la revenirea în direct, după difuzarea acestui fragment, spunea totul. Dăduse marea lovitură mediatică de sfârșit de an. Mâine, toate ziarele și televiziunile vor prelua știrea (ceea ce se și întâmplă acum, când scriu aceste rânduri). Anul viitor, în nesfârșitele dueluri electorale ce vor urma, zisele domnului Djuvara vor deveni sloganuri pe fundal portocaliu.

Ce spune Neagu Djuvara, pentru mine contează. De aceea am vrut să văd dacă a spus ceva, și ce-a spus, și despre Traian Băsescu. Reproduc mai jos câteva astfel de declarații:

Interviu 16.11.2009

Reporter: Actualul președinte, Traian Băsescu, ne cere nouă, românilor, să îi acordăm încă un mandat. Cât de justă vi se pare cerința dânsului?

Neagu Djuvara: După cinci ani, eu m-am lămurit. Eram entuziast când a venit la putere și am avut impresia că e un tip zdravăn, care să poată schimba ceva, dar încetul cu încetul mi-am dat seama că minte. Domnule, minte cum respiră. Toți politicienii mint, dar el face asta într-un fel ieșit din comun și periculos. Dacă Băsescu va fi reales de nenorocitul ăsta de popor, e clar că românii au orbul găinii și, după 45 de ani de comunism, majoritatea populației românești este imbecilizată.

R: De ce sunteți atât de virulent la adresa președintelui?

N.D.: Pentru că nu și-a ținut promisiunile. […]

„žPrietena aia a lui, Udrea, nu e o escroacă și aia?”

Poate că ar fi putut realiza mai multe, numai că nu a putut face asta din cauza grupurilor de interese despre care spune că vor să-și împartă România.

Dar el face parte din astfel de grupuri de interese. Păi, domnule, prietena aia a lui, Udrea, nu e o escroacă și aia? Lăsați-mă în pace. Și nu numai Udrea, că în jurul lui sunt o grămadă de afaceriști. Adică el aruncă vina, dar el se află în aceeași situație. Face pe nebunul vorbind de grupuri de interese. Dar el din ce grupuri face parte?

Declarație 16.03.2010

N.D.: Eu sunt pentru o unificare a dreptei, dar nu asa cum o doreste domnul Basescu care este clar ca vrea sa fie dictator in partidul de dreapta. Proiectul lui de Constitutie este catastrofal. Romania nu are nevoie de o Constitutie prezidentiala ca Franta, nu se poate asa ceva la noi. De ce? Fiindca in Romania poti sa faci orice, romanul voteaza cu Guvernul.

Interviu 24.06. 2011

N.D.: Președintele Băsescu  interpretează într-un fel „aberant” momentul abdicării regelui. Abdicarea s-a făcut cu pistolul la tâmplă. Regele Mihai nu putea să facă altceva. Băsescu încearcă să se spele de păcate pentru că a botezat copilul acestui caraghios de prinț, ăsta (n.r. – prințul Paul) nu e prinț. Domnul Paul de România este numai Paul de România, nu este prințul Paul și deci președintele României nu are voie să îl numească prinț și să se ducă să îi boteze copilul.

 

Domnul Djuvara are tot dreptul să spună ceea ce gândește, despre oricine și, după cum vedeți, uzează de acest drept cu talent și considerație pentru ascultător.  Eu, când vorbește domnia sa, amân totul ca să fiu pe recepție. Și-l ascult cu atenție, neprezumțios, convins că sunt în fața unor mesaje garantat oneste.  Din acest motiv nu veți regăsi in acest comentariu contondențele polemice ori retorica de pamflet cu care, probabil, v-am obișnuit.

Pe de altă parte, desi ii ascult cu atentie pe cei pentru care am consideratie, îi rezerv, totusi, judecății mele ultimul cuvânt în materie de păreri personale.  Iar judecata mea, atât cât poate fi ea de obiectivă, mă împinge să nu fiu de acord cu ce a spus Neagu Djuvara despre Crin Antonescu. Pe care, repet, nu-l consider nici perfect, nici providențial ci doar preferabil lui Traian Băsescu și mult mai puțin nociv decât acesta.

Întâi că eu nu cred că Ion Iliescu mai face și desface lucruri de cumpănă în PSD. I se acordă, încă, respectul de a fi lăsat să spună ce-are de spus dar rareori în ultima vreme deciziile luate la vârf i-au mai urmat sugestiile. Exemple ar fi numeroase dar nu e locul lor aici și acum.

Apoi, mi se pare exagerat să pretinzi unui lider al unei alianțe bicefale să pună în pericol unitatea și rezistența construcției de la care așteaptă victoria, criticându-și partenerii pentru vinovății ce-au fost odată cântărite, explicate  și considerate mai puțin importante decât scopul major al compromisului acceptat.

Când războiul urnelor bate la ușă, nu mai e timp de schimbat conducătorii de oști. Îți alegi tabăra sau te așezi în tribune.  Niciuna dintre opțiuni nu este condamnabilă atâta vreme cât ți-o asumi. Totul este însă să ți-o asumi, să nu încerci a naviga pe marea-n furtună fără pavilion.

De aceea, cu toată condescendența, l-aș ruga pe domnul Djuvara să ne clarifice poziția sa. În arenă sau în tribună?

Contele de Saint GermainEditorialeCrin Antonescu,Elena Udrea,Mesia,Neagu Djuvara,PNL,PSD,Robert Turcescu,Traian BasescuDomnul Neagu Djuvara este un o persoană senină, din alte vremuri.  Exponentul unei  subspecii de român pe cale de dispariție, în fața căruia ceva te-mpinge să te înclini, ca într-un ritual păgân de socializare: românul aristocrat, românul purtător de noblețe în sânge și spirit. Pentru mine Neagu Djuvara, alături de...Blog politic si polemic