Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

La ultimul comunicat de presă Traian Băsescu  și-a construit mesajul în jurul a două semnale de dat fiori populației: „țara se află cu un pas în prăpastie” și „România riscă să fie complet izolată”. Comentatorii s-au grăbit fie să ia o poziție de patriotardă solidaritate cu președintele in fața amenințărilor iminente la adresa țărișoarei, fie să pună tonul alarmist al discursului pe seama panicii din lăuntrul lui Traian Băsescu, care are impresia că țara e el, deci transferul spre țară a propriilor angoase este unul subînțeles.
Eu interpretez ridicarea de către Traian Băsescu a nivelului de alertă națională la roșu – catastrofic nu ca pe o dovadă de daltonism politic ci ca pe o încercare de intimidare de tip nord – coreean.
Traian Băsescu, tot mai sugrumat de lațul timpului, încearcă să ne comunice planul său de luptă pentru cazul în care inamicii politici vor cuteza să continue acțiunile de până acum, de dezarmare a sa și de ultima armă care-l mai face de temut, justiția. Planul este unul simplu și rostit răspicat: „sunt gata să duc țara în prăpastie, să generez prin actele mele completa ei izolare, dacă nu-mi oferiți o soluție convenabilă de supraviețuire. După mine, potopul!”. Avem de-a face, altfel spus, cu un autodenunț.
Traian Băsescu a făcut de data asta în relație cu întreg poporul român ceea ce face de 10 ani încoace cu dușmanii sai politici: a amenințat, a încercat să intimideze, a scos la iveală fără perdea, întreaga sa iraționalitate, tocmai pentru a ne convinge că e capabil de orice, că nimeni nu ar trebui să se bazeze pe faptul că „joacă teatru sau că nu este chiar atât de nebun încât să facă ce spune”.
Atunci când Traian Băsescu afirmă că „țara se află pe marginea prăpastiei” el nu se referă la
amenințări externe – cum îi convine să lase de înțeles – ci are în minte mișcările lui următoare în lupta disperată de a se autosalva. Dacă va fi nevoie va scoate pe străzi batalioane întregi de procurori înarmați cu biblii, dube, mandate de aducere și cătușe. Dacă cei care-l atacă nu se vor potoli, îi va aresta într-o noapte și pe Crin și pe Ponta și pe Voiculescu și pe Gâdea și pe Badea și pe oricine i se va opune. Deocamdată se fac pregătiri pentru asigurarea tăcerii. Nimeni să nu mai indrăznească a scoate o vorbă despre DNA, Kovesi ori ICCJ. În paralel, ca un fel de testare a situatiei, se arestează, într-o grotescă demonstrație de forță, personaje de mâna a doua sau fără prea mare priză la populație, precum Nicușor Constantinescu. Lumea nu protestează, lumea se obișnuiește, lumea acceptă, lumea moțăie. Când va fi bine adormită, când pericolul ieșirilor masive în stradă va fi minimizat, atunci va putea fi dat asaltul final. Noaptea cuțitelor lungi. Scoaterea din scenă a liderilor antibăsiști.

Sunt astfel de acțiuni de natură a arunca țara în prăpastie? Dar de a o izola de parteneri normali? Sunt. Ei bine, eu cred că la asta se referea Traian Băsescu. Și am motive să-l iau în serios.

Dacă independența justiției înseamnă libertatea de a aresta pe oricine, oricând, oricum, fără a da vreo explicație și fără a răspunde în fața nimănui, atunci mi se pare obligatoriu și urgent ca USL să pregătească niște proceduri de autoapărare în fața unor astfel de acțiuni nebunești.

Nu pricep de ce nu se organizează niște mitinguri uriașe de protest față de comportamentul tot mai îngrijorător, galopant amenințător, al lui Traian Băsescu. Doar furia mulțimii l-ar mai putea potoli. Ce-i prostia asta că în numele și cu implicarea celor de la putere (o jumătate doar a puterii)  nu e normal să organizezi mitinguri de atitudine? Este USL capabil să scoată, trei duminici la rând, câte 10 mii de oameni în stradă în marile orașe și  50 mii în București pentru a striga „Vrem justiție independentă, vrem să fim lăsați să guvernăm, jos Băsescu”? Dacă da, atunci acum este momentul să o facă. Mai ales că vin și alegerile europarlamentare.

Cei ce domnesc prin frică doar cu frica pot fi învinși. Căci dacă li se răspunde cu raționalitate vor persevera.

Contele de Saint GermainEditorialeCrin Antonescu,Dan Voiculescu,DNA,dupa mine potopul,ICCJ,Kovess,Mihai Gadea,Mircea Badea,mitinguri de protest,NATO,Nicusor Constantinescu,prapastie,UE,Victor PontaLa ultimul comunicat de presă Traian Băsescu  și-a construit mesajul în jurul a două semnale de dat fiori populației: 'țara se află cu un pas în prăpastie' și 'România riscă să fie complet izolată'. Comentatorii s-au grăbit fie să ia o poziție de patriotardă solidaritate cu președintele in fața...Blog politic si polemic