Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Înainte de vizita lui Victor Ponta la Washington, Traian Băsescu declanşase împotriva premierului atacuri furibunde. Făcea aproape zilnic, la ora 18:30, conferinţe de presă la Cotroceni pentru a-şi dializa rărunchii de toxinele pe care i le provoca “il dottore”.
După ce vizita la Washington s-a terminat, s-au terminat şi atacurile preşedintelui. Ca prin minune. Mai apărea pe ici pe colo câte o mârâială pe la oficine (cu “libertatea presei” nu te joci, parol) dar de la pupitrul cu steaguri în spate, tăcere.
Eu am dedus de aici că, în schimbul promisiunilor făcute la Casa Albă , premierul a cerut ca acasă să fie lăsat să lucreze.  Domnul Biden i-a telefonat lui Traian Băsescu pentru a-i spune cât de mult îl preţuieşte şi … s-a aşternut liniştea. Interese de parteneriat strategic, fără îndoială. Să vedem însă cât îl vor ţine nervii pe (po)sedat.
***
Crin Antonescu  îl pişcă tot mai des pe colegul său, co-preşedinte al USL.  Găsesc asta o strategie excelentă. Mai ales că este aplicată cu relaxare, cu zâmbetul pe buze, fără încrâncenarea jocului pe “totul sau nimic”. Unii s-ar fi aşteptat (dintre care foarte mulţi şi-ar fi dorit cu ardoare) ca mişcările de trupe dinspre PPDD către PSD sau declaraţiile otrăvite ale “socrului – trompetă” Ilie Sârbu privind atingerea de către partidul său a majorităţii in Parlament să-l irite intr-atât pe domnul Antonescu încât acesta să-şi piardă cumpătul  şi să gafeze. Observăm că nu este deloc aşa. Preşedintele PNL nu închide ochii la anumite tendinţe de excedare a mandatului de premier pe care Victor Ponta le mai manifestă uneori din prea mult elan seductiv faţă de unii parteneri externi (cum a fost promisiunea făcută lui Joe Biden referitoare la Kosovo, promisiune hazardată nu doar prin formă dar şi prin fond).
Din agresivitatea relaxată a lui Crin Antonescu la adresa lui Victor Ponta şi a unor voci belicoase din PSD eu deduc două lucruri:
a) Crin Antonescu nu e dispus să plătească “orice preţ” (să se lase, adică, şantajat) pentru a primi susţinerea la prezidenţiale din partea PSD;
b) Crin Antonescu nu se teme în acest moment că “fortificarea parlamentară” a PSD l-ar putea împinge pe Victor Ponta spre ruperea USL. Chiar dacă, aritmetic, PSD + PPDD + UDMR ar putea încropi  o majoritate simplă, această construcţie ar fi extrem de greu să reziste pe termen mediu. Fără suportul consistent (totuşi) al PNL, fără aportul de credibilitate al acestui partid (în jurul căruia, la o adică, chiar s-ar putea strânge toate forţele autointitulate “de dreapta” pentru a constitui o opoziţie de temut) trupele lui Ponta ar deveni foarte vulnerabile iar candidatul (sau candidatura) acestuia la prezidenţialele de la anul şi-ar pierde mult din procentele date azi de sondaje. Cu alte cuvinte, cine ar avea cel mai mult de pierdut din destrămarea USL ar fi PSD şi nu PNL.
***
În ultimele zile, Sorin Roşca Stănescu a făcut nişte dezvăluiri “atomice” la adresa lui Traian Băsescu. Comisioane primite de acesta în conturi din Seychelles, bani spălaţi de acesta în timpul campaniei electorale din 2004, milioane şi milioane de euro negrii, bani evidenţiaţi în documente oficiale bancare, toţi având ca numitor comun trasee intersectate decisiv cu Traian Băsescu, înpotmolite prin buzunarele secrete ale acestuia.  La toată avalanşa fără precedent de acuze devastatoare declanşată de SRS, ce observăm din partea celui mai scandalagiu, mai contondent şi mai mistificator personaj politic român de după 1989 (la concurenţă cu Vadim Tudor)? Pasivitate, şovăială, declaraţii (directe sau prin purtătorul de cuvânt) suspect de generale şi nepolemice.
Ce se poate deduce de aici? Cel puţin următoarele:
a) Că Traian Băsescu se simte cu musca pe căciulă. Dacă nu ar fi făcut nimic din ceea ce i se reproşează, ar fi ieşit din prima clipă, cu violenţa şi aroganţa caracteristice, să nege, să acuze de fals, să anunţe declanşarea în regim de urgenţă a efectuării de investigaţii specifice, de către instituţii abilitate ale statului, privind împrejurările în care au putut să apară respectivele documente “contrafăcute”. Faptul că reacţia preşedintelui se rezumă la anunţarea extrem de discretă a intentării unui proces împotriva lui S. R. Stănescu trădează prudenţă maximă, teama de consecinţele amplificării acestui scandal, nesiguranţă. Pentru a-şi calibra cât mai convenabil replica, TB, om al sistemului, ştie că trebuie mai întâi să afle cât a ajuns din toată povestea asta la urechile lui SRS şi care sunt toate probele pe care SRS le deţine.
b) Sorin Roşca Stănescu, deşi inţialele numelui său  par a veni de la “Sevicii Române Secrete”, nu putea obţine singur informaţiile şi dovezile prezentate în acest scandal. Acestea i-au fost furnizate, evident, de “oameni de bine”. Audi-ul negru la care se referă SRS a fost filat de profesionişti în culegerea de informaţii;  extrasele bancare făcute publice de SRS au fost sustrase, prin tehnici de spargere a  barierelor de confidenţialitate bancară, de acelaşi tip de profesionişti.
Gata, să fi început defectările? Intrarea în ultimul an de mandat al lui Traian Băsescu să fi declanşat reorientarea celor informaţi? Sau nişte semnale luminoase, mesaje codificate Morse, să fi fost transmise de licuriciul care contează, după vizita lui Ponta la Casa Albă?  Vom primi răspunsul în perioada următoare când, dacă se adevereşte măcar una dintre ipotezele de mai sus, vom avea parte fie de o demisie anticipată fie de o hemoragie de informaţii şi dovezi crescător compromiţătoare la adresa lui Traian Băsescu.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiCasa Alba,conturi in Seyschelles,Corneliu Vadim Tudor,Cotroceni,Crin Antonescu,Joe Biden,PNL,PPDD,PSD,Sorin Rosca Stanescu,UDMR,USL,Victor PontaÎnainte de vizita lui Victor Ponta la Washington, Traian Băsescu declanşase împotriva premierului atacuri furibunde. Făcea aproape zilnic, la ora 18:30, conferinţe de presă la Cotroceni pentru a-şi dializa rărunchii de toxinele pe care i le provoca “il dottore”. După ce vizita la Washington s-a terminat, s-au terminat şi atacurile...Blog politic si polemic