Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Azi Mircea Badea împlinește 38 de ani. Vârsta lui contează pentru mine în măsura în care, foarte des, mă regăsesc în felul lui de a gândi și de a reacționa. Mă simt astfel mai tânăr dar, iată, și an de an mai bătrân. Nu cred că această afinitate se poate explica doar prin modul în care matematica ne-a influențat prioritățile și logica argumentativă.

Culmea este că, uneori, am impresia că și el ar putea să se regăsească în mine, dacă ar ști că exist și că reacționez la evenimente care și pe el îl provoacă. Nu puține au fost situațiile în care eu am scris dimineața despre un subiect iar seara sau a doua zi același subiect s-a regăsit și pe măsuta lui de disecție, cam cu aceleași puncte de incizie dar, evident, cu altă tăietură de bisturiu.

Ceea ce-i doresc în primul rând este rezistență. Știu foarte bine presiunea uriașă la care este supus cineva care critică sistematic, inteligent, redutabil, puterea.  Și mai știu că tocmai această presiune, care pe mulți îi strivește și care face să iasă din vintrele lor explodate ba un colaboraționist, ba un delator, ba un ministru de externe, ba un ministru al apărării, atunci când este înfruntată peste o anume limită poate naște eroi.

După știința mea istoria nu consemnează eroi din tabăra puterii născuți de lupta acesteia cu opoziția populară.  În schimb consemnează cohorte de libidinoși înrolați într-o astfel de luptă, pe care-i vedem și în prezent băloșind pe unde apucă, nu doar speculând dar și întreținând prostia ca formă de existență electorală.

Mircea Badea se luptă cam singur cu toți acești agenți de descompunere. Știe să le pună în față oglinda capabilă a le reflecta venalitatea într-un mod care îi scoate din minți: ironie mușcătoare, demascare ridiculizantă. Dar sunt mulți și renasc cu vigoare, ca buruienile. Ori asta poate descuraja chiar și pe cel mai tenace luptător. De-asta îi doresc lui Mircea Badea în primul rând rezistență.

Știu, urarea de a rezista este mai degrabă egoistă, în folosul nostru, nu al lui. Simțindu-l însă că a trecut peste limita răzgândirii sau a abandonului, sper să îi prindă și lui bine.

Dragă Mircea Badea,

probabil că afinitatea de care am pomenit la inceput m-a determinat și pe mine să deschid modestul front de luptă de pe acest blog. Sunt alături de tine în refuzul de a accepta prostirea ca politică de guvernare. Nu știu dacă este o formă îndeajuns de eficientă pentru a învinge răul dar este sigur o formă de a-l înfrunta.

Să fii sănătos! Îți țin pumnii!

Contele de Saint GermainEditorialeLa multi ani,matematica,Mircea BadeaAzi Mircea Badea împlinește 38 de ani. Vârsta lui contează pentru mine în măsura în care, foarte des, mă regăsesc în felul lui de a gândi și de a reacționa. Mă simt astfel mai tânăr dar, iată, și an de an mai bătrân. Nu cred că această afinitate se...Blog politic si polemic