Scorul acestui articol
[Total: 57 voturi. Media: 4.5]

 

Cine și-a închipuit vreodată că mitingul din Piața Victoriei s-ar putea stinge cu jertfele cerute prin sloganurile primelor zile de protest e un mare naiv. Au vrut abrogarea ordonanței? Li s-a dat! Au supralicitat cu pretenția de a fi demis ministrul justiției? S-a bifat și asta.

Efectul? Excitați de sângele primelor victorii, „tinerii frumoși și liberi”, „principiali și pașnici”, „avizi de democrație și dreptate” (dar doar când le convine lor), s-au transformat în conchistadori implacabili, care pretind și cred că li se cuvine totul.

Era de așteptat să se întâmple așa,  și am prevenit. Revoluția iohannistă (căci cu asta ne confruntăm) nu are nimic de-a face nici cu justiția, nici cu spontaneitatea, nici cu principiile înalte și, cu atât mai puțin, cu interesul național. Este o manipulare grosolană, o luptă pentru putere, dusă fără scrupule, în care un politician primitiv, lipsit total de carismă și inteligență vizionară, crede că își poate bate joc la nesfârșit, și cu impunitate, de poporul care l-a instalat acolo unde e.

După primele două victorii ale pieței, strigarea zilei a devenit: „jos Dragnea, jos Grindeanu, jos Guvernul”. Rezonabil, nu? Pentru o ordonanță retrasă, a cărei legalitate a fost de două ori confirmată de CCR, și în condițiile în care „apărătorii statului de drept”, cu vuvuzelele și adormiții lor din Parlament, au primit la alegerile de cu o lună în urmă, mai puțin de jumătate din cât au primit câștigătorii.

Bănuiesc că dacă PSD, în imensa lui larghețe, ar îndeplini și aceste „îndreptățile” doleanțe ale manifestanților, ar veni la rând, după aceea, „jos Parlamentul”, „PSD la pușcărie”, „alegeri anticipate” ș.a.m.d!

În tot acest timp, Dragnea și ai lui încasează cu seninătate, de parcă ar încasa dividente nu pumni în cap. Cu câteva zile în urmă, un deputat PSD mai tânăr și mai rebel (Pleșoianu, parcă), anunța că s-a hotărât pentru săptămâna viitoare (adică asta care se încheie mâine) organizarea unui mare miting PSD, în toată țara. Și mai spunea el că susținătorii să stea liniștiți și să fie pe fază, că vor fi anunțați de indată ce toate formele ca mitingul să fie legal organizat vor fi fost îndeplinite.

A rămas ca-n gară!

O mână de bucureșteni, 1000 – 2000 de suflete, ce n-au mai putut suporta umilința de a vedea cum li se fură votul din decembrie pe față și fără vreo rezistență, au declanșat și ei un protest firav, dar zgomotos, la Cotroceni. Sperau să li se alăture zecile de mii din dosul buletinelor introduse în urnă acum două luni. Nu s-a întâmplat așa, pentru că „PSD guvernează, nu protestează”.

V-ați fi putut închipui un răspuns mai stupid decât ăsta, cu doar două zile înaintea unui nou miting masiv al iohanistilor, care se mobilizează de zor pe Facebook ca să forțeze, duminică, căderea guvernului Grindeanu?

Înțeleg că liderii PSD se tem ca dracu de tămâie să nu fie acuzați că incită lumea la rebeliune.  Și atunci m-am gândit să le sugerez ceva: un soi de „smart solidarity”.

Protestatarii de la Cotroceni au refuzat ceaiul lui Iohannis. Oare ar refuza și un pahar de ceai de la membrii și susținătorii PSD din București? Adică, în fiecare seară, între orele 19.00 – 20.00, zecile de mii de membrii PSD din București să-și sacrifice o oră din comoditatea căminului lor, să pună niște ceai fierbinte într-un termos și să se apropie de demonstranții care îndură gerul la Cotroceni pentru a le încălzi cu gestul lor trupul și sufletul. S-ar putea numi asta incitare sau instigare sau altceva incriminabil? Nu cred!

 

O oră pe seară! Nu mai mult. Dar mulți!

Cu îndemn și pentru protestatarii ințiatori: nu trebuie să înghețați acolo, seară de seară, 4-5 ore. O oră e suficient! Pe care, însă, s-o faceți densă! De mesaje, de numărul vostru tot mai mare și, foarte important, de deschiderea negocierilor cu frații din Piața Victoriei,  prin formularea unei  propuneri de pacificare: Dragnea și Grindeanu, cum cereți voi, contra Iohannis și Kovesi, cum cerem noi.

Mi se pare un târg rezonabil. Ar dezamorsa considerabil nervozitatea țării.

Sincer să fiu, nu-mi fac nicio iluzie că Liviu Dragnea ar cuteza să țină cont de sugestia mea și să facă un apel, către ai lui, pentru o oră de solidaritate pe zi cu protestatarii de la Cotroceni, prin oferirea unui ceai fierbinte și, mai ales, a unui semn fierbinte de alăturare.

Pasivitatea prelungită a lui Liviu Dragnea, în condițiile in care, după toate concesiile făcute Pieței Victoria, contestarea de acolo crește în loc să se potolească, denotă sau inconștiență, sau trădare sau neputință.

Că doar nu ne-om închipui că el este atât de calm și senin pentru că o Casandră i-a șoptit la ureche ceva de genul:

 

Nu te agita,

Ai de partea ta,

SU ale A!

Contele de Saint GermainEditorialeCasandra,ceai de la PSD,guvernul Grindeanu,Liviu Dragnea,manipulare,mitingul din Piata Victoriei,Plesoianu,smart solidarity,SU ale Amitingul de la Cotroceni,tinerii frumosi si liberi  Cine și-a închipuit vreodată că mitingul din Piața Victoriei s-ar putea stinge cu jertfele cerute prin sloganurile primelor zile de protest e un mare naiv. Au vrut abrogarea ordonanței? Li s-a dat! Au supralicitat cu pretenția de a fi demis ministrul justiției? S-a bifat și asta. Efectul? Excitați de sângele...Blog politic si polemic