Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat ” Camila oarba a istoriei”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-camila-oarba-a-istoriei-933326.html)

 

MOTTO

Zgâriaţi sufletul poetului cu un fir de nisip şi acolo se va naşte o perlă.

Contele de Saint Germain

 

Ce contrast între încropiturile propagandistice, de activist politic, cu care ne-a decepţionat în ultima vreme Mircea Cărtărescu, în postura de senator cu simbrie la EVZ, şi câte o mică bijuterie, cum este evocarea de astăzi, în care răzbate datul de la natură în formă nepervertită, eliberat de hamurile şi zăbala pactului cu diavolul al autorului.

Ce monstru, ce corupător uriaş poate genera o asemenea gravitaţie mutilantă încât, ştiind că drumul menit ţie, dacă-ţi conservi inocenţa, este unul de ALES, să te laşi totuşi corupt, deturnat spre fundăturile ispitelor derizorii?

Să fie la mijloc banii, să fie privilegiul de a fi tolerat la ospăţul granzilor vremelnici, să fie triumful vanităţii asupra bunului simţ care îţi arată la fiecare pas că greşeşti şi că nu ar trebui să perseverezi în greşeală? Greu de înţeles.

Cum să nu îţi dai seama că eşti prins într-o cabală în care, scutit de jena firului de nisip, eşti, de fapt, lipsit de durerea creatoare?

Chiar ţi-e indiferent că, tot mai des, în loc de perle ne oferi gablonzuri?

Azi ai făcut o excepţie. Te-ai recuperat pentru o clipă şi ne-ai prezentat poetul, încă viu. Ne-ai oferit un poem în proză sensibil, cu milenii de istorie sugrumate  în coajă de sequoia precum brânza de burduf a muntenilor noştri în coajă de brad. Eu unul, care atât de des te critic, vreau acum să-ţi mulţumesc pentru surpriza plăcută, pentru momentul de delectare oferit.

Dragă Mircea Cărtărescu, pentru binele tău dar şi al nostru, concentrează-te cât încă forţele te-ajută, pe ce e unic în tine şi nu pe numitorul tău comun cu lumea. Reabilitează-ţi inocenţa şi converteşte-o în perle. Lasă gablonzurile în grija zugravilor pe sticlă.

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceCamila oarba a istoriei,gablonz,Mircea Cartarescu,perla,Senatul EVZ(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat ' Camila oarba a istoriei', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-camila-oarba-a-istoriei-933326.html)   MOTTO Zgâriaţi sufletul poetului cu un fir de nisip şi acolo se va naşte o perlă. Contele de Saint Germain   Ce contrast între încropiturile...Blog politic si polemic