Scorul acestui articol
[Total: 48 voturi. Media: 4.8]

 

 

Domnul Cristian Tudor Popescu este, alături de Ion Cristoiu È™i Cornel Nistorescu, un reper în jurnalismul de opinie din România. O voce care, chiar dacă falsează tot mai mult în citirea È™i interpretarea unor evenimente care-l contrariază emoțional, are publicul ei  È™i o anume greutate în perceperea, cel mai adesea de la distanță, a realității româneÈ™ti din aceÈ™ti ani.

CTP este, de asemenea, pe lista de „žsurse de informare” a unora dintre marile ambasade de la BucureÈ™ti, cum ar fi cea a SUA, după cum rezultă din anumite stenograme wikileaks.

Acestea sunt motivele pentru care vreau să prezint, în continuare, un modus operandi cel puțin manipulator al acestui ziarist, extrem de sever È™i moralizator cu alții, când vine vorba de anumite subiecte sensibile pe care îÈ™i propune să le prezinte nu în cheia realității ci în cea a gamei în care È™i-a acordat el glasul.

Este vorba de poziția sa față de Laura Codruța Kovesi È™i scandalul de plagiat iscat în jurul dânsei.

CTP este un susținător necondiționat È™i frenetic al È™efei DNA. Printr-o combinație subtilă de nevoie de dreptate È™i sadism, arestările È™i încătuÈ™area umilitoare ale bogaților României (fie ei oameni de afaceri sau politicieni) i-au procurat voluptăți superlative, indiferent dacă erau întemeiate juridic sau doar bazate pe suspiciuni rezonabile ori intrigi de palat. Cum regizoarea acestor voluptoase spectacole era doamna Kovesi, CTP s-a simțit într-un fel obligat s-o răsplătească cu voluptoasele sale laude din arsenalul său de gentleman.

Nemulțumindu-se doar să se declare admirator al calităților Laurei Kovesi, CTP a plusat împodobind-o cu diadema imaculării morale. Ba chiar a martiriului. Ea nu poate greÈ™i. Ea nu a plagiat nici măcar un rând. Dacă ar fi greÈ™it, chiar È™i infinitesimal, È™i-ar fi dat demisia. Forțele negre îi vor răul. Chiar eliminarea fizică! Fără ea, anticorupția din România ar fi pe făraÈ™. Alertă generală! S-o protejăm pe LCK de penali È™i ideologii fasciste. Să nu lăsăm miracolul justiției să fie deturnat!

Dar ce să vă povestesc eu, cu cuvinte sărace. Să lăsăm pictorul de icoane să se desfăÈ™oare. Să-l admirăm la lucru.

CTP Articol Republica.ro, 24 noiembrie 2016

https://republica.ro/garda-de-fier-n-a-avut-internet

„žO astfel de ideologie poate deturna fenomenul unic al luptei anticorupție dusă de organele de Justiție în ultimii ani: coruptul este de fapt străinul, este neromânul, este diferitul, este necredinciosul, iar bunii români sunt victimele lui Kovesi, alt nume care nu e daco-roman. Și asta se poate întâmpla fulgerător (deturnarea fenomenului unic al luptei anticorupție „“ n.a.), de pildă, dacă un singur rând din lucrarea de doctorat a È™efei DNA ar fi declarat oficial ca plagiat„.

CTP la Jurnalul de Seara – 24 noiembrie 2016

https://www.youtube.com/watch?v=UaobQeX18UU (minutele 7:50 „“ 8:30)

„žIa imaginați-vă, de pildă, că un singur rând din teza de doctorat a doamnei Kovesi este calificat, declarat oficial drept plagiat. Un singur rând, nu-i nevoie de mai multe! În acel moment doamna Kovesi îÈ™i va da demisia, nici nu stăm de vorbă aici, È™i, mult mai rău decât atât, acest fapt va contribui la răsturnarea luptei anticorupție, aÈ™a cum am încercat să vă spun”.

 

Aceste declarații erau făcute cu două săptămâni în urmă.

Aseară, după publicarea raportului CNATDCU, domnul CTP a fost pus în fața unei realități bulversante: oficial, doamna Kovesi a plagiat nu un rând ci 20 de pagini.

Am fost foarte curios să văd cum, un om atât de exigent È™i intransigent cu alții, îÈ™i va gestiona propria onoare.

Am avut parte de o lecție profesionistă de cameleonism È™i de o întreagă punere în scenă a pregătirii È™i livrării acesteia.

În primul rând, subiectul „žKovesi, plagiat, decizia CNATDCU” a fost lăsat la urmă de tot. Când mai erau doar două minute din emisiune. Ca să nu lungim durerea.

