Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Azi Mircea Badea împlineşte 38 de ani. Vârsta lui contează pentru mine în măsura în care, foarte des, mă regăsesc în felul lui de a gândi şi de a reacţiona. Mă simt astfel mai tânăr dar, iată, şi an de an mai bătrân. Nu cred că această afinitate se poate explica doar prin modul în care matematica ne-a influenţat priorităţile şi logica argumentativă.

Culmea este că, uneori, am impresia că şi el ar putea să se regăsească în mine, dacă ar şti că exist şi că reacţionez la evenimente care şi pe el îl provoacă. Nu puţine au fost situaţiile în care eu am scris dimineaţa despre un subiect iar seara sau a doua zi acelaşi subiect s-a regăsit şi pe măsuta lui de disecţie, cam cu aceleaşi puncte de incizie dar, evident, cu altă tăietură de bisturiu.

Ceea ce-i doresc în primul rând este rezistenţă. Ştiu foarte bine presiunea uriaşă la care este supus cineva care critică sistematic, inteligent, redutabil, puterea.  Şi mai ştiu că tocmai această presiune, care pe mulţi îi striveşte şi care face să iasă din vintrele lor explodate ba un colaboraţionist, ba un delator, ba un ministru de externe, ba un ministru al apărării, atunci când este înfruntată peste o anume limită poate naşte eroi.

După ştiinţa mea istoria nu consemnează eroi din tabăra puterii născuţi de lupta acesteia cu opoziţia populară.  În schimb consemnează cohorte de libidinoşi înrolaţi într-o astfel de luptă, pe care-i vedem şi în prezent băloşind pe unde apucă, nu doar speculând dar şi întreţinând prostia ca formă de existenţă electorală.

Mircea Badea se luptă cam singur cu toţi aceşti agenţi de descompunere. Ştie să le pună în faţă oglinda capabilă a le reflecta venalitatea într-un mod care îi scoate din minţi: ironie muşcătoare, demascare ridiculizantă. Dar sunt mulţi şi renasc cu vigoare, ca buruienile. Ori asta poate descuraja chiar şi pe cel mai tenace luptător. De-asta îi doresc lui Mircea Badea în primul rând rezistenţă.

Ştiu, urarea de a rezista este mai degrabă egoistă, în folosul nostru, nu al lui. Simţindu-l însă că a trecut peste limita răzgândirii sau a abandonului, sper să îi prindă şi lui bine.

Dragă Mircea Badea,

probabil că afinitatea de care am pomenit la inceput m-a determinat şi pe mine să deschid modestul front de luptă de pe acest blog. Sunt alături de tine în refuzul de a accepta prostirea ca politică de guvernare. Nu ştiu dacă este o formă îndeajuns de eficientă pentru a învinge răul dar este sigur o formă de a-l înfrunta.

Să fii sănătos! Îţi ţin pumnii!

Contele de Saint GermainEditorialeLa multi ani,matematica,Mircea BadeaAzi Mircea Badea împlineşte 38 de ani. Vârsta lui contează pentru mine în măsura în care, foarte des, mă regăsesc în felul lui de a gândi şi de a reacţiona. Mă simt astfel mai tânăr dar, iată, şi an de an mai bătrân. Nu cred că această afinitate se...Blog politic si polemic