Scorul acestui articol
[Total: 388 voturi. Media: 4.9]

 

Vă mai amintiți comunicatul lui Nicolae Ceaușescu din 18 decembrie 1989? Ceaușescu abia se întorsese din Iran, și revolta de la Timișoara se agrava nepermis de mult pentru el și regimul lui. A apelat în acea situație limită la argumentele cu cel mai mare impact emoțional și mobilizator asupra populației, argumentele naționalismului exacerbat, dus până la limita extremismului, invocate de regulă doar în momente excepțional de tensionate, când țara e în prag de război.

Dacă o să revedeți acum acel discurs, vă promit tuturor celor care l-ați ascultat live la momentul rostirii lui că veți avea o dublă revelație:

  1. Discursul a avut mult mai multă substanță și mesaj subliminal decât am perceput noi atunci;
  2. O mulțime de elemente din acel discurs see regăsesc în rostirile recente ale lui Klaus Iohannis.

Deși revelația a) ar merita o analiză specială, ca să realizăm cât de diferit  poate fi înțeles un eveniment la o distanță de 30 de ani de la producerea lui, mă voi limita în acest articol doar la comentarea revelației b).

Spunea Ceaușescu:

„žDin datele de care  se dispune in prezent se poate declara cu deplină certitudine că aceste acțiuni […] au fost organizate și declanșate în strânsă legătură cu cercuri iredentiste, șoviniste. Scopul acestor acțiuni antinaționale a fost acela de a crea condițiile dezmembrării teritoriale a României. […] Cele întâmplate la Timișoara constituie acțiuni organizate din timp de cercuri reacționare, agenturi de spionaj străine…”

Spunea Iohannis:

„žPSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Victor Orban, în schimbul acestei ințelegeri?”

Deci:

  • Iohannis spune că trădarea PSD a fost organizată în birouri secrete, în legătură cu Victor Orban, adică exact ce spunea și Ceaușescu,  anume că acțiunile de la Timișoara au fost organizate în strânsă legătură cu cercuri iredentiste, șoviniste;
  • Iohannis spune că scopul acțiunii antinaționale a PSD a fost „žsă dea Ardealul ungurilor”, adică aproape identic cu ce declara și Ceaușescu, anume că scopul acestor acțiuni antinaționale a fost acela de a crea condițiile „ždezmembrării teritoriale a României”.

Ceaușescu mai făcea referire în discursul lui la „žagenturi de spionaj străine„ care au complotat împotriva României. Și Iohannis, dacă ne amintim bine, a folosit tema asta: „žCine È™tie ce înțelegeri secrete face domnul Dragnea acolo, cu evrei„.

Ce să înțelegem din asemănările de mesaj și de retorică semnalate mai sus?  Că președintele Iohannis se inspiră în discurs și argumentație din președintele Ceaușescu? Sau, ceva mult mai grav, că președintele Iohannis dovedește puternic, în acest al doilea mandat al său, că Ceaușescu l-a inspirat și prin comportamentul său dictatorial.

La momentul celebrului discurs al lui Ceaușescu din decembrie 1989, România avea o singură televiziune, care funcționa, strict în folosul dictatorului, 2 ore pe zi.

Iohannis urmărește și el un control cât mai strict, și in interes personal, al mijloacelor de comunicare în masă.

Situl „žJustițiarul” extrem de incomod pentru președinte, a fost închis de două ori în mai puțin de o lună.

De la televiziunea B1TV au fost dați afară, scurt, fără preaviz, doi realizatori importanți (Sorina Matei și Andrei Bădin) care încercau, în limita posibilităților, să țină sus steagul onestității ziaristice. E drept, asta însemna să critice și guvernul, și pe președinte, ceea ce nu s-a mai înghițit. Out! Dar știți sub ce pretext (apropo de „žagenturili” lui Ceaușescu)? Ne explică chiar patronul B1TV, într-un comunicat oficial al postului:  „ž… Nu în ultimul rând, apreciem când o prestigioasă agenție de presă, Sputnik, laudă un fost realizator de programe de la B1 TV (referire la Sorina Matei). Ne scuteÈ™te de alte comentarii”. Adică, spus mai pe românește, iohannește, orbanește, Sorina Matei era, omul rușilor, frate! De-asta a fost rejectată de la B1TV, din patriotism. Din drag pentru capitalism și ură pentru comunism.

Nu pot să nu mă refer, in încheiere, și la Realitatea TV. Unde a fost uns realizator de talk-show-uri un obscur fost partener de emisiuni al lui Mircea Badea, Oreste Teodorescu. Omul, se pare, și-a atins visul vieții. Și anume să-i ia locul lui Rareș Bogdan și, mai mult decât atât, aproape imposibil de imaginat, chiar să-l depășească la fanatism și gongorism.

După o emisiune, acum trei seri, în care Mircea Dinescu l-a făcut praf, radiografiind fără menajamente și cu un umor nebun idioțeniile în cascadă ale lui Klaus Iohannis (idolul lui Oreste), domnul Teodorescu și-a luat revanșa ieri, înconjurându-se doar de invitați ultrahaștagiști. Printre care  era și un domn arogant, tuciuriu, grăsuț, cu serioase lacune de vocabular (care, se pare, a și primit o emisiune la B1TV -păi cum, tocmai vorbirăm?!!!) care a declarat, nici mai mult nici mai puțin, că discursul lui Klaus Iohannis despre vânzarea Ardealului a fost unul genial și salvator.

Nimeni din platou nu l-a contrazis, ceea ce înseamnă că lucrurile aau fost puse in ordine.  Funcționează. Tac (de rușine?) alde Liiceanu, Pora, Cornea, Cărtărescu, dar, nimeni nu e de neînlocuit! Iată că apar noi talente, noi speranțe, care bat la porțile lumii curate pe care o construiesc liberalii dimpreună cu Klaus Iohannis.

Cenzurarea și aservirea mediei, exacerbarea naționalismului primitiv. Acestea sunt soluțiile președintelui României (din 2020, nu din 1989!), la fragilitatea momentului istoric actual. Gesturi disperate de împărat gol, care simte apropierea unui deznodământ previzibil și implacabil. O repetare deplorabilă a istoriei.

Ave Klaus imperator, Ceaușescu te salută!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/05/Ceausescu-Iohannis.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/05/Ceausescu-Iohannis-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeaservirea presedi,Ceausescu 1989,cenzura presei,dictatura PNL Iohannis,intelegerea lui Dragnea cu evreii,Iohannis 2020,Justitiarul,Oreste Teodorescu,Ralitatea TV,Sorina Matei  Vă mai amintiți comunicatul lui Nicolae Ceaușescu din 18 decembrie 1989? Ceaușescu abia se întorsese din Iran, și revolta de la Timișoara se agrava nepermis de mult pentru el și regimul lui. A apelat în acea situație limită la argumentele cu cel mai mare impact emoțional și mobilizator asupra...Blog politic si polemic