Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ” Sah si poker “, ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-sah-si-poker-918805.html )

Domnul Cartărescu se poartă ca într-un amantlâc de motan tomnatic.

– Cărtă, mă iubeşti? – întreabă felina portocalie.

– Cu toată dulceaţa pârguirii mele, suflet ales! – răspunde, poetic, poetul.

– Atunci scarpină-mă bine, bine, cum ştii tu …

– Pernuţele mele vor păstra-n memorie…!

– Mai tare, ce dracu’, mă gâdili! Ghearele tale s-au tocit?

Probabil că în urma unui astfel de reproş  domnul Cartărescu s-a simţit biciuit să zgârie, în săptămânile precedente, prin nişte editoriale furibunde şi incoerente, noua alianţă PNL – PC. Acum, după ce demonstraţia de virilitate a fost făcută prin înnădirea a două numere la scurtă distanţă (oau!, tare, nu, la vârsta asta?), şi-a permis, vlăguit, să încerce a scrie ceva, despre subiect, şi după capul său. Astfel a ieşit editorialul de azi.

Evident că piticuţul cu “controlul asupra presei şi televiziunilor” ca mijloc “de a falsifica politica democratică prin rea-credinţă şi dezinformare” şi-a scos primul fesul de Oblio din subconştientul plin de clişee băsesciene al autorului. S-o luăm însă ca pe un dat, ca pe o fatalitate, poate că va avea succes la preşcolari, şi să mergem mai departe, că descoperiri interesante ne aşteaptă.

Ieri Antonescu era tiran, narcisic şi dispreţuitor, lipsit de spirit democratic şi de demnitate. Azi este naiv, genuin, de o înduioşătoare candoare, dominat de o simplicitate stupefiantă. Cât de compatibile vi se par cele două caracterizări, emanate de “realitatea virtualizată” a autorului la numai şapte zile distanţă, vă las pe dumneavoastră să hotărâţi. Scepticilor le recomand însă puţină semantică.

Ca într-o reţetă de conservare la bătrâneţe, atunci când încep să-l doară genunchii de prea multă prosternare la nume de celebrităţi care să-i ranforseze demonstraţiile butaforice (azi: Hearst, Freud, chiar Stan şi Bran), Mircea Cărtărescu o dă, şovăitor, pe improvizaţii: fie bâlbâieli de Demostene în deşert (ca în caracterizarea lui Antonescu),

fie metafore scăpate de sub control, ce te pot duce cu gândul unde nici nu gândeşte autorul (“intrarea în vacă a lui Baconscki”, ce oribil, cu trimitere, cumva, la alegerile pentru PDL Bucureşti?),

fie folclor luminat (“să stăm strâmb şi să judecăm drept”, “ce e-n guşă-i şi-n căpuşă”, “când o face plopu’ pere şi răchita micşunele” etc.). Şi astfel se recuperează molcom poetul, pentru noi partide fierbinţi, simulând că face analiză politică.

Dar, în final, natura lui profundă irumpe. O mică zavistie nu poate fi reprimată: “Liberalii trebuie să se teamă de PSD”. Respiraţie lungă. Pauză de efect.  Emoţii. Priviri spre loji.

Mission Accomplished? Hmm.

Iubito, iartă-l pe motănelul tău persan. A fost puţin obosit. Uite, îţi promit că, până data viitoare, o să-mi ascută ghearele fix la salonul unde se tunează Mihăieş. Să vezi după aia scărpinat! Ca-n mahalaua Cuţaridei. Te ador!

Alte comentarii pe blogul conteledesaintgermain.ro

Contele de Saint GermainPolemiceAlianta PNL - PC,cartarescu,Cutarida,Evenimentul Zilei,mihaies,motan persan,Sah si poker(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu intitulat ' Sah si poker ', ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-sah-si-poker-918805.html ) Domnul Cartărescu se poartă ca într-un amantlâc de motan tomnatic. - Cărtă, mă iubeşti? – întreabă felina portocalie. - Cu toată dulceaţa pârguirii mele, suflet...Blog politic si polemic