Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

La ultimul comunicat de presă Traian Băsescu  şi-a construit mesajul în jurul a două semnale de dat fiori populaţiei: “ţara se află cu un pas în prăpastie” şi “România riscă să fie complet izolată”. Comentatorii s-au grăbit fie să ia o poziţie de patriotardă solidaritate cu preşedintele in faţa ameninţărilor iminente la adresa ţărişoarei, fie să pună tonul alarmist al discursului pe seama panicii din lăuntrul lui Traian Băsescu, care are impresia că ţara e el, deci transferul spre ţară a propriilor angoase este unul subînţeles.
Eu interpretez ridicarea de către Traian Băsescu a nivelului de alertă naţională la roşu – catastrofic nu ca pe o dovadă de daltonism politic ci ca pe o încercare de intimidare de tip nord – coreean.
Traian Băsescu, tot mai sugrumat de laţul timpului, încearcă să ne comunice planul său de luptă pentru cazul în care inamicii politici vor cuteza să continue acţiunile de până acum, de dezarmare a sa şi de ultima armă care-l mai face de temut, justiţia. Planul este unul simplu şi rostit răspicat: “sunt gata să duc ţara în prăpastie, să generez prin actele mele completa ei izolare, dacă nu-mi oferiţi o soluţie convenabilă de supravieţuire. După mine, potopul!”. Avem de-a face, altfel spus, cu un autodenunţ.
Traian Băsescu a făcut de data asta în relaţie cu întreg poporul român ceea ce face de 10 ani încoace cu duşmanii sai politici: a ameninţat, a încercat să intimideze, a scos la iveală fără perdea, întreaga sa iraţionalitate, tocmai pentru a ne convinge că e capabil de orice, că nimeni nu ar trebui să se bazeze pe faptul că “joacă teatru sau că nu este chiar atât de nebun încât să facă ce spune”.
Atunci când Traian Băsescu afirmă că ”ţara se află pe marginea prăpastiei” el nu se referă la
ameninţări externe – cum îi convine să lase de înţeles – ci are în minte mişcările lui următoare în lupta disperată de a se autosalva. Dacă va fi nevoie va scoate pe străzi batalioane întregi de procurori înarmaţi cu biblii, dube, mandate de aducere şi cătuşe. Dacă cei care-l atacă nu se vor potoli, îi va aresta într-o noapte şi pe Crin şi pe Ponta şi pe Voiculescu şi pe Gâdea şi pe Badea şi pe oricine i se va opune. Deocamdată se fac pregătiri pentru asigurarea tăcerii. Nimeni să nu mai indrăznească a scoate o vorbă despre DNA, Kovesi ori ICCJ. În paralel, ca un fel de testare a situatiei, se arestează, într-o grotescă demonstraţie de forţă, personaje de mâna a doua sau fără prea mare priză la populaţie, precum Nicuşor Constantinescu. Lumea nu protestează, lumea se obişnuieşte, lumea acceptă, lumea moţăie. Când va fi bine adormită, când pericolul ieşirilor masive în stradă va fi minimizat, atunci va putea fi dat asaltul final. Noaptea cuţitelor lungi. Scoaterea din scenă a liderilor antibăsişti.

Sunt astfel de acţiuni de natură a arunca ţara în prăpastie? Dar de a o izola de parteneri normali? Sunt. Ei bine, eu cred că la asta se referea Traian Băsescu. Şi am motive să-l iau în serios.

Dacă independenţa justiţiei înseamnă libertatea de a aresta pe oricine, oricând, oricum, fără a da vreo explicaţie şi fără a răspunde în faţa nimănui, atunci mi se pare obligatoriu şi urgent ca USL să pregătească nişte proceduri de autoapărare în faţa unor astfel de acţiuni nebuneşti.

Nu pricep de ce nu se organizează nişte mitinguri uriaşe de protest faţă de comportamentul tot mai îngrijorător, galopant ameninţător, al lui Traian Băsescu. Doar furia mulţimii l-ar mai putea potoli. Ce-i prostia asta că în numele şi cu implicarea celor de la putere (o jumătate doar a puterii)  nu e normal să organizezi mitinguri de atitudine? Este USL capabil să scoată, trei duminici la rând, câte 10 mii de oameni în stradă în marile oraşe şi  50 mii în Bucureşti pentru a striga “Vrem justiţie independentă, vrem să fim lăsaţi să guvernăm, jos Băsescu”? Dacă da, atunci acum este momentul să o facă. Mai ales că vin şi alegerile europarlamentare.

Cei ce domnesc prin frică doar cu frica pot fi învinşi. Căci dacă li se răspunde cu raţionalitate vor persevera.

Contele de Saint GermainEditorialeCrin Antonescu,Dan Voiculescu,DNA,dupa mine potopul,ICCJ,Kovess,Mihai Gadea,Mircea Badea,mitinguri de protest,NATO,Nicusor Constantinescu,prapastie,UE,Victor PontaLa ultimul comunicat de presă Traian Băsescu  şi-a construit mesajul în jurul a două semnale de dat fiori populaţiei: “ţara se află cu un pas în prăpastie” şi “România riscă să fie complet izolată”. Comentatorii s-au grăbit fie să ia o poziţie de patriotardă solidaritate cu preşedintele in faţa...Blog politic si polemic