Scorul acestui articol
[Total: 133 voturi. Media: 4.9]

Când ai trăit, ca mine, o jumătate de viață în comunism și cealaltă jumătate în capitalism, tentația comparației devine viciu. Aproape fiecare enervare politico „“ socială de care te lovești în prezent declanșează reflex o căutare și un echivalent în trecut. Ca la orice viciu, e vorba de senzații și de dependență.

Așa am ajuns să văd în unele dintre faptele ultimelor luni de guvernare Iohannis „“ Câțu elemente parcă inspirate din celebra Daciadă de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Dar inspirate nu din părțile ei bune ci, ca într-o parodie amară, exact din contrariul lor. De aceea, dar și pentru  efectele ei nefaste, voi numi de-acum încolo guvernarea Iohannis „“ Câțu DRACIADA. Un apelativ cât două anateme acuplate în rut, plus o terminație feminizantă, după modelul uraganelor: (DRAC + IAD + A).

Ce au în comun Daciada lui Ceaușescu și DRACIADA lui Iohannis? Niște termeni definitorii, subliniind contraste: amatorismul, caracterul de masă, competiția.

Daciada se adresa amatorilor. DRACIADA este înfăptuită de amatori.

Daciada își propunea stimularea sportului de masă. DRACIADA are ca efect pauperizarea în masă.

Daciada se definea ca o competiție descoperitoare de talente. DRACIADA ete o competiție a antitalentelor. Care dintre Câțu și Orban este mai incompetent? Care dintre Vlad Voiculescu și Dan Barna este mai habarnist și mai toxic? Care dintre Năsui și Stelian Ion este mai corupt?

Daciada lui Ceaușescu era pașnică și cu un sâmbure patriotic. Deși rolul ei propagandistic era evident, efectul asupra societății era unul de mobilizare și fortificare. Românii, de la elevi la pensionari, erau scoși din case și împinși pe tăpșane, pe străzi, pe stadioane, în sălile de sport să se dezmorțească, să socializeze și, uneori, chiar să se bucure.

DRACIADA lui Iohannis produce suferință și dezbinare. Închide oamenii in case, le distruge moralul și afacerile, îi culpabilizează și îi amendează la cel mai mic semn de ieșire din rând.

DRACIADA lui Iohannis este un asalt împotriva bisericii și a tot ce poate da speranță și genera rezistență de grup. Instituțiile cheie sunt compromise cu bună știință pentru că într-un proiect de glorificare a gheenei haosul trebuie să fie primordial.

Justiția a devenit o măciucă politică, folosită discreționar de mai marii zilei. Când le convine (ex. arestarea lui Dragnea), o apără simfonic. Când nu (ex. sentința definitivă pentru 10 august), o trag la răspundere cu furie inchizitorială și cu toate falseturile afonilor din lume.

Poliția și Jandarmeria au devenit jalea deprofesionalizării și a celor mai murdare complicități. Cât te-ai strădui și te-ai ascunde în nori de tămâie, nu poți scăpa de spectrele cu coarne și copite care populează iadul acestor uniforme. Cazul răpirilor de la Caracal, cazul crimelor de la Onești, cazul torturilor de la Secția 16 sunt doar scântei recente dintr-un rug ce carbonizează, indiferent la consecințele pe termen lung, încrederea populației într-o minimă protecție instituțională.

DRACIADA lui Iohannis asta înseamnă: dezbinare și haos. Greșeală și perseverență în greșeală. Prostie crasă, dar nu mai mult decât ticăloșie criminală. Aproape că suntem înpinși să devenim nostalgici!

Pentru că, în raport cu DRACIADA de azi, Daciada de ieri începe să ni se pară o adevărată binefacere.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/03/iad.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/03/iad-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialedaciada,dezbinare nationala,drac,DRACIADA lui Iohannis,gafele politiei,iad,justitia maciuca politica,patriotismCând ai trăit, ca mine, o jumătate de viață în comunism și cealaltă jumătate în capitalism, tentația comparației devine viciu. Aproape fiecare enervare politico '“ socială de care te lovești în prezent declanșează reflex o căutare și un echivalent în trecut. Ca la orice viciu, e vorba de senzații...Blog politic si polemic