Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Procedurile sunt în general făcute să protejeze oamenii de prostia umană.
Procedurile nu stabilesc doar acţiuni precise de urmat. Ele stabilesc şi alte două lucruri esenţiale pentru bunele practici: ierarhii şi responsabilităţi. Clare, cu temei juridic, fără portiţe de pasare a vinovăţiilor.
Românul nu prea crede în proceduri. I se par birocraţie, fandoseală, pierdere de vreme. “Las’ că ştiu eu mai bine ce-am de făcut”! Ca amărăşteanul obligat să se descurce toată viaţa lui pe cont propriu.
Este renumit în schimb pentru imaginaţie, pentru capacitatea de a improviza, pentru modul insolit în care îşi rezolvă problemele.
De aceea, când îl prinzi în chingile procedurilor, românul are tendinţa să se fofileze, să simuleze doar disciplina, să joace fără convingere şi adeseori incomplet rolul ce i-a fost stabilit.
Toate cele de mai sus au fost demonstrate, cu o precizie aproape instrumentală şi cu o forţă de convingere aproape didactică, cu prilejul catastrofei aviatice din Apuseni.
Ghinionul victimelor s-a dovedit a fi fost lipsa din ţară la momentul accidentului  a doctorului Raed Arafat, probabil singurul demnitar din zona noastră de intervenţie administrativă care crede cu adevărat în proceduri şi le respectă ca japonezii.
Cauza orbecăirii la care am asistat în cele 5 ore de căutare a victimelor a fost nu lipsa procedurilor ci abundenţa de proceduri, nu lipsa unui coordonator ci abundenţa de coordonatori. Parcă asistam la un concurs de-a “cine găseşte comoara”: fiecare spera să ajungă primul, să demonstreze că metoda lui a fost cea câştigătoare şi nu metodele celorlalţi.
Până la urmă victimele au fost găsite  în cel mai românesc mod: la soartă. Le-a găsit inspiraţia unor oameni care nici n-au auzit, probabil, de smartphone, de Google earth, de proceduri sau de STS. Li s-a spus de zăpadă, s-au gândit la vârful muntelui; li s-a spus de pădure rară, s-au gândit la un anume versant. După care, ca la loterie când ţi se dau două numere din 6: pentru restul de patru numere  îţi asculţi instinctul.
Despre instituţiile noastre, ca despre ploile acide: par a fi utile dar fac numai rău. MAI, STS, dezastru. Când ai fost învăţat, toată tinereţea ta, doar să priveşti prin gaura cheii şi să stai cu urechea lipită de paharul făcut stetoscop pe perete, n-ai cum să te laşi condus de rigoare, logică şi bun simţ civic.
Ministrul Stroe s-a comportat ca un maidanez fugărit de viscol: şi-a pus coada între picioare şi s-a adăpostit sub maşinăria infernală a ministerului său (ţinută pe loc repaus) ca sub o caroserie ruginită, abandonată pe carosabil.
Generalul Opriş a fost copleşit de bruiajul din creierii săi de subordonat cu comandă unică. A lipsit comanda (plecată în Israel), i-a fost imposibil să proceseze şi să decidă singur.  Incompetenţă  crasă, de slugă. Exact ca şi în cazul procurorilor de la DNA: dacă-i lipseşti de informaţiile ascultărilor telefonice, nu sunt in stare să găsească, prin talentul lor profesional, nici măcar o probă care să stea în picioare.
Victor Ponta a greşit cerând doar demiterea generalului Opriş, fără a face acelaşi lucru şi cu ministrul Stroe. I-a oferit astfel lui Traian Băsescu un bun  pretext de a-şi proteja omul (Opriş), la paritate cu omul pe care îl protejează Victor Ponta (Stroe). Iar Traian Băsescu, prin menţinerea lui Opriş în funcţie, şi-l va obliga si mai mult pe acesta pentru perioada grea care urmează.

Contele de Saint GermainEditorialecatastrofa aviatica din Apuseni,Generalul Opris,Google earth,imaginatie,improvizatie,MAI,proceduri,procurorii DNA,Radu Stroe,STS,Victor PontaProcedurile sunt în general făcute să protejeze oamenii de prostia umană. Procedurile nu stabilesc doar acţiuni precise de urmat. Ele stabilesc şi alte două lucruri esenţiale pentru bunele practici: ierarhii şi responsabilităţi. Clare, cu temei juridic, fără portiţe de pasare a vinovăţiilor. Românul nu prea crede în proceduri. I se par...Blog politic si polemic