Scorul acestui articol
[Total: 40 voturi. Media: 4.8]

 

Lupta lui se duce strict la nivel de declarații și negocieri. E un bun polemist, spontan, cu replică, știind mereu să preia inițiativa prin mutarea accentelor, prin intimidarea adversarilor, prin sugerarea, dar mai niciodată și demonstrarea cu probe, a ceea ce știe (și chiar mai mult decât atât, dacă e în interesul său).

Nu-mi amintesc, de când a început lupta deschisă cu binomul, să fi produs vreo probă materială asumată deschis (înregistrări, fotografii, stenograme, documente) care să-i susțină acuzele la adresa cuplului Kovesi – Coldea. Doar vorbe, vorbe, vorbe. Și, eventual, dar asta putem numai bănui, câte un pont sau o șopârlă plasată, pe surse, unor ziariști care îi mușcă momelile.

Ghiță, da, de când cu serialul său, a început să scoată la bătaie muniția de război. În cadrul căreia și faimoasa înregistrare cu Traian Băsescu vorbind despre măsluirea procesului lui Dan Voiculescu.

Ghiță se află pe alt aliniament al frontului decât Traian Băsescu, în prima linie. Acolo unde doar petarde declarative gen „guantanamizare”, „sistem ticăloșit”, „să fie arestați pentru înaltă trădare”, nu mai sunt de mare folos, ba, dimpotrivă, atrag atenția cât ești de aproape de țintă și te fixează mai bine în vizorul inamicului.

Nu cred o iotă din povestea cu înregistrarea acelor declarații fără știința și fără voia lui Traian Băsescu. Omul e prea organic legat de astfel de practici securistice ca să nu știe să se ferească de ele atunci când ține cu tot dinadinsul.

Planul lui a fost în logica schematică dar eficientă a pokeristului aventurier, cu nervii tari, logica hărțuielii, care l-a ajutat să câștige atâtea războaie politice: blufează și șantajează.

S-a bazat pe uriașul volum de secrete compromițătoare, despre oamenii importanți din România, pe care l-a acumulat ca președinte. Secrete furnizate, în parte, de servicii, în parte de întâlnirile de taină din biroul său. El își amintește perfect ce-a vorbit, exploziv, și cu Coldea și cu Kovesi. Și știe că și ei își amintesc discuțiile cu adevărat grave purtate în biroul său. Greu de presupus, însă, că Băsescu are înregistrări cu toate aceste discuții. Poate cu unele da, cu unele nu. Important, însă, în această încleștare cu capii binomului, este să le dea de înțeles că le are pe toate. Adică și pe cele de dezvăluirea cărora ei s-ar teme cel mai tare.

Acesta a fost mesajul pe care a vrut morțiș (și a reușit, prin intermediul faimoasei înregistrări a lui Ghiță) să-l transmită celor doi:”temeți-vă de ce-i mai rău! Da, am toate aceste înregistrări cu voi, din 2006 până în 2014. Sunt așii mei din mânecă, cu care vă termin. All in!”

Totodată, Traian Băsescu avea nevoie de un astfel de prilej pentru a demonta și teoria unora cum că binomul i-ar fi furnizat doar ce vroia el să-i furnizeze. „Nu, dragilor – le răspunde fostul președinte – nu am fost atât de fraier încât să mă las la mâna binomului. Mi-am luat propriile măsuri. Asta e treaba mea, de ce am făcut-o! N-am încălcat nicio lege, doar m-am protejat”.

Adică să nu creadă cineva  că i-ar fi frică să uzeze de acele înregistrări, dacă va fi forțat de împrejurări.

Și trecem astfel de la bluf la șantaj. „Încercați să mă distrugeți? Vă distrug eu mai întâi!”

Vor zice unii că Parchetul General a deschis o cercetare IN REM și că, odată chemat să depună mărturie acolo, Traian Băsescu va fi obligat să prezinte înregistrările cu care s-a lăudat. Ei bine, va scoate 2-3 înregistrări cvasi-neutre, fără conținut care să producă daune ireparabile, și va spune „astea sunt toate”. Adică nimic.

De ce? Pentru că scopul lui nu este să se facă dreptate, să iasă adevărul la lumină, ci să-și salveze pielea. Știe că nu-și poate permite să detoneze vreo nucleară. L-ar distruge și pe el și pe cei apropiați.

Și mai e ceva: protejarea informațiilor strict secrete.  Genul de dezvăluiri cu șefii instituțiilor de forță complotând împotriva unor politicieni de vârf ține, vrem nu vrem, de siguranța națională.

Va risca Traian Băsescu să fie acuzat de trădare? De devoalarea unor secrete vitale pentru țară, rostite în biroul său? Să fim serioși! În ceea ce-l privește, e prea viclean și lipsit de scrupule ca să se sacrifice pentru o cauză nobilă. Nu vă așteptați, deci, să vedem de la el faimoasele înregistrări „nucleare”.

Nu va face mai mult decât ne-a obișnuit în zece ani de mandat: vorbe, vorbe, vorbe! Sau, mai pe profilul personajului: gargară, gargară, gargară!

Asta știe, asta face: blufează și șantajează!

Contele de Saint GermainEditorialebinomul SRI-DNA,bluf si santaj,cercetare in rem,cuplul Kovesi - Coldea,informatii strict secrete,inregistrari compromitatoare,Parchetul General,procesul lui Dan Voiculescu,serialul lui Sebastian Ghita  Lupta lui se duce strict la nivel de declarații și negocieri. E un bun polemist, spontan, cu replică, știind mereu să preia inițiativa prin mutarea accentelor, prin intimidarea adversarilor, prin sugerarea, dar mai niciodată și demonstrarea cu probe, a ceea ce știe (și chiar mai mult decât atât, dacă...Blog politic si polemic