Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat “Intalniri de gradul trei”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-intalniri-de-gradul-trei-928267.html)
Ce bizar şi ce urât… Citind acest reportaj aureolat al domnului Cărtărescu, bucuria de a-i împărtăşi bucuria îmi este bruiată agasant de o întrebare: cine i-o fi plătit participarea la PEN World Voices ?
N-aş fi pe deplin sincer dacă nu aş merge cu demascarea suspiciunilor mele neonorante până la capăt : o fi fost ICR-ul ? O fi fost Uniunea Scriitorilor ? O fi fost altă sursă cu priza racordată la reţelele de energie pozitiv – recunoscătoare ale puterii ?

Pentru că, presupun, dacă organizatorii americani l-ar fi invitat pe MC all inclusive, acesta nu ar fi ratat un detaliu atat de important din preambulul dedicat mecanismului invidiei la români.

Repet, nu ştiu dacă ICR-ul are vreun rol în povestea asta şi, chiar dacă ar avea, nu intenţionez să dau de-nţeles că ar fi făcut o greşeală. Tocmai ce l-am lăudat cu două zile în urmă pe domnul Patapievici că a avut tăria să trimită prin ICR, contre coeur, la Tîrgul Internaţional de Carte London Book Fair – aprilie 2011, pe Mircea Dinescu şi pe Stelian Tănase, atacanţi redutabili din tabăra adversă. Cum mi-ar sta să-l critic acum că l-a selectat pe MC pentru un eveniment asemănător desfăşurat la New York ?

O să mă întrebaţi, pe bună dreptate : atunci ce vrei, dacă nu să critici ?

Iată ce vreau : vreau să scot în evidenţă la ce se expune un scriitor, dintre cei bine cotaţi în ţara lui, dintre cei cu bronzul de statuie aproape arvunit, atunci când se alătură binelui puterii şi nu binelui obiectiv, al poporului ce îi dă sens. Se expune unei posturi ştirbitoare de onorabilitate (deşi el ar putea fi, în realitate, un om onest), se supraexpune tendinţelor depreciative ale intoleranţilor la oportunism (foarte numeroşi aici, în paradisul dihoniei), se preda impregnării cu un oxid capabil a cocli chiar şi bronzul posterităţii.

Şi apropo de posteritate : poate că în preajma atâtor personaje de Panteon, prin nimbul cărora pot privi o secundă spre clarul următoarelor câteva sute de ani chiar şi muritorii de rând, MC va înţelege că nu este egal dacă la radiografia viitorului, în contumacie, un om ca el va ieşi cu pete de caracter sau nu. Acolo se va vedea totul şi acolo se va decide : caduc sau peren !

De-asta spun, revenind la suspiciunea de la care am plecat: dacă acela o fi fost preţul, dacă acesta e preţul, nu merită.

Contele de Saint GermainPolemiceICR,Intalnire de gradul trei,Mircea Cartarescu,Mircea Dinescu,Patapievici,PEN World Voices,Senatul EVZ,Stelian Tanase(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat 'Intalniri de gradul trei', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-intalniri-de-gradul-trei-928267.html) Ce bizar şi ce urât... Citind acest reportaj aureolat al domnului Cărtărescu, bucuria de a-i împărtăşi bucuria îmi este bruiată agasant de o întrebare:...Blog politic si polemic