Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Crăciunul și Paștele, marile sărbători ale creștinătății, înseamnă, în esență, întoarcere pe termen scurt în sine, o tentativă de regăsire proprie pentru câteva respirații; ca o revenire la casa părintească unde, tot ce mai poți spera să găsești, sunt amintiri ascunse în imagini.

Morala acestei terapii repetată anual este că din puri am devenit impuri și, la răstimpuri, trebuie să ne mai curățim: prin post, prin smerenie, prin porți deschise gândirii inocente.

Măcar o încontrare simbolică contrapusă anchilozării în idei fixe și resentimente cu care mizeriile zilnice ale vieții ne-au anexat și tot e un semn că filtrele mai funcționează.

Un astfel de exercițiu încerc în continuare.

Mă întreb: dacă H.R. Patapievici este, totuși, fundamental, o persoană bine intenționată, care, cu compromisuri pe care le știu prea bine și, de aceea, nu este nevoie să mi le mai reamintiți, se străduiește să fie mai mult în slujba tării decât a intereselor proprii sau de tabără?

Mă împing către această propunere de reanalizare două alegeri recente ale domnului Patapievici care ies, oarecum, din tiparul de aservire necondiționată față de putere, în care îl claustrasem, exagerând poate, interpretându-i alte alegeri:

-         domnul Patapievici a renunțat, cu câteva luni în urmă, la editorialele sale din EVZ. Nu am aflat din gura dânsului motivul exact al acestei decizii dar, dacă acest motiv este recunoașterea unei incompatibilități morale între calitatea de înalt funcționar public și cea de propagandist deghizat al puterii, atunci gestul trebuie salutat;

-         domnul Patapievici, în calitatea sa de președinte al ICR,  a avut forța să treacă peste idiosincrazii psihice legate de personalități din tabăra opusă favoriților săi și să invite la Tîrgul Internațional de Carte London Book Fair „“ Londra „“ aprilie 2011 pe Mircea Dinescu și pe Stelian Tănase. Prezența acestora la Londra pare a fi fost un real succes și, deci, o bună reprezentare a României, dacă e să ne luăm după o cronică a evenimentului semnată, în Observatorul Cultural, de Anca Fronescu „“ Stillewagt (http://www.observatorcultural.ro/Daca-i-tirg-tirg-sa-fie…*articleID_25252-articles_details.html ).

Am vrut neapărat ca această reîntâlnire cu dumneavoastră, musafirii mei, să fie una în spirit pascal. O prelungire a calmului și toleranței, borne prin care am primit, câteva zile la rând, o necesară reîncărcare energetică. Nu mi-a fost ușor să găsesc exemplul de mai sus și nici nu sunt sigur că nu l-am forțat, de dragul efectelor, spre latura sa pozitivă.

Cred însă că, în acest caz, e mai puțin important dacă m-am înșelat sau nu. Important este că am încercat încontrarea, ca exercițiu de libertate. Înainte de a le demonstra altora, trebuie să ne demonstrăm nouă înșine.

Contele de Saint GermainEditorialeH.R. Patapievici,ICR,Mircea Dinescu,Stelian Tanase,Tîrgul Internațional de Carte London Book FairCrăciunul și Paștele, marile sărbători ale creștinătății, înseamnă, în esență, întoarcere pe termen scurt în sine, o tentativă de regăsire proprie pentru câteva respirații; ca o revenire la casa părintească unde, tot ce mai poți spera să găsești, sunt amintiri ascunse în imagini. Morala acestei terapii repetată anual este că...Blog politic si polemic