Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

În politică, cele mai multe bătălii se câÈ™tigă prostind. E aritmetică elementară. Învingătorul e dat de majorități iar majoritari, la nivelul unui popor, sunt întotdeauna proÈ™tii.
Traian Băsescu È™i-a construit o aură de invincibilitate pentru că atunci când a trebuit să adune proÈ™ti de partea lui s-a priceput la asta mai bine decât toți adversarii pe care i-a avut. În plus, a mizat È™i pe alte două categorii sociale la care noi, românii, stăm foarte bine: hoții È™i È™antajabilii. Ba promițându-le zăhărelul, ba arătându-le pisica neagră, i-a aliniat în spatele său într-o geometrie È™i o disciplină a necrâcnirii, de asalt nocturn. Modul de operare era clar: ziua, adică în viața oficială, la vedere, picoteau regulamentar, întru adormirea vigilenței populare; iar noaptea, adică pe È™est, la fereală, ieÈ™eau la prăduit mai ceva ca briganzii. AÈ™a ne-au condus 10 ani, după legile nescrise ale pirateriei, ca pe un vapor, nu ca pe o țară.
Cu astfel de palmares È™i năravuri, plus muniție grea pe stick-uri, Traian Băsescu n-a ezitat să declare război tandemului Coldea „“ Kovesi îndată ce acesta a cutezat să se atingă de Elena Udrea. Sperând într-un blitzkrieg în care adversarii să facă imediat pasul înapoi, intimidați, a fost complet descumpănit să vadă că aceÈ™tia escaladează conflictul, adâncind investigațiile în curs È™i deschizând noi fronturi (dosare) de luptă.
În stilul său pokeristic, cu care È™i-a adjudecat o mulțime de poturi importante, Traian Băsescu a supralicitat È™i el. Guantanamizare, procurori abuzivi, expertize măsluite la comandă, parteneriate nefireÈ™ti între ÎCCJ È™i DNA, „žmarea problemă ROMPETROL”…
Suntem, aÈ™adar, în plin război Băsescu „“ Udrea contra Coldea „“ Kovesi. Un război în care Traian Băsescu nu are nicio È™ansă să mai câÈ™tige, un război ce o să-l îngroape definitiv politic È™i pe el È™i pe toți aceia care-l vor sprijini.
De ce afirm asta cu atâta convingere?
S-o luăm pe rând.
Adversarul.
Spre deosebire de toate marile sale victorii repurtate până acum, în care s-a luptat cu persoane È™i în care instituțiile statului sau au fost pasive sau l-au sprijinit (printre acestea din urmă evidențiindu-se CCR, SRI, STS, ANI), de data asta are ca principal adversar instituții extrem de puternice È™i sincronizate: SRI È™i DNA. Una e să ameninți cu arma È™antajului È™i a represaliilor o persoană fizică (fie ea prim ministru sau judecător la CCR sau parlamentar sau mare om de afaceri), tu fiind preÈ™edintele în funcție al țării, È™i alta să te rățoieÈ™ti amenințător, ca simplu cetățean cu gura mare, la capii celor mai temute structuri militarizate ale națiunii. Un om poate ceda la intimidări; o instituție militarizată, doar când țara capitulează.
I-o avea Băsescu la mână cu ceva. Și pe Coldea È™i pe Kovesi. Să zicem că È™tie despre ei (È™i cu ceva probe pe stick) lucruri extrem de compromițătoare. Degeaba. Nimic mai grav decât căderea lor individuală nu mai poate provoca acum. În faza în care s-a ajuns cu cercetările È™i dezvăluirile, cu scurgerile spre presă din rechizitorii sau de pe surse, tăvălugul nu mai poate fi oprit. Traian Băsescu, Elena Udrea, Alina Bica, Horia Georgescu, au deja întocmite dosare care colcăie de probe beton. Confirmate, coroborate, parțial administrate. Pot să dispară în eter, pulverizați, Coldea È™i Kovesi; cei care le vor urma la comandă vor duce treaba până la capăt. ÎmpinÈ™i, dacă nu de onestitate profesională È™i patriotism, măcar de procedurile È™i disciplina militară ce caracterizează instituțiile de care vorbim.
Dacă membrii tandemului nu au putut fi răzgândiți în faza nepublică a negocierilor (când Udrea, după propriile declarații, s-a dus la SRI È™i le-a spus cam ce secrete va detona dacă nu cad la pace), înseamnă că încă de pe atunci calculele fuseseră făcute È™i deciziile luate.
Muniția
Traian Băsescu mizează pe informații secrete limitate, obținute doar până la momentul părăsirii funcției supreme. După aceea, robinetul i s-a închis. Cum marea majoritate a informațiilor compromițătoare pe care contează i-a fost furnizată chiar de SRI, putem presupune că Florian Coldea cunoaÈ™te muniția adversarului său È™i îÈ™i poate construi apărări cu care să o contracareze.
Învers, lucrurile stau total diferit.
Pe de o parte, SRI deține cu certitudine informații compromițătoare despre Traian Băsescu È™i apropiații lui, despre care acesta nu are habar. Nu doar forța de È™oc intrinsecă a acestora poate fi devastatoare ci si elementul surpriză.
Pe de altă parte, SRI È™i DNA au mijloacele de a căuta È™i obține noi dovezi de natură penală cu care să-l reducă la tăcere pe Traian Băsescu. Dezgroparea cazului Haysam „“ Yassin, evoluțiile recente din dosarul Mircea Băsescu „“ Bercea Mondial, Ginerică È™i afacerea ANRP „“ iată doar câteva din pistele recent activate de tandem pentru a-È™i demobiliza inamicul. Iar dacă rezultatele nu vor fi satisfăcătoare, există È™i soluții extreme, pentru părinți neascultători: atacul la copii. Nici Elena Băsescu È™i nici Ioana Băsescu nu au sărit departe de tatăl lor când vine vorba de respectul față de lege. Dacă Traian Băsescu se va încăpățâna să pună bețe-n roate „žjustiției independente”, nimeni È™i nimic nu-i va putea împiedica pe capii acesteia să-È™i amintească cum a fost aleasă Elena europarlamentar È™i cam ce fel de afaceri a făcut Ioana cu ruÈ™ii, cu CEC-ul È™i cu soțul ei, mare întreprinzător imobiliar.
Protecția SUA
Un argument al antibăsiÈ™tilor, sceptici când vine vorba de judecarea È™i condamnarea lui Traian Băsescu, este acela că fostul preÈ™edinte ar fi fost È™i este încă protejat ocult de Administrația SUA, în schimbul unor servicii „žmurdare” pe care acesta a acceptat să le facă, în timp, principalului partener strategic al României. Cea mai invocată dovadă în susținerea unei astfel de temeri este sprijinul total È™i antipopular pe care oficialii americani i l-au acordat în ultima parte a mandatului său. Fără a încerca să neg evidența acestei constatări, îi adaug câteva observații făcute după încetarea mandatului de preÈ™edinte al lui Traian Băsescu. Acesta a transmis în mai multe rânduri semnale ostile la adresa americanilor („žce ambasador?, eu l-aÈ™ suna direct pe Obama”, „žguantanamizarea României” etc.). Pe de altă parte e din ce în ce mai nervos, mai agitat, È™i atacă furibund tocmai instituțiile justiției atât de preamărite de oficialii americani.
Întreb È™i eu: dacă s-ar È™ti È™i acum protejat de SUA ca în urmă cu un an, ar mai lansa el aceste atacuri? Ar mai fi atât de speriat? Logica îmi spune că nu. Și îmi mai spune că panica lui Băsescu ascunde dezamăgire È™i lipsă de puncte de sprijin temeinice.

