Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

In comentariul meu de ieri “Intre caduc şi peren” presupuneam că participarea lui Mircea Cărtărescu la festivalul literar de la New York s-a bucurat de sprijinul financiar al autorităţilor române, prin intermediul uneia dintre diversele componente  prin care statul auster ne-a învăţat că ştie să-şi răsplătească băieţii buni.

Un comentator de pe forumul din EVZ, DODO, mi-a atras cuviincios dar cărtărescian atenţia că “Daca mai sapai o idee, vedeai ca e vorba de 6 [sase] edituri europene, care au suportat toate cheltuielile”. Perfect, mi-am zis, suspiciunile mele au fost infirmate, iată o palmă tandră dată cârtitorismului tipic românesc căruia, din neaoşism, i-am căzut, de data asta, victimă.

Nu mică mi-a fost deci surpriza să primesc azi un nou comentariu, pe blog (îi mulţumesc Oanei pe această cale): “Raspunsul este tot in EvZ: http://www.evz.ro/detalii/stiri/impresiile-lui-mircea-cartarescu-de-la-festivalul-de-literatura-de-la-new-york-928342.html”.

Dau fuga la linkul indicat şi, ce să vezi? Domnul Cărtărescu însuşi ne lămureşte: “Prezenţa acestora din urmă, ca şi propria mea prezenţă la New York, alături de soţia mea Ioana Nicolaie, se datorează Institutului Cultural Român din New York, instituţie căreia îi sunt foarte îndatorat.”

Repet: nu critic iniţiativa aceasta a ICR. Este în limita şi în obligaţiile statutului său. Mă întreb doar atât: pentru obţinerea unor astfel de “normalităţi” şi-o fi pus domnul Cărtărescu pana şi prestigiul în slujba acestui regim prezidenţial cu anasâna, anticonstituţional şi antinaţional? Dacă da, trist. Şi deloc consonant cu conştiinţa unui scriitor exemplar ca Salman Rushdie, alături de care lui MC îi place să pozeze.

Contele de Saint GermainEditorialecartarescu,ICR,New York,Salman Rushdie  In comentariul meu de ieri “Intre caduc şi peren” presupuneam că participarea lui Mircea Cărtărescu la festivalul literar de la New York s-a bucurat de sprijinul financiar al autorităţilor române, prin intermediul uneia dintre diversele componente  prin care statul auster ne-a învăţat că ştie să-şi răsplătească băieţii buni. Un comentator...Blog politic si polemic