Scorul acestui articol
[Total: 44 voturi. Media: 4.7]

 

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță au o particularitate foarte derutantă: nu È™tii unde se opresc. Din acest motiv cei vizați de ele preferă să tacă decât să le conteste mincinos È™i să se trezească apoi că au căzut din lac în puț.

Ați văzut ce s-a întâmplat când doamna Kovesi a spus că nu a fost niciodată prietenă cu „žInculpatul Ghiță”: a doua zi, pac, poze din vie, mărturia lui Victor Ponta, cucuvelele primite în dar, de la dânsa, de Sebastian.

Sau, zilele trecute, când, într-una dintre confesiuni, Ghiță afirma că Băsescu deține inregistrări compromițătoare cu Kovesi È™i Coldea despre măsluirea procesului lui Dan Voiculescu. Te aÈ™teptai ca Traian Băsescu, altfel extrem de prompt în replici când vine vorba despre È™olticăriile sale, să sară ca ars È™i să nege. N-a făcut-o! De ce? Pentru că se aÈ™tepta ca Ghiță să mai aibă vreun as în mânecă. Și, într-adevăr, Ghiță avea! S-a văzut ieri, când a făcut publică înregistrarea cu chiar vocea lui Băsescu.

Și atunci Coldea, eminența cenuÈ™ie a binomului, a decis, pentru domnia sa È™i pentru doamna Kovesi: mergem pe burtă. Nu răspundem, nu dăm replici, nu punem gaz pe foc, lăsăm ca scandalurile să se stingă de la sine. Memoria românilor e scurtă iar frecvența evenimentelor spectaculoase e mai mare decât în cele mai zărghite filme de aventuri.

De obicei, astfel de tactici de  struț, mai ales când sunt susuținute din off de instituții puternice, cu mari capacități diversioniste, dau rezultatele aÈ™teptate. De data asta, însă, vor fi falimentare.

Sebastian Ghiță nu este, cum dădea impresia la început, un lup singuratic. Nu a pornit o luptă de kamikaze, pe un drum înfundat de o cruce purtându-i numele. Sebastian Ghița este o parte din sistemul cu care se luptă astăzi. El este exponentul unei facțiuni dizidente din SRI, împinsă spre dizidență de jumătatea cealaltă, dornică de a se înstăpâni total.

Am afirmat È™i cu alte prilejuri că tendințele autocratice ale lui Florian Coldea au dus la această ruptură în interiorul instituției pe care o conduce. Momentul de detentă decisivă a generalului ieÈ™it din tenebrele gândirii băsesciene a fost schimbarea È™efului de la Cotroceni. Atunci s-a eliberat din singurele două hamuri care îl mai țineau, cât de cât, în frâu: George Maior È™i Traian Băsescu. Victoria lui Klaus Iohannis a fost pentru el o binecuvântare È™i o mână liberă pentru orice fantezie de atotputernicire.  Facțiunea dizidentă din SRI s-a agregat È™i consolidat, culmea, pe măsură ce Florian Coldea îndepărta, cu ajutorul lu Helvig È™i Iohannis, eÈ™alonul doi de generali suspectați de simpatii adverse. Au fost două astfel de valuri de epurări în urma cărora rezistența la Coldea, în interiorul SRI, a crescut.

Sebastian Ghiță a fost extras din țară de facțiunea anti „“ Coldea, chiar înainte de a fi arestat.  AceeaÈ™i facțiune anti „“ Coldea È™i, implicit, anti „“ binom, a pus la cale È™i operațiunea Black Cube. Am convingerea că Ghiță nu e deloc străin de Black Cube È™i cred că, foarte curând, se va vedea că între Dragomir È™i Ghiță, ambii foÈ™ti sereiÈ™ti, a existat o coordonare de atac, asupra aceleiaÈ™i ținte, din direcții diferite.

