Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Procedurile sunt în general făcute să protejeze oamenii de prostia umană.
Procedurile nu stabilesc doar acțiuni precise de urmat. Ele stabilesc și alte două lucruri esențiale pentru bunele practici: ierarhii și responsabilități. Clare, cu temei juridic, fără portițe de pasare a vinovățiilor.
Românul nu prea crede în proceduri. I se par birocrație, fandoseală, pierdere de vreme. „Las”™ că știu eu mai bine ce-am de făcut”! Ca amărășteanul obligat să se descurce toată viața lui pe cont propriu.
Este renumit în schimb pentru imaginație, pentru capacitatea de a improviza, pentru modul insolit în care își rezolvă problemele.
De aceea, când îl prinzi în chingile procedurilor, românul are tendința să se fofileze, să simuleze doar disciplina, să joace fără convingere și adeseori incomplet rolul ce i-a fost stabilit.
Toate cele de mai sus au fost demonstrate, cu o precizie aproape instrumentală și cu o forță de convingere aproape didactică, cu prilejul catastrofei aviatice din Apuseni.
Ghinionul victimelor s-a dovedit a fi fost lipsa din țară la momentul accidentului  a doctorului Raed Arafat, probabil singurul demnitar din zona noastră de intervenție administrativă care crede cu adevărat în proceduri și le respectă ca japonezii.
Cauza orbecăirii la care am asistat în cele 5 ore de căutare a victimelor a fost nu lipsa procedurilor ci abundența de proceduri, nu lipsa unui coordonator ci abundența de coordonatori. Parcă asistam la un concurs de-a „cine găsește comoara”: fiecare spera să ajungă primul, să demonstreze că metoda lui a fost cea câștigătoare și nu metodele celorlalți.
Până la urmă victimele au fost găsite  în cel mai românesc mod: la soartă. Le-a găsit inspirația unor oameni care nici n-au auzit, probabil, de smartphone, de Google earth, de proceduri sau de STS. Li s-a spus de zăpadă, s-au gândit la vârful muntelui; li s-a spus de pădure rară, s-au gândit la un anume versant. După care, ca la loterie când ți se dau două numere din 6: pentru restul de patru numere  îți asculți instinctul.
Despre instituțiile noastre, ca despre ploile acide: par a fi utile dar fac numai rău. MAI, STS, dezastru. Când ai fost învățat, toată tinerețea ta, doar să privești prin gaura cheii și să stai cu urechea lipită de paharul făcut stetoscop pe perete, n-ai cum să te lași condus de rigoare, logică și bun simț civic.
Ministrul Stroe s-a comportat ca un maidanez fugărit de viscol: și-a pus coada între picioare și s-a adăpostit sub mașinăria infernală a ministerului său (ținută pe loc repaus) ca sub o caroserie ruginită, abandonată pe carosabil.
Generalul Opriș a fost copleșit de bruiajul din creierii săi de subordonat cu comandă unică. A lipsit comanda (plecată în Israel), i-a fost imposibil să proceseze și să decidă singur.  Incompetență  crasă, de slugă. Exact ca și în cazul procurorilor de la DNA: dacă-i lipsești de informațiile ascultărilor telefonice, nu sunt in stare să găsească, prin talentul lor profesional, nici măcar o probă care să stea în picioare.
Victor Ponta a greșit cerând doar demiterea generalului Opriș, fără a face același lucru și cu ministrul Stroe. I-a oferit astfel lui Traian Băsescu un bun  pretext de a-și proteja omul (Opriș), la paritate cu omul pe care îl protejează Victor Ponta (Stroe). Iar Traian Băsescu, prin menținerea lui Opriș în funcție, și-l va obliga si mai mult pe acesta pentru perioada grea care urmează.

Contele de Saint GermainEditorialecatastrofa aviatica din Apuseni,Generalul Opris,Google earth,imaginatie,improvizatie,MAI,proceduri,procurorii DNA,Radu Stroe,STS,Victor PontaProcedurile sunt în general făcute să protejeze oamenii de prostia umană. Procedurile nu stabilesc doar acțiuni precise de urmat. Ele stabilesc și alte două lucruri esențiale pentru bunele practici: ierarhii și responsabilități. Clare, cu temei juridic, fără portițe de pasare a vinovățiilor. Românul nu prea crede în proceduri. I se par...Blog politic si polemic