Scorul acestui articol
[Total: 30 voturi. Media: 4.4]

 

Șantajistul este o specie aparte în România. AÈ™ spune, chiar, că este o specie protejată, privind spre corifei ai genului care, în pofida unor palmarese infracționale de cartea recordurilor, se plimbă liberi printre noi, dezvoltă teorii despre etică È™i ne sfidează prin impunitate.

Șantajistul pleacă de la o premisă simplă: toți românii sunt români. Adică sunt replici ale prototipului statistic de român: laÈ™, egoist, fără să-l dea scrupulele afară din casă.

Ei înÈ™iÈ™i, È™antajiÈ™tii, sunt aÈ™a. Doar că, prin funcții sau cu ajutorul întâmplării, află despre alții lucruri compromițătoare din care nu se pot abține să încerce a trage niscaiva foloase murdare.

De-o vreme asistăm la un duel inedit între È™antajiÈ™tii de elită ai patriei, inedit nu prin mijloace ci prin transparența lui. Pare straniu să vezi râmele ieÈ™ind la suprafată pentru a-È™i îmbârliga, amenințător, cozile lor de târâtoare. Și totuÈ™i lucrul acesta se întâmplă în văzul tuturor, la televizor È™i pe facebook, dintr-un motiv foarte simplu: inegalitatea de mijloace de persuasiune între combatanți. Unii au de partea lor instituțiile de forță, cu uriaÈ™ul arsenal de informații È™i amenințări dar si cu limitările comunicaționale de rigoare, alții doar secrete grele, în număr limitat, al căror efect încearcă a-l maximiza prin tărăboi mediatic È™i presiune a dozărilor savante.

Vă întrebați la cine mă refer? Deocamdată la Traian Băsescu È™i la cei È™ase „žai lui”, trei într-o tabără È™i trei în alta.

Nu există apariție la televizor a fostului preÈ™edinte fără atacuri nominale (faza aluziilor a trecut de mult) la adresa celor trei ai lui care i-au arestat pe ceilalți trei ai lui. Totul se face în crescendo, cu sugerarea atingerii în curând, de către vorbitor, a unui pisc al răbdării dincolo de care urmează ireversibilul È™i ireparabilul pentru cei pe care È™i i-a luat drept țintă. Coldea, Kovesi, Stanciu reprezintă o succesiune de nume proprii care devine tot mai mult o mantră a ofensivei băsesciene.

Cererea violentă a lui Traian Băsescu de a fi citat ca martor în procesele pupilelor sale Udrea È™i Bica a depăÈ™it flagrant limitele unei abordări strict juridice. Băsescu a precizat fără vreun echivoc că are de declarat în fața judecătorilor lucruri extrem de grave despre numiții capi ai instituțiilor de forță cărora beția puterii le-a luat mințile. Și nu s-a limitat la atât: a amenințat că, dacă nu va fi citat ca martor, va spune totul, în gura mare, presei. Asta, desigur, dacă lucrurile nu se aranjează convenabil.

Cine trebuia să audă, a auzit. Replica nu a întârziat: explodarea în presă a scandalului avându-l ca protagonist pe Daniel Moldovan, È™eful Comunității Naționale de Informații, consilier de stat la Cotroceni in mandatul lui Traian Băsescu. Fragmente de stenograme, comunicatul DNA È™i interviuri ale denunțătorului Simu la televiziunile de È™tiri cu audiență mare s-au succedat cu viteza pumnului întors unei palme.

Dacă cineva se întreabă unde-i È™antajul È™i contraÈ™antajul în secvența tocmai descrisă (È™i ca aceasta sunt nenumărate, în ultima vreme, între Traian Băsescu È™i exponenții binomului), voi răspunde doar atât: în lipsa de reacție juridică. Niciuna dintre părți nu cutează a încerca scufundarea celeilalte, de teamă ca vârtejul creat ar putea-o trage È™i pe ea la fund. Se preferă jocul de-a arătatul pisicii, în speranța că lupta se va încheia prin abandonul unuia dintre luptători È™i nu prin KO.

Pe de altă parte există legenda protejării lui Traian Băsescu de către SUA. Confirmată din multe surse, neoficial dar È™i cu o mare doză de credibilitate. Contestatarii acestei teorii invocă în primul rând atacurile lui Băsescu la adresa actualului ambasador al SUA la BucureÈ™ti È™i ireverențioasele sale referiri la „žguantanamizarea” justiției din România.

