Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

ComuniÈ™tii s-au împiedicat în democrație mai puțin decât capitaliÈ™tii. Ei au tratat oamenii ca pe roiuri de termite, disprețuindu-i È™i nesocotindu-le drepturile. Când era vorba de războaie, îi exploatau fără mila È™i menajamente, ca pe uneltele de unică folosință. Când incomodau, îi stârpeau în vrac. Grămada burghezo „“ moÈ™ierimii: la canal. Grămada elitelor intelectuale: la Sighet, PiteÈ™ti, Gherla. Și tot aÈ™a…
CapitaliÈ™tii invocau principii sacrosancte când venea vorba de conaționalii lor. Făcuseră o virtute din a declara că siguranța È™i bunăstarea acestora sunt mai presus de orice alte valori de apărat. Asta i-a împiedicat de multe ori să adopte soluții ce presupuneau mari sacrificii umane.
AÈ™a se face că, dacă ne referim la embleme si specii, când vine vorba de spionaj ruÈ™ii È™i-au bazat dezvoltarea serviciilor secrete pe sursele umane de informații în vreme ce, când vorbim despre americani, aceÈ™tia au investit masiv în tehnologii.
Ce vedem azi, în România? Un sistem de intelligence hibrid.
Tradiția de 50 de ani a temutei Securități a înrădăcinat adânc, în conÈ™tiințe È™i mentalități, disprețul față de drepturile omului È™i practicarea, ca regulă abuzivă È™i cinică, a prezumției de vinovăție. Presa È™i sursele anonime din rărunchii instituțiilor de forță ale țării vehiculează cifre de-a dreptul îngrozitoare (pentru o țară cu economia È™i nevoile României) când vine vorba de uriaÈ™ul angrenaj invizibil pus în miÈ™care pentru spionajul intern, al românilor de către români. Mania ascultării, glorificarea delațiunii, infiltrarea de „žacoperiți” în toate fibrele vii ale societății, chiar È™i în acelea în care este interzis expres, prin legi organice, acest lucru, sădirea neîncrederii, a discordiei È™i pornirilor antagonice între concetățeni, pentru a-i face mai vulnerabili È™i mai uÈ™or de manipulat; iată doar câteva din năravurile prelungite din comunism. Toate bazate pe oameni „“ unealtă, pe lefegii fără calciu-n oase, pe indivizi cu spirit de turmă de care sistemul să se poată descotorosi fără vreo remuÈ™care când nu vor mai fi folositori în această luptă murdară.
Dar cum, nu ne-am reformat după decembrie 1989? Nu am devenit partenerii strategici ai marelui licurici, acest far călăuzitor când vine vorba de democrație È™i respect față de cetățean?
Poate față de cetățeanul lui! Căci față de al nostru, s-a văzut la referendumul din 2012.
Parteneriatul strategic cu SUA nu a înlocuit, în practicile serviciilor secrete române, tarele trecutului cu binefacerile progresului tehnologic de ultimă oră. Armata de ginitori È™i timpaniÈ™ti de care pomeneam mai sus nu a fost demobilizată, pentru a întări agricultura, industria, comerțul țarii. Dimpotrivă, a fost completată cu noi forțe, capabile să țină pasul cu tehnicile revoluționare de spionat. România a devenit centrul de supraveghere informatică a Ucrainei È™i, evident, dacă tot a primit dotările necesare, le va folosi pentru a controla mai bine È™i internul. Pentru asta, însă, ar fi nevoie de legile Big Brother. Nu că acum acestea nu ar fi aplicate, chiar È™i fără votul Parlamentului, dacă interesul vreunei instituții o cere. Dar totuÈ™i… Lipsa acoperirii legale impune un efort de clandestinitate, de È™tergere a urmelor, de creare a unor aparențe înÈ™elătoare. Ceea ce agasează.
Democrația o ia rapid pe urmele patriotismului. Adică devine o noțiune ce se goleÈ™te de conținut cu fiecare an care trece, cu fiecare gest care o compromite.
Ce ne mai trebuie patriotism în globalizare?
Ce ne mai trebuie democrație într-o lume condusă discreționar de serviciile secrete?
Aici am ajuns! Să ne fie ruÈ™ine de concepte pentru care străbunii noÈ™tri au crezut că merită să-ți dai chiar È™i viața.
Sesizați ironia istoriei recente?
Èšara l-a ales, naivă, pe Klaus Johannis. Dar cine ne conduce, în fapt? Generalul Florian Coldea. Pe care nu l-a ales nimeni. Ba nu, rectific! L-a ales Traian Băsescu.
Pe Traian Băsescu poporul l-a demis, prin referendum, în 2012. Democratic. Neconcludent pentru SUA, farul planetar al democrației. Cu susținerea lor Traian Băsescu ne-a mai batjocorit doi ani.
Vi se pare că poporul este cel care îÈ™i impune voința? Prin oamenii aleÈ™i de el?
Trăim într-o lume dominată tot mai fără perdea de oculți. De forțe È™i indivizi care nu doar că nu au girul poporului, prin vot, pentru ceea ce fac dar stau È™i ascunÈ™i, ca sforarii de marionete, să nu se pună cumva reflectoarele pe ei. Să nu li se vadă viciile de fabricație.
Asistăm în direct la spectacolul unic al uciderii unui mit născut tocmai în Grecia antică. Asistăm, ba chiar participăm nemijlocit, la falimentul democrației.
Dar nimeni dintre actorii principali nu are curajul să recunoască asta, deschis. Pentru că ar trebui să explice cu ce, mai bun, È™i-a propus să înlocuiască această formă perimată de guvernare.
Un nou tip de dictatură se înstăpâneÈ™te: dictatura lui „žÈ™tiu totul despre tine”! „žMă asculți sau te distrug”!
Dacă È™i cel mai ales preÈ™edinte al românilor a fost îngenuncheat de ce È™tie sistemul despre el, de ce-a văzut acesta prin gaura de cheie decupată în carcasa vieții lui din ultimii ani, atunci nouă, muritorilor de rând, nu ne mai rămâne decât o exclamație pur retorică:
„žOpriți-vă! E prea de tot!”
Cum s-o adresăm însă? Cu ochii spre cer sau spre pământ? Spre speranța utopică sau spre realitatea necruțătoare?

Contele de Saint GermainEditorialecanal,capitalisti,comunisti,dictaturaburghezo-mosierimea,Florian Coldea,Klaus Johannis,lefegii,legile Big Brother,marele licurici,parteneriatul strategic cu SUA,penitenciarul Gherla,penitenciarul Pitesti,penitenciarul Sighet,securitatea,servicii secreteComuniÈ™tii s-au împiedicat în democrație mai puțin decât capitaliÈ™tii. Ei au tratat oamenii ca pe roiuri de termite, disprețuindu-i È™i nesocotindu-le drepturile. Când era vorba de războaie, îi exploatau fără mila È™i menajamente, ca pe uneltele de unică folosință. Când incomodau, îi stârpeau în vrac. Grămada burghezo '“ moÈ™ierimii:...Blog politic si polemic