Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Domnul Neagu Djuvara este un o persoană senină, din alte vremuri.  Exponentul unei  subspecii de român pe cale de dispariţie, în faţa căruia ceva te-mpinge să te înclini, ca într-un ritual păgân de socializare: românul aristocrat, românul purtător de nobleţe în sânge şi spirit.

Pentru mine Neagu Djuvara, alături de Regele Mihai, reprezintă o formă rară de timp conservat, de timp încă vorbitor.  Istorie personificată, pentru uzul scepticilor, care să ne arate că mai avem rădăcini împlântate în bunele tradiţii, prin care curge sevă, o sevă regeneratoare; că am mai putea spera (doar să vrem) la recuperarea statutului nostru din perioada interbelică, de egali ai celor care contează.

Neagu Djuvara a acordat recent un interviu lui Robert Turcescu, interviu din care am văzut aseară un scurt fragment, prezentat de realizator ca o captură de excepţie. În acest fragment domnul Djuvara , membru al PNL, îl face pe Crin Antonescu prost. Mai mult chiar, un prost fudul, pentru că acesta ar fi afirmat că Ion Iliescu s-a retras din politică.

Această declaraţie m-a întristat şi m-a pus pe gânduri. Nu pentru că aş considera că destinul l-ar fi întruchipat în Crin Antonescu  pe însuşi mesia ci pentru că termenii în care s-a exprimat domnul Djuvara mi s-au părut de o plasticitate comparabilă cu a dinamitei. De altfel strălucirea din pupilele domnului Turcescu la revenirea în direct, după difuzarea acestui fragment, spunea totul. Dăduse marea lovitură mediatică de sfârşit de an. Mâine, toate ziarele şi televiziunile vor prelua ştirea (ceea ce se şi întâmplă acum, când scriu aceste rânduri). Anul viitor, în nesfârşitele dueluri electorale ce vor urma, zisele domnului Djuvara vor deveni sloganuri pe fundal portocaliu.

Ce spune Neagu Djuvara, pentru mine contează. De aceea am vrut să văd dacă a spus ceva, şi ce-a spus, şi despre Traian Băsescu. Reproduc mai jos câteva astfel de declaraţii:

Interviu 16.11.2009

Reporter: Actualul preşedinte, Traian Băsescu, ne cere nouă, românilor, să îi acordăm încă un mandat. Cât de justă vi se pare cerinţa dânsului?

Neagu Djuvara: După cinci ani, eu m-am lămurit. Eram entuziast când a venit la putere şi am avut impresia că e un tip zdravăn, care să poată schimba ceva, dar încetul cu încetul mi-am dat seama că minte. Domnule, minte cum respiră. Toţi politicienii mint, dar el face asta într-un fel ieşit din comun şi periculos. Dacă Băsescu va fi reales de nenorocitul ăsta de popor, e clar că românii au orbul găinii şi, după 45 de ani de comunism, majoritatea populaţiei româneşti este imbecilizată.

R: De ce sunteţi atât de virulent la adresa preşedintelui?

N.D.: Pentru că nu şi-a ţinut promisiunile. […]

„Prietena aia a lui, Udrea, nu e o escroacă şi aia?”

Poate că ar fi putut realiza mai multe, numai că nu a putut face asta din cauza grupurilor de interese despre care spune că vor să-şi împartă România.

Dar el face parte din astfel de grupuri de interese. Păi, domnule, prietena aia a lui, Udrea, nu e o escroacă şi aia? Lăsaţi-mă în pace. Şi nu numai Udrea, că în jurul lui sunt o grămadă de afacerişti. Adică el aruncă vina, dar el se află în aceeaşi situaţie. Face pe nebunul vorbind de grupuri de interese. Dar el din ce grupuri face parte?

Declaraţie 16.03.2010

N.D.: Eu sunt pentru o unificare a dreptei, dar nu asa cum o doreste domnul Basescu care este clar ca vrea sa fie dictator in partidul de dreapta. Proiectul lui de Constitutie este catastrofal. Romania nu are nevoie de o Constitutie prezidentiala ca Franta, nu se poate asa ceva la noi. De ce? Fiindca in Romania poti sa faci orice, romanul voteaza cu Guvernul.

Interviu 24.06. 2011

N.D.: Preşedintele Băsescu  interpretează într-un fel ”aberant” momentul abdicării regelui. Abdicarea s-a făcut cu pistolul la tâmplă. Regele Mihai nu putea să facă altceva. Băsescu încearcă să se spele de păcate pentru că a botezat copilul acestui caraghios de prinţ, ăsta (n.r. – prinţul Paul) nu e prinţ. Domnul Paul de România este numai Paul de România, nu este prinţul Paul şi deci preşedintele României nu are voie să îl numească prinţ şi să se ducă să îi boteze copilul.

 

Domnul Djuvara are tot dreptul să spună ceea ce gândeşte, despre oricine şi, după cum vedeţi, uzează de acest drept cu talent şi consideraţie pentru ascultător.  Eu, când vorbeşte domnia sa, amân totul ca să fiu pe recepţie. Şi-l ascult cu atenţie, neprezumţios, convins că sunt în faţa unor mesaje garantat oneste.  Din acest motiv nu veţi regăsi in acest comentariu contondenţele polemice ori retorica de pamflet cu care, probabil, v-am obişnuit.

Pe de altă parte, desi ii ascult cu atentie pe cei pentru care am consideratie, îi rezerv, totusi, judecăţii mele ultimul cuvânt în materie de păreri personale.  Iar judecata mea, atât cât poate fi ea de obiectivă, mă împinge să nu fiu de acord cu ce a spus Neagu Djuvara despre Crin Antonescu. Pe care, repet, nu-l consider nici perfect, nici providenţial ci doar preferabil lui Traian Băsescu şi mult mai puţin nociv decât acesta.

Întâi că eu nu cred că Ion Iliescu mai face şi desface lucruri de cumpănă în PSD. I se acordă, încă, respectul de a fi lăsat să spună ce-are de spus dar rareori în ultima vreme deciziile luate la vârf i-au mai urmat sugestiile. Exemple ar fi numeroase dar nu e locul lor aici şi acum.

Apoi, mi se pare exagerat să pretinzi unui lider al unei alianţe bicefale să pună în pericol unitatea şi rezistenţa construcţiei de la care aşteaptă victoria, criticându-şi partenerii pentru vinovăţii ce-au fost odată cântărite, explicate  şi considerate mai puţin importante decât scopul major al compromisului acceptat.

Când războiul urnelor bate la uşă, nu mai e timp de schimbat conducătorii de oşti. Îţi alegi tabăra sau te aşezi în tribune.  Niciuna dintre opţiuni nu este condamnabilă atâta vreme cât ţi-o asumi. Totul este însă să ţi-o asumi, să nu încerci a naviga pe marea-n furtună fără pavilion.

De aceea, cu toată condescendenţa, l-aş ruga pe domnul Djuvara să ne clarifice poziţia sa. În arenă sau în tribună?

Contele de Saint GermainEditorialeCrin Antonescu,Elena Udrea,Mesia,Neagu Djuvara,PNL,PSD,Robert Turcescu,Traian BasescuDomnul Neagu Djuvara este un o persoană senină, din alte vremuri.  Exponentul unei  subspecii de român pe cale de dispariţie, în faţa căruia ceva te-mpinge să te înclini, ca într-un ritual păgân de socializare: românul aristocrat, românul purtător de nobleţe în sânge şi spirit. Pentru mine Neagu Djuvara, alături de...Blog politic si polemic