Scorul acestui articol
[Total: 1 voturi. Media: 1]

Vă amintiți povestea cu pixelul albastru? Deși știa prea bine că lovise acel copil, Traian Băsescu a apelat la „instituții” să-l deculpabilizeze. La instituții pe care le controla și de al căror răspuns favorabil lui, indiferent care ar fi fost realitatea, era sigur.  A trimis o copie a filmulețului să fie expertizată de un institut cu un director „de gașcă” și apoi s-a apărat cu concluziile bălmăjite ale acestuia, cum că pelicula fusese „lucrată” de Dinu Patriciu ca să-l discrediteze pe EL, Președintele, marele iubitor de copii.
Această secvență dovedește cât se poate de clar că Traian Băsescu, uns cu toate alifiile securismului ceaușist, era conștient încă de pe atunci că, dacă dorești o cât de firavă credibilitate, trebuie să încerci a răspunde la acuzații grave ce ți se aduc prin verdicte oficiale, ale unor instanțe ale statului, și nu prin propria pledoarie, inevitabil pro domo.
Ieri, în cazul dezvăluirilor extrem de periculoase pe care i le aduce Sorin Roșca Stănescu, a preferat un siretlic: și-a aranjat o întrebare, ca din întâmplare, din partea unui reporter, și a scos dintr-o mapă roșie pe care o avea la el (tot din intâmplare?!!) un extras de cont pe care era subliniat cu roșu „ROL”. Pe mine argumentul lui TB că documentul  era fals deoarece „nicio bancă nu primește euro într-un cont de lei” m-a convins doar pe jumătate. Da, în mod normal și pentru muritorii de rând,  ce a spus Traian Băsescu este adevărat. Însă, dacă în locul muritorului de rând se prezintă o figură marcantă și dacă în locul unei bănci serioase pune umărul o bancă „de casă”, totul se poate aranja. Doar s-a văzut asta și la creditul de milioane de euro pe care Elena Udrea l-a obținut de la BRD Societe Generale, și la creditul de peste un milion de euro pe care Ioana Băsescu l-a obținut girând cu pământul pe care urma să-l cumpere (deși, oficial, nicio bancă din România nu acceptă azi pământ agricol drept gaj).
Întrebarea legitimă care se impune este următoarea: de ce a ales TB să folosească, de data asta, o astfel de cale de apărare, șubredă și neconvingătoare, și nu a apelat la sprijin instituțional pentru a-și demonstra nevinovăția? Nedumerirea este cu atât mai îndreptățită cu cât există precedentul anterior amintit, cu „pixelul albastru”Â  când, chiar știind sigur că nu avea dreptate (dar știind aproape la fel de sigur că se dădea pe mâini bune), a preferat variantei de a se disculpa și victimiza singur, varianta de a apela la instituții.
DNA-ul îl ascultă pe TB cu arma la picior. Reacționează la sugestiile lui (ca să mai spunem despre ordine) de pe o zi pe alta („nu e bine, domnu”™ comisar, nu e bine” a zis TB de la garaj și a doua zi domnu”™ comisar era deja băgat în anchete de procurorii DNA). Cât le-ar fi luat procurorilor DNA (dacă TB și-ar fi dorit-o cu adevărat) să verifice direct la bancă dacă acele ordine de plată au existat sau nu, dacă operațiunile incriminate s-au executat sau nu? Probabil nu mai mult decât o zi. Și astăzi ar fi putut anunța, în numele instituției de suflet a președintelui, că nimic nu se confirmă, că totul a fost o manipulare ordinară a lui SRS, că Traian Băsescu este curat ca lacrima etc. etc. etc.
După cum bine observăm, nu se intâmplă nimic din toate acestea.  TB, ca de fiecare dată când e „groasă” pentru el, sau tace sau încearcă să bagatelizeze.
Placiditatea instituțiilor ce pot aduce lumină în acest caz (ca și în cel al conturilor din Seychelle), eschivarea lor de la o implicare rapidă și temeinică, constituie după părerea mea dovada cea mai bună că Traian Băsescu este vinovat. Pentru că dacă n-ar fi, nimic nu le-ar împiedica, dar absolut nimic (și ar fi și foarte simplu de procedat), să demonstreze și să probeze acest lucru.
Prin pasivitatea ei și a procurorilor din subordine, altfel foarte zglobii în alte cazuri, doamna Kovesi se constituie singură în martorul involuntar (dar cheie) al celor care îl acuză pe Băsescu. Cu fiecare zi de tăcere care se adaugă, mărturia ei crește în greutate. Până când, timpul maturării sosit, va căpăta consistența unei complicități.

Contele de Saint GermainEditorialeBRD Societe Generale,Dinu Patriciu,DNA,Elena Udrea,Ioana Basescu,Laura Codruta Kovesi,pixelul albastru,Sorin Rosca StanescuVă amintiți povestea cu pixelul albastru? Deși știa prea bine că lovise acel copil, Traian Băsescu a apelat la 'instituții' să-l deculpabilizeze. La instituții pe care le controla și de al căror răspuns favorabil lui, indiferent care ar fi fost realitatea, era sigur.  A trimis o copie a filmulețului...Blog politic si polemic