Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 2]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat “Satyricon”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-satyricon-923039.html)

 

Mircea Cărtărescu iese azi la rampă cu un Satyricon dâmboviţean. Se recomandă astfel, inevitabil, drept un Petronius al actualităţii. De ce nu?

 

Intrând în alegoria propusă, vom descoperi, prin echivalare, că aşa cum Petronius, autorul Satyricon, era unul dintre curtenii favoriţi ai împăratului Nero şi MC, autorul editorialului cu acelaşi nume este unul dintre intelectualii favoriţi ai preşedintelui Băsescu. Tocmai de aceea, probabil, în Satyriconul său cu mai mulţi Trimalchio, atunci când pune lupa pe Bercea Mondial, MC nu-şi permite a zări în anturajul acestuia pe Traian Băsescu prins în hora gitană şi nici pe Maria Băsescu însemnată cu un colier de gintă.

 

Petronius era caracterizat în epocă prin “lenevie şi amoralitate şi printr-o atitudine laudativă”, servilă, faţă de Nero. Orice asemănare cu dublul său de azi e pe răspunderea cui crede în ea.

 

S-a intâmplat insă ca lui Nero să îi ia minţile puterea. Pentru a se răzbuna pe creştini el dă foc Romei, apoi îi învinovăţeşte pe aceştia de dezasatru şi lansează prigoana împotriva lor.

 

Petronius, într-un acces de demnitate, condamnă incendierea Romei de către împărat, ceea ce-l aruncă în dizgraţie şi îl împinge în final la sinucidere.

 

Wikipedia îl descrie pe Nero drept “un împărat meschin, incompetent şi crud, dar manipulat prin linguşirile şi uneltirile curtenilor săi. Cruzimile, stoarcerile de bani şi totala nepricepere a lui Nero pentru treburile publice, au produs mari dereglări în mașina administrației tradiționale a imperiului, lăsată acum pe seama unor intriganți și jecmănitori ai banului public. Starea financiară era falimentară în urma risipei neroniene”.

 

Paralelismele ce se pot face cu prezentul sunt tulburătoare. Nu ştiu dacă, apelând la metafora Satyricon, Mircea Cărtărescu s-a gândit şi la această prelungire a ei. Oricum, istoria ne-a arătat că e dispusă să repete anumite lecţii până când lumea le pricepe. Dacă nu prin înţelepciune atunci pe proprie piele.

 

Voi încheia cu titlul unui roman celebru, în care Petronius şi Nero sunt personaje şi pentru care Henryk Sienkiewicz, a primit, în 1905, Premiul Nobel: Quo Vadis.

 

România e în flăcări! Quo Vadis, Mircea Cărtărescu?

 

 

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceBercea Mondial,Mircea Cartarescu,Nero,Petronius,Quo Vadis,Satyricon,Senatul EVZ,Traian Basescu(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat 'Satyricon', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-satyricon-923039.html)   Mircea Cărtărescu iese azi la rampă cu un Satyricon dâmboviţean. Se recomandă astfel, inevitabil, drept un Petronius al actualităţii. De ce nu?   Intrând în alegoria propusă, vom...Blog politic si polemic