Scorul acestui articol
[Total: 26 voturi. Media: 4.6]

Am fost câteva zile la Paris. Nu doar ca să văd pe viu două finale la Roland Garros dar È™i pentru asta.

Am găsit un Paris cu pulsul mărit. Și afiÈ™ând, sub o tensiune de infrasunete, un calm vigilent.

Totul părea ca alte dăți, doar că pe străzi patrulau militari in uniforme de camuflaj, cu arme automate ce arătau extrem de sofisticat.

La intrarea în Complexul Roland Garros am trecut prin patru filtre. Primul, control bagaje. Al doilea, control corporal cu detectoare de metal. Al treilea, control bagaje + control corporal + control bilete. Ultimul, controlul biletelor (individualizate cu nume È™i prenume) È™i confruntarea acestora cu documentele de identitate ale posesorului. Despre meciuri, poate altă dată. Doar atât: nu le-am prea purtat noroc americanilor. Și Serena Williams È™i frații Bryan au trebuit să accepte că lumea se schimbă.

Despre inundații È™i greve am aflat doar seara, târziu, când am ajuns la hotel È™i am deschis televizorul. Mi-au atras atenția două aspecte:

  • primul, un reprezentant al Ministerului de Interne din Franța care spunea că după 1,5 ani de alertă continuă È™i stres în condiții de război, oamenii lui, polițiÈ™tii de pe străzi, sunt foarte obosiți. Iar ce e mai greu, abia acum vine. Căci urmează marea provocare, Campionatul European de Fotbal;
  • al doilea, modul în care È™i oficialitățile È™i cetățenii intervievați acceptau, ca pe un drept inalienabil al protestatarilor, grevele în plină desfăÈ™urare. Nu am auzit pe nimeni să-i acuze pe greviÈ™ti că nu îÈ™i iubesc È™i respectă țara, ba, mai mult, că È™i-ar trăda-o, pentru că „žtocmai acuma È™i-au găsit să paralizeze transporturile È™i industria, când sunt È™i inundații istorice È™i amenințări teroriste fără precedent, iar ochii întregii lumi sunt ațintiți spre Franța marilor competiții sportive în derulare sau la orizont: tenis, fotbal, ciclism”.

Inevitabil mi-am amintit de cariatidele de mucava ale justiției noastre dâmbovițene, despletitele doamne Macovei È™i Prună  care spuneau că, în condițiile luptei anticorupție, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin, discuția despre aceste drepturi fiind un lux.

Iată deosebirea între o țară puternică, în care democrația este îmbrățiÈ™ată convingător, cu toate bunele È™i relele ei, È™i o țară cu instituții È™i lideri în derivă care nu È™tiu să se comporte altfel decât au învățat de la predecesori: abuziv È™i disprețuitor la adresa celor mulți.

Francezii au în cultură, în educație È™i în sânge componentele fără de care noțiunea de existență demnă nu are sens: libertate, egalitate, fraternitate.  Ei simt mai bine decât oricine, È™i istoria lor o demonstrează, că dreptul la luptă socială legală nu li-l poate confisca nimeni. Căci este un drept al omului, adică al fiecăruia dintre ei. Statul nu reprezintă o domniÈ™oară cu care trebuie să te porți cu mănuÈ™i ci un mecanism cu tendințe mereu autoritariste, căruia trebuie să-i opui rezistență ori de câte ori dă semne că È™i-a uitat menirea È™i limitele de intervenție.

Când vom ajunge È™i noi să trăim din convingeri democratice È™i nu din lozinci, să ne solidarizăm în jurul cauzelor juste È™i să trimitem la periferia politicii pe toți cei ce au tendința să ne sugrume atunci când încercăm să ne exercităm drepturi fundamentale?

Felicitări, dragi francezi, pentru puterea de a rămâne voi înÈ™ivă chiar È™i în momente dificile. Vă prețuiesc È™i mă regăsesc mult mai mult în voi, în naturalețea voastră, uneori naivă, de ființe sociale vii È™i greu de manipulat, decât în morga celor ce pozează în atotputernici, atoateÈ™tiutori, È™i care ne învață ce e bine È™i ce e rău dar nu în beneficiul nostru ci al lor.

Contele de Saint GermainEditorialeCampionatul European de Fotbal,Franta,fratii Bryan,Ministerul de Interne din Franta,Monica Macovei,Paris,Raluca Pruna,Roland Garros,Serena WilliamsAm fost câteva zile la Paris. Nu doar ca să văd pe viu două finale la Roland Garros dar È™i pentru asta. Am găsit un Paris cu pulsul mărit. Și afiÈ™ând, sub o tensiune de infrasunete, un calm vigilent. Totul părea ca alte dăți, doar că pe străzi patrulau militari in...Blog politic si polemic