Opinia mea în legătură cu această legendă are la bază tot teoria È™antajului. De data asta a È™antajului Elenei Udrea asupra lui Traian Băsescu.

„žCel mai bun produs politic” al fostului preÈ™edinte nu putea să nu deprindă obiceiurile definitorii ale mentorului său. Printre care lipsa de scrupule È™i apetitul pentru È™antaj. Iar dacă le-a deprins, nu putea să plece de la putere fără dovezi zdrobitor de compromițătoare la adresa bărbatului cu care a împărțit practic totul în timpul celor 10 ani de stăpânire a țării.

Imunitatea acordată lui Traian Băsescu de către americani, dacă există, nu o vizează È™i pe Elena Udrea. Iar aceasta vrea, acum că se strânge lațul împrejurul ei, să o vizeze. Prețul cu care È™i-a negociat vestita fidelitate față de fostul preÈ™edinte este libertatea proprie. „žTe salvezi pe tine, mă salvezi È™i pe mine. Altfel, la orice condamnare definitivă a mea, cu executare, te dau in gât”. Simplu ca în port!

Toată lupta furibundă a lui Traian Băsescu È™i cu SUA È™i cu binomul are acest motor: salvarea, cu orice preț, a Elenei Udrea. Altfel, mai devreme sau mai târziu, aceasta îl va trage după ea în mocirla nu doar penitenciară dar È™i adulterină pe care au generat-o impreună.

Un element agravant al stării de nervozitate a lui Traian Băsescu este, cu siguranță, È™i dispariția din fruntea ÎCCJ a Liviei Stanciu. Nu că ar fi mizat pe recunoÈ™tința ei dar, pentru ea,  în mod sigur a plecat de la Cotroceni blindat cu materie primă de È™antajat. AÈ™a, există riscul major ca pentru persoana care o va înlocui pe Livia Stanciu să nu dețină informații È™i dovezi îndeajuns de „žpersuasive” ca să negocieze în baza lor sentințe favorabile pentru Elena Udrea È™i, desigur, când È™i dacă va fi cazul, pentru sine.

Și alianța publică de ultima oră a lui Traian Băsescu cu Alina Bica are tot o miză importantă de È™antaj: fratele Laurei Kovesi È™i dosarul acestuia, legat de ROMGAZ, de care Alina Bica a pomenit, ca din întâmplare, în interviurile date lui Gâdea È™i Ciutacu È™i pe care, desigur, îl cunoaÈ™te în detaliu.

În tabăra opusă, Coldea È™i Kovesi trăiesc o experiență descumpănitoare: a îndrăciților care se întâlnesc, în ring, cu însuÈ™i Scaraoțchi. La câte nefăcute au făcut ei sub comanda acestuia, È™tiu prea bine că, dacă sar la atac, pot fi spulberați nu o dată ci de câte ori va fi nevoie. Inacțiunea lor juridică în raport cu Traian Băsescu le trădează, cum nu se poate mai clar, slăbiciunile È™i frica.

„Poți pune cătuÈ™e Elenei Udrea dar nu poți pune cătuÈ™e adevărului ” „“ exploda, ca o promisiune, declarația autocitatului personaj la ieÈ™irea de la DNA. Spusele ei s-au dovedit, din păcate, a nu fi premoniții ci doar un jalnic cliÈ™eu de paradă.  Inspirat, probabil fără È™tiință, din Prima Apologie a lui Iustin Martirul:  „žIar voi ne puteți ucide, dar nu ne puteți face rău”.

Și totuÈ™i, vorbele Elenei Udrea se vor confirma într-un final, în ciuda a ceea ce ea doreÈ™te, de fapt, peste cuvinte.

Adevărurile tăinuite în scop de È™antaj presează mai mult decât oricare alte adevăruri să iasă la lumină. Și aproape întotdeauna, până la urmă, răzbesc!

Contele de Saint GermainEditorialeAlina Bica,Coldea,comunitatea nationala de Informatii,Daniel Moldovan,DNA,Elena Udrea,guantanamizare,ICCJ,Kovesi,Livia Stanciu,Mihai Gadea,Prima Apologie a lui Iustin Martirul,santaj,santajist,Scaraotchi,Victor Ciutacu  Șantajistul este o specie aparte în România. AÈ™ spune, chiar, că este o specie protejată, privind spre corifei ai genului care, în pofida unor palmarese infracționale de cartea recordurilor, se plimbă liberi printre noi, dezvoltă teorii despre etică È™i ne sfidează prin impunitate. Șantajistul pleacă de la o premisă simplă:...Blog politic si polemic