Scorul acestui articol
[Total: 48 voturi. Media: 4.8]

 

 

Domnul Cristian Tudor Popescu este, alături de Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu, un reper în jurnalismul de opinie din România. O voce care, chiar dacă falsează tot mai mult în citirea și interpretarea unor evenimente care-l contrariază emoțional, are publicul ei  și o anume greutate în perceperea, cel mai adesea de la distanță, a realității românești din acești ani.

CTP este, de asemenea, pe lista de „surse de informare” a unora dintre marile ambasade de la București, cum ar fi cea a SUA, după cum rezultă din anumite stenograme wikileaks.

Acestea sunt motivele pentru care vreau să prezint, în continuare, un modus operandi cel puțin manipulator al acestui ziarist, extrem de sever și moralizator cu alții, când vine vorba de anumite subiecte sensibile pe care își propune să le prezinte nu în cheia realității ci în cea a gamei în care și-a acordat el glasul.

Este vorba de poziția sa față de Laura Codruța Kovesi și scandalul de plagiat iscat în jurul dânsei.

CTP este un susținător necondiționat și frenetic al șefei DNA. Printr-o combinație subtilă de nevoie de dreptate și sadism, arestările și încătușarea umilitoare ale bogaților României (fie ei oameni de afaceri sau politicieni) i-au procurat voluptăți superlative, indiferent dacă erau întemeiate juridic sau doar bazate pe suspiciuni rezonabile ori intrigi de palat. Cum regizoarea acestor voluptoase spectacole era doamna Kovesi, CTP s-a simțit într-un fel obligat s-o răsplătească cu voluptoasele sale laude din arsenalul său de gentleman.

Nemulțumindu-se doar să se declare admirator al calităților Laurei Kovesi, CTP a plusat împodobind-o cu diadema imaculării morale. Ba chiar a martiriului. Ea nu poate greși. Ea nu a plagiat nici măcar un rând. Dacă ar fi greșit, chiar și infinitesimal, și-ar fi dat demisia. Forțele negre îi vor răul. Chiar eliminarea fizică! Fără ea, anticorupția din România ar fi pe făraș. Alertă generală! S-o protejăm pe LCK de penali și ideologii fasciste. Să nu lăsăm miracolul justiției să fie deturnat!

Dar ce să vă povestesc eu, cu cuvinte sărace. Să lăsăm pictorul de icoane să se desfășoare. Să-l admirăm la lucru.

CTP Articol Republica.ro, 24 noiembrie 2016

https://republica.ro/garda-de-fier-n-a-avut-internet

„O astfel de ideologie poate deturna fenomenul unic al luptei anticorupție dusă de organele de Justiție în ultimii ani: coruptul este de fapt străinul, este neromânul, este diferitul, este necredinciosul, iar bunii români sunt victimele lui Kovesi, alt nume care nu e daco-roman. Și asta se poate întâmpla fulgerător (deturnarea fenomenului unic al luptei anticorupție – n.a.), de pildă, dacă un singur rând din lucrarea de doctorat a șefei DNA ar fi declarat oficial ca plagiat”.

CTP la Jurnalul de Seara – 24 noiembrie 2016

https://www.youtube.com/watch?v=UaobQeX18UU (minutele 7:50 – 8:30)

„Ia imaginați-vă, de pildă, că un singur rând din teza de doctorat a doamnei Kovesi este calificat, declarat oficial drept plagiat. Un singur rând, nu-i nevoie de mai multe! În acel moment doamna Kovesi își va da demisia, nici nu stăm de vorbă aici, și, mult mai rău decât atât, acest fapt va contribui la răsturnarea luptei anticorupție, așa cum am încercat să vă spun”.

 

Aceste declarații erau făcute cu două săptămâni în urmă.

Aseară, după publicarea raportului CNATDCU, domnul CTP a fost pus în fața unei realități bulversante: oficial, doamna Kovesi a plagiat nu un rând ci 20 de pagini.

Am fost foarte curios să văd cum, un om atât de exigent și intransigent cu alții, își va gestiona propria onoare.

Am avut parte de o lecție profesionistă de cameleonism și de o întreagă punere în scenă a pregătirii și livrării acesteia.

În primul rând, subiectul „Kovesi, plagiat, decizia CNATDCU” a fost lăsat la urmă de tot. Când mai erau doar două minute din emisiune. Ca să nu lungim durerea.