Și acum să revenim la dezvăluirile lui Ghiță, de după fuga sa. Sunt acestea doar parte a unei colecții personale de amintiri È™i înregistrări? Nici vorbă! Sigur, o avea È™i Ghiță albumele sale cu poze È™i filmoteca sa cu înregistrări de pe camerele de supraveghere de la vie. Dar nu în această arhivă personală îÈ™i pune el baza în lupta dură pe care a declanÈ™at-o. Sebastian Ghiță este alimentat cu înregistrări È™i alte probe  de chiar tovarăÈ™ii săi de luptă din interiorul SRI. Dovada cea mai elocventă că aÈ™a este o constituie înregistrările audio cu procurorul Negulescu de la DNA PloieÈ™ti È™i interceptarea ambientală a lui Traian Băsescu, povestind despre abuzurile făcute de Coldea „“ Kovesi „“ Camelia Bogdan în dosarul lui Dan Voiculescu.

Sursa SRI, care îl alimentează pe Ghiță cu muniție de război impotriva binomului Kovesi – Coldea, este, practic, inepuizabilă. În plus, se pare că Ghiță È™i-a gradat dezvăluirile într-un crescendo al gravității È™i forței distructive, parcă amenințându-i pe cei doi: „žcu cât amânați să vă dați demisia, cu atât dezvăluirile mele vor fi mai devastatoare iar voi vă veți îngloda mai rău în propriile voastre abuzuri. Căci eu nu voi închide robinetul dezvăluirilor decât odată cu plecarea voastră”.

De-asta, afirmam în titlu, tactica tăcerii nu o va salva pe Laura Kovesi. Sigur, mijloace de a aplica o astfel de tactică, încă există. Și s-au folosit fără menajamente până acum, cu doctoratul plagiat, cu scurgerile din Black Cube etc. Beneficiind de un procuror general de mucava, de un CSM sufocat de presiuni politice, de un avocat al poporului caricatural, sistemul poate ține subiectul în surdină cât se doreÈ™te. Problema este, însă, că de data asta, în condițiile prezentate, scandalul nu numai că nu se stinge dar se inflamează tot mai tare, de la o zi la alta. Și se întinde către zone ale puterii care, mai devreme sau mai târziu, vor spune: stop. Nu o să plătim noi toți pentru abuzurile a doi atotputernici închipuiți.

Deja, tăcând în legătură cu dezvăluirile gravissime ale lui Ghiță, preÈ™edintele Iohannis devine, în conÈ™tiința publică, complice al celor incriminați. Ceea ce, la nivel de imagine, se va dovedi ruinător. Este limpede că în domnia sa se duce actualmente o luptă care-l paralizează: între frica de binom È™i frica de judecata electoratului. Deocamdată, pasivitatea sa ne demonstrează că prima frică e, încă, mai puternică. Ce se va face, însă, când înregistrările vor deveni, din audio, audio „“ video, È™i când pe ele vor apărea È™i nume din familia sa ori nume ale unor apropiați de suflet?

De-asta spun: tactica tăcerii e bună pentru picături de dezvăluiri, nu pentru un jet continuu. Și pentru un deranj care poate fi limitat la un cerc restrâns, controlabil, nu care riscă să se extindă È™i să pârjolească totul în jur.

Și încă nu m-am referit la schimbarea de putere politică, care, peste toate cele menționate, poate deveni un spectaculos accelerator de efecte.

AÈ™teptăm cu interes episoadele următoare.

Contele de Saint GermainEditorialeavocat al poporului caricaturalHelvig si Iohannis,binomul Coldea - Kovesi,binomul SRI-DNA,dezvaluirile lui Sebastian Ghita,eminenta cenusie,inculpatul Ghita,judecatoare Camelia Bogdan,Laura Kovesi,operatiunea Black Cube,procesul lui Dan Voiculescu,procuror general de mucava  Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță au o particularitate foarte derutantă: nu È™tii unde se opresc. Din acest motiv cei vizați de ele preferă să tacă decât să le conteste mincinos È™i să se trezească apoi că au căzut din lac în puț. Ați văzut ce s-a întâmplat când doamna Kovesi a...Blog politic si polemic