Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat „Intalniri de gradul trei”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-intalniri-de-gradul-trei-928267.html)
Ce bizar și ce urât… Citind acest reportaj aureolat al domnului Cărtărescu, bucuria de a-i împărtăși bucuria îmi este bruiată agasant de o întrebare: cine i-o fi plătit participarea la PEN World Voices ?
N-aș fi pe deplin sincer dacă nu aș merge cu demascarea suspiciunilor mele neonorante până la capăt : o fi fost ICR-ul ? O fi fost Uniunea Scriitorilor ? O fi fost altă sursă cu priza racordată la rețelele de energie pozitiv – recunoscătoare ale puterii ?

Pentru că, presupun, dacă organizatorii americani l-ar fi invitat pe MC all inclusive, acesta nu ar fi ratat un detaliu atat de important din preambulul dedicat mecanismului invidiei la români.

Repet, nu știu dacă ICR-ul are vreun rol în povestea asta și, chiar dacă ar avea, nu intenționez să dau de-nțeles că ar fi făcut o greșeală. Tocmai ce l-am lăudat cu două zile în urmă pe domnul Patapievici că a avut tăria să trimită prin ICR, contre coeur, la Tîrgul Internațional de Carte London Book Fair „“ aprilie 2011, pe Mircea Dinescu și pe Stelian Tănase, atacanți redutabili din tabăra adversă. Cum mi-ar sta să-l critic acum că l-a selectat pe MC pentru un eveniment asemănător desfășurat la New York ?

O să mă întrebați, pe bună dreptate : atunci ce vrei, dacă nu să critici ?

Iată ce vreau : vreau să scot în evidență la ce se expune un scriitor, dintre cei bine cotați în țara lui, dintre cei cu bronzul de statuie aproape arvunit, atunci când se alătură binelui puterii și nu binelui obiectiv, al poporului ce îi dă sens. Se expune unei posturi știrbitoare de onorabilitate (deși el ar putea fi, în realitate, un om onest), se supraexpune tendințelor depreciative ale intoleranților la oportunism (foarte numeroși aici, în paradisul dihoniei), se preda impregnării cu un oxid capabil a cocli chiar și bronzul posterității.

Și apropo de posteritate : poate că în preajma atâtor personaje de Panteon, prin nimbul cărora pot privi o secundă spre clarul următoarelor câteva sute de ani chiar și muritorii de rând, MC va înțelege că nu este egal dacă la radiografia viitorului, în contumacie, un om ca el va ieși cu pete de caracter sau nu. Acolo se va vedea totul și acolo se va decide : caduc sau peren !

De-asta spun, revenind la suspiciunea de la care am plecat: dacă acela o fi fost prețul, dacă acesta e prețul, nu merită.

Contele de Saint GermainPolemiceICR,Intalnire de gradul trei,Mircea Cartarescu,Mircea Dinescu,Patapievici,PEN World Voices,Senatul EVZ,Stelian Tanase(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat 'Intalniri de gradul trei', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-intalniri-de-gradul-trei-928267.html) Ce bizar și ce urât... Citind acest reportaj aureolat al domnului Cărtărescu, bucuria de a-i împărtăși bucuria îmi este bruiată agasant de o întrebare:...Blog politic si polemic