În al doilea rând, CTP și-a pregătit explicația de cameleon prin două inserturi anterioare, introduse în comentarea altor subiecte din emisiune despre care l-a întrebat Prelipceanu.

Referindu-se la rostul „semnalelor nule”, CTP spune:

CTP la Jurnalul de Seara – 08 decembrie 2016

https://www.youtube.com/watch?v=ynNQF7Q1Cic (minutele 26:05 – 26:35)

 „Poate că seara mea nu e bună deloc. Seara asta. Poate că atunci când am venit la emisiune mi-aș fi dorit mult să nu se mai desfășoare emisiunea asta. Și tutuși dumneavoastră mi-ați spus „Bună seara” și eu nu v-am spus „Lasă-mă domnule în pace că nu e bună”!

Mai târziu, pe o altă temă, CTP introduce o a doua temă pregătitoare: tema adevărului rău și a minciunii necesare:

CTP la Jurnalul de Seara – 08 decembrie 2016

https://www.youtube.com/watch?v=ynNQF7Q1Cic  (minutele 33:00 – 34:30)

„Și faptul că v-am spus că seara mea nu e bună e un adevăr. Dar el nu trebuie… nu întotdeauna adevărul trebuie spus, pentru că nu întotdeauna adevărul inseamnă și binele. Sunt momente în care adevărul face rău. Nu întotdeauna un lucru adevărat este și bun. Face și bine”

Odată aceste preparative bifate, CTP s-a încumetat să atace și subiectul fierbinte, cel care a făcut ca seara lui să nu fie bună deloc și, mai ales,  ca adevărul să nu trebuiască spus.  Plagiatul lui Kovesi.

CTP despre decizia CNATDCU:

CTP la Jurnalul de Seara – 08 decembrie 2016

https://www.youtube.com/watch?v=ynNQF7Q1Cic (minutele 47:05 – 48:20)

„Nu pot să spun decât că mă bucur că doamna Kovesi rămâne în funcția de procuror șef DNA. Atât! Cred că ar fi fost o pierdere dacă doamna Kovesi ar fi fost nevoită să-și dea demisia. Pentru că trebuia să și-o dea. Dacă era un verdict de plagiat atunci trebuia să-și dea demisia”.

Nu e moral dar are o morală: CTP a întors-o ca la Brăila!

Cu anumite precauții însă.

Gestul demisiei doamnei Kovesi în cazul în care, oficial, doar un rând este declarat plagiat, nu mai este unul obligatoriu, ca în declarația din 24 noiembrie 2016 (Un singur rând, nu-i nevoie de mai multe! În acel moment doamna Kovesi își va da demisia, nici nu stăm de vorbă aici”). Mai mult decât atât, CTP se bucură că „doamna Kovesi rămâne în funcția de procuror șef DNA”. Cam de porc, totuși, trecerea atât de schimonosită dintr-o extremă în cealaltă. Cu mult, mult colesterol negativ.

Dar domnul CTP avea pregătite  cele două veste de salvare: cea cu seara proastă (adică, vezi Doamne, el știe că raportul CNATDCU e rău, e groaznic, e cu totul altceva decât o confirmare pe post a doamnei Kovesi, dar ce era să facă? Rațiuni superioare…) și cea cu adevărul care nu e bun (adică și-a falsificat concluzia nu pentru că ar fi crezut în ea ci pentru adevărul nu putea fi spus. Pentru că nu întotdeauna adevărul inseamnă și binele”.)

Cam asta este cu lecția maestrului nostru în ale informării corecte și în ale cameleonismului.

Eu cred că cele două veste de salvare nu-l vor ajuta cu nimic dar faptul că domnia sa a simțit nevoia să și le pună confirmă parabola peștelui pe uscat pe care ne-a împărtășit-o în aceeași emisiune.

Contele de Saint GermainEditorialeCNATDCU,Cornel Nistorescu,CTP,infinitesimal,Ion Cristoiu,Laura Kovesi,martiriu,minciuna necesara,modus operandi,sadism,semnale nule,veste de salvarePrelipceanu    Domnul Cristian Tudor Popescu este, alături de Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu, un reper în jurnalismul de opinie din România. O voce care, chiar dacă falsează tot mai mult în citirea și interpretarea unor evenimente care-l contrariază emoțional, are publicul ei  și o anume greutate în perceperea, cel mai...Blog politic si polemic