Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 2]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat „Satyricon”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-satyricon-923039.html)

 

Mircea Cărtărescu iese azi la rampă cu un Satyricon dâmbovițean. Se recomandă astfel, inevitabil, drept un Petronius al actualității. De ce nu?

 

Intrând în alegoria propusă, vom descoperi, prin echivalare, că așa cum Petronius, autorul Satyricon, era unul dintre curtenii favoriți ai împăratului Nero și MC, autorul editorialului cu același nume este unul dintre intelectualii favoriți ai președintelui Băsescu. Tocmai de aceea, probabil, în Satyriconul său cu mai mulți Trimalchio, atunci când pune lupa pe Bercea Mondial, MC nu-și permite a zări în anturajul acestuia pe Traian Băsescu prins în hora gitană și nici pe Maria Băsescu însemnată cu un colier de gintă.

 

Petronius era caracterizat în epocă prin „lenevie și amoralitate și printr-o atitudine laudativă”, servilă, față de Nero. Orice asemănare cu dublul său de azi e pe răspunderea cui crede în ea.

 

S-a intâmplat insă ca lui Nero să îi ia mințile puterea. Pentru a se răzbuna pe creștini el dă foc Romei, apoi îi învinovățește pe aceștia de dezasatru și lansează prigoana împotriva lor.

 

Petronius, într-un acces de demnitate, condamnă incendierea Romei de către împărat, ceea ce-l aruncă în dizgrație și îl împinge în final la sinucidere.

 

Wikipedia îl descrie pe Nero drept „un împărat meschin, incompetent și crud, dar manipulat prin lingușirile și uneltirile curtenilor săi. Cruzimile, stoarcerile de bani și totala nepricepere a lui Nero pentru treburile publice, au produs mari dereglări în maÈ™ina administrației tradiționale a imperiului, lăsată acum pe seama unor intriganți È™i jecmănitori ai banului public. Starea financiară era falimentară în urma risipei neroniene”.

 

Paralelismele ce se pot face cu prezentul sunt tulburătoare. Nu știu dacă, apelând la metafora Satyricon, Mircea Cărtărescu s-a gândit și la această prelungire a ei. Oricum, istoria ne-a arătat că e dispusă să repete anumite lecții până când lumea le pricepe. Dacă nu prin înțelepciune atunci pe proprie piele.

 

Voi încheia cu titlul unui roman celebru, în care Petronius și Nero sunt personaje și pentru care Henryk Sienkiewicz, a primit, în 1905, Premiul Nobel: Quo Vadis.

 

România e în flăcări! Quo Vadis, Mircea Cărtărescu?

 

 

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceBercea Mondial,Mircea Cartarescu,Nero,Petronius,Quo Vadis,Satyricon,Senatul EVZ,Traian Basescu(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat 'Satyricon', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-satyricon-923039.html)   Mircea Cărtărescu iese azi la rampă cu un Satyricon dâmbovițean. Se recomandă astfel, inevitabil, drept un Petronius al actualității. De ce nu?   Intrând în alegoria propusă, vom...Blog politic si polemic