În al doilea rând, CTP È™i-a pregătit explicația de cameleon prin două inserturi anterioare, introduse în comentarea altor subiecte din emisiune despre care l-a întrebat Prelipceanu.

Referindu-se la rostul „žsemnalelor nule”, CTP spune:

CTP la Jurnalul de Seara „“ 08 decembrie 2016

https://www.youtube.com/watch?v=ynNQF7Q1Cic (minutele 26:05 „“ 26:35)

 „žPoate că seara mea nu e bună deloc. Seara asta. Poate că atunci când am venit la emisiune mi-aÈ™ fi dorit mult să nu se mai desfăÈ™oare emisiunea asta. Și tutuÈ™i dumneavoastră mi-ați spus „žBună seara” È™i eu nu v-am spus „žLasă-mă domnule în pace că nu e bună”!

Mai târziu, pe o altă temă, CTP introduce o a doua temă pregătitoare: tema adevărului rău È™i a minciunii necesare:

CTP la Jurnalul de Seara „“ 08 decembrie 2016

https://www.youtube.com/watch?v=ynNQF7Q1Cic  (minutele 33:00 „“ 34:30)

„žÈ˜i faptul că v-am spus că seara mea nu e bună e un adevăr. Dar el nu trebuie… nu întotdeauna adevărul trebuie spus, pentru că nu întotdeauna adevărul inseamnă È™i binele. Sunt momente în care adevărul face rău. Nu întotdeauna un lucru adevărat este È™i bun. Face È™i bine”

Odată aceste preparative bifate, CTP s-a încumetat să atace È™i subiectul fierbinte, cel care a făcut ca seara lui să nu fie bună deloc È™i, mai ales,  ca adevărul să nu trebuiască spus.  Plagiatul lui Kovesi.

CTP despre decizia CNATDCU:

CTP la Jurnalul de Seara „“ 08 decembrie 2016

https://www.youtube.com/watch?v=ynNQF7Q1Cic (minutele 47:05 „“ 48:20)

„žNu pot să spun decât că mă bucur că doamna Kovesi rămâne în funcția de procuror È™ef DNA. Atât! Cred că ar fi fost o pierdere dacă doamna Kovesi ar fi fost nevoită să-È™i dea demisia. Pentru că trebuia să È™i-o dea. Dacă era un verdict de plagiat atunci trebuia să-È™i dea demisia”.

Nu e moral dar are o morală: CTP a întors-o ca la Brăila!

Cu anumite precauții însă.

Gestul demisiei doamnei Kovesi în cazul în care, oficial, doar un rând este declarat plagiat, nu mai este unul obligatoriu, ca în declarația din 24 noiembrie 2016 („žUn singur rând, nu-i nevoie de mai multe! În acel moment doamna Kovesi îÈ™i va da demisia, nici nu stăm de vorbă aici”). Mai mult decât atât, CTP se bucură că „ždoamna Kovesi rămâne în funcția de procuror È™ef DNA”. Cam de porc, totuÈ™i, trecerea atât de schimonosită dintr-o extremă în cealaltă. Cu mult, mult colesterol negativ.

Dar domnul CTP avea pregătite  cele două veste de salvare: cea cu seara proastă (adică, vezi Doamne, el È™tie că raportul CNATDCU e rău, e groaznic, e cu totul altceva decât o confirmare pe post a doamnei Kovesi, dar ce era să facă? Rațiuni superioare…) È™i cea cu adevărul care nu e bun (adică È™i-a falsificat concluzia nu pentru că ar fi crezut în ea ci pentru adevărul nu putea fi spus. „žPentru că nu întotdeauna adevărul inseamnă È™i binele”.)

Cam asta este cu lecția maestrului nostru în ale informării corecte È™i în ale cameleonismului.

Eu cred că cele două veste de salvare nu-l vor ajuta cu nimic dar faptul că domnia sa a simțit nevoia să È™i le pună confirmă parabola peÈ™telui pe uscat pe care ne-a împărtăÈ™it-o în aceeaÈ™i emisiune.

Contele de Saint GermainEditorialeCNATDCU,Cornel Nistorescu,CTP,infinitesimal,Ion Cristoiu,Laura Kovesi,martiriu,minciuna necesara,modus operandi,sadism,semnale nule,veste de salvarePrelipceanu    Domnul Cristian Tudor Popescu este, alături de Ion Cristoiu È™i Cornel Nistorescu, un reper în jurnalismul de opinie din România. O voce care, chiar dacă falsează tot mai mult în citirea È™i interpretarea unor evenimente care-l contrariază emoțional, are publicul ei  È™i o anume greutate în perceperea, cel mai...Blog politic si polemic