Treptat „“ treptat, din tabăra lui Traian Băsescu vor dezerta toți.
Iată, Alina Bica i-a respins rugămintea, aproape patetică, de a o vizita. Iată, Mircea Băsescu nu neagă că i-ar fi dat 300 000 EUR. Iată, Yassin pune umărul la inculparea lui.
Și nici Elena Udrea nu e departe de capitulare. ÎCCJ a decis că va fi judecată în stare de arest.
Noroc cu Ion Cristoiu, bietul. Dar când s-o suci È™i el!!!

Contele de Saint GermainEditorialeAdministratia SUA,Alina Bica,ANI,ANRP,Basescu - Udrea,Bercea Mondial,bitzkrieg,CCR,CEC,Coldea - Kovesi,Elena Basescu,Ginerica,guantanamizare,Horia Georgescu,ICCJ,Ioana Basescu,Ion Cristoiu,Mircea Basescu,Mohhamad Yassin,Obama,Omar Hayssam,ROMPETROL,SRI,stick,STS,tandemul SRI-DNAÎn politică, cele mai multe bătălii se câÈ™tigă prostind. E aritmetică elementară. Învingătorul e dat de majorități iar majoritari, la nivelul unui popor, sunt întotdeauna proÈ™tii. Traian Băsescu È™i-a construit o aură de invincibilitate pentru că atunci când a trebuit să adune proÈ™ti de partea lui s-a priceput la asta...Blog politic si polemic