Scorul acestui articol
[Total: 44 voturi. Media: 4.4]

 

Începusem să cred că l-au mierlit! V-aș fi explicat ce mă-mpingea spre astfel de gânduri negre dar nu mai e cazul. Trăiește, vorbește, va vorbi, iar clarificările aduse de arestarea sa elucidează, deja, o parte din enigme.

Deși avertizat încă de acum o lună de SRI, prin vocea lui Dan Tapalagă, că a fost localizat, domnul Ghiță a preferat să rămână aproape de fluviul și munții tutelari. Mai mult, stătea la un hotel extrem de vizibil din Belgrad și primea vizite din țară mai ceva ca muzeul Louvre duminica.

Circulă versiuni diferite despre arestarea lui Ghiță. Poliția Română dă un comunicat, oficinele instituțiilor de forță altul, Dan Andronic îl contrazice pe Dan Tapalagă iar Sorina Matei pe Radu Tudor.

Nu știi pe cine să crezi, și nici nu e bine să crezi pe cineva pe de-a-ntregul, pentru că, într-un caz ca acesta, accentul nu se pune pe adevăr ci pe interese. Fiecare parte are câte un interes major, căruia îi subordonează totul.

Încerc să fac câteva judecăți la rece:

  • politic, Serbia este mai aproape de Rusia decât de UE și SUA. Dacă Sebastian Ghiță a ales Belgradul ca eventual loc în care să riște a fi prins, înseamnă că nici CIA și nici Mossad-ul nu l-au protejat în defectarea sa. Sau a fost ajutat de Moscova, sau din interiorul SRI, sau a acționat pe cont propriu;
  • din aceleași motive ca mai sus, este greu de presupus că acum, odată capturat de Belgrad, oamenii lui Putin nu vor interveni, alături de camarazii lor sârbi, pentru a-l stoarce de toate informațiile sensibile pe care le deține. Un debrifing la nivelul acesta poate dura luni bune, așa că ținerea lui sub arest, în toată perioada asta, devine o necesitate mai presus de relațiile bune pe care Ghiță se spune că le-ar avea cu autoritățile sârbe;
  • devine din ce în ce mai plauzibilă explicația că Sebastian Ghiță a oprit seria dezvăluirilor despre Kovesi pentru că, timp de o lună, a încercat să-și negocieze viitorul cu greii de la București;
  • arestarea lui Ghiță s-ar fi putut face oricând, după momentul localizării sale la Belgrad. S-a așteptat, probabil, finalizarea negocierilor. Dezvăluirile incendiare ale lui Dan Andronic și bănuiala că ele ar fi fost alimentate de Ghiță, i-au determinat pe negociatorii români să îl suspecteze pe Ghiță de joc murdar. Inflamarea până la paroxism a scandalului despre furarea de către Băsescu și camarila lui a alegerilor prezidențiale din 2009, a indus necesitatea generării unui eveniment și mai răsunător, care să-l acopere pe primul. Așa că, rezultanta acestor două împrejurări, este arestarea lui Ghiță acum, fără întârziere, și nu mai târziu;
  • ipoteza că anumiți exponenți ai statului român s-ar teme de aducerea lui Ghiță în țară, prin procedura de extrădare, mi se pare nerealistă. Dacă Ghiță vrea să-și continue dezvăluirile, poate s-o facă mult mai ușor acum, de la Belgrad, decât dacă ar fi arestat la București. La București, fiind în mâna dușmanilor săi, aceștia vor dispune de toate mijloacele necesare pentru a-i închide gura. Ca în cazul Hayssam, sau Dragomir (Black Cube), ca să nu mergem atât de departe cu cinismul și să ne gândim la cazul Condrea.

Ce va urma, mi se pare extrem de greu de anticipat. Vom avea însă niște indicații valoroase în zilele imediat următoare, nu de la Ghiță, ocupat cu altele acum, ci de la Dan Andronic sau, poate, după modelul deja consacrat, de la vreun personaj nou intrat în scenă. Va amuți subit și Andronic? Demonstrând astfel că arestarea lui Ghiță l-a luat prin surprindere și l-a trecut în defensivă? Sau își va continua serialul „Noi suntem statul” cu și mai mare flamă, simțindu-se în siguranță, pe un scenariu bine gândit dinainte, ce se derulează conform desfășurătorului?

De urmărit și Traian Băsescu, generalul din umbră al asedierii concertate a Laurei Kovesi. Deja presiunea asupra lui, de a finaliza cu bine acest asalt, devine strivitoare cu fiecare nou termen în dosarele Elenei Udrea. În plus, se pare că și-a subestimat adversara. Șantajele lui, operate prin aluzii, sugestii și o miză mare pe „știe ea ce-a făcut”, n-au provocat abandonul sperat.  Ar trebui mai mult decât vorbe! Ceva documente clasificate sau, și mai bine, înregistrări.

Își va relua Ghiță dezvăluirile? Își va continua Andronic serialul? Va scoate Băsescu înregistrările?  Acestea sunt întrebările cardinale ale momentului.

Oricum, revenirea în lumea reală a lui Sebastian Ghiță a mărit enorm interesul  pentru subiect.

Și, odată cu asta, palpitația populară în așteptarea unui deznodământ.

Rămâne cum am stabilit: până când Laura Kovesi va demisiona din proprie inițiativă, dezvăluirile despre abuzurile ei vor continua din ce în ce mai intens.

Mecanismul care s-a pus în mișcare nu mai poate fi oprit. Și nu pentru că binele trebuie mereu să învingă ci, pentru că, răul are în esența sa virusul autodistrugerii.

Contele de Saint GermainEditorialearestarea lui Sebastian Ghita,CIA,Dan Andronic,Dan Tapalagă,debrifing,dezvaluiri despre Kovesi,Kovesi va demisionaPolitia Romana,Moscova,Mossad,noi suntem statul,procesele Elenei Udrea,Putin,Radu Tudor,Serbia Belgrad,Sorina Matei  Începusem să cred că l-au mierlit! V-aș fi explicat ce mă-mpingea spre astfel de gânduri negre dar nu mai e cazul. Trăiește, vorbește, va vorbi, iar clarificările aduse de arestarea sa elucidează, deja, o parte din enigme. Deși avertizat încă de acum o lună de SRI, prin vocea lui Dan...Blog politic